سرویس بین الملل پایگاه 598 - طرح تحریم خرید نفت ایران از سوی اتحادیه اروپا، از فردا یک شنبه اول ژوئیه (۱۱ تیر)، به اجرا گذاشته میشود.به گفته منابع غربی بر طبق این تصمیم اتحادیه اروپا تأیید کرده که از تاریخ اول ژوئیه دیگر نفت از ایران خریداری نمی کند و همچنین طبق این تحریم بیمه کنندگان اروپایی دیگر امکان بیمه محموله های نفتی ایران را نیز نخواهند داشت.
در اینباره پایگاه 598 با مهدی جهانتیغی روزنامه نگار و تحلیلگر مسائل بین اللمل گفتگویی انجام داده است که از نظر خوانندگان خواهد گذشت. جهانتیغی با اشاره به اینکه این تحریم ها خارج از شورای عالی امنیت و یک جانبگرایانه می باشد، اظهار داشت: تشدید تحریم ها غرب علیه ایران به بهانه پرونده هسته ای کشورمان ادامه اشتباه محاسباتی تاریخی غرب می باشد.
این روزنامه نگار افزود: هنگامی که پایه های محاسباتی غرب برای تشدید تحریم های نفتی بر علیه ایران را موشکافی می کنیم ضعف این محاسبات به خوبی آشکار می شود.
این تحلیلگر مسائل بین اللمل با بیان اینکه این محاسبات را باید در دو بخش مورد ارزیابی قرار داد، ادامه داد: یک محاسبه درباره اصل تصمیم گیری و اجرایی شدن تشدید تحریم های نفتی می باشد و یک محاسبه دیگر هدف گذاری غربی ها از اثر این تحریم ها در مواضع اصولی جمهوری اسلامی در مقطع فعلی پرونده هسته ای کشورمان می باشد.
جهانتیغی تصریح کرد: در اصل تحریم های نفتی، غربی ها چند نکته را در زمان حاضر پیش فرض موفقیت خود در تشدید تحریم ها قرا داده اند.
وی افزود: این محاسبات چند پابه دارد: اولین گزاره اینکه تحریم ها سبب کاهش جدی تولیدات نفتی و در نتیجه کاهش چشمگیر درآمد نفتی و بودجه ای ایران خواهد شد.
پایه دوم اینکه: برآورد آنها این است که طی دو ماه اخیر روند مذاکرات هسته ای با ایران و همچنین تحریم های جدید نفتی اثر خاصی بر بازار نفت نگذاشته است. آنان فکر می کنند که توانسته اند شوک قیمت نفت را کنترل کرده و همچنین در توان خود در ثابت نگه داشتن قیمت نفت اطمینان دارند. شاهد مثال مشاورین اقتصادی اوباما این است که با توجه به کاهش قیمت نفت در ماه مارس و دوباره در ماه ژوئن قابلیت حفظ قیمت را در چند ماه آینده نیز وجود.
پایه سوم نیز اینکه عربستان قادر شده با افزایش تولید جای خالی نفت ایران را پر کند
وی خاطر نشان کرد: هر کدام از این پایه های محاسباتی چندین ضعف عمده دارد ، به عنوان نمونه ایران تنها 17 درصد نفت خود را به اروپا صادر می کند و بخش اعظمی از خریداران نفتی ایران از این تحریم ها به ناچار معاف از تحریم شده اند و در همین حال پر کردن 17 درصد نفت با توجه به مشتریان تازه و درخواست کننده جدید چندان مشکل نخواهد بود .
وی افزود: این در حالیست که کشوری مانند یونان پالایشگاه های نفتی بر اساس نفت ایران ساخته شده و با وضعیت فعلی اقتصادی این کشور تغییر ساختار این پالایشگاه های هزینه سنگینی به این کشور تحمیل خواهد کرد که به نظر می آید این کشور علی رغم اعلام ظاهری عدم خرید نفت از ایران بازهم بگونه ای دیگر برای دستیابی به نفت ایران تلاش کند.
جهانتیغی ادامه داد: درباره جایگزینی نفت عربستان به جای ایران هم تردیدهای جدی وجود دارد ضمن آنکه گزینه جایگزنی عربستان به جای ایران گزینه باثباتی نخواهد بود و وضعیت نامتعادل و وخیم سلامتی پادشاه عربستان و آتش نهفته در خاکستر نارضایتی های گسترده مردمی و اختلاف شاهزادگان سعودی برای رسیدن به قدرت و حضور اپوزسیون قوی شیعی در منطقه نفت خیز عربستان سبب می شود که عربستان هیچگاه گزینه صدرصدی برای ثبات بازار نفت محسوب نشود.
