کد خبر: ۷۶۵۱۳
زمان انتشار: ۱۱:۴۳     ۰۹ شهريور ۱۳۹۱
این خبر لحظه به لحظه در حال تکمیل شدن است:
برگزاری شانزدهمین اجلاس سران کشورهای عضو جنبش عدم تعهد در تهران که با سخنرانی حضرت آیت‌الله خامنه‌ای رهبر معظم انقلاب اسلامی آغاز به‌کار می‌کند، مهم‌ترین رویداد سیاسی روز دنیاست که همه نگاه‌ها را به ام‌القرای جهان اسلام معطوف کرده است. حضرت آيت‌الله خامنه‌اي رهبر معظم انقلاب در ابتدای شانزدهمين اجلاس سران كشورهاي عضو جنبش عدم تعهد، بيانات مهمي را درباره مسايل امروز منطقه و جهان ايراد كردند.
برگزاری شانزدهمین اجلاس سران کشورهای عضو جنبش عدم تعهد در تهران که با سخنرانی حضرت آیت‌الله خامنه‌ای رهبر معظم انقلاب اسلامی  آغاز به‌کار می‌کند، مهم‌ترین رویداد سیاسی روز دنیاست که همه نگاه‌ها را به ام‌القرای جهان اسلام معطوف کرده است.

به گزارش پایگاه 598 واحد اطلاع‌رسانی ستاد برگزاری شانزدهمین اجلاس سران کشورهای عضو جنبش عدم تعهداعلام کرد: قریب 30 تن از مقامات بلندپایه لشکری و کشوری از جمله سران قوا، آیت‌الله محمدرضا مهدوی‌کنی رئیس مجلس خبرگان رهبری و آیت‌الله اکبر هاشمی رفسنجانی رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام از جمله مدعوین ویژه مراسم افتتاحیه این اجلاس هستند.



در این اجلاس که پس از اجلاسیه‌های سازمان ملل بزرگ‌ترین و وسیع‌ترین نشست سران کشورهاست، ۳ پادشاه، ۲۴ رئیس‌جمهور، ۸ نخست وزیر، ۹ معاون رئیس جمهور، ۲ رئیس مجلس و  ۹ نماینده ویژه از کشورهای عضو جنبش عدم تعهد حضور خواهند یافت.

همچنین دبیرکل سازمان ملل متحد، دبیرکل اتحادیه عرب، دبیرکل سازمان همکاری اسلامی نیز، برای شرکت در اجلاس شانزدهم «نم» به تهران سفر کرده‌اند.

حضرت آيت‌الله خامنه‌اي رهبر معظم انقلاب در ابتدای شانزدهمين اجلاس سران كشورهاي عضو جنبش عدم تعهد، بيانات مهمي را درباره مسايل امروز منطقه و جهان ايراد كردند.

مقام معظم رهبري در اين سخنراني، با انتقاد از سياستهاي استكباري كشورهاي غربي، به مسايل مختلفي نظير ساختار شوراي امنيت سازمان ملل، مسايل هسته‌يي، آزادي و برابري ملت‌ها و ... اشاره كردند.

سخنرانی مهم مقام معظم رهبری در افتتاحیه اجلاس سران جنبش غیرمتعهدها در حال انجام است که متن کامل سخنان ارزشمند امام خامنه ای آن بدین شرح است:

 بسم‌اللّه‌الرّحمن‌الرّحيم‌

الحمد للّه ربّ العالمين و الصّلاة و السّلام على الرّسول الأعظم الأمين و على ءاله الطّاهرين‌ و صحبه المنتجبين و على جميع الأنبياء و المرسلين.

به شما ميهمانان گرامى، سران و هيئتهاى نمايندگى كشورهاى جنبش عدم تعهد و نيز ديگر شركت‌كنندگان در اين اجلاس بزرگ بين‌المللى خوشامد ميگويم.

ما در اينجا گرد آمده‌ايم تا به هدايت و كمك پروردگار، حركت و جريانى را كه در شش دهه‌ى قبل با هوشمندى و موقعيت‌شناسى و شجاعت چند تن از رهبران سياسىِ دلسوز و مسئوليت‌پذير پايه‌گذارى شد، به اقتضاى موقعيتها و نيازهاى امروز جهان ادامه دهيم و بلكه به آن جانى تازه و تحركى دوباره ببخشيم.



ميهمانان ما از مناطق جغرافيائى دور و نزديك در اينجا گرد آمده و متعلق به مليتها و نژادهاى گوناگون و داراى تعلقات اعتقادى و فرهنگى و تاريخى و وراثتىِ متنوعند؛ ولى همان طور كه «احمد سوكارنو» يكى از بنيانگذاران اين جنبش در كنفرانس معروفِ باندونگ در سال 1955 گفت، مبناى تشكيل عدم تعهد، نه وحدت جغرافيائى يا نژادى و دينى، بلكه وحدت نياز است. آن روز كشورهاى عضو جنبش عدم تعهد، به پيوندى كه بتواند آنها را از سيطره‌ى شبكه‌هاى اقتدارگرا و مستكبر و سيرى‌ناپذير مصون بدارد، نيازمند بوده‌اند؛ امروز با پيشرفت و گسترش ابزارهاى سلطه‌گرى، اين نياز همچنان پابرجا است.

من ميخواهم حقيقت ديگرى را مطرح كنم:

اسلام به ما آموخته است كه انسانها با وجود ناهمگونيهاى نژادى و زبانى و فرهنگى، فطرت همسانى دارند كه آنها را به پاكى و عدالت و نيكوكارى و همدردى و همكارى فرا ميخواند و همين سرشت همگانى است كه اگر از انگيزه‌هاى گمراه‌كننده به سلامت عبور كند، انسانها را به توحيد و معرفت ذات متعالى خداوند رهنمون ميگردد.

