فارس، بعد از مسجد کوفه، مسجد سهله یکی از مساجد مقدس عراق شمرده میشود؛ زیرا خانه ادریس نبی و حضرت ابراهیم علیهالسلام در این مسجد قرار دارد.
نقشه سه بعدی مسجد سهله |
در کتاب بحارالانوار مرحوم مجلسی آمده است: به درستی که برترین مساجد به ترتیب، این مساجد هستند: مسجدالحرام، مسجدالنبی، مسجد کوفه و مسجد سهله.
مقام امام سجاد(ع) در مسجد سهله |
مقامهای مسجد سهله عبارتند از: انبیا، صالحین، ابراهیم، ادریس، خضر، امام صادق، امام زینالعابدین و امام زمان علیهمالسلام.
مقام امام زمان(عج) در ضلع جنوبی مسجد سهله |
مقام حضرت مهدی(عج) در این مسجد توسط علامه بحرالعلوم و پس از ملاقات با امام زمان(عج) تعیین شد. همچنین این عالم ربانی به لطف عنایات حضرت، محل قبور مختار، حضرت صالح و هود را نیز مشخص کرد.
مقام امام صادق(ع) در مسجد سهله |
روایات فراوانی درباره مسجد سهله از ائمه معصوم علیهمالسلام نقل شده است که به جایگاه و تقدس این مسجد و لزوم زیارت آن اشاره میشود. در روایتی امام صادق(ع) از ابوحمزه ثمالی درباره عمویشان پرسیدند: «آیا عمویم زید[پیشوای زیدیه] را در شبی که از شهر خارج شد، ملاقات کردی؟» ابوحمزه پاسخ داد: بله امام پرسیدند: «آیا در مسجد سهیل نماز خواندی؟» ابوحمزه عرض کرد: «مسجد، سهیل کجاست؟ آیا مرادتان همان مسجد سهله است؟» امام فرمودند: «بله، اگر زید دو رکعت نماز در مسجد سهله خوانده بود و از خدا امان میخواست خداوند او را همواره در پناه خویش حفظ کرده بود»!
نمایی از گنبد سبز مسجد سهله |
علمای بزرگ ما پیوسته بر مداومت زیارت مسجد سهله و نماز خواندن در آن تشویق کردهاند. عالم بزرگ شیعه، شیخ طوسی، در کتاب خویش میگوید: «شایسته نیست که نمازهای یومیه واجب جز در مسجد انجام شود؛ مانند اینکه کسی گذرش به مسجد سهله میافتد و در آن نماز میخواند، مستحب است که در وقت بین دو نماز مغرب و عشاء در مسجد حضور داشته باشد.»
سید بن طاووس شبهای چهارشنبه به زیارت مسجد سهله میرفت و میگفت: «اگر خواستی به مسجد سهله بروی، در وقت بین نماز مغرب و عشاء در شب چهارشنبه برو که این وقت از سایر اوقات فضیلت بیشتری دارد».
نمایی از مسجد سهله هنگام بازسازی |
مرحوم آیتالله عبدالکریم کشمیری از مرحوم آیتالله سید علی قاضی نقل میکند که ایشان معتقد بود رفتن به مسجد سهله در روز جمعه خوب است. همان گونه که علامه سید محمد حسین طباطبایی درباره مرحوم سید علی قاضی چنین میگوید: «مرحوم سید قاضی اتاقی در مسجد کوفه و همچنین حجرهای در مسجد سهله داشت و تنها در آنها به سر میبرد و همیشه شاگردانش را به شب زندهداری برخی از شبهای خاص در مسجد کوفه و مسجد سهله توصیه میکرد».
ایشان توصیه میکرد که اگر در حال نماز یا قرائت قرآن یا در حال ذکر و تفکر بودید و در همین حال چهرهای زیبا یا چیزهای دیگر از عالم غیبت دیدید، توجه نکنید و به عبادت خویش مشغول باشید.
مقامهای ادریس و ابراهیم در مسجد سهله |
در روایتی نقل شده است که هر کس چهل شب چهارشنبه پشت سر هم در مسجد سهله و به نیت دیدن امام عصر(عج) به عبادت و شبزندهداری مشغول باشد، توفیق دیدن امام را به دست میآورد. مرحوم آیتالله سید شهابالدین مرعشی از کسانی بود که هر چهارشنبه به زیارت مسجد سهله اهتمام میورزید و موفق به زیارت امام عصر(عج) و گفتوگو با ایشان میشد.
مقام انبیاء و صالحین در مسجد سهله |
بسیاری دیگر از علما و بزرگان نیز بر زیارت مسجد سهله مواظبت میکردند و برخی به اندازهای ملازم این مسجد مقدس بودند که در همین مسجد رحلت کردند؛ مثل حاج میرزا حسین خلیلی که در زمان بین الطلوعین، در روز جمعه و در حالی که مشغول دعا بود، به دیار باقی شتافت.
بازسازی مسجد سهله با نظارت آیتالله حکیم و با محوریت بخش جنوبی مسجد یعنی مقام امام زمان علیهالسلام انجام شد و هنوز بخشهایی از آن ادامه دارد.
آیتالله سید محمدسعید حکیم در مسجد سهله |