فارس، عزیز محمدی در جمع خبرنگاران درباره خصوصی سازی و حرفهای شدن باشگاههای فوتبال ایرانی گفت: بحث حرفهای سازی در قاره اروپا از سال 2003 آغاز و مقرر شد هر تیمی که شرایط لازم را نداشته باشد از حضور در لیگ قهرمانان اروپا محروم شود. آنها پس از این موضوع از سال 2013 سراغ مسائل مالی میروند به گونهای که اگر باشگاهی تراز مالیاش سر به سر یا مثبت نباشد حق شرکت در لیگ قهرمانان را ندارد.
وی ادامه داد: در قاره آسیا نیز 16 کشور درخواست حرفهای بودن به کنفدراسیون آسیا دادند که 8 کشور با تهیه آئین نامه شرایط اولیه را کسب کردند.
رئیس اتحادیه فوتبال خاطرنشان کرد: کشورهایی که میخواهند در لیگ قهرمانان آسیا حضور داشته باشند، باید نمایندگان آنها پروانه حرفهای شدن بگیرند.
محمدی اظهار داشت: از 18 باشگاه لیگ برتری ایران 4 باشگاه سپاهان، سایپا، تراکتور سازی و ذوب آهن اعلام کردند که خودشان کارهای حرفهای سازی را انجام میدهند و تاکنون نیز اقدامات خوبی انجام دادهاند. یکی از مسائل مهم در حرفهای سازی این است که باشگاه حتما باید افسر امنیتی داشته باشند افسر امنیتی مسائلی مانند ورود و خروج تماشاگران و امنیت ورزشگاه را بررسی میکند این موارد را به 4 باشگاه فوق گفتهایم و خودمان نیز ناظر اعزام میکنیم تا مسائل را زیر نظر داشته باشند در راه امنیت استادیومها از هلال احمر و آتش نشانی هم کمک خواهیم گرفت.
رئیس پیشین سازمان لیگ اضافه کرد: 9 باشگاه با اتحادیه قرار داد بستهاند تا کارهای حرفهای شدنشان انجام شود. پرسپولیس، استقلال، نفت تهران، نفت آبادان مس کرمان، صبای قم، پیکان، آلومینیویم هرمزگان و فولاد خوزستان باشگاههایی هستند که با اتحادیه قرار داد بستهاند. کارهای خوبی انجام شده به طوری که پرسپولیس 60 درصد و استقلال 45 درصد کارهای حرفهای شدنشان صورت گرفته است.
محمدی تاکید کرد: 5 باشگاه راهآهن، ملوان، فجر سپاسی، گهر و داماش بلاتکلیف و درگیر مشکلاتشان هستند که از آنها خواستهایم این مسائل را حل کنیم. از لیگ دسته اول نیز با باشگاههای فولاد گستر و مس سرچشمه قرار داد بستهایم.
در سطح حرفهای سازی ورزشگاهها یکی از مشکلاتش که باید ایرادهای آن برطرف شود. مسئله دیگر بدهی مالی باشگاهها به افرادی است که از کمیته انضبابطی کمیته استیناف و دادگاه عالی ورزش حکم دارند. باشگاهها برای حرفهای شدن یا باید پول این افراد را بدهند یا اینکه از آنها مهلت بگیرند و با طلبکارانشان به توافق برسند. چرا که بحث طراز مالی اهمیت زیادی دارد.
رئیس اتحادیه فوتبال تصریح کرد: سپاهان، سایپا، مس کرمان، نفت تهران، فولاد خوزستان و نفت آبادان باشگاههایی هستند که مشکل بدهی ندارند.
باشگاههای پیکان، گهر، ملوان، داماش، راه آهن، فجر، نفت تهران و نفت آبادان در بخش ورزشگاه دچار مشکل هستند و اگر برطرف نکنند دچار مشکل میشویم.
وی با تاکید بر اینکه حرفهای سازی با استاندارد سازی تفاوت دارد، خاطرنشان کرد، برای حرفهای شدن تا دی ماه سال جاری فرصت داریم اما برای استاندارد سازی که تاثیر زیادی در کسب سهمیه دارد باشگاههای باید تا 17 تیر مدارکشان را ارائه کنند. استاندارد سازی و حرفهای سازی دو مقوله جدا از هم هستند اما برخی این دو را با هم اشتباه میگیرند.
