به گزارش خبرنگار انرژی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، جواد اوجی در نشست خبری با خبرنگاران در پاسخ به سوال خبرنگار ایسنا مبنی بر اینکه آیا تحریم صادرات گاز ایران توسط اتحادیه اروپا مانعی بر سر راه تحقق اهداف برنامهی پنجم توسعه ایجاد میکند یا نه؟ خاطر نشان کرد که بدون داشتن مشتریان اروپایی نیز میتوان سهم 10درصدی تجارت گاز در برنامهی پنجم توسعه کشور را عملی کرد.
صادرات گاز به کشورهای عربی
وی با اشاره به اینکه ایران مشتریان زیادی برای صادرات گاز دارد، گفت: صادرات 30 میلیون مترمکعب گاز به کشور پاکستان و 25 میلیون مترمکعب به کشورعراق از جمله این موارد است همچنین امکان صادرات گاز ایران به کشورهای سوریه، همسایگان دریای خزر و کشورهای حاشیهی خلیجفارس وجود دارد. بهطوری که ایران قرار است به دو کشور عربی صادرات گاز داشته باشد.
تحریم صادرات گاز ایران قیمتها را افزایش میدهد
اوجی در مورد تحریم صادرات گاز ایران توسط کشورهای عضو اتحادیه اروپا نیز یاد آور شد: ایران تاکنون به هیچ کشور عضو اتحادیه اروپا گاز صادر نکرده است و این موضوع تنها جنبهی تبلیغاتی دارد.
نشست خبری مدیر عامل شرکت ملی گاز
وی با اشاره به اینکه ایران دومین دارنده ذخائر گازی در جهان است، گفت: اتحادیه اروپا 84 درصد گاز مورد نیاز خود را از شرکت گازپروم روسیه تامین میکند. این درحالی است که در مذاکراتی که با کشورهای این اتحادیه داشتیم آنها عنوان میکردند که تمایل دارند انحصار گاز روسیه را در بازارهای اتحادیه اروپا بشکند.
وی با تاکید بر اینکه با تحریم صادرات گاز ایران تنها مردم اروپا ضرر خواهند کرد، توضیح داد: در چنین شرایطی علاوه بر افزایش قیمت گاز وابستگی اتحادیه اروپا به کشور روسیه افزایش خواهد یافت. این درحالی است که ایران تنها تامینکنندهی مطمئن و پایدار انرژی اروپا است.
در ادامه این نشست مدیر عامل شرکت ملی گاز ایران با اعلام اینکه ایران 34 هزار میلیارد مترمکعب گاز قابل برداشت دارد، گفت: تاکنون 2.039 هزار میلیارد مترمکعب برداشت شده است.
به گفتهی وی، در 6 ماه اول امسال 69.5 میلیارد مترمکعب گاز برداشت شده است و این رقم برای میعانات گازی 10.8 میلیون مترمکعب بوده است.
رشد 6 درصدی مصرف گاز بخش خانگی و تجاری
مدیر عامل شرکت ملی گاز ایران با بیان اینکه گاز مصرفی بخش خانگی، تجاری و صنایع غیرعمده در 6 ماه اول امسال نسبت به مدت مشابه سال گذشته شش درصد رشد داشته است، گفت: مصرف گاز این بخشها در این مدت زمانی حدود 27.6 میلیارد مترمکعب بوده است.
نشست خبری مدیر عامل شرکت ملی گاز
وی افزود: هم چنین مصرف روزانه گاز صنایع عمده در شش ماهه نخست امسال 81 میلیون مترمکعب بود که نسبت به سال گذشته 3.4 درصد افزایش نشان میدهد.
به گفته اوجی در هفت ماه نخست امسال نیز 30 میلیارد مترمکعب گاز به نیروگاههای کشور تحویل داده شده که این رقم مشابه مدت سال گذشته است.
