به گزارش پایگاه خبری 598، حجتالاسلام عبدالحسین خسروپناه روز سهشنبه در نشست خبری به مناسبت چهل سالگی تاسیس شورای عالی انقلاب فرهنگی به تلاش رسانههای مختلف در انعکاس اخبار این شورا اشاره کرد و گفت: امتیاز رسانه به مردمی بودن، شفافیت و نشر عادلانه اخبار است.
وی سپس به تشریح عملکرد شورای عالی انقلاب فرهنگی پرداخت و گفت: شورا با چهار ستاد فعالیت میکند و در چهل سالگی فعالیتش، ۲۰۰ نشست تخصصی برگزار کرده که در همایش روز گذشته، عملکرد چهل ساله شورا ارائه شد.
خسروپناه افزود: در شورا سه محور وجود دارد که نخست مسالهشناسی، دوم سندنگاری و سوم ساختارسازی و راهبری یا هدایتگری و نظارت، ارزیابی، سنجش، اثرسنجی و بازرسی فرهنگی است تا میزان پیگیری مصوبات را رصد کنند. سامانه نظارت و ارزیابی باید به رشد و بلوغی برسد تا برای مردم شفافسازی شود که هر دستگاه چقدر به مصوبات شورا عمل کرده است.
وی به اهمیت مشارکت نخبگان و فعالان در روند مصوبات شورا اشاره کرد و گفت: در تهیه اسناد مختلف، از جمله سند صنایع دستی و سند موسیقی، بیش از هزار نفر از فعالان و متخصصان نقش داشتهاند. این رویکرد حکمرانی نخبگانی و مردمی، یکی از اصول اصلی شوراست که با همکاری نهادهای مختلف از جمله وزارتخانهها، اتحادیهها و خانههای تخصصی، پیادهسازی میشود.
خسروپناه با اشاره به سامانه نظارت و ارزیابی شورای عالی انقلاب فرهنگی اظهار کرد: این سامانه با همکاری دستگاههای مختلفی مانند سازمان بازرسی و نهادهای نظارتی دیگر راهاندازی شده است و هدف از آن، ارزیابی دقیق و مستمر اقدامات شورا و ارائه گزارشهای شفاف به عموم مردم است تا بتوان از بازخوردها برای بهبود سیاستها و مصوبات استفاده کرد.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در بخش پرسش و پاسخ این نشست درباره تاثیر معدل در پذیرش داوطلبان کنکور گفت: یک پیمایش از خانوادهها، دانشآموزان و معلمان داشتیم و مجموعه نظرسنجیها به دست ما رسیده و بخش دیگری هم به دست ما خواهد رسید و از کمیسیون آموزش مجلس هم نظر خواستیم که آنها نظراتشان را به صورت مکتوب ارائه کردند و از شورای عالی آموزش و پرورش و وزارت آموزش و پرورش هم نظر خواستیم که فعلاً نظرات را به صورت شفاهی بیان کردند.
وی اضافه کرد: حتی از مرکز پژوهشهای مجلس، سازمان بازرسی، سازمان ملی سنجش، کارشناسان و جمعی از نخبگان دانشگاهی و در واقع کسانی که در این باب دیدگاهی داشتند نظرات را گرفتیم و برای این کار میز مستقلی داریم و از مجموع نظرات تا الان این گزاره دوم به دست میآید که تاثیر قطعی معدل را همه قبول دارند و معتقدند به وضعیت قبلی کنکور بازنگردیم که دانشآموزان از مدرسه و کتاب درسی و معلم، فاصله بگیرند و در مجموع، این بازگشت به گذشته را هیچ مجموعهای قبول ندارد.
خسروپناه تصریح کرد: اجماع بر این است که تاثیر معدل، قطعی باشد و حتی اتفاق نظر بر این است که تاثیر قطعی معدل بر پایه دوازدهم بماند اما درباره پایه یازدهم و دهم، اختلاف نظرهایی وجود دارد که