بخشنامه چند خطی مرکز رسیدگی به امور مساجد که مسئول رسیدگی به امور مساجد تهران است، پیرامون موارد ممنوع در عزاداری در مساجد، پس از اعتراض اهالی هیاتهای مذهبی تهران به نوع برخورد با عزاداری اباعبدالله و اصرار رئیس این مرکز به شیوه خود وارد فاز جدیدی شده است.
به گزارش رجانیوز، اعتراض به برخورد بخشنامهای با عزاداری اباعبدالله چهار سال پیش و پس از انتشار بخشنامه سازمان تبلیغات اسلامی با محتوایی مشابه محتوای بخشنامه کنونی مرکز رسیدگی به امور مساجد نیز بالا گرفت.
این درحالی است که هیات های مذهبی به عنوان بزرگترین شبکههای اجتماعی حاضر در کشور با بکارگیری شیوههای مرسوم خود، مهمترین نقش را در بصیرت بخشی به مردم در برهه های حساسی همچون انقلاب اسلامی، جنگ تحمیلی و دوران فتنه 88 بر عهده داشته اند.
به نظر می رسد به دلیل عدم شناخت دقیق و عمیق مسئولین این نهادهای فرهنگی از هیاتهای مذهبی، تصور اداره این جریانات مردمی با بخشنامههای چند خطی در این نهادها با توجه به شکسته چندباره آن همچنان پابرجاست.
این نگاه با اولویت دادن به آسیب های موجود در هیاتهای مذهبی که ممکن است درصد بسیار ناچیزی از کلیت این جریان عظیم باشد و با بزرگنمایی آن خواسته یا ناخواسته به اصل این جریان آسیب میزند این در حالی است که رویکرد حضرت امام به هیاتهای مذهبی آنهم در برهههای زمانی پیش از انقلاب که بسیاری از این آسیبها به صورت جدی تر در هیاتها قابل مشاهده بود و حتی شهید مطهری را به نگارش کتاب در این زمینه واداشت بسیار متفاوت است.
حضرت امام با درک صحیح این جریان عظیم اجتماعی، آنرا عامل زنده نگاه داشته شدن اسلام قلمداد کرده و اصل و کلیت این جریان را نه تنها تایید کرده بلکه با جدیت ترویج کرده اند.
ایشان در سخنانی با اشاره به برخی سنتهای ناروا که در عزاداریها وارد شده میفرمایند: "بدانيد كه اگر بخواهيد نهضت شما محفوظ بماند‚ بايد اين سنت ها را حفظ كنيد. البته اگر چنانچه يك چيزهاي ناروائي بوده است سابق و دست اشخاص بي اطلاع از مسائل اسلام بوده‚ آنها بايد يك قدري تصفيه بشود لكن عزاداري به همان قوت خودش بايد باقي بماند و گويندگان پس از اينكه مسائل روز را گفتند‚ روضه را همانطور كه سابق مي خواندند و مرثيه را همانطور كه سابق مي خواندند بخوانند و مردم را مهيا كنند براي فداكاري. "
ایشان در فرمایشات دیگری بسیار هوشمندانه می فرمایند: در طول تاريخ‚ اين مجالس عزا كه يك سازماندهي سرتاسري كشورها هست‚ كشورهاي اسلامي هست و در ايران كه مهد تشيع و اسلام و شيعه هست‚ در مقابل حكومت هائي كه پيش مي آمدند و بناي بر اين داشتند كه اساس اسلام را از بين ببرند‚ اساس روحانيت را از بين ببرند‚ آن چيزي كه در مقابل آنها‚ آنها را مي ترساند‚ اين مجالس عزا و اين دستجات بود. (صحيفه نور ج 16 ص207 )
امام راحل در سخنان دیگری نیز با تاکید بر لزوم حفظ شیوههای موجود عزاداری میفرمانید: محرم و صفر است كه اسلام را زنده نگه داشته است: ما بايد حافظ اين سنتهاي اسلامي‚ حافظ اين دستجات مبارك اسلامي كه در عاشورا‚ در محرم و صفر در مواقع مقتضي به راه مي افتند تاكيد كنيم كه بيشتر دنبالش باشند. محرم و صفر است كه اسلام را نگه داشته است‚ فداكاري سيدالشهدا سلام الله عليه است كه اسلام را براي ما زنده نگه داشته است. زنده نگه داشتن عاشورا با همان وضع سنتي خودش از طرف روحانيون‚ از طرف خطبا با همان وضع سابق و از طرف توده هاي بايد ادامه داشته باشد. (صحيفه نورج15ص204)
به نظر میرسد مسئولین این نهادها لازم است با اصلاح نگرش خود به هیاتها و تلاش برای ترویج عزاداری اهل بیت بجای بزرگنمایی برخی حواشی کم اهمیت و قرار دادن خود در جایگاه منتقد هیاتها، به این جریان عظیم مردمی در سراسر جهان تشیع بپیوندند.