کد خبر: ۸۵۴۱۷
زمان انتشار: ۰۸:۴۶     ۲۳ مهر ۱۳۹۱
نقد و ارزیابی برنامه های مذهبی تلویزیون(بخش نخست):
اگر وظیفه صدا و سیما را تقویت باورها و نیز احساسات دینی مردم بدانیم، قطعاً می بایست از او پرسش نمود که «چطور صدا و سیما برای آهنگ سازان و نوازندگان سرمایه گذاری می کند، اما هیچ هزینه ای برای افزایش کیفیت مداحی ها و نیز هیئت ها نمی کند؟ آیا صدا و سیما نمی تواند به یک «هیئت» حداقل دید یک استودیوی خود را داشته و برای دکور چینی و وسعت آن سرمایه گذاری کند؟ صدا و سیما در این 34 سال چه تصویری از خود ارائه داده که دادن چنین پیشنهادهایی به او مضحک به نظر می رسد، ولی پیشنهاد «برگزاری و پشتیبانی کنسرت‌ها» توسط او کاملاً طبیعی می نماید؟
سرویس نقد رسانه 598 - شاید اولین ایرادی که بتوان بر تلویزیون از ناحیه «برنامه های مذهبی» وارد نمود، همین است که با گذشت بیش از سی سال از انقلاب، «دین» همچنان تنها قسمتی از برنامه های آن را تشکیل می دهد و از آن دردناکتر، «غیر جذاب ترین» و «غیرحرفه ای ترین» بخش را. معتقدین به نظریه «نزول تلویزیون ایران» شاید ضعیف ترین و شکست خورده ترین بخش آن را برنامه های مذهبی اش در نظر بگیرند.

مخاطبین اصطلاحاً مذهبی تلویزیون (اگرچه نگارنده به این نوع تقسیم بندی ها اعتقادی ندارد) عموماً به دلیل عدم شناخت ظرفیت های بلا استفاده تلویزیون و نیز عدم تماشای رسانه های خارجی، برنامه های مذهبی آن را مفید دانسته و از آنها راضی اند و از سویی ناقدین و مخاطبین حرفه ای نیز چون این برنامه ها را فاقد استانداردهای اولیه برنامه سازی می دانند، نقد آنها را کثر شأن خود می پندارند. به دو دلیل فوق، این توهم عوامانه را که «هر کس برنامه های مذهبی را نقد می کند، با دین مشکل دارد» باید اضافه نمود. این دلایل سبب می شوند برنامه های مذهبی عموماً از تیغ نقد در امان بمانند.

در این یدداشت قصد داریم نقد جامعی بر انواع برنامه های مذهبی صدا و سیما داشته باشیم.

الف) مناسبت های مذهبی

قسمت اعظمی از اشکالات صدا و سیما، مربوط به کارهایی است که انجام نمی دهد و برنامه هایی که پخش نمی کند. در مناسبت های مذهبی، یکی از مهمترین وظایف بسیار بدیهی تلویزیون، ساخت و پخش فیلم، سریال و کارتون در مورد معصوم مورد نظر است. اینکه با گذشت سی سال از انقلاب، تنها در مورد 3 امام معصوم، آن هم در مورد بخشی از حیات سیاسی ایشان سریال تولید شده است، جای تأسف بسیار دارد. ساخت تله فیلم و مینی سریال در مورد هر امام، شاید اولین انتظار از صدا و سیمای چند صد میلیاردی جمهوری اسلامی باشد. البته باید در گوشی به یکدیگر گفت «صدا و سیما هنوز کارتون زندگی ائمه را هم تولید نکرده است»...

فعالیت دوم مورد غفلت صدا و سیما در ایام مذهبی، «تشویق مردم برای شرکت در هیآت» است. البته قطعاً مدیران محترم سازمان این پاسخ را نخواهند داد که «چرا می گویید ما تبلیغ هیئت ها را نمی کنیم؟ پس پخش زنده مراسم شب قدر و کلیپ هایی که از هیئت ها نشان می دهیم چیست؟» زیرا آنها خوب می دانند که «تشویق مردم به حضور در یک مراسم» یعنی چه و مثلاً نمونه این کار را در راهپیمایی ها انجام می دهند. پخش زنده یک مراسم و یا قرار دادن DVD یک مداحی زیبا در دستگاه پخش، کاری است که انجام آن احتمالاً 30 سال تجربه لازم نداشته باشد. حداقلی ترین کاری که صدا و سیما انجام نمی دهد، معرفی و زیرنویس مراسمات بزرگ هر شهر در هر مناسبت مذهبی است.

