کد خبر: ۵۵۹۳۲
زمان انتشار: ۱۱:۰۲     ۳۱ ارديبهشت ۱۳۹۱

شرق: شهرزاد مظفر، سرمربي تيم‌ملي فوتسال بانوان پس از كسب عنوان قهرماني در مسابقات غرب آسيا و حضور درخشان در تورنمنت روسيه، حالا قرار است براي چهارمين بار جام قهرماني مسابقات ليگ‌برتر فوتسال را بالاي سر ببرد. سرمربي موفق تيم‌ملي فوتسال اگرچه كيفيت مسابقات ليگ‌برتر را بالا نمي‌داند اما در گفت‌وگو با شرق از شرايط ايده‌آل فوتسال زنان در آسيا و خارج از آسيا صحبت مي‌كند.

از تورنمنت روسيه شروع مي‌كنيم، اين مسابقات به لحاظ فني چه تاثيري روي تيم‌ملي فوتسال دختران كشور ما گذاشته است؟

اين تورنمنت تا اين لحظه يكي از معتبرترين و بهترين مسابقاتي بوده است كه تيم‌ملي ما در آن حضور پيدا كرده است. سه تيم برتر در اين رقابت‌ها حضور داشتند، تيم پرتغال كه تيم سوم جهان است و روسيه كه تيم چهارم جهان است و تيم‌ملي كشور مجارستان، كه اگرچه تيم نوظهوري است اما قدرت بسيار بالايي دارد و كيفيت بازي اين تيم بسيار چشمگير است. تيم‌ملي مجارستان با تمام تازگي‌اي كه دارد بسيار تيم فعالي است و در بيشتر مسابقات و تورنمنت‌هاي بين‌المللي شركت كرده است به همين لحاظ ما با تيم‌هاي سطح بالايي روبه‌رو بوديم و از اين جهت اين تورنمنت از همه لحاظ براي ما تاثير مثبت داشت. به جرات مي‌توانم بگويم كه اين مسابقات برابر پنج دوره مسابقات غرب آسيا بود و من به شخصه چيزهايي در اين مسابقات آموختم كه شايد تاكنون هيچ گاه به اين نكات ظريف و حساس دست نيافته بودم و انگار يك پنجره جديد به سوي دنياي مربي‌گري ما باز شده است. همين جا بايد از فدراسيون تشكر كنم كه اين شرايط را براي ما فراهم كرد چراكه شايد هيچ‌كس نتواند جز من و تيم من اين موضوع را درك كند كه حضور در تورنمنت‌هاي خارج از خانه، آن هم با تيم‌هاي مطرح دنيا تا چه حد مي‌تواند تاثير‌گذار باشد؛ تاثيري كه تنها با حرف و گفته به دست نمي‌آيد بلكه بايد عملي آن را تجربه كرد. اگر بخواهم براي اين موضوع يك مثال روشن بزنم اين است كه در بازي با تيمي مثل پرتغال بچه‌هاي تيم مي‌گفتند خانم مظفر در زمين اتفاقات ديگري مي‌افتد كه تاكنون ما با آن روبه‌رو نشده بوديم و بين دو نيمه آنها از شرايط و نوع متفاوت مسابقه صحبت مي‌كردند. مثلا در طول اين 10سال كه ما فوتسال بازي مي‌كنيم، به‌خصوص در مسابقات ليگ‌برتر ضربه‌هاي تنه به تنه (بالاتنه) خيلي حايزاهميت نبوده است چراكه در فوتسال تكل و امثال آن وجود ندارد و اين‌گونه ضربات خطا حساب مي‌شود، اما در فوتبال روز دنيا تيمي قدرتمند‌تر است كه بتواند دوئل بدني بالايي داشته باشد و اين فاكتور در فوتسال ايران به‌طور كلي از بين رفته است و از حالا به بعد بازيكنان متوجه مي‌شوند كه چرا ما اينقدر به بدنسازي و قدرت بدني تاكيد داريم و اكنون در تلاش هستند تا بتوانند قدرت خود را در اين زمينه به دست بياورند. يا در مثال ديگر، اصول اوليه در مربيگري اين است كه به بازيكنان ياد بدهيم وقتي توپي به سمت شما شوت مي‌شود به سمت آن توپ بدويد و منتظر آمدن توپ نباشيد. متاسفانه اين موضوع بسيار ساده را بازيكنان فراموش مي‌كنند، اما در اين مسابقات مي‌ديدند كه تا رسيدن توپ زير پايشان حريف توپ‌ربايي مي‌كرد و اهميت اين اصل را تازه متوجه شدند. شايد در مسابقات غرب آسيا هم اين تجربه به دست نيامد اما سرعت بازيكناني چون پرتغال و مجارستان و روسيه با تيم‌هاي عربي قابل مقايسه نيست. همه اين مسايل و حتي جنگ بدني باعث شد تا بچه‌هاي تيم در نيمه دوم شرايط متفاوت‌تري داشته باشند و در عملكرد خود تغييرات مثبتي را به وجود آورند و اين تغييرات تنها مختص اين مسابقات نبود، چراكه بازيكنان انگيزه‌اي دوچندان گرفتند و از حالا خودشان اصرار مي‌ورزند كه روي مسايل بدنسازي جدي‌تر عمل و كمبود‌هاي خود را در هر زمينه‌اي جبران كنند. همين تغيير طرز فكر جز با شركت كردن در تورنمنتي چون روسيه به دست نمي‌آمد و اين رقابت‌ها به نظر من دانشگاه فوتسال براي ما بود.

