بولتن نیوز: ماناوگات، شهری کوچک در 72 کیلومتری آنتالیای ترکیه، مکانی محبوب برای قایق رانی گردشگران ایرانی است. با این حال در سال جاری کاهش شدیدی در تعداد گردشگران ایرانی بازدیدکننده از این منطقه به چشم می خورد
کارشناسان علت اصلی این میزان کاهش و مسافران خروجی از ایران، را دو برابر شدن نرخ ارز نسبت به سال 1389 ارزیابی کرده اند و معتقدند که افزایش نرخ ارز از حدود 900 تا 1000 تومان به 1800 تا 2000 تومان در سال جاری و سال گذشته، باعث شده که میزان مسافران ایرانی در ترکیه و سایر کشورها به شدت کاهش یابد و رئیس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری ایران معتقد است که به خاطر زیرساخت های ایجاد شده در ایران و همچنین رشد نرخ ارز، تعداد گردشگران ورودی و خروجی به هم نزدیک شده و در آینده احتمال افزایش گردشگر و مسافران داخلی ایران نسبت به گردشگران خروجی از ایران، وجود دارد.
سازمان میراث فرهنگی وگردشگری ایران، جذب 7.5 میلیون گردشگر در سال جاری را پیش بینی کرده است.
تعداد گردشگران ایرانی که به ترکیه سفر کرده اند در پنج ماه اول سال 2012، نسبت به مدت مشابه در سال گذشته، 41 درصد کاهش نشان می دهد.
بر اساس داده های ارائه شده توسط وزارت فرهنگ و گردشگری ترکیه، تعداد گردشگران ایرانی که در پنج ماهۀ اول سال 2011 به دیدار از ترکیه رفته اند 746 هزار نفراست، رقمی که برای مدت مشابه در سال جاری به 439 هزار نفرکاهش یافته است.
روزنامه حریت روز سه شنبه مدعی شده که این مشکل ناشی از دولت ایران است. به نوشتۀ این روزنامه: "یافته ها نشان می دهد که دولت ایران به آژانس های مسافرتی اکیداً توصیه کرده که گردشگران ایرانی را به ترکیه نبرند." روزنامه حریت همچنین اشاره کرده که در ماه های اخیر، ترکیه و ایران برسر بعضی مسائل عمده با یکدیگر اختلاف نظراتی داشته اند.
اما فعالان صنعت گردشگری ترکیه که با ایران کار می کنند باور ندارند که این امر واقعیت داشته باشد. گونول بیلبان، رئیس شرکت گردشگری بیلبان مستقر در آنتالیا، با اشاره به اظهارنظر این روزنامه گفت: "این غیر ممکن است."
حسن موسوی رئیس سازمان میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی
وی افزود: " قدرت خرید به تازگی در ایران به نصف کاهش یافته است،" وی با اشاره به نرخ ارز، به روزنامۀ زمان امروزگفت که همیشه رشد نرخ دلار امریکا در ایران چیزی حول و حوش 10 هزار ریال بوده، اما در حال حاضر این میزان به دو برابر رسیده و به 20 هزار ریال رسیده است.
کاهش مورد بحث در تعداد گردشگران ایرانی در آنتالیا - مقصد اصلی گردشگران ایرانی – شدیدتر هم شده است به گفتۀ خانم بیلبان "این کاهش در آنتالیا به حدود 50 درصد می رسد. " بوراک گونر از آژانس مسافرتی پارمیدا در آنتالیا معتقد است که این افت تعداد گردشگران ایرانی در آنتالیا ممکن است از این هم شدید تر باشد." در طول فصل گذشته، هر هفته 45 تا 50 هواپیما از ایران به آنتالیا می رسید، اما در حال حاضر این رقم تنها به حدود 15 هواپیما در هفته رسیده است. وی در گفتگو با روزنامۀ زمان امروز با بیان این نکته افزود : تعداد گردشگران ایرانی که با اتوبوس به آنتالیا سفر می کنند نیز کاهش چشمگیری داشته است.
به نظر می رسد قیمت های نسبتاً بالای هتل ها نیز در این میان نقش مهمی داشته است. خانم بیلبان که با همکاری خطوط هوایی، ترکیه تنها در ماه مه، بیش از 20 تور ایرانی در آنتالیا را پذیرش و میزبانی کرده اشاره می کند که برخی از ایرانیان بازدید کننده می گویند که یونان، با هتل های بسیار ارزانتر ممکن است مکان جذاب تری برای گذران تعطیلات ایرانیان در این فصل باشد. اما خانم بیلبان ناامید نشده او معتقد است که در ماه رمضان تعداد گردشگران ایرانی که به ترکیه سفر می کنند افزایش می یابد، ماه مبارکی که طی آن مسلمانان روزه می گیرند زمانی است که آمارگردشگری داخلی به میزان قابل ملاحظه ای کاهش می یابد و به نظر او "در این ماه قیمت هتل ها نیز تا سطح مناسبی برای گردشگران ایرانی پائین خواهد آمد."
همچنین ممکن است که به دلیل تحریم هائی که کشورهای غربی بر ایران تحمیل کرده اند، دولت ایران بخواهد جریان گردش و خروج پول از کشور را به خارج محدود کند. آنچه گونر می گوید این جنبه از مشکل را روشن تر می سازد: "آوردن توریست های ایرانی به ترکیه کار سختی نیست، به دست آوردن پول کار سختی است." به گفته وی، اگر دولت ترکیه می توانست طرف ایرانی را متقاعد کند تا به آژانس های مسافرتی اجازۀ دهد که از دلار با نرخ دولتی استفاده کنند -که البته ارزان تر از نرخ ارز در بازار آزاد است- شانس ترکیه برای جذب گردشگران ایرانی، به میزان قابل توجهی افزایش می یافت.
طی سال های 2010 و 2011، حدود 1,880 میلیون توریست ایرانی به ترکیه سفر کرده اند. اما اخیرا به نظر می رسد که روابط بین ترکیه و ایران رو به سردی گذاشته است. بویژه پس از آنکه سال گذشته ترکیه علیه رژیم بشار اسد در سوریه موضعگیری سختی کرد و پس از آن، ترکیه پذیرفت که ناتو رادار هشدار دهندۀ زود هنگام خود را علیه حملات موشکی در ملاتیا نصب و راه اندازی کند که ایران این رادار را به عنوان تهدیدی برای امنیت خود تلقی می کند. علاوه بر این ها، ترکیه به تازگی میزان واردات نفت خود از ایران را - در همراهی با تحریم ها علیه این کشور-کاهش داده است.
با این حال، در شرایط کسب و کار، همه چیز روشن تر به نظر می رسد. در نیمه اول سال 2012، ترکیه مبلغ 3،88 میلیارد دلار مواد معدنی گرانبها- عمدتا طلا - را به خارج صادر کرده که این میزان مبین 169درصد افزایش در صادرات ترکیه به ایران است.