رئیس پیشین سازمان لیگ اظهار داشت: در بخش استاندارد سازی 21 مورد به باشگاهها ابلاغ شده و آنها باید تا 17 تیر همه این موارد را تکمیل و مدارک را برای فدراسیون ارسال کنند تا فدراسیون نیز آنها را به کنفدراسیون فوتبال آسیا تحویل دهد. مواردی نظیر بلیط فروشی، شمارش بلیطها، لیست بازیهای پخش شده از تلویزیون ، گزارش حضور افسران رسانهها، تعداد اسامی بازیکنان و ... از جمله آیتمهایی است که باشگاهها باید مد نظر داشته باشند.
محمدی تاکید کرد: هر باشگاه باید 18 بازیکن حرفهای داشته باشد، مثل سرچشمه سال گذشته 19 بازیکن حرفهای داشت اما نام 17 نفر را به AFC اعلام کرد و 2 نفر را به عنوان زیر 23 سال معرفی کرد. همین موضوع باعث شد 6.8 دهم امتیاز از ایران کسر شود.
محمدی گفت: فروش اقلام تجاری درآمد حاصل از مسائلی مانند نقل و انتقالات و هزینههایی که باشگاهها انجام میدهند باید مد نظر قرار گیرد، بنابراین باشگاه آلومینیوم و گهر نیز گفتهایم که باید روند تجاری شدنشان را طی کنند.
رئیس اتحادیه فوتبال اظهار داشت: برنامه کامل توسعه آکادمی جوانان، چارت کامل باشگاه، داشتن مدرک A مربیگری از سوی سرمربیان باشگاهها از جمله 21 آیتم مد نظر AFC است.
این موارد به باشگاهها اعلام شده اما جالب است که روز گذشته مدیر عامل یکی از باشگاهها به من گفت: که هنوز نامه را ندیده است. این در حالی است که باید تا 17 تیر مدارک آنها کامل شود.
به گزارش فارس، محمدی تصریح کرد: مجموعه امتیازات 800 میشود در این صورت 4 سهمیه به ایران تعلق میگیرد. اگر زیر 600 باشد 3 سهمیه کمتر از 575 ، 2 سهمیه و کمتر از 500 یک سهمیه به ایران داده میشود. همه باید کمک کنند تا فوتبال ایران بتواند 4 سهمیه خود را کسب کند.
وی گفت: یکی از مواردی که باید مورد توجه قرار گیرد این است که لیست مالکان باشگاه مشخص باشد و همچنین یک نفر در دو باشگاه مشغول فعالیت نباشد.
محمدی در ادامه به حضور بازیکنان خارجی در لیگ ایران اشاره کرد و گفت: در سال 87-88 ، 48 بازیکن خارجی در لیگ ایران حضور داشتند و 63539 دقیقه بازی کردند. که 11 نفر زیر 500 دقیقه به میدان رفتند. در سال 88 -89 ، 49 بازیکن خارجی حضور داشتند و 59507 دقیقه بازی کردند و از این میان 9 نفر زیر 500 دقیقه به میدان رفتند.
در سال 89-90 ، 56 بازیکن به میدان رفتند و 59408 دقیقه بازی کردند که 20 نفر زیر 500 دقیقه بازی کردند.
در سال 90-91 ، 55 بازیکن خارجی به مدت 53525 دقیقه به میدان رفتند که از این میان 21 نفر زیر 500 دقیقه بازی کردند و 4 نفر هم اصلا بازی نکردند.
رئیس سابق سازمان لیگ ادامه داد: در سال 89 برای 56 بازیکن 11 میلیارد تومان هزینه شده که معادل دقیقهای 196 هزار تومان میشود. در سال 90 نیز 13 میلیارد تومان هزینه شده که دقیقهای 246 هزار تومان میشود باید فکر اساسی در این باره کرد و میتوان با سرمایه گذاری روی تیمهای پایهای و توجه بیشتر به استعدادهای خودمان این هزینهها را کاهش داد.