کاهش 52 درصدی واردات گاز ایران
مدیر عامل شرکت ملی گاز ایران با اعلام اینکه در شش ماهه نخست امسال 5.7 میلیارد مترمکعب گاز به کشور ترکیه صادرات داشته است، از افزایش یک درصدی صادرات گاز کشور خبر داد و افزود: این در حالی است که از دو کشور ترکمنستان و آذربایجان تا مهرماه امسال 2.7 میلیارد مترمکعب گاز وارد شده است که این نشاندهندهی کاهش 52 درصدی واردات گاز است.
اوجی تعداد واحدهای صنعتی تحت پوشش گاز را پنج هزار و 563 واحد برشمرد و گفت: در حال حاضر حدود 8.9 میلیون علمک نصب شده است و شرکت ملی گاز حدود 15 میلیون و 351 هزار مشترک دارد.
گازرسانی به 97 درصد شهرها و 59 درصد روستاها
وی تعداد شهرهای برخوردار از گاز را 929 شهر اعلام کرد و افزود: ضریب گازرسانی به شهرهای کشور 97 درصد است. همچنین تاکنون 13 هزار روستا از نعمت گاز برخوردار شدهاند که نشاندهندهی ضریب گازرسانی 58 درصدی درروستاهای کشور است.
نشست خبری مدیر عامل شرکت ملی گاز
به گفتهی اوجی در صورت تامین اعتبارات گازرسانی به کلیه شهرها و روستاهای کشور به موقع انجام خواهد شد.
آمادگی کامل برای گازرسانی در فصل زمستان
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران در مورد تعمیرات پالایشگاههای گازی نیز توضیح داد: در 6 تا 7 ماه گذشته تعمیرات اساسی 13 پالایشگاه گازی کشور با استفاده از توان داخلی انجام شد، بهطوری که 65 تا 70 درصد قطعات مورد نیاز برای تعمیرات از داخل تامین شده است.
وی با اشاره به اینکه بیش از این تعمیر توربوکمپرسورهای پالایشگاهها برای تعمیر به خارج از کشور فرستاده میشد، گفت: برای اولینبار تعمیر 290 توربوکمپرسور پالایشگاههای گازی در ایران انجام میشد.
اوجی با تاکید بر اینکه شرکت ملی گاز آمادگی کامل برای تامین گاز مورد نیاز در فصل زمستان را دارد، اظهار کرد: این شرکت آماده است تا 30 میلیون مترمکعب گاز تولیدشده در فازهای جدید پارس جنوبی را در بیدبلند و فجرجم فرآورش کنند.
پیک مصرف گاز در زمستان به 580 میلیون مترمکعب میرسد
مدیر عامل شرکت ملی گاز ایران با اشاره به شکستهشدن پیک مصرف گاز در روز گذشته گفت: پیک مصرف در روز گذشته به 405 میلیون مترمکعب رسید که پیشبینی میشود این رقم در اوج سرما به 570 تا 580 میلیون مترمکعب در روز برسد.
وی خاطر نشان کرد که با وجود این شرایط جلسات تامین سوخت مورد نیاز فصل زمستان با حضور وزیر نفت هر دو هفته یکبار تامین میشود و از این بابت جای نگرانی وجود ندارد.
نشست خبری مدیر عامل شرکت ملی گاز
اوجی همچنین از تامین سوخت مایع نیروگاهها در فصل زمستان خبر داد و گفت: تاکنون چهار میلیارد لیتر سوخت مایع برای صنایع ذخیره شده است حتی با در نظر گرفتن بدترین شرایط سوخت مایع مورد نیاز بیمارستانها و نانواییها نیز تامین شده است.
اولین مخزن ذخیرهسازی کشور منتظر افتتاح یک مقام مسوول
مدیر عامل شرکت ملی گاز ایران در مورد افتتاح اولین میدان ذخیرهسازی کشور گفت: در حال حاضر روزانه هفت میلیون مترمکعب گاز به مخزن ذخیرهسازی سراجه تزریق میشود که هماکنون 410 میلیون گاز در آن ذخیره شده است.
وی در مورد زمان افتتاح اولین مخزن ذخیرهسازی گاز در منطقه گفت: برای بهرهبرداری رسمی از این مخزن منتظر حضور یک مقام مسوول هستیم.