بخش سوم فعالیت های بلاانجام تلویزیون در ایام مذهبی، «افزایش سطح آگاهی عمومی نسبت به معارف و سیره اهل بیت و تاریخ اسلام» می باشد که البته با نگاهی منصفانه، حوزه علمیه را می بایست در این نقیصه مهم شریک صدا و سیما دانست. مختصر ویژه برنامه های مذهبی هم که در مناسبت ها از تلویزیون پخش می گردد، منحصر در تکرار هر آن چیزی است که همه می دانند و مطلب جدیدی در مورد اهل بیت به مردم آموخته نمی شود. نهایتاً تحلیل های بسیار سطحی طلاب استخدامی صدا و سیما که بیشتر «مبعد» مردم از اهل بیت می باشد تا مقرب ایشان.

با نگاهی به برنامه های مذهبی صدا و سیما، این حقیقت روشن می گردد که این بخش، دست «بچه هیئتی‌ها» نیست. فی المثل در قسمت «موسیقی» رادیو، واضح است که این بخش را افرادی «عشق آهنگ» اداره می کنند و لذا از تنوع و تکثر و جذابیت بالایی برخوردار است. اما نگاهی به مداحی ها و سخنرانی های انتخابی و نماهنگ های تولیدی، بوضوح روشن می کند که گردآوران و سازندگان آنها فاقد اطلاعات اولیه در مورد مداحی ها و سخنرانی های مشهور و مهم بودند. باید توجه داشت که این مسأله به هیچ وجه کم اهمیت نیست؛ چراکه تنها دلیل رجوع مردم به هیئت ها که تنها کانون های انسان سازی می باشند، همین مداحی ها و سخنرانی هاست و لذا انتخاب آنها بسیار حائز اهمیت می باشد.

اگر وظیفه صدا و سیما را تقویت باورها و نیز احساسات دینی مردم بدانیم، قطعاً می بایست از او پرسش نمود که «چطور صدا و سیما برای آهنگ سازان و نوازندگان سرمایه گذاری می کند، اما هیچ هزینه ای برای افزایش کیفیت مداحی ها و نیز هیئت ها نمی کند؟ آیا صدا و سیما نمی تواند به یک «هیئت» حداقل دید یک استودیوی خود را داشته و برای دکور چینی و وسعت آن سرمایه گذاری کند؟ آیا براستی «عجیب و غریب بودن دادن این پیشنهادات به صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران» عجیب نیست؟ صدا و سیما در این 34 سال چه تصویری از خود ارائه داده که دادن چنین پیشنهادهایی به او مضحک به نظر می رسد، ولی پیشنهاد «برگزاری و پشتیبانی کنسرت‌ها» توسط او کاملاً طبیعی می نماید؟

به لیست بالا می توان غفلت نسبت به مناسبت های رو به فراموشی (مانند رحلت حضرت خدیجه، ولادت و شهادت حضرت معصومه سلام الله علیهما، شهادت حضرت عبدالعظیم حسنی و...) را افزود.

عدم تسلط بر مولودی های زیبا و جذاب، نتیجتاً «پخش موسیقی های مطرب» در اعیاد مذهبی را برای صدا و سیما رقم می زند. نیز همین معضل، نماهنگ های خشک و بی روح و کلیشه ای و روضه های تصنعی و اشک خشک کن را جایگزین مداحی های زیبا و جذاب روضه های سوزناک می کند. همچنین در بسیاری موارد، شاهد پخش برنامه ها و موسیقی های شاد و تبلیغاتی که آنها را جز «دعوت به لذت های کاذب» نمی توان نامید، در ایام شهادت ائمه اطهار می باشیم.

ب) فیلم ها و سریال های مذهبی

فیلم ها و سریال های مذهبی صدا و سیما علی رغم دارا بودن تمام نقاط ضعف سریال سازی در سیما (فقر موضوع، پرتاب پیام به مخاطب، تعلیق ضعیف، بدآموزی، سیاه نمایی، آب بندی، اضطراب زایی، انقلابی نبودن، کوچک بودن موضوع، انحصار هر موضوعی در ژانر ملودرام و...) دارای مشکلات متعدد دیگری هستند که بررسی تک تک آنها مجال مفصلی می طلبد و در اینجا تنها به رئوس مطالب اشاره خواهیم نمود.

پیش از ذکر نکات، لازم است به نکته مهمی در مورد فیلم و سریال اشاره نماییم. انسانها اصولاً عالم را بر اساس قواعدی که دارد می شناسند و یافت این قواعد که از آن به «سنن الهی» تعبیر می شود، راه زیستن سعادتمندانه می باشد. اینکه نتیجه هر کدام از اعمال در دنیا چه عکس العملی است و اگر چه کنیم چه می شود، انسان ها چگونه اند و چگونه رفتار می کنند و... اینها در واقع قوانین زندگی هستند که خداوند برای جهان وضع نموده. چیزهایی که اکنون می بایست در قالب «حکمت» از زبان کهنسالان جامعه شنید. لذا شناخت دقیق این قواعد برای شناخت دقیق دنیا و خداوند بسیار حائز اهمیت است.

یکی از مخاطرات ذاتی فیلم و سریال این است که جهان را آنگونه که نویسنده و فیلمساز می بیند به مخاطب نشان می دهد و او به دلیل تمرکز بر فیلم، قدرت تفکیک آن از واقعیت جهان را ندارد. لذا چنانچه فیلمسازی اطلاعی از قواعد عام جهان و سنن الهی نداشته باشد، مخاطب را دچار سردرگمی و نهایتاً بحران روحی در مورد جهان و خدا خواهد نمود و به همین منظور است که متفکران اسلامی گفته اند «فیلمساز حتماً باید خود حکیم باشد».

در فیلمسازی تاریخی از آنجا که تمام اتفاقات یک برهه تاریخی در دسترس نویسنده نیست، او مجبور است قسمت اعظمی از تاریخ را خود بسازد و این کار وقتی در مورد حیات ائمه اطهار و تاریخ انبیا باشد، بسیار حساس خواهد بود و اندک غفلتی در آن، مشکلات اعتقادی برای جامعه در پی خواهد داشت. اما متأسفانه شاهدیم که نه تنها بسیاری از این بازسازی ها بر خلاف حقایق تاریخی و سنن الهی است، بلکه حجم عظیمی از روایات وارده در باب زندگی یک امام از داستان فیلم حذف می گردند.

از جمله این تحریف ها، «رویکردهای فمنیستی»، یعنی بزرگ کردن جنبه های مردانه زنان و غفلت از جنبه های زنانه ایشان می باشد. اصولاً تصویر یک «زن قدیمی» در صدا و سیمای ما، کاملاً منطبق با زن دریده و مرد صفت آمریکایی مدرن است. منظور این نیست که شجاعت زنان و ایستادگی آنان نباید نمایش داده شود، بلکه نباید در نمایش آنان افراط و در عوض در بازتاب جنبه های عاطفی و زنانه غفلت نمود.

همچنین در بسیاری موارد، شاهد سرایت فضای آلوده و حیاگریز امروزی به تاریخ و خصوصاً اصحاب اهل بیت هستیم. در برخی سریال ها، شخصیت های مذهبی و مثبت فیلم دقیقاً مانند یک جوان غربی چشم چرانی می کنند و در ارتباط با نامحرم حریمی برای خود ندارند که چنین تحریفی در تاریخ بسیار خطرناک می باشد. آن هم در روزگاری که سریال های کره ای با جدیت و قوت تمام، در حال بازگرداندن ادب و حیای فرهنگ سنتی خود در قالب فیلم های تاریخی می باشند.

ادامه دارد...
اخبار ویژه
نظرات بینندگان
نام:
ایمیل:
انتشاریافته:۲۷
در انتظار بررسی: ۰
* نظر:
ارسال نظرات
ناشناس
UNITED STATES
۱۰:۳۲ - ۲۳ مهر ۱۳۹۱
۵
۳۶
آخه دين هزاروچهارصدسال پيش چه جذابيتي داره
پاسخ
ناشناس
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
۰۱:۱۴ - ۲۴ مهر ۱۳۹۱
فيلم تروا و يا گلادياتورها فيلم هاي باستاني هستند. اون ها چه جذابيتي دارند؟
امروز اگر خوب نگاه كني همه جنگ ها و صلح ها با محوريت دين است. محوريتي كه امروز دين در جوامع بين المللي دارد در هيچ دوره اي نداشته است.
گاه
NETHERLANDS
۰۸:۴۴ - ۲۴ مهر ۱۳۹۱
شايد براي برخي امريكا نشينان جاذبه هاي بهتري! هم باشد.
ناشناس
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
۲۰:۰۷ - ۲۴ مهر ۱۳۹۱
برای شما فیلمای پورن جذابیت داره؟ نه؟ عین سگ؟
ناشناس
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
۲۳:۲۷ - ۲۴ مهر ۱۳۹۱
کوروش 2500 سال پیش چه جذابیتی داره؟!
عباس
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
۱۸:۱۲ - ۲۵ مهر ۱۳۹۱
برو بابا یانکی یهودی صهیونیست
سعید
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
۱۲:۵۲ - ۲۸ مهر ۱۳۹۱
شما چه جذابیتی رو میخواهید؟؟؟؟...
ناشناس
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
۱۲:۵۱ - ۲۳ مهر ۱۳۹۱
۷
۲۶
کلا مذهب چیز جذابی نیست. حالا هی برا خودتون آسمون و ریسمون ببافید!
پاسخ
عباس
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
۱۸:۱۳ - ۲۵ مهر ۱۳۹۱
یک کلام از مادر عروس
سید
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
۱۲:۵۳ - ۲۸ مهر ۱۳۹۱
خب چه چیز جذاب نظر شمارو جلب میکنه؟؟..
حسن
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
۱۲:۵۳ - ۲۹ مهر ۱۳۹۱
شما مذهب رو نمیشناسید. مذهب یعنی راه و رسم زندگی سالم و پر لذت.
چرا آمار خودکشی افسردگی دزدی ظلم و فساد در آدم های بی مذهب بیشتره؟

آفرین بر آقای درستکار
ناشناس
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
۱۵:۵۰ - ۲۳ مهر ۱۳۹۱
۱۰
۰
چون این آخر شب ها واقعا آخر شبهاست
پاسخ
ماری
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
۱۸:۰۱ - ۲۳ مهر ۱۳۹۱
۸
۵
آی گفتی من هم اصلاازبرنامه این شبها خوشم نمیاد
پاسخ
آسمان
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
۱۸:۵۸ - ۲۳ مهر ۱۳۹۱
۱۱
۴
اگر كمي خوش انصاف باشيم بايد اعتراف كنيم كه در بين برنامه هاي مذهبي سمت خدا واقعا ديدني و آموزنده است
پاسخ
ناشناس
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
۲۳:۳۷ - ۲۳ مهر ۱۳۹۱
۰
۴
پرسش و پاسخ!!! خودتان پرسیدید و خودتان هم پاسخ داده اید
اول حکم می کنید که برنامه های مذهبی صدا و سیما کسی را جذب نمی کند ؛ سپس صدا و سیما را محکوم می کنید که چقدر غلط برنامه ریزی کرده است ؛
یک سوال : به نظر شما استدلال و برهان هم جایی در گفتار دارد یا اصلا احتیاجی به این چیزها نیست؟
پاسخ
ناشناس
UNITED STATES
۰۳:۱۱ - ۲۴ مهر ۱۳۹۱
۶
۱
حالا خودمونیم کدوم یک از برنامه های صدا وسیما جذاب بوده که این دومیش باشه.....
پاسخ
ناشناس
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
۰۷:۵۵ - ۲۴ مهر ۱۳۹۱
۲
۳
رفتن به گورستان و فکر کردن به اموات خود و اینکه دیر یا زود منزلگاه ابدی تان گورستان است چنان شما را دین مدار میکند که لرزه براندامتان می اندازد این به دلیل غفلت است و فراموشی به مرده های خود بیشتر فکر کنید قطعا دین مدار خواهید شد.
پاسخ
گاه
NETHERLANDS
۰۸:۴۳ - ۲۴ مهر ۱۳۹۱
۸
۰
برنامه اين شبها با مجري كه دل در گرو هاشمي رفسنجاني دارد و مدعوين خاصي دارد بايد مخاطبين خاصي هم داشته باشد.فقط اشكال اين است كه اين مخاطبين خاص علاقه اي به برنامه مذهبي ندارند.
پاسخ
ناشناس
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
۱۲:۰۰ - ۲۴ مهر ۱۳۹۱
۸
۰
بخاطر این جذاب نیست که حرفهایی که میزنن خودشون عمل نمیکنن ..... چیزی که از دل باشه به دل میشینه ....
پاسخ
ناشناس
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
۱۳:۴۱ - ۲۴ مهر ۱۳۹۱
۶
۱
من20 سالم تو این 22 سال یه بار نشد بزنم یه شبکه 2نفر با نشینن حرف بزنم یکی از اون دونفر هم روحانی بود هر چیزی وقتی داره شورشو در اوردید ...
پاسخ
سید محمدمهدی
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
۱۹:۰۱ - ۲۴ مهر ۱۳۹۱
۰
۰
من به خاطر اینکه این نظرای ضد دینی!!!!!تو این سایت درج پیدا کرده دیگه این سایت نمیام.
وَمَا خَلَقْتُ الْجِنَّ وَالْإِنسَ إِلَّا لِيَعْبُدُونِ
دین یعنی زندگی دین یعنی همه ی حیات جان دین یعنی بندگی دین یعنی خواست رحمان دین یعنی فلاحت
پاسخ
ناشناس
UNITED STATES
۱۹:۰۳ - ۲۴ مهر ۱۳۹۱
۰
۰
عمداً هنرمندای ضعیف رو واسه کارای مذهبی میارن تا نتیجه اش این بشه
پاسخ
ناشناس
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
۱۹:۲۳ - ۲۴ مهر ۱۳۹۱
۰
۰
آخه تمام این برنامه ها یه جورایی آدمو یاد مرگ خوبه ولی برای همسایه میندازه ! همش نصیحت برای مردم ولی ....!
پاسخ
نوید
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
۰۰:۵۹ - ۲۵ مهر ۱۳۹۱
۰
۰
دوست من خیلی چیزهای حتی زیبا رو اگر بد نشونمون بدن یا تنها بعضی از وجوهش رو ببینیم، ممکنه در قضاوت دچار اشتباه بشیم...
دین چیزی به جز عشق ورزیدن نیست.. به خالق، به خلق و حتی به خود...

امیدوارم دوستان مذهبی منم بجای نمره منفی به افرادی که آزادانه در مورد دین صحبت می کنن یا دادن جواب های همراه با نیش و کنایه، اول توی رفتارشون و دوم توی معرفشون از دین کاری کنن که همه ببیند که دین چقدر ساده، زیبا و پر معنیه..
پاسخ
زهرا
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
۱۰:۰۶ - ۲۵ مهر ۱۳۹۱
۴
۰
طرز ساخت برنامه های مذهبی مناسب نیست،هیچ کس دوست نداره دو نفر باهم صحبت کنن واون فقط نظاره گر باشه،باید مفاهیم طوری ارائه بشه که افراد رو به چالش بکشونه و برای فهم بیشتر برن دنبالش
پاسخ
ناشناس
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
۰۱:۱۱ - ۲۶ مهر ۱۳۹۱
۲
۰
اول از همه اینکه تلویزیون ما در چه زمینه ای خوبه که این دومیش باشه؟ دوم به خاطر اینه که برنامه میخواد پیام مذهبیش رو تو مغز مخاطب فرو بکنه.و سوم اینکه کلا برنامه های مذهبی خیلی جذاب نیستن.نه تو ایران تو همه کشور ها.
پاسخ
رسانه در خدمت انقلاب
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
۱۰:۳۲ - ۰۳ آذر ۱۳۹۱
۰
۰
در پایگاه مطالبه آرمانهای انقلاب از صدا و سیما منتشر شد

http://www.robe-farda.com/
پاسخ
جدیدترین اخبار پربازدید ها
پر طرفدار ترین ها