تحليلهاي جديد دانشمندان اين واقعيت كه چرا زمين خشك است را توضيح ميدهد.
به گزارش ايسنا كمبود آب در زمين همواره ذهن محققان را به خود مشغول كرده است.
يك مدل استاندارد موجود اين واقعيت كه چگونه منظومه شمسي از يك ديسك گازي تشكيل شده را توضيح ميدهد. مطالعه اين ديسك چرخشي متشكل از گاز و گرد و غبار كه ميلياردها سال قبل خورشيد را احاطه كرد، نشان ميدهد كه زمين بايد يك سياره آبي باشد.
مدل مزبور همچنين از آن حكايت دارد كه زمين بايد از ماده يخي و در ناحيهيي حول خورشيد شكل گرفته باشد كه در آنجا دماها براي متراكم كردن يخ از اين ديسك به اندازه كافي پايين بودهاند و بنابراين زمين بايد از مادهيي غني از آب تشكيل شده باشد. هم اكنون اين پرسش مطرح است كه با وجود اين واقعيت چرا سياره ما نسبتاً خشك است.
با اين حال تحليل جديد مدل ديسك منسجم (accretion-disk model) كه توضيح دهنده چگونگي شكلگيري سيارات از يك ديسك باقي مانده به دور خورشيد است، دليل احتمالي خشكي نسبي زمين را مطرح ميكند.
اين تحقيق كه توسط ربكا مارتين و ماريو ليويو از موسسه علوم تلسكوپ فضايي در بالتيمور رهبري شد، نشان ميدهد كه زمين از بقاياي صخرهيي و در منطقهيي خشك و گرمتر يعني در درون ناحيهيي موسوم به "خط برفي" (snow line) شكل گرفت.
هماكنون خط برفي در منظومه شمسي و در وسط كمربند سيارهيي واقع شده كه مخزن آوار و خردهسنگ بين مريخ و مشتري است. فراتر از اين نقطه، نور خورشيد ضعيفتر از آن است كه بقاياي يخي به جا مانده از ديسك گازي را ذوب كند. مدلهاي ديسك منسجم نشان ميدهد كه خط برفي 4.5 ميليارد سال قبل يعني زمان شكلگيري زمين بسيار نزديكتر به خورشيد بوده است.
به گفته مارتين، در صورتي كه خط برفي در زمان شكلگيري سياره ما درون مدار زمين ميبود، سياره ما هماكنون بايد يخي ميبود. سياراتي همچون اورانوس و نپتون كه دورتر از خط برفي شكل گرفتند، از دهها درصد آب تشكيل شدهاند اما زمين آب زيادي ندارد و اين امر همواره يك معما بوده است.
اين دانشمند معتقد است كه مدل بازبينيشده يك طرح كلي براي تعيين رفتار تمامي ديسكها به دور ستارههاي جوان نيست.
نتايج اين تحقيق در مجله Monthly Notices of the Royal Astronomical Society انشار يافت.