یکی از نکات قابل توجه در ماه مبارک رمضان در اردن، تزیین و چراغانی منازل است
شهروندان اردنی پیش از آغاز ماه مبارک رمضان، منازل خود را با چراغهای کوچکی می آرایند و در طول این ماه و در هنگام شب، این چراغها جلوه خاصی به کشور اردن میدهد. اما نکته جالب توجه اینجاست که حتی مسیحیان این کشور به احترام مسلمانان، خانه های خود را چراغانی میکنند و همین موضوع نوعی وحدت و همدلی در میان شهروندان اردنی بوجود آورده است.
البته امسال ماه رمضان یک تفاوت عمده با سالهای گذشته دارد و آن این است که امسال در اثر سیاستهای اقتصادی نابجای دولت اردن، قیمت کالاهای اساسی شهروندان از مدتی پیش از آغاز ماه مبارک افزایش یافته بود ولی این روند با آغاز ماه مبارک سیر صعودی در پیش گرفت و همین مساله از حلاوت ماه مبارک رمضان در نزد شهروندان روزه دار کاست.
هرچند اوضاع اقتصادی کشور سبب شده تا شیرینی ماه پر فضیلت اندکی بر کام روزه داران تلخ شود ولی بازار شیرینی این روزها همچنان داغ و پر رونق است. این روزها شیرینی فروشیها و نانواییها پر مشتریترین روزهای سال خود را سپری می کنند و شیرینی هایی همچون کنافه، باقلوا و شامی از پر طرفدارترین انواع شیرینی در این ماه است.
کنافه، باقلوا و شامی پرطرفدارترین شیرینی رمضان در اردن است
از جمله مکانهایی که در شبهای ماه رمضان جلوه خاصی به خود میگیرد، قهوهخانهها است. مردم تا سحر در این مکانها گرد هم میآیند و با گوش دادن به موسیقی گفت و شنود با یکدیگر میپردازند.
اقشار مختلف مردم از جمله زن و مرد، پیر و جوان با حضور در این اماکن و پرداختن به سرگرمیهای غربی ساعات افطار تا سحر خود را در آنجا سپری میکنند که البته این امر انتقاد شدید شخصیتها و جنبشهای اسلامگرا را در پی داشته است.
شب نشینیهای خانوادگی نیز از دیگر مسائلی است که در ماه مبارک رمضان در اردن بسیار رواج دارد.
خانواده های اردنی پس از افطار گردهم جمع شده و ضمن صرف آجیل، لواشک، شیرینی و میوه، ساعات خوشی را در کنار یکدیگر سپری می کنند و به قول یکی از شهروندان اردنی، ماه رمضان سبب می شود که روابط خانوادگی بسیار منسجمتر شود. ساعت کاری مغازه ها و مراکز خرید نیز در این ماه تغییر کرده و تمامی مراکز خرید، تا ساعت 1 بامداد به کار خود ادامه میدهند.
کلوپهای شبانه در ماه مبارک رمضان تبدیل به قهوه خانه شده و فقط به توزیع نوشیدنیهای حلال میپردازند.
مساجد اردن در ماه رمضان پذیرای چشمگیر مردم است و فعالیتهای جانبی دیگری را در این ماه آغاز می کنند. ازجمله فعالیتهای مساجد در این ایام جمع آوری کمکهای مردمی و تقسیم آن میان فقرا و برگزاری دورههای آموزش احکام و مسائل شرعی است.
صفوف متراکم نمازگزاران نیز این روزها در مساجد اردن بیش از سایر روزهاست و تعداد زیادی از روزه داران ترجیح میدهند نماز خود را به جماعت بخوانند.
یکی سنتهای رمضان در اردن، جمع آوری کمکهای نقدی و غیر نقدی به منظور کمک به نیازمندان است
یکی دیگر از ویژگیهای ماه مهمانی خدا در اردن، جمع آوری کمکهای نقدی و غیر نقدی به منظور کمک به نیازمندان است. بر اساس اعلام نهادهای خیریه اردن، میزان کمک شهروندان اردنی به مستمندان و نیازمندان در این ماه به طور چشمگیری رشد مییابد و سبب میشود که دل نیازمندان اردنی نیز در این ماه عزیز بیشتر شاد گردد. از سوی دیگر، دولت نیز میکوشد تا با در نظر گرفتن تدابیری، زمینه را برای بهره جستن هرچه بیشتر شهروندان از ماه مبارک رمضان فراهم آورد.
برپایی مراکز خرید رمضانی و دایر کردن میادین موقت میوه و تره بار از جمله این اقدامات است. پلیس اردن نیز با اتخاذ تدابیر امنیتی نظارت خاصی بر عبور و مرور وسائل نقلیه در این ماه اعمال میکند تا مردم با مشکل ترافیک روبرو نشوند.
بدون شک، یکی از آداب و رسوم خاص و جذاب مردم اردن در ماه پر فضیلت رمضان، آتشبازی در هنگام افطار است. در این ماه، شهرداریها با شلیک توپ مردم را از وقت افطار آگاه میسازند و شلیک توپ به هنگام افطار، ریشه تاریخی 200 ساله دارد و فلسفه آن آگاه کردن مردم از اذان مغرب در روزگاری بود که بلندگو، رادیو، تلویزیون و... اختراع نشده بود.