قهرماني مسابقات آسيا تا چه اندازه به نتيجه‌گيري شما در اين تورنمنت كمك كرد؟

در مسابقات غرب آسيا تيم‌هاي نوظهوري چون لبنان و اردن هميشه براي ما دردسر بودند. مثلا ما هميشه با اردن رقابت خيلي نزديكي داشتيم و به قول معروف «موي دماغ ما» بودند اما در اين دوره از مسابقات ما با نتیجه 8 بر یک موفق شديم اين تيم را از پيش رو برداريم و اين نشان مي‌دهد كه ما نسبت به سال‌هاي گذشته تا چه حد پيشرفت كرديم. به جرات مي‌توانم بگويم كه ديگر ما بايد خود را از غرب آسيا جدا كنيم چراكه فاصله ما با آنها بسيار زياد است. گاهي اوقات آقاي كفاشيان، رييس فدراسيون فوتبال مي‌خندد و به من مي‌گويد: «غرب آسيا را ديگر ول كن.» اين موضوع براي من جاي خوشحالي دارد كه فدراسيون فوتبال به تيم‌ملي فوتسال دخترانش اعتماد كامل كرده و آن را باور دارد. اگرچه با بالا رفتن توقعات مسووليت ما دوچندان مي‌شود اما اين موضوع در مجموع موجب شادي و خوشحالي ماست. اكنون نگاهي كه به تيم ما دارند اين است كه ديگر به غرب آسيا فكر نكنيد.

حضور در چنين تورنمنت‌هايي علاوه بر مسايل فني، چهره فوتسال دختران ايران را تغيير داده.

دقيقا درست است. علاوه بر مسايل فني حضور در تورنمنت روسيه باعث شد تا بسياري از كشورها تيم‌ملي فوتسال ايران را بشناسند. به‌طور مثال تيم مجارستان يا پرتغال نمي‌دانستند كه ايران، تيم‌ملي فوتسال آن هم در اين سطح دارد. ايجاد ارتباط‌هاي تازه و جديد از ديگر دستاوردهاي حاضر در اين رقابت‌ها بود. سرمربيان اين‌گونه تيم‌ها به من و خان‌شجاعي مي‌گفتند كه ما واقعا خيلي سورپرايز شديم كه بازي حرفه‌اي تيم ملي دختران شما را ديديم و آنها بسيار مشتاق هستند تا با ما تعامل بيشتري داشته باشند و ديدارهاي دوستانه با هم برگزار كنيم. مثلا تيم‌ملي پرتغال از ما درخواست كرد در مسابقات جام‌جهاني كوچك فوتسال شركت كنيم. ما استقبال زيادي از اين دعوت كرديم، اگرچه تصميم نهايي با فدراسيون فوتبال است، اما همين جاي اميد و خوشحالي دارد كه آنها مي‌خواهند از آسيا، كشور ما به عنوان نماينده در اين رقابت‌ها حضور پيدا كند.

پيش از اين هم شما به مسابقات جام‌جهاني كوچك فوتسال در برزيل دعوت شديد اما فدراسيون به بهانه مسايل مالي و عدم اهميت اين‌گونه رقابت‌ها از اعزام تيم‌ملي خودداري كرد، آيا اين بار هم اين فرصت از ايران گرفته خواهد شد؟