افتتاح یک مخزن ذخیرهسازی دیگر در سال 92
اوجی از افتتاح یک مخزن ذخیرهسازی دیگر در سال آینده خبر داد و افزود: مخزن شوریجه میدان خانگیران با 80 درصد پیشرفت سال 92 افتتاح میشود. همچنین بعد از بهرهبرداری از دومین مخزن ذخیرهسازی کشور، مخزن یورتشای ورامین به عنوان سومین مخزن ذخیرهسازی در دستور کار قرار میگیرد.
سبزشدن 87 درصد قبوض مشترکان
مدیر عامل شرکت ملی گاز ایران در مورد رنگ قبوض گاز صادرشده نیز گفت: قبوض 87 درصد مشترکان بخش خانگی سبز، 12 درصد زرد و یک درصد قرمز بوده است.
نشست خبری مدیر عامل شرکت ملی گاز
وی همچنین ادامه داد: 86 درصد قبوض صادر شده زیر 10 هزار تومان، 10 درصد میان 10 تا 20 هزار تومان، دو درصد بین 20 تا 30 هزار تومان و کمتر از 0.2 درصد بالای 100 هزار تومان بود.
نیروگاهها بدهکارترین مشتریان
اوجی با تاکید بر این که مردم بهترین مشتریان شرکت ملی گاز هستند، گفت: بدترین مشتریان شرکت گاز به ترتیب نیروگاهها با 951 میلیون تومان، صنایع عمده با 640 میلیون تومان، جایگاههای CNG با 380 میلیون تومان و دولتیها با 121 میلیون تومان بدهکاری هستند.
به گفتهی مدیر عامل شرکت ملی گاز ایران روند پرداخت بدهیهای جایگاهداران CNG نسبت به گذشته بهتر شده است و 380 میلیون تومان بدهی این جایگاهداران به شرکت ملی گاز مربوط به 10 درصد جایگاهداران است.
نصب 18 میلیون کنتور هوشمند تا پنج سال آینده
اوجی از تعویض 18 میلیون کنتور فعلی کشور با کنتور هوشمند طی پنج سال آینده خبر داد و گفت: کنتور هوشمند در حال حاضر مراحل آزمایشی خود را طی میکند که با پایان این مراحل نصب آن با اولویت مشترکان پرمصرف آغاز میشود.
نیاز به سرمایهگذاری سالانه 6 هزار میلیارد تومانی
مدیر عامل شرکت ملی گاز ایران با اشاره به ظرفیت تولید گاز کشور تا پایان سال 1394 به روزانه 1.3 میلیارد مترمکعب میرسد، یادآور شد که برای ارتقاء ظرفیت فرآورش گاز کشور نیز باید سالانه پنج تا شش هزار میلیارد تومان سرمایهگذاری در این زمینه صورت گیرد.
صادرات گاز ایران به عراق در تیر 92
اوجی از صادرات گاز ایران به کشور عراق در خرداد یا تیرماه سال 92 خبر داد و افزود: از خط لوله ششم یک انشعاب به طول 210 کیلومتر به سمت عراق گرفته شده که در حال حاضر 80 کیلومتر از آن تاکنون ساخته شده است.
نشست خبری مدیر عامل شرکت ملی گاز
وی همچنین اعلام کرد که ساخت خط لوله صادراتی گاز ایران به پاکستان در کشور ایران از برنامه پیشبینی شده جلوتر است و تا سال 92 به نقطه صفر مرزی میرسد.
به گفتهی مدیر عامل شرکت ملی گاز ایران از این خط لوله روزانه 23.5 میلیون مترمکعب گاز به کشور پاکستان صادر میشود.
رد توقف واردات گاز ایران از ترکمنستان
اوجی با رد قطع صادرات گاز کشور ترکمنستان به ایران گفت: واردات گاز ایران روزانه 4 تا 5 میلیون مترمکعب در روز است که به دلیل انجام تعمیرات اساسی در پالایشگاههای دو کشور مدتی حجم واردات گاز به ایران کاهش یافت. ضمن اینکه حتی در صورت قطع صادرات گاز ترکمنستان به ایران تجربهی زمستان سال گذشته ثابت کرد که در صورت رخ دادن چنین اتفاقی مشکلی در تامین گاز مورد نیاز کشور نداریم.