اين حقيقت تابناك داراى چنان ظرفيتى است كه قادر است پايه و پشتوانه‌ى تشكيل جوامع آزاد و سرافراز و برخوردار از پيشرفت و عدالت - توأماً - گردد و شعاع معنويت را بر همه‌ى فعاليتهاى مادّى و دنيائى انسانها نفوذ دهد و بهشتى دنيائى - پيش از بهشت اخروىِ موعود اديان الهى - براى آنان فراهم آورد. و نيز همين حقيقت مشترك و همگانى است كه ميتواند شالوده‌ريز همكاريهاى برادرانه‌ى ملتهائى باشد كه از نظر شكل ظاهرى و سابقه‌ى تاريخى و منطقه‌ى جغرافيائى، شباهتى به يكديگر ندارند.

همكاريهاى بين‌المللى هرگاه بر چنين شالوده‌اى استوار باشد، دولتها ارتباطات ميان خود را نه بر اساس ترس و تهديد يا افزون‌طلبى و منافع يكجانبه يا واسطه‌گرىِ افراد خائن و خودفروش، بلكه بر پايه‌ى منافع سالم و مشترك، و برتر از آن، منافع انسانيت بنا ميكنند و وجدان بيدار خود و خاطر ملتهاى خود را از دغدغه‌ها آسوده ميسازند.

اين نظم آرمانى در نقطه‌ى مقابل نظام سلطه قرار دارد، كه در قرنهاى اخير قدرتهاى سلطه‌گر غربى، و امروز دولت زورگو و متجاوز آمريكا، مدعى و مبلّغ و پيشقراول آن بوده‌ و هستند.

ميهمانان عزيز!

امروز آرمانهاى اصلى جنبش عدم تعهد با گذشت شش دهه همچنان زنده و پابرجاست؛ آرمانهائى مانند استعمارزدائى ، استقلال سياسى و اقتصادى و فرهنگى، عدم تعهد به قطبهاى قدرت و ارتقاء همبستگى و همكارى ميان كشورهاى عضو. واقعيتهاى امروز جهان با آن آرمانها داراى فاصله است؛ ولى اراده‌ى جمعى و تلاش همه‌جانبه براى عبور از واقعيتها و دست يافتن به آرمانها، هرچند پُر چالش، ليك اميدآفرين و ثمربخش است.

ما در گذشته‌ى نزديك، شاهد شكست سياستهاى دوران جنگ سرد و نيز يكجانبه‌گرائىِ پس از آن بوده‌ايم. جهان با عبرت‌آموزى از اين تجربه‌ى تاريخى، در حال گذار به نظام بين‌المللى جديدى است و جنبش عدم تعهد ميتواند و بايد نقش نوينى ايفاء نمايد. اين نظام بايد بر پايه‌ى مشاركت همگانى و برابرى حقوق ملتها استوار باشد؛ و همبستگى ما كشورهاى عضو اين جنبش براى شكل‌گيرى اين نظم نوين، از ضرورتهاى بارز عصر كنونى است.

خوشبختانه چشم‌انداز تحولات جهانى، نويدبخش يك نظام چند وجهى است كه در آن، قطبهاى سنتى قدرت جاى خود را به مجموعه‌اى از كشورها و فرهنگها و تمدنهاى متنوع و با خاستگاههاى گوناگون اقتصادى و اجتماعى و سياسى ميدهند. اتفاقات شگرفى كه در سه دهه‌ى اخير شاهد آن بوده‌ايم، آشكارا نشان ميدهد كه برآمدن قدرتهاى جديد با بروز ضعف در قدرتهاى قديمى همراه بوده است. اين جابه‌جائى تدريجى قدرت، به كشورهاى عدم تعهد فرصت ميدهد تا نقش مؤثر و شايسته‌اى را در عرصه‌ى جهانى بر عهده بگيرند و زمينه‌ى يك مديريت عادلانه و واقعاً مشاركتى را در پهنه‌ى گيتى فراهم آورند. ما كشورهاى عضو اين جنبش توانسته‌ايم در يك دوران طولانى، با وجود تنوع ديدگاهها و گرايشها، همبستگى و پيوند خود را در چهارچوب آرمانهاى مشترك حفظ كنيم؛ و اين دستاورد ساده و كوچكى نيست. اين پيوند ميتواند دستمايه‌ى گذار به نظمى عادلانه و انسانى قرار گيرد.

شرائط كنونى جهان فرصتى شايد تكرارنشدنى براى جنبش عدم تعهد است. سخن ما آن است كه اتاق فرمان جهان نبايد با ديكتاتورى چند كشور غربى اداره شود. بايد بتوان يك مشاركت دموكراتيك جهانى را در عرصه‌ى مديريت بين‌المللى شكل داد و تضمين كرد. اين است نياز همه‌ى كشورهائى كه مستقيم يا غيرمستقيم از دست‌اندازى چند كشور زورگو و سلطه‌طلب زيان ديده‌اند و مى‌بينند.

شوراى امنيت سازمان ملل داراى ساختار و سازوكارى غيرمنطقى، ناعادلانه و كاملاً غير دموكراتيك است؛ اين يك ديكتاتورىِ آشكار و يك وضعيت كهنه و منسوخ و تاريخ مصرف گذشته است. با سوء استفاده از همين سازوكار غلط است كه آمريكا و همدستانش توانسته‌اند زورگوئيهاى خود را در لباس مفاهيم شريف بر دنيا تحميل كنند. آنها ميگويند «حقوق بشر»، و منافع غرب را اراده ميكنند؛ ميگويند «دموكراسى»، و دخالت نظامى در كشورها را به جاى آن مى‌نشانند؛ ميگويند «مبارزه با تروريسم»، و مردم بى‌دفاع روستاها و شهرها را آماج بمبها و سلاحهاى خود ميسازند. در نگاه آنها، بشريت به شهروندان درجه‌ى يك و دو و سه تقسيم ميشوند. جان انسان در آسيا و آفريقا و آمريكاى لاتين ارزان، و در آمريكا و غرب اروپا گران قيمت‌گذارى ميشود. امنيت آمريكا و اروپا مهم، و امنيت بقيه‌ى بشريت بى‌اهميت دانسته ميشود. شكنجه و ترور اگر به دست آمريكائى و صهيونيست و دست‌نشاندگان آنها صورت گيرد، مُجاز و كاملاً قابل چشم‌پوشى است. زندانهاى مخفى آنها كه در نقاط متعددى در قاره‌هاى گوناگون شاهد زشت‌ترين و نفرت‌انگيزترين رفتارها با زندانيان بى‌دفاع و بى‌وكيل و بى‌محاكمه است، وجدان آنان را نمى‌آزارد. بد و خوب، كاملاً گزينشى و يكطرفه تعريف ميشود. منافع خود را به نام «قوانين بين‌المللى»، و سخنان تحكم‌آميز و غيرقانونى خود را به نام «جامعه‌ى جهانى» بر ملتها تحميل ميكنند و با شبكه‌ى رسانه‌اىِ انحصارىِ سازمان‌يافته، دروغهاى خود را راست، و باطل خود را حق، و ظلم خود را عدالت‌طلبى وانمود ميكنند و در مقابل، هر سخن حقى را كه افشاگر فريب آنها است، دروغ، و هر مطالبه‌ى برحقّى را ياغيگرى مينامند.