الان شرايط با گذشته فرق كرده است و نگاه فدراسيون به تيم‌ملي فوتسال دختران، نگاهي جدي‌تر شده است. تصميم نهايي با فدراسيون است و اين موضوع بسيار مهم است كه كشور پرتغال مي‌خواهد ايران به عنوان نماينده آسيا در اين رقابت‌ها شركت كند. ضمن اينكه هدف اين‌گونه كشورها ايجاد جام‌جهاني فوتسال است. اگرچه كشور ما نخستين كشوري بود كه پيشنهاد برگزاري مسابقات جام‌جهاني فوتسال را به فيفا داد، اما فيفا بايد متقاعد شود كه فوتسال دختران در همه جاي دنيا فعال است و اين قابليت وجود دارد كه اين‌گونه مسابقات در سطح جهاني برگزار شود و جدا از كشورهاي اروپايي و آمريكاي جنوبي، كشورهاي آسيايي هم در رقابت‌ها حضور پيدا كنند. ما نبايد اين فرصت را از دست بدهيم چراكه من اطمينان دارم تصميم به برگزاري مسابقات جام‌جهاني فوتسال بسيار نزديك است و ما نبايد از قافله عقب بمانيم. بايد خود را براي آينده آماده كنيم. براي آنچه كه پيش رو است و مي‌تواند تحولات بزرگي را در فوتسال زنان ايران‌زمين به وجود آورد. با اين حال مسابقات جام‌جهاني كوچك فوتسال در پرتغال يكي از حايزاهميت‌ترين مسابقات جهاني فوتسال زنان است.

در مورد پيشنهاد مجارستان براي برگزاري تورنمنت هشت‌جانبه با ايران توضيح بدهيد.

سرمربي تيم‌ملي فوتسال مجارستان به من و خانم شجاعي گفتند كه دوست دارند با ايران يك ديدار دوستانه برگزار كنند. البته پيش از اين هم يكي از باشگاه‌هاي مجارستاني به ما پيشنهاد تورنمنت هشت‌جانبه داده بودند. ما از اين دعوتنامه استقبال كرديم و احتمالا در مردادماه اين مسابقات عملي خواهد شد، اما در اين فكر هستيم كه با يك تير دو نشان بزنيم، علاوه بر ديدار با تيم باشگاهي اين كشور، ديداري هم با تيم‌ملي آنها داشته باشيم. اين‌گونه مسابقات هر كدام براي ما يك آموزشگاه فوتسال است.

آيا فدراسيون ايران قصد ندارد در برگزاري يك تورنمنت بين‌المللي قدمي بردارد؟

اتفاقا چرا، نظر دكتر شجاعي و فدراسيون فوتبال نيز همين است و ما قصد داريم از تيم‌هاي بزرگ و بنام در اين تورنمنت دعوت كنيم. به شخصه براي من اهميتي ندارد كه در اين‌گونه تورنمنت‌ها ما چه نتيجه‌اي مي‌گيريم. قهرماني اهميتي ندارد. كيفيت بازي‌ها از هر چيز ديگر براي من اهميت بيشتري دارد. براي من اين مهم است كه با فوتسال روز دنيا جلو برويم و با حريفاني روبه‌رو شويم كه قرار است در آينده در مسابقات جام‌جهاني با آنها بجنگيم. پيشرفت ما در همين چند تورنمنت كوتاه و كوچك به قدري چشمگير بوده است كه سرمربي تيم‌ملي فوتسال روسيه به من گفت: «شما با دو ماه پيش كه در تهران مقابل ما بازي كرديد قابل مقايسه نيستيد و اين براي من بسيار جذاب و جالب است كه در اين فرصت كوتاه به اين قدرت رسيده‌ايد.» اين گفته‌ها واقعا من را مسرور مي‌كند و نه تنها به من بلكه به بچه‌هاي تيم نيز روحيه و انگيزه مي‌بخشد. با اين حال با شناختي كه فوتسال دنيا از ما پيدا كرده است آوردن تيم‌هاي بزرگ به ايران كار آسان‌تري شده است.

قرار بود پس از مسابقات غرب آسيا براي دروازه‌بانان تيم‌ملي مربي اختصاصي گرفته شود، نتيجه اين موضوع به كجا كشيد؟

من هنوز به حضور يك مربي بدنساز، يك مربي تغذيه و مربي دروازه‌بانان اعتقاد شديدي دارم و بر اين باورم كه هر تيمي بايد از اين فاكتورها بهره بگيرد. متاسفانه فوتسال زنان در اين‌گونه بخش‌ها ضعف دارد و ما بايد كارهاي زيربنايي و پايه‌اي خود را هرچه زودتر آغاز كنيم و اين خلأ‌هاي بزرگ را از بين ببريم.

در حال حاضر بزرگ‌ترين خلأ و مشكل فوتسال زنان ايران چيست؟

فكر مي‌كنم همان بحث اسپانسر و مسايل مالي است كه متاسفانه ضربه‌هاي بزرگي به پيشرفت فوتسال زنان مي‌زند.