این روزنامه نگار اظهار داشت: ادعای مشاورین اقتصادی آمریکا برای توانمندی در مدیریت بازار نفت نیز یک مسئله اغراق آمیز می باشد، زیرا عوامل متعددی در بازار نفت موثر می باشند که خارج از کنترل آمریکایی ها می باشد، منجمله اینکه عزم کشور قدرتمند اقتصادی همچون چین برای جلو افتادن از اقتصاد متزلزل آمریکا نیازمند خریداری نفت بیشتر می باشد که تغییرات محسوسی بر قیمت این کالای با ارزش گذاشته و روند قیمت نفت را غیر قابل پیش بینی می کند.
از سوی دیگر در بسیاری از اظهارات و کدهای پنهان و آشکار مسئولین و منابع غربی این موضوع به خوبی نمایان است که نگرانی عمده طرف غربی از عزم ایران برای دخالت در قیمت نفت به منظور پاسخگویی با روش های غیر منتطره به تحریم های نفتی آشکار و بسیار جدی می باشد.
جهانتیغی تصریح کرد: آمریکایی بارها در مراکز مطالعاتیشان اذعان کرده اند که ایران توانمندی آن را دارد که بحث نفت را به یک چالش امنیت ملی برای غرب تبدیل کند و این همان نگرانی استراتژیک غرب از ایران در بحث تحریم ها می باشد که ما نیزدر اینباره نباید محافظه کاری کنیم.
وی با اشاره به اینکه آمریکایی ها برای اثر پذیر شدن تحریم ها علیه ایران مجبور به استفاده بیشتر از تولیدات داخلی و حتی برخی منابع داخلی خود میشوند که این در درازمدت به صرفه نمی باشد، افزود: در این صورت این اتفاق به ضرر اقتصاد متزلزل آمریکا خواهد بود و با دوراندیشی اقتصادی برای وضعیت فعلی اقتصاد این کشور منافات دارد.
این تحلیلگر مسائل سیاسی افزود: در یک نگاه کلان توجه بیشتر به بازار آسیا برای نفت ایران به نسبت اروپا سودمندتر می باشد زیرا ثبات و تضمین این بازار با توجه دشمنی ذاتی غرب با ایران بیشتر می باشد و اگر ما در بازار آسیا موفق بشویم یک پیروزی استراتژیک اقتصادی کسب خواهیم کرد.
وی خاطر نشان کرد: بنابراین در یک نگاه راهبردی مصرف تحریم ها قطعا کوتاه مدت و تاریخ مصرف آن تنها برای مذاکرات می باشد و در درازمدت با توجه به استدلال های گفته شده منجر به یک چالش اقتصادی برای غرب و متحدانش تبدیل خواهد شد.
جهانتیغی در بخش دیگری از سخنانش درباره پایه های محاسباتی غرب درباره اهداف تحریم ها نیز اظهار داشت: همانطور که خود غربی ها نیز می گویند قسمتی از این تشدید تحریم ها اثرگذاری بر مذاکرات 5+1 با ایران می باشد.
این روزنامه نگار افزود: تصور طرف غربی این است که تحریم ها بیش از پیش ایران را نیازمند گفتگو می کند و در نتیجه با آمدن این ایران به پای میز مذاکراه با توجه به شرایط تحریم ها آنها خواهند توانست نتیجه دلخواه را از مذاکرات کسب کنند.
وی با بیان اینکه کسب نتیجه دلخواه برای طرف غربی از طریق اثر گذاری تحریم ها بر گفتگوها نیازمند تشریح بیشتر می باشد، افزود: غرب خود میداند که تاکنون تصمیمات استراتژیک ایران در حوزه هسته ای هیچگاه تابعی از تحریم ها نبوده و ایران حاضر به دست کشیدن از این فناوری نیست.
وی با اشاره به اینکه آنان در تشدید تحریم ها و پیگیری ادامه گفتگو ها دو هدف گذاری عمده دارند، افزود: اول آنها می خواهند که ایران به یکسری مشوق های کوچک در قبال دست کشیدن از غنی سازی 20 درصد رضایت بدهد و همچنین در عین حال طرف غربی میخواد سطح خواسته های خود را از ایران بالا ببرد و تعطیلی فردو را نیز جزی از همین این خواسته های می باشد.
وی افزود: همانطور که برخی مسئولین امنیتی غربی گفته اند در تمامی تحریم های اخیر ، آنها امیدوار به اثر گذاری بر محیط داخلی ایران به صورت مشخص در طبقه مردم و حاکمیت می باشند و بر اساس واکنش این دو محاسبات خود را در ادامه تحریم ها لحاظ می کنند.
جهانتیغی ادامه داد: با توجه به این پیش فرض همگامی امروز مردم با مسئولین و صبر و حوصله آنها در قبال مشکلات اقتصادی و همچنین همکاری و همدلی میان مسئولین و علی الخصوص دو قوه مقننه و اجرای بسیار خطیر و مهم می باشد.