این در شرایطی است که با توجه به سررسید شدن موعد واگذاری سکه های پیش فروش شده برای مهرماه در بازار آتی، می بایست شاهد کاهش قیمت سکه در بازار می بودیم، روندی که موجب شد طی یک هفته گذشته، قیمت هر قطعه تمام سکه از حدود یک میلیون 500 هزارتومان تا یک میلیون و 260 هزارتومان در جریان معاملات دیروز کاهش یابد.
ولی قیمت سکه هم از 1.26میلیون تومان روز سه شنبه با اندکی
افزایش به 1.3 میلیون تومان رسیده، که البته دلیل این افزایش رشد قیمت دلار
بوده، زیرا طی همین دو روز گذشته قیمت جهانی طلا با کاهش حدود 10 دلاری در
هر اونس از حدود 1720 دلار به زیر 1710 دلار رسیده است. لذا رشد قیمت طلا
نمی تواند باعث افزایش قیمت سکه در بازار ایران قلمداد شود.
در مجموع طی
دو روز گذشته بازار آزاد ارز تحت تاثیر بروز امیدواری هایی در خصوص حل
مساله پرونده هسته ای جمهوری اسلامی از طریق گفتگوهای کوتاه مدت، شاهد
افزایش عرضه از سوی کسانی که پس اندازهای خود را به این بازار آورده بودند،
بوده است.
در مقابل در چنین شرایطی ریسک خرید و سرمایه گذاری در بازار ارز به دلیل حاکمیت قیمت های شکننده چنان افزایش یافته که تقاضا برای ارز در قیمت های بالای 3000 تومان به شدت کاهش یافته است.
لذا بازار در حال جستجوی قیمت تعادلی جدید در محدوده 3000 تومان برای دلار آمریکاست هر چند گاهی برخی اظهارنظرها در خصوص تشدید رویارویی جمهوری اسلامی و غرب از جمله توقف صادرات نفت ایران بهانه تازه ای را به دست برخی دلالان برای گرم کردن بازار دلار بالای 3000 تومان می دهد.
والا شکنندگی بالای دلار 4000 تومانی با وجود انتشار برخی اظهارنظرها در مورد وجود کشش بازار برای معامله 5000 و حتی 6000 تومانی نشان دهنده دو خصیصه مهم حاکم بر بازار آزاد ارز ایران است. اول آن که طبقه متوسطی که در حال تدارک پس اندازهای خرد خود برای سرمایه گذاری در بازار ارز بوده، متقاضی موثر دلار 4000 تومانی نیست و دوم این که سرمایه داران کلان هم حاضر به ریسک برای حصول به نرخ 5000 و 6000 تومانی نیستند.
به همین دلایل است که بازار آزاد ارز پس از ثبات نسبی نرخ دلار در اتاق مبادلات ارزی در رقم 2545 تومان، به تعادل کوتاه مدت 3 هزارتومانی رضایت داده است.
درست شبیه به نرخ 1700 تا 1800 تومانی که در فاصله گیری از نرخ 1226 تومانی مرجع برای مدتی نرخ تعادل بازار آزاد بود. لذا نبض بازار آزاد هم به نوعی در دستکاری نرخ های مرجع و غیرمرجع می زند که یادآور دوباره اهمیت سیاستگذاری های بانک مرکزی در بازار ارز است.
بنابراین با حفظ آرامش اقتصادکشور و حمله پیاپی بانک مرکزی به نرخ مبادله ای و حفظ نرخ مرجع قدری از راه رفته نرخ آزاد ارز را می توان بازگشت.