وی همچنین از درخواست ایران برای افزایش واردات گاز از ترکمنستان خبر داد و گفت: از مسوولان ترکمنستانی درخواست کردیم که صادرات گاز به ایران را تا 40 میلیون مترمکعب در روز افزایش دهند.
درخواست کمک ترکیه از ایران برای بازسازی خط لوله
وی با اشاره به انفجار خط لوله صادرات گاز ایران به ترکیه گفت: با اعلام کمک ایران به شرکت بوتاش ترکیه برای تعمیر خط لوله آسیبدیده دیروز این شرکت گازی طی درخواستی خواهان لوله 48 اینچی و برخی از تجهیزات را کرد که بعد از ظهر همان روز تجهیزات مورد نظر آنها در نقطهای که خط لوله آسیب دیده بود، تحویل داده شد.
اوجی در مورد کاهش قیمت گاز صادراتی ایران به ترکیه نیز توضیح داد: سال 1996 میلادی قراردادی بین ایران و کشور ترکیه برای صادرات گاز به مدت 25 سال بسته شد. طبق این قرارداد سه سال یکبار امکان بازنگری در قیمت گاز وجود دارد.
اولتیماتوم شرکت گاز با بانک صادرات
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران در مورد ساخت پالایشگاه بیدبلند نیز اعلام کرد: این پالایشگاه با ظرفیت شیرینسازی 54 میلیون مترمکعب گاز در روز قرار بود با سرمایهگذاری بانک صادرات ساخته شود. سهم این بانک در این طرح 80 درصد و شرکت ملی گاز 20 درصد است.
وی ادامه داد: با وجود این موضوع به دلیل اختلال اقتصادی اخیر این بانک روند تزریق اعتبار به این پروژه کند شد به طوری که در حال حاضر این طرح 18 درصد پیشرفت داشته است.
اوجی با بیان اینکه به بانک صادرات برای تسریع در روند تزریق اعتبار اخطار داده شده است، تصریح کرد: بانک صادرات یا باید هزینهها را متقبل شود یا اینکه از سرمایهگذاران دیگر که خواهان سرمایهگذاری در این زمینه هستند استفاده خواهیم کرد.
امسال قیمت گاز تغییر نمیکند
مدیر عامل شرکت ملی گاز ایران با تاکید بر اینکه امسال قیمت گاز تغییر نمیکند و همانند سال گذشته محاسبه میشود، گفت: هدفمندی یارانهها فقط در بخش خانگی توانست مصرف را کاهش دهد این در حالی است که مصرف بخش صنایع افزایش داشته است، چرا که در یک سال و نیم گذشته شش نیروگاه جدید و واحدهای صنعتی زیادی تحت پوشش گازرسانی شرکت ملی گاز قرار گرفتهاند.
اوجی با اشاره به اینکه طرح جامع انرژی تدوین و دولت آن را به مجلس داده است گفت: تا دو سال آینده روستاهایی که گازرسانی میشود جزو روستاهای سردسیری هستند که منبع دیگری برای گرمازایی آنها وجود ندارد. به همین دلیل حتی اگر 20 هزار روستای دیگر را گازرسانی کنیم لطمهای به طرح جامع انرژی نخواهد زد.
نشست خبری مدیر عامل شرکت ملی گاز
مدیر عامل شرکت ملی گاز ایران در مورد گازرسانی به روستاها تحت پوشش مهرماندگار دولت گفت: در هفتهی دولت 500 روستا از نعمت گاز برخوردار شدند. ضمن اینکه گازرسانی به 300 روستای دیگر در آبانماه انجام میشود.
به گفته وی تا پایان امسال در مجموع حدود هزار روستای کشور از نعمت گاز برخوردار میشوند.