دوستان! اين وضعيت معيوب و پر زيان، غيرقابل ادامه است. همه از اين هندسه‌ى غلط بين‌المللى خسته شده‌اند. جنبش 99 درصدى مردم در آمريكا بر ضدّ كانونهاى ثروت و قدرت در آن كشور، و اعتراض عمومى در كشورهاى اروپاى غربى به سياستهاى اقتصادى دولتهاشان نيز نشان لبريز شدن پيمانه‌ى صبر و تحمل ملتها از اين وضعيت است. بايد اين وضعيت نامعقول را علاج كرد.

پيوند مستحكم و منطقى و همه‌جانبه‌ى كشورهاى عضو جنبش عدم تعهد ميتواند در يافتن و پيمودن راه علاج، تأثيرات عميقى بر جاى بگذارد.

حضار محترم!

صلح و امنيت بين‌المللى از جمله‌ى مسائل حادّ جهان امروز ما است و خلع سلاحهاى كشتار جمعى و فاجعه‌بار، يك ضرورت فورى و يك مطالبه‌ى همگانى است. در دنياى امروز، امنيت، پديده‌اى مشترك و غيرقابل تبعيض است. آنها كه سلاحهاى ضد بشريت را در زرادخانه‌هاى خود انبار ميكنند، حق ندارند خود را پرچمدار امنيت جهانى قلمداد كنند. اين - بى‌شك - نخواهد توانست نيز امنيت را براى خود آنها به ارمغان آورد. امروز با تأسفِ فراوان ديده ميشود كه كشورهاى دارنده‌ى بيشترين تسليحات هسته‌اى، اراده‌اى جدّى و واقعى براى حذف اين ابزارهاى مرگبار از دكترين نظامى خود ندارند و آن را همچنان عامل رفع تهديد و شاخصى مهم در تعريف جايگاه سياسى و بين‌المللى خود ميدانند. اين تصور، به كلّى مردود و مطرود است.

سلاح هسته‌اى نه تأمين‌كننده‌ى امنيت و نه مايه‌ى تحكيم قدرت سياسى است، بلكه تهديدى براى اين هر دو است. حوادث دهه‌ى 90 قرن بيستم نشان داد كه داشتن اين تسليحات نميتواند رژيمى همانند شوروى سابق را هم حفظ كند. امروز نيز كشورهائى را ميشناسيم كه با داشتن بمب اتم، در معرض امواج ناامنى‌هاى مهلكند.

جمهورى اسلامى ايران استفاده از سلاح هسته‌اى و شيميائى و نظائر آن را گناهى بزرگ و نابخشودنى ميداند. ما شعار «خاورميانه‌ى عارى از سلاح هسته‌اى» را مطرح كرده‌ايم و به آن پايبنديم. اين به معنى چشم‌پوشى از حق بهره‌بردارى صلح‌آميز از انرژى هسته‌اى و توليد سوخت هسته‌اى نيست. استفاده‌ى صلح‌آميز از اين انرژى، بر اساس قوانين بين‌المللى، حق همه‌ى كشورها است. همه بايد بتوانند از اين انرژى سالم در مصارف گوناگونِ حياتى كشور و ملتشان استفاده كنند و در اِعمال اين حق، وابسته به ديگران نباشند. چند كشور غربى كه خود دارنده‌ى سلاح هسته‌اى و مرتكب اين كار غيرقانونى‌اند، مايلند توان توليد سوخت هسته‌اى را نيز در انحصار خود نگه دارند. حركتى مرموز در حال شكل‌گيرى است تا انحصار توليد و فروش سوخت هسته‌اى را در مراكزى با نام بين‌المللى ولى در واقع در پنجه‌ى چند كشور معدود غربى، تثبيت و دائمى كنند.

طنز تلخ روزگار ما آن است كه دولت آمريكا كه دارنده‌ى بيشترين و مرگبارترين سلاحهاى هسته‌اى و ديگر سلاحهاى كشتار جمعى و تنها مرتكبِ به‌كارگيرى آن است، امروز ميخواهد پرچم مخالفت با اشاعه‌ى هسته‌اى را به دوش بگيرد! آنها و شركاى غربى‌شان رژيم صهيونيستىِ غاصب را به سلاحهاى هسته‌اى مجهز كرده و براى اين منطقه‌ى حساس، تهديدى بزرگ فراهم كرده‌اند؛ اما همين مجموعه‌ى فريبگر، استفاده‌ى صلح‌آميز از انرژى هسته‌اى را براى كشورهاى مستقل برنميتابند و حتّى با توليد سوخت هسته‌اى براى راديوداروها و ديگر مصارف صلح‌آميز انسانى، با هرچه در توان دارند، ستيزه‌گرى ميكنند. بهانه‌ى دروغين آنان، بيم از توليد سلاح هسته‌اى است. در مورد جمهورى اسلامى ايران، آنان خود ميدانند كه دروغ ميگويند؛ اما سياست‌ورزى، آنگاه كه كمترين اثرى از معنويت در آن نباشد، دروغ را هم مجاز ميشمرد. آيا آن كه در قرن بيست‌ويكم زبان به تهديد اتمى ميگشايد و شرم نميكند، از دروغگوئى پرهيز و شرم خواهد كرد؟!