مسابقات پيش رو تيم‌ملي فوتسال دختران چيست؟

من به مسابقات جام‌جهاني كوچك فوتسال بسيار اميدوارم و دوست دارم كه حتما در اين مسابقات شركت كنيم و تمام انرژي خود و تيم را روي اين موضوع گذاشته‌ام چراكه اين مسابقات ويترين فوتسال جهان است. اما پيش از آن ما هرگونه تورنمنت و دعوتنامه و ديدار دوستانه‌اي را جدي مي‌گيريم تا خود را براي المپيك داخل سالن آسيا آماده كنيم.

نگراني هميشگي شما توقف در برگزاري اردوهاي تيم‌ملي و تمرين‌ها بوده است، آيا اين نگراني همچنان وجود دارد؟
خدا را شكر خير، با كمك فدراسيون من اين امكان را دارم كه هر لحظه اردوهاي تمريني را برگزار كنم و از اين بابت هيچ جاي نگراني ندارم، اما در حال حاضر مشكل امتحانات بچه‌هاي تيم اين است كه از 15 خرداد تا 15تير درگير امتحانات هستند.

آيا نيروي تازه‌اي به تيم تزريق مي‌كنيد؟

بله، دقيقا در اين فكر هستم كه تا زمان كافي وجود دارد در خردادماه يك اردو برگزار كنم و هفت، هشت بازيكني را كه لياقت حضور در تيم‌ملي دارند، محك بزنيم تا آنها هم فرصت داشته باشند كه خودشان را نشان بدهند. من دوست ندارم يك تيم حصاركشيده داشته باشم كه تنها 12 بازيكن داشته باشد. بهتر است يك تيم 20نفره داشته باشم تا با ايجاد انگيزه به فوتساليست‌ها، در مواقع ضروري از آنها استفاده كنم. در اردوي جديد چهره‌هاي تازه‌تري حضور خواهند داشت.

تنها دو هفته ديگر تا پايان ليگ برتر فوتسال باقي مانده است و تا اينجاي كار تيم شما قهرمان ليگ‌برتر شناخته شده. در مورد مسابقات ليگ و كيفيت آن توضيح مي‌دهيد؟

اين سال چهارم است كه تيم من قهرمان مسابقات ليگ‌برتر فوتسال مي‌شود. اگرچه حرف و حديث‌هاي زيادي زده مي‌شود كه تيم من مملو از بازيكنان تيم‌ملي است، اما بازيكنان تيم‌ملي در همه تيم‌ها پخش هستند و اين موضوع صحت ندارد و بيشتر بهانه است. در اين سه‌سال تيم من هيچ باختي نداشته، نتيجه مساوي داشتيم اما باخت هرگز. بايد بگويم كه نتيجه زحمات خود بچه‌هاي تيم است و تنها عامل اين پيروزي‌ها من نبودم. اما در مورد كيفيت ليگ بايد بگويم كه همچون صحبت‌هاي گذشته، ليگ‌برتر فوتسال بانوان به دليل نداشتن اسپانسر نمي‌تواند آن پتانسيل نهفته خود را آشكار كند و آن‌گونه كه بايد باشد. اما با اين حال من از وجود همين ليگ هم ابراز خوشحالي و خرسندي مي‌كنم چون تعداد كشورهايي كه ليگ‌برتر در فوتسال داشته باشند بسيار كم است. مثلا اردن هم به دليل مسايل مالي ليگ‌برتر ندارد و اين ضربه بزرگي به تيم‌ملي مي‌زند. ليگ‌برتر فوتسال غنيمت است چراكه ما همچون كشورهايي مثل برزيل، اسپانيا، پرتغال و مجارستان كه قدرت‌هاي بزرگ فوتسال زنان هستند، صاحب ليگ‌برتر هستيم. اميدوارم بتوانيم كيفيت اين مسابقات را آن‌گونه كه شايسته و لايق است بالا ببريم. من به همه مربيان و بازيكنان حق مي‌دهم كه انگيزه و دلگرمي براي مسابقات ليگ‌برتر نداشته باشند چراكه با حقوق‌هاي ناچيز نمي‌توان انتظارات بزرگ داشت.

آيا قرارداد خود را با فدراسيون تمديد كرديد؟

تا اين لحظه كه نظر خانم شجاعي براي حضور من در تيم‌ملي مثبت است. قرارداد من ارديبهشت تمام شد اما با تمديد قرارداد يك برنامه بلندمدت يك‌ساله در نظر دارم.

نظرات بینندگان
نام:
ایمیل:
انتشاریافته:
در انتظار بررسی: ۰
* نظر:
جدیدترین اخبار پربازدید ها