به گزارش 598 به نقل از مهر، کم آبی یا بی آبی؛ موضوعی بسیار مهم و حیاتی که بروز هرگونه مشکل در این بخش می تواند به قیمت ایجاد معضلات بسیاری بیانجامد. بروز مشکلات بهداشتی، عدم دسترسی به آب شرب و اختلال در وضعیت عادی زندگی، می تواند از نتایج حداقلی بروز کم آبی در یک منطقه باشد.
در ایران به دلیل قرار داشتن کشور در یکی از مناطق خشک جهان، این تهدید تقریبا همیشه و به صورت بالقوه وجود دارد که به دلایلی مانند توسعه نیافتگی یک منطقه از کشور، ناتوانی دولت در ایجاد زیرساخت ها و یا فراهم نبودن امکانات برای دسترسی مردم به آب شرب، به وجود آمدن حوادث طبیعی مانند سیل، زلزله و مواردی از این دست، همچنین قرار نداشتن مناطق در کنار رودخانه ها و یا دور بودن از سفره های آب زیرزمینی، ایجاد شرایط بی آبی به وجود بیاید.
خطر همیشگی بی آبی
متاسفانه در دهه های اخیر این مسئله بارها برای مناطق مختلفی از کشور به وجود آمده و البته در مواردی نیز با وجود پیشرفتها و تلاش های فراوان صورت گرفته، باقی مانده است و مردم ساکن در برخی نقاط کشور همچنان با مشکل دسترسی به آب شرب بهداشتی و سالم مواجه اند. می توان به بروز کم آبی در استانهای گیلان، کرمان، بوشهر، سیستان و بلوچستان و هرمزگان به عنوان آخرین نمونه های از این دست اشاره کرد.
هرچند بعضا عنوان می شود که در برخی دیگر از شهرهای کشور مانند اهواز نیز به دلیل افزایش گرمای هوا، کم آبی بروز کرده است اما مسئولان وزارت نیرو می گویند امسال فقط در شهرهای سیریک و رویدر در استان هرمزگان، شهر جوزم در استان کرمان، شهر نوک آباد در استان سیستان و بلوچستان، شهرهای بره سر و جیره بند در استان گیلان و شهر بوشهر نوبت بندی آب داریم.
جیره بندی و قطع و وصل آب در کلانشهرها به ویژه پایتخت می تواند همیشه به عنوان یک هشدار و خطر احتمالی در به وجود آمدن بحران تلقی شود. حتی افت فشار و قطعی موقت آب به دلایلی مانند انجام تعمیرات و سرویس در خطوط نیز باید با اطلاع قبلی شهروندان پایتخت نشین که عملا غیر از آب شهری منبع دیگری برای جایگزین کردن ندارند، صورت گیرد.
قطع موقت آب با اطلاع قبلی
با اینکه مسئولان حوزه آب می گویند در آبرسانی و تامین نیاز مصرفی 12 میلیون و 500 هزار نفر ساکن کلانشهر تهران مشکلی وجود ندارد و برای این منظور برنامه ریزی ها صورت گرفته است، اما اعلام شد مصرف روزانه یک شهروند پایتخت نشین نسبت به سایر شهرهای بزرگ دنیا که اتفاقا بعضا در کنار رودخانه های بزرگ و منابع قابل توجه آبی نیز واقع شده اند، بیشتر از استاندارد است!
برای بررسی دغدغه ها و نقاط پنهان و پیدا آبرسانی به شهر 12.5 میلیونی تهران به صورت ویژه و تامین آب استان تهران با محمد پرورش، مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان تهران گفتگویی انجام دادیم.
محمد پرورش در گفتگو با مهر در ارتباط با این موضوع که آیا وجود هشدار بالا بودن متوسط مصرف روزانه آب در شهر تهران نسبت به کشورهایی که منابع آبی بیشتری دارند، نوعی اعلام احتمال بروز محدودیت منابع آبی و یا جیره بندی در تابستان خواهد بود؟ گفت: معمولا از جیره بندی به عنوان یک پروژه استفاده نمی کنیم.
معضلات آبرسانی به تهران
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان تهران اظهار داشت: طبق برنامه ریزی هایی که داریم، معمولا در سال های خوب آبی نیز در شهر تهران به دلیل بالا بودن تعداد جمعیت و ارتفاعی که وجود دارد، تامین آب برای مردم کار سختی است.
پرورش ادامه داد: با این حال ما به هر طریقی که است تامین آب را انجام می دهیم و برای تابستان امسال نیز برنامه ریزی شده و قول می دهیم استان تهران با پیش بینی ها و پروژه هایی که برای این منظور دیده شد هیچگونه مشکلی در آب نداشته باشد.
این مقام مسئول در وزارت نیرو تاکید کرد: برای جلوگیری از به وجود آمدن شرایط نوبت بندی آب در پایتخت، تدابیر و اصلاحاتی انجام شد و ظرفیت های جدیدی را نیز ایجاد کردیم؛ با این حال باید قبول کنیم ظرف 40 سال گذشته تاکنون سرانه 7000 مترمکعبی آب هر نفر در سال به 350 مترمکعب کاهش یافته است.
کاهش 6650 مترمکعبی سرانه آب
وی بیان داشت: با افزایش جمعیت روز به روز این ظرفیت در حال از دست رفتن است و ما هیچ راهی جز درست مصرف کردن نداریم. در کشورهای اروپایی دارای منبع آبی مناسب، مصرف کمتری صورت می گیرد ولی از نظر بهداشت با اینکه منابع آب کمتری در ایران در دسترس است، اما هیچگونه کمبودی در این حوزه اتفاق نمی افتد.
پرورش خاطر نشان کرد: ما اعلام کردیم که با استفاده از ابزار و تجهیزات، مدیریت منابع آبی صورت می گیرد اما باید گفت مصرف 240 لیتر در تهران برای هر نفر در یک روز رقم بالایی است.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان تهران، در این زمینه که آیا شرایطی که در اصفهان و بندرعباس به دلیل کاهش منابع ذخیره آب سدهای زاینده رود و میناب وجود دارد و منجر به برخی نگرانی ها در آبرسانی به مردم ساکن در این دو حوزه شده است، برای تهران نیز متصور خواهد بود؟ گفت: ما اعلام کردیم که برای آبرسانی به تهران هیچ مشکلی وجود ندارد.
240لیتر؛ مصرف هر تهرانی در روز
این مقام مسئول در وزارت نیرو تصریح کرد: با این حال موضوع مربوط به مدیریت مصرف به زمان و مکان کاری ندارد و حتی اگر ما در سال 8000 مترمکعب هم آب برای هر نفر داشته باشیم، باید در مصرف صرفه جویی شود.
پرورش بیان داشت: حدود 78 درصد آب شرب تهران از منابع درجه یک است و ما در این زمینه آزمایش هایی را انجام می دهیم تا بتوانیم آب را با یک استانداردی در اختیار مردم قرار دهیم.