من تأكيد ميكنم كه جمهورى اسلامى هرگز در پى تسليحات هسته‌اى نيست، و نيز هرگز از حق ملّت خود در استفاده‌ى صلح‌آميز از انرژى هسته‌اى چشم‌پوشى نخواهد كرد. شعار ما «انرژى هسته‌اى براى همه، و سلاح هسته‌اى براى هيچكس» است. ما بر اين هر دو سخن پاى خواهيم فشرد و ميدانيم كه شكستن انحصار چند كشور غربى در توليد انرژى هسته‌اى در چهارچوب معاهده‌ى عدم اشاعه، به سود همه‌ى كشورهاى مستقل و از جمله كشورهاى عضو جنبش عدم تعهد است.

تجربه‌ى سه دهه ايستادگىِ موفقيت‌آميز در برابر زورگوئى‌ها و فشارهاى همه‌جانبه‌ى آمريكا و متحدانش، جمهورى اسلامى را به اين باور قطعى رسانده است كه مقاومت يك ملت متحد و داراى عزم راسخ، قادر است بر همه‌ى خصومتها و عنادها فائق آيد و راه افتخارآميز به سوى هدفهاى بلند خود را بگشايد. پيشرفتهاى همه‌جانبه‌ى كشور ما در دو دهه‌ى اخير واقعيتى است كه در برابر چشم همگان قرار دارد و رصدكنندگان رسمى بين‌المللى مكرراً بدان اذعان كرده‌اند؛ و اين همه در شرائط تحريمها و فشارهاى اقتصادى و تهاجم تبليغاتى شبكه‌هاى وابسته به آمريكا و صهيونيسم اتفاق افتاده است. تحريمهائى كه ياوه‌گويان، آن را فلج‌كننده ناميدند، نه تنها ما را فلج نكرده است و نخواهد كرد، بلكه گامهاى ما را محكمتر، و همت ما را بلندتر، و اطمينان ما را به درستى تحليلهاى خود و نيز به توانائى درون‌زاى ملتمان راسختر كرده است. ما يارى خداوند را در اين چالشها بارها و بارها به چشم ديده‌ايم.

ميهمانان گرامى!

لازم ميدانم در اينجا از يك مسئله‌ى بسيار مهم سخن بگويم؛ كه اگرچه مربوط به منطقه‌ى ما است، ولى ابعاد گسترده‌ى آن از اين منطقه فراتر رفته و سياستهاى جهانى را در طول چندين دهه تحت تأثير قرار داده است و آن، مسئله‌ى دردآور فلسطين است. خلاصه‌ى اين ماجرا آن است كه يك كشور مستقل و داراى شناسنامه‌ى روشنِ تاريخى به نام «فلسطين»، بر اساس يك توطئه‌ى وحشتناك غربى با سردمدارى انگليس در دهه‌ى 40 قرن بيستم، از ملت آن، غصب و به زور سلاح و كشتار و فريب، به جماعتى كه عمدتاً از كشورهاى اروپائى مهاجرت داده شده‌اند، واگذار گرديده است. اين غصب بزرگ كه در آغاز با كشتارهاى جمعىِ مردم بى‌دفاع در شهرها و روستاها و راندن مردم از خانه و كاشانه‌ى خود به كشورهاى هم‌مرز همراه بود، در طول بيش از شش دهه همچنان با همين جنايتها ادامه يافته است و امروز هم ادامه دارد. اين، يكى از مهمترين مسائل جامعه‌ى بشريت است. سران سياسى و نظامى رژيم غاصب صهيونيست، در اين مدت از هيچ جنايتى پرهيز نكرده‌اند؛ از كشتار مردم و ويران كردن خانه‌ها و مزارع آنان و دستگيرى و شكنجه‌ى مردان و زنان و حتّى كودكان آنان، تا تحقير و توهين به كرامت اين ملت و سعى در نابودى و هضم آن در معده‌ى حرامخوار رژيم صهيونيستى،و تا محورهای بیانات در شانزدهمین اجلاس سران جنبش عدم تعهد و حمله به اردوگاه هاى آنان در خود فلسطين و در كشورهاى همسايه كه ميليونها آواره را در خود جاى ميداده است. نامهاى «صبرا» و «شتيلا» و «قانا» و «دير ياسين» و امثال اينها با خون مردم مظلوم فلسطين در تاريخ منطقه‌ى ما ثبت شده است. اكنون نيز پس از شصت و پنج سال، هنوز همچنان همين جنايتها در رفتار گرگان درنده‌ى صهيونيست با باقى‌ماندگان در سرزمينهاى اشغالى ادامه دارد. آنها پى‌درپى جنايتهاى جديدى مى‌آفرينند و منطقه را با بحران تازه‌اى روبه‌رو ميكنند. كمتر روزى است كه خبرى از قتل و جرح و زندانى كردن جوانهائى مخابره نشود كه به دفاع از وطن و كرامت خود برخاسته و به ويرانگرى مزارع و خانه‌هاى خود اعتراض كرده‌اند. رژيم صهيونيستى كه با به راه انداختن جنگهاى فاجعه‌بار و كشتار مردم و اشغال سرزمينهاى عربى و سازماندهى تروريسم دولتى در منطقه و جهان، دهها سال ترور و جنگ و شرارت به راه انداخته، ملت فلسطين را كه براى احقاق حق خود به پا خاسته و مبارزه ميكنند، تروريست مينامد و شبكه‌ى رسانه‌هاى متعلق به صهيونيزم و بسيارى از رسانه‌هاى غربى و مزدور نيز با زير پا گذاشتن تعهّد اخلاقى و رسانه‌اى، اين دروغ بزرگ را تكرار ميكنند. سردمداران سياسىِ مدعى حقوق بشر نيز چشم بر اين همه جنايت بسته و بدون شرم و پروا، از آن رژيم فاجعه‌آفرين حمايت كرده و در نقش وكيل‌مدافع آن ظاهر ميشوند.

سخن ما آن است كه فلسطين متعلق به فلسطينى‌ها است و ادامه‌ى اشغال آن، ظلمى بزرگ، تحمل‌ناپذير و خطرى عمده براى صلح و امنيت جهانى است. همه‌ى راههائى كه غربيها و وابستگان آنها براى «حل مسئله‌ى فلسطين» پيشنهاد كرده و پيموده‌اند، غلط و ناموفق بوده است و در آينده نيز چنين خواهد بود. ما راه‌حلى عادلانه و كاملاً دموكراتيك را پيشنهاد كرده‌ايم: همه‌ى فلسطينى‌ها، چه ساكنان كنونى آن، و چه كسانى كه به كشورهاى ديگر رانده شده و هويت فلسطينى خود را حفظ كرده‌اند، اعم از مسلمان و مسيحى و يهودى، در يك همه‌پرسىِ عمومى، با نظارتى دقيق و اطمينان‌بخش شركت كنند و ساختار نظام سياسى اين كشور را انتخاب نمايند و همه‌ى فلسطينيانى كه سالها رنج آوارگى را تحمل كرده‌اند، به كشور خود باز گردند و در اين همه‌پرسى و سپس تدوين قانون اساسى و انتخابات، شركت نمايند. آنگاه صلح برقرار خواهد شد.

در اينجا مايلم پندى خيرخواهانه به سياستمداران آمريكائى كه تاكنون همواره به عنوان مدافع و پشتيبان رژيم صهيونيستى در صحنه حاضر شده‌اند، بدهم: اين رژيم تاكنون براى شما دردسرهاى بيشمار داشته است؛ چهره‌ى شما را در ميان ملتهاى منطقه، منفور و شما را در چشم آنان شريك جنايات صهيونيستهاى غاصب معرفى كرده است؛ هزينه‌هاى مادى و معنوى كه در طول سالهاى متمادى از اين رهگذر به دولت و ملت آمريكا تحميل شده است، سرسام‌آور است؛ و احتمالاً در آينده اگر همين روش ادامه يابد، هزينه‌هاى شما سنگين‌تر هم خواهد شد. بيائيد به پيشنهاد جمهورى اسلامى درباره‌ى همه‌پرسى بينديشيد و با تصميمى شجاعانه، خود را از گره ناگشودنى كنونى نجات دهيد. بى‌شك مردم منطقه و همه‌ى آزادانديشان گيتى از اين اقدام استقبال خواهند كرد.

ميهمانان محترم!

اكنون به سخن آغازين باز ميگردم. شرائط گيتى حساس و جهان در حال گذار از يك پيچ تاريخىِ بسيار مهم است. انتظار ميرود كه نظمى نوين در حال تولد يافتن باشد. مجموعه‌ى غيرمتعهدها حدود دو سوم اعضاء جامعه‌ى جهانى را در خود جاى داده است و ميتواند در شكل‌دهى آينده نقشى بزرگ ايفاء كند. تشكيل اين اجلاس بزرگ در تهران نيز خود حادثه‌اى پرمعنا است كه بايد در محاسبات به كار آيد. ما اعضاء اين جنبش با هم‌افزائى امكانات و ظرفيتهاى گسترده‌ى خود ميتوانيم براى نجات جهان از ناامنى و جنگ و سلطه‌گرى، نقشى تاريخى و ماندگار بيافرينيم.

اين مقصود فقط با همكاريهاى همه‌جانبه‌ى ما با يكديگر امكان‌پذير است. در ميان ما، كشورهاى بسيار ثروتمند و نيز كشورهاى داراى نفوذ بين‌المللى كم نيستند. علاج مشكلات با همكاريهاى اقتصادى و رسانه‌اى و انتقال تجربه‌هاى پيشبرنده و تعالى‌بخش، كاملاً امكان‌پذير است. بايد عزمهامان را راسخ كنيم؛ به هدفها وفادار بمانيم؛ از اخم قدرتهاى زورگو نترسيم و به لبخند آنان دل خوش نكنيم؛ اراده‌ى الهى و قوانين آفرينش را پشتيبان خود بدانيم؛ به شكست تجربه‌ى اردوگاه كمونيستى در دو دهه پيش، و شكست سياستهاى به اصطلاح ليبرال دموكراسى غربى در حال حاضر - كه نشانه‌هاى آن را در خيابانهاى كشورهاى اروپائى و آمريكایی و گره‌هاى ناگشودنى اقتصاد اين كشورها همه مى‌بينند - با چشم عبرت بنگريم. و بالاخره سقوط ديكتاتورهاى وابسته به آمريكا و همدست رژيم صهيونيستى در شمال آفريقا و بيدارى اسلامى در كشورهاى منطقه را فرصتى بزرگ بشماريم. ما ميتوانيم به ارتقاء «بهره‌ورى سياسى جنبش عدم تعهد» در مديريت جهانى بينديشيم؛ ميتوانيم براى تحول در اين مديريت، سندى تاريخى تهيه كنيم و ابزارهاى اجرائى آن را فراهم نمائيم؛ ميتوانيم حركت به سمت همكاريهاى مؤثر اقتصادى را طراحى و الگوهاى ارتباط فرهنگى ميان خود را تعريف كنيم. بى‌شك تشكيل دبيرخانه‌ى فعال و پرانگيزه‌اى براى اين تشكيلات، خواهد توانست به حصول اين مقاصد كمكى بزرگ و پر تأثير تقديم كند.

متشكرم‌

ریاست جنبش عدم تعهد از مصر به ایران تحویل داده شد
محمد مرسی رئیس‌ جمهور مصر که کشورش ریاست جنبش عدم تعهد را عهده‌دار بود طی سخنانی که کنار وی «محمود احمدی‌نژاد»، رئیس جمهور ایران، «بان کی مون»، دبیرکل سازمان ملل، «مانموهان سینگ»، نخست وزیر هند حضور داشتند ریاست ریاست سه ساله این جنبش را به محمود احمدی‌نژاد رئیس‌جمهور کشورمان تحویل داد.

