به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس علی النعیمی وزیر نفت عربستان بر تمامی اظهار نظرهایی که این روزها مطرح می شود و حاکی از این است که عربستان مسبب کاهش قیمت جهانی نفت است مهر تایید زد.
وی در جمع وزرای نفت و انرژی کشورهای حاشیه خلیج فارس اعلام کرد " خوشبختانه موفق شدیم تا حدی قیمت نفت را کاهش دهیم و از این بابت خوشحالیم که رشد اقتصاد جهانی مختل نمی شود".
وزیر نفت عربستان ادامه می دهد کشورهای حاشیه برای بازگرداندن ثبات به بازار جهانی نفت تلاشهای زیادی کردند به طوری که هم اکنون قیمت نفت به سطحی بازگشته است که هم برای مصرفکنندهها و تولیدکنندهها و هم برای اقتصاد جهان و رشد آن مناسب است.
این دم تکانی عربستان برای سرکردگان غربیاش درحالی رخ می دهد که چند هفته گذشته یکی از مسئولان ارشد سازمان بین المللی انرژی در عربستان اعلام کرده بود کشورهای صنعتی نیازمند روزانه 2 میلیون بشکه نفت بیش از آنچیزی است که در بازار وجود دارد و به جای آنکه کشورهای صنعتی به سمت استفاده از ذخایر استراتژیک خود بروند، عربستان می تواند کمبود عرضه نفت در بازار را جبران کند.
این اظهار نظر موجب شد تا روند افزایشی قیمت نفت در بازار متوقف و حتی برای مدتی نیز کاهش یابد زیرا عربستان متعهد شد تا تولید روزانه خود را از 8 میلیون بشکه افزایش دهد.
وزیر نفت عربستان هنگامی که خبر افزایش تولید نفت را اعلام می کرد خوشحال به نظر می رسید زیرا توانسته بود نظر اربابان خود را جلب کند.النعیمی رقم کنونی تولید نفت عربستان را 10 میلیون بشکه در روز اعلام کرده و خاطرنشان می کند اگر بازار نیاز داشته باشد حتی قادر است تولید عربستان را به 12.5 میلیون بشکه برساند.
این رقم تولید عربستان جای تعجب ندارد، زیرا ذخایر اثبات شده نفت عربستان بیشتر از ذخایر اثبات شده نفت در ایران و در دیگر کشورهای تولید کننده است،اما نکته حائز اهمیت این است که افزایش تولید برداشت نفت عربستان می تواند زمان تولید نفت این کشور را کاهش دهد و به جایی برساند که نفت این کشور بسیار زود از نفت ایران به اتمام برسد.
در تائید این مدعی می توان گفت، هم اکنون اگرچه میزان تولید نفت عربستان افزایش یافته است، اما این کشور در تلاش است تا نفت مورد نیاز خود و بازار را از میادین دریایی و میادین قدیمی خود تامین کند و دیگر امیدی به میادین جدید و اکتشاف ندارد.
سید مسعود میرکاظمی وزیر سابق نفت معتقد است آمریکا با سیاستی که در پیش گرفته تلاش میکند مدیریت خود را بر امنیت انرژی جهان بالا ببرد و حتی حاضر است برای رسیدن به هدف خود امنیت انرژی کشوری مانند عربستان به عنوان بزرگترین دارنده ذخایر نفتی و حتی کشورهای صنعتی را به خطر اندازد.
بر اساس این گزارش افزایش تولید نفت عربستان از این موضوع حکایت می کند که این کشور ناخواسته و ناآگاهانه به جایی می رسد که به زودی نیازمند نفت دیگر کشورهای تولید کننده می شود زیرا دیگر نفتی برای تولید ندارد.
از طرف دیگر نیز این افزایش تولید نفت عربستان به درخواست آمریکا و تحریم نفت ایران موجب می شود که چین و کشورهای دیگر صنعتی به جای تامین نفت مورد نیاز خود از ایران و دیگر کشورهای تولید کننده از عربستان نفت خریداری کنند به طوری که آنها نیز ناخواسته به نفت عربستان وابسته می شوند.
در این زمان است که آمریکا به خواسته خود رسیده و میتواند به این دوست دیرینه اش دستور دهد تا تولید را کاهش دهد و این کشورهای صنعتی را تا سرحد ورشکستگی نیز برساند.
زیرا عربستان که تولید نفت خود را با یک دستور آمریکا افزایش می دهد با دستور دیگر آمریکا نیز تولید خود را حتما کاهش خواهد داد.
به هر حال نباید از یاد برد ایران که وابستگی سیاسی به هیچ کشوری ندارد و تولید نفت خود را منافعش تامین می کند و نه منافع سیاسی آمریکا، برنده این بازی خواهد بودکه آمریکا علیه کشورهای صنعتی و عربستان در پیش گرفته است.