در این نشست دو روزه، 24 رئیس‌جمهور 3 پادشاه، 8 نخست‌وزیر، 9معاون رئیس‌جمهور، 2 رئیس مجلس و 9 فرستاده ویژه رؤسای کشورها و 80 وزیر که 60 تن از آنها وزیر خارجه هستند حضور دارند و قرار است پیش‌نویس شانزدهمین اجلاس سران که در نشست کارشناسان بررسی و به تأیید وزرای خارجه رسیده به تصویب برسد.

جنبش عدم تعهد دارای 120 عضو اصلی است و 17 کشور و 10 سازمان بین‌المللی نیز اعضای ناظر این جنبش را تشکیل می‌دهند.

مرسی در سخنرانی خودگفت: اصول دهگانه جنبش عدم تعهد حمایت از منافع اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی کشورهای عضو آن است. سرنوشت ما این است که در این لحظه حساس نقش مهمی را ایفا کنیم.

وی افزود: ما با هم همکاری خواهیم کرد تا بازیگری موثر و فعال در نظم بین الملل باشیم. اعضای نم به دنبال جهانی با عدالت بیشتر هستند.

مرسی در ادامه بر اصلاح و توسعه ساختار شورای امنیت به صورت همه‌جانبه شد.

وی اظهار داشت: مصر ایمان دارد که یکی از اصول اساسی نظام جدید جهانی که ما آن را می خواهیم تقویت همکاری کشور های در  حال توسعه  و اصلاح مدیریت جهانی است که مشارکت جهانی را در سطح بین‌المللی و تصمیم‌گیری‌های اقتصادی، اجتماعی تضمین نماید.

مرسی همچنین ممانعت رژیم صهیونیستی از ورود برخی اعضای جنبش به سرزمین فلسطینی را به باد انتقاد گرفت و گفت: مصر از عضویت فلسطین در سازمان ملل و همچنین تشکیل دولت فلسطینی حمایت خواهد کرد.

وی با اشاره به بحران سوریه گفت: ما آماده هستیم تا به توقف خونریزی‌ها در سوریه کمک کنیم.

رئیس جمهور مصر ادامه داد: ما به حق استفاده از انرژی هسته‌ای احترام می گذاریم. استفاده از انرژی صلح‌آمیز هسته‌ای حق همه کشورهاست.

وی گفت: امروز اینجا آمده ایم تا ریاست جنبش را به کشور برادر خود یعنی ایران تحویل دهیم.

مرسی همچنین از میزبانی ایران تشکر کرده و گزارشی را از عملکرد این جنبش در زمان ریاست مصر بر آن ارائه کرد.

 مُرسی: ما باید در سازمان ملل اصلاحاتی را به وجود آوریم

محمد مرسی رئیس جمهوری مصر در سخنان خود در شانزدهمین اجلاس سران جنبش عدم تعهد در تهران ضمن تشکر از ایران و تلاش‌های تهران برای برگزاری و میزبانی اجلاس، تاکید کرد که این اجلاس در زمان مهمی برگزار می‌شود چه آنکه مصر شاهد انقلاب بود و اکنون مصر یک کشور مدنی و کشوری دموکراتیک با قانون اساسی و نوین است که فرزندان این کشور امور آن را اداره می‌کنند.

مرسی خواستار مشارکت در اداره امور جهان شد

مرسی با اشاره به اینکه جنبش عدم تعهد در زمان کنونی نقشی محوری در این دوره سرنوشت‌ساز دارد تاکید کرد که ما باید در اداره امور دنیا نقشی موثر داشته باشیم. باید اصول دموکراسی و مشارکت در امور سیاسی برقرار شود.

مرسی خواستار تلاش برای ساخت دنیایی عادل‌تر شد و بر ضرورت اجرای اصول دموکراسی در سطح جهانی تاکید کرد.

ساختار شورای امنیت باید اصلاح شود

مرسی با اشاره به شورای امنیت، تاکید کرد: ساختار شورای امنیت باید اصلاح و توسعه داده شود تا به شکل بهتری نماینده نظام جهان باشد.

وی اصلاح شورای امنیت را گام نخست برای تشکیل نظام عادلانه جهانی جدید دانست که باید بر اساس تحکیم مشارکت کشورهای در حال توسعه در اداره جهان باشد که این کشورها در سیاست‌گذاری‌های سیاسی، اجتماعی و اقتصادی مشارکت داشته باشند.

سطح نمایندگی دائم و غیردائم با توجه به مسائل آفریقا باید تغییر کند

وی ادامه وضعیت کنونی در آفریقا را غیرمقبول خواند و با اشاره به اینکه بسیاری از مسائل شورای امنیت به قاره آفریقا مربوط می‌شود تاکید کرد که سطح نمایندگی شورای امنیت باید تغییر کند.

مرسی همچنین بر فعال‌سازی مجمع عمومی سازمان ملل تاکید کرد.

فلسطینی‌ها بر آرمان خود یعنی مقاومت در برابر اشغالگری تمرکز کنند

مرسی در ادامه به موضوع فلسطین اشاره کرد و با اشاره به بیانیه وزرای خارجه عدم تعهد که اخیرا در شرم الشیخ برگزار شد، از وضعیت اسرای فلسطینی ابراز تاسف کرد.

رئیس جمهوری مصر و رئیس سابق جنبش عدم تعهد، از آشتی ملی فلسطین حمایت و برای ادامه حمایت کشورش از این مسئله اعلام آمادگی کرد و از فلسطینی‌ها خواست تا تلاش خود را برای آشتی ملی ادامه بدهند و به اختلافات کوچک موجود بین خود توجهی نکنند و تمرکز خود را بر تحقق آرمان خود که مقاومت در برابر اشغالگری است قرار بدهند.

مرسی: مصر آمادگی خود را بر حل مسئله سوریه اعلام می‌کند


محمد مرسی رئیس جمهوری مصر در سخنان خود در شانزدهمین اجلاس سران جنبش عدم تعهد در تهران ضمن تشکر از ایران و تلاش‌های تهران برای برگزاری و میزبانی اجلاس، تاکید کرد که این اجلاس در زمان مهمی برگزار می‌شود چه آنکه مصر شاهد انقلاب بود و اکنون مصر یک کشور مدنی و کشوری دموکراتیک با قانون اساسی و نوین است که فرزندان این کشور امور آن را اداره می‌کنند.

مرسی خواستار مشارکت در اداره امور جهان شد

مرسی با اشاره به اینکه جنبش عدم تعهد در زمان کنونی نقشی محوری در این دوره سرنوشت‌ساز دارد تاکید کرد که ما باید در اداره امور دنیا نقشی موثر داشته باشیم. باید اصول دموکراسی و مشارکت در امور سیاسی برقرار شود.

مرسی خواستار تلاش برای ساخت دنیایی عادل‌تر شد و بر ضرورت اجرای اصول دموکراسی در سطح جهانی تاکید کرد.


بان کی‌مون: ایران با آژانس همکاری خوبی را داشته است

بان کی مون دبیرکل سازمان ملل امروز (پنجشنبه) در مراسم افتتاحیه شانزدهمین نشست سران عدم تعهد در تهران از میزبانی جمهوری اسلامی ایران در برگزاری شانزدهمین نشست سران قدردانی کرد و عنوان کرد: شاهد حوادث بسیاری زیادی در دهه‌های گذشته بودیم. بزرگانی مثل جواهر لعل نهرو و دیگران برای نهادینه کردن صلح و تجمیع امنیت جهانی و آزادی‌های فردی اجتماعی و سیاسی تلاش های فراوان کردند.

وی افزود: مردمی که به دنبال آزادی از ابرقدرت‌ها هستند و به دنبال تساوی در حقوق و آزادی اندیشه و بیان و آن چیزی که برای آزادی مهم است که همان آزادی برای انتخاب حاکمیت است.

دبیرکل سازمان ملل با اشاره به ‌حوادثی که در برخی کشورهای عربی مثل تونس، مصر و لیبی روی داد گفت: این حرکت ها انقلاب عربی بود و مردم در راستای آزادی خواهی برخاستند. برای اینکه آینده‌ای روشن بسازند و این روند انتقال قدرت بدون هزینه و تلاش نمی تواند به نتیجه برسد. این خواسته‌ای است که ملت‌ها بر اساس حرمت و احتیاج به آن معتقدند.

وی گفت: نم پس از سازمان ملل بزرگترین سازمان است که حافظ صلح و به دنبال همکاری مشترک است. سازمان ملل در همین راستا حرکت می‌کند و از شما می‌خواهیم به فکر اتحاد هنجارهای شایسته خود باشید و به آزادی بیان و اندیشه ارج نهید و به مردم خود خدمت کنید.

بان کی مون گفت: معتقدم سازمان‌هایی که مدیریت و عضویت آنها را داریم به خاطر اصلاح نیاز به تغییرات دارند و شاید بسیاری از مخاطرات در جاده‌ای که هستیم باشد.

باید به جوانان و مردم برای همکاری اعتقاد داشته باشیم. باید به دنبال گفت‌وگوی تمدن‌ها و ملت‌ها باشیم. به طور مثال سازمان ملل در موضوع سودان تلاش بسیار کرد که از خونریزی‌ها جلوگیری کند.

دبیر کل سازمان ملل از تمام اعضای نم خواست که سعی کنند بدون خشونت اختلافات خود را حل و فصل کنند.

وی افزود: نمی‌توانیم بپذیریم که سران از واژه‌های تهدید در علوم سیاسی خود استفاده کنند و وضعیتی که نتوانیم آن را کنترل کنیم. همه را دعوت به صلح می‌کنم و اینکه همه کشورها باید بر یک اصولی پایبند باشند.

بان کی مون با بیان این که سازمان ملل و جنبش عدم تعهد به همه ملت‌ها پایبند است تصریح کرد: می‌خواهیم از چالش‌هایی که در جامعه به وجود می‌آید دوری کنیم. باید روند رو به توسعه را حفظ کنیم البته می‌توانیم ظرفیت‌های سازمان ملل را بهبود بخشیم، اما قبل از آن باید از خانه خود شروع کنیم.

وی گفت: باید به حقوق بشر معتقد باشیم. در برخی کشورها تظاهرات مسالمت آمیز به ناآرامی‌ می‌گرایند. باید برای کشورهایی مثل سوریه به دنبال راه حل مسالمت آمیز باشیم نه به دنبال نظامی‌گری.

دبیر کل سازمام ملل با بیان این که وقتی سخن از 18 هزار کشته می‌شود از مردمانی سخن گفته می شود که به دنبال آزادی بودند و ما می‌توانستیم راه حل بهتری را پیدا کنیم.

وی عنوان کرد: دولت سوریه باید پایبند به اصولی پایبند باشد تا از ایجاد بهانه برای برخی کشورها جلوگیری کند. از اتحادیه عرب می‌خواهیم که پایبند به اصول ملل متحد باشد.

بان کی مون گفت: از همه کشورهای اسلامی می‌خواهیم که از نفوذ خود در کشورهای درگیر مناقشه در جهت ایجاد صلح جهانی و منطقه عاری از تسلیحات کشتار جمعی استفاده کنند.

وی با تاکید بر این که می‌توانیم فعالیت درست داشته باشیم عنوان کرد: سازمان ملل متحد انرژی هسته‌ای را حق همه کشورها می‌داند و استفاده نظامی از آن را محکوم می‌کند.

دبیر کل سازمان ملل خواستار شفافیت در همه مسائل شد و گفت: از ایران درخواست می‌کنیم که مانند گذشته این شفافیت را برای اعتماد سازی بیشتر و رسیدن به اهداف خود برای استفاده از انرژی صلح آمیز هسته‌ای ادامه دهد.

وی افزود: همکاری ایران با آژانس انرژی اتمی سازنده و مفید بوده است. تصور این است که از همه گروه‌ها و کشورها دعوت کنیم که از دامن زدن به تنش‌ها دوری کنند و به برادری روی آورند.  صداهای خود را علیه هم بالا نبریم .باید به دنبال یک خاورمیانه عاری از سلاح هسته‌ای و تسلیحات کشتار جمعی باشیم.

بان کی مون گفت: ایران به عنوان کشوری که عضو سازمان ملل و آژانس انرژی اتمی است و اقدامات مثبتی انجام داده است.

وی عنوان کرد: اجازه دهیم با یکدیگر حرکت کنیم و صدای هم را بشنویم و احترام بگذاریم. می‌توانیم از امنیت جهانی حرف بزنیم، اما برخی این امنیت را برنمی‌تابند. باید سعی کنیم به اهداف هزاره در چارچوب اقتصادی اجتماعی و سیاسی دست یابیم.


احمدي نژاد: همه ملتها از وضعیت امروز جهانی ناراضی‌اند

محموداحمدی‌نژاد رئیس‌جمهور کشورمان طی سخنانی در جلسه افتتاحیه امروز شانزدهمین دوره اجلاس سران کشورهای عضو جنبش عدم تعهد، اظهار داشت: برخی اصرار دارند فریبکارانه علت وضع موجود را به ضعف ملت‌ها نسبت دهند؛ آیا غیر از این است که علت عدم تحقق صلح پایدار و آرمان‌های بشری را باید در مبانی اندیشه و عملکرد مدیریت حاکم بر جهان جستجو کرد؟

وی ادامه داد: علی‌رغم تشکیل سازمان ملل که امیدهای فراوانی ایجاد کرد، و همچنین تلاش‌های گسترده دلسوزان، مدیریت حاکم بر جهان مانع از آن بوده است که شرایط،بهبود یابد و با استقرار صلح و امنیت پایدار زندگی بهتری برای مردم دنیا فراهم شود.

رئیس‌جمهور کشورمان در ادامه سخنان خود افزود: مدیریت حاکم بر دنیا به عنوان عامل اصلی وضع موجود جهان در صد سال اخیر دارای دو ویژگی بسیار مهم و اثرگذار بوده است؛ نخست انحصاری بودن چرا که بسیار روشن است که انحصار مدیریت بر مراکز اصلی قدرت و اقتصاد جهان در اختیار چند دولت خاص بلکه چند گروه سرمایه‌دار است.

احمدی‌نژاد اضافه کرد: به طور مثال علی‌رغم حضور همه ما در صندوق بین‌المللی پول و بانک جهانی فشارها و تحمیلات چند دولت خاص مانع از اعمال نظرات عادلانه و کارشناسی مدیران و کارشناسان مستقل این دو نهاد مهم می‌شود. به طوریکه در عمل در بسیاری مواقع صندوق و بانک جهانی بالاجبار توجیه‌کننده سیاست‌های یکجانبه و سودجویانه همان دولت‌ها می‌شود.

«انحصار در مدیریت شورای امنیت نیز کاملاً روشن است، پس از 65سال و علی‌رغم اذعان همه ملت‌ها به حقوق حقه ملت فلسطین رفتار شورای امنیت در عمل به تثبیت و گسترش اشغالگری و ظلم و جنایات رژیم جعلی و تحمیلی صهیونیستی منجر شده است.»

وی در ادامه سخنان خود به وضعیت افغانستان وپاکستان اشاره و تصریح کرد: در افغانستان، عراق و پاکستان مردم به طور گسترده و سازمان‌یافته کشته می‌شوند و شورای امنیت توجیه‌کننده این وضع است، چرا که طرف اصلی این حوادث عضو دائم شورای امنیت با امتیاز ناعادلانه وتو است.

رئیس‌جمهور کشورمان با طرح این سؤال که کدام ملت مستقل توانسته است بدون نگرانی و یا دادن امتیاز حقوق اساسی خود را با اتکاء به شورای امنیت استیفاء کند؟ گفت: اصولاً چگونه می‌توان تصور کرد که با وجود امتیاز انحصاری وتو در دستان دولت‌هایی مثل آمریکا و انگلیس که همواره یک طرف تمام مناقشات بوده‌اند، امکان عمل مستقل، عدالت‌مدار برای شورای امنیت باقی بماند.

احمدی‌نژاد خاطرنشان کرد: دولت‌ها و ملت‌های مستقل مرجعی برای احقاق حق خود ندارند، شورای امنیت حتی اختیارات مجمع عمومی را نیز تصاحب کرده و سلطه خود را بر آن تحمیل کرده است.


نخست وزیر هند: مدیریت مشترک جهانی امروز یک «وظیفه» و «باید» است

مان موهان سینگ نخست وزیر هند امروز (پنجشنبه) در شانزدهمین اجلاس سران عدم تعهد در تهران ضمن قدردانی از میزبانی جمهوری اسلامی ایران برای برگزاری موفق این نشست شعار اجلاس یعنی «صلح پایدار در سایه مدیریت مشترک جهانی» را شعاری بسیار بهنگام خواند و گفت: امروز ساختارهای مدیریت جهان درگیر معادلات قدرت باقی مانده از گذشته هستند و باید تغییر یابند.

وی تصریح کرد: مدیریت مشترک جهانی امروز یک «وظیفه» و «باید» است و برای صلح عادلانه به آن نیازمندیم.

نخست وزیر هند بر چندجانبه گرایی در جهان تأکید کرد.

مان موهان سینگ در بخش دیگری از سخنان خود به اوضاع کنونی در سوریه اشاره کرد و گفت: اوضاع سوریه باعث نگرانی ماست و جنبش عدم تعهد باید اقداماتی را برای حل مسئله سوریه انجام دهد.

نخست وزیر هند همچنین بر دستیابی به راه حل برای حل مشکل فلسطین تأکید کرد.

مان موهان سینگ در ادامه سخنان خود بر استفاده از ظرفیت های جنبش عدم تعهد در جهان کنونی تأکید کرد و افزود: امروز تروریسم، اشاعه سلاح های کشتار جمعی، دزدی دریایی و ناامنی فضای سایبری و اینترنتی از چالش هایی است که با آن روبرو هستیم و برای رسیدن به توسعه پایدار به امنیت کامل نیازمندیم.

وی تأکید کرد: جنبش عدم تعهد باید در ایجاد ساختارهای مدیریت جهانی پیشگام شود.



نظرات بینندگان
نام:
ایمیل:
انتشاریافته:
در انتظار بررسی: ۰
* نظر:
جدیدترین اخبار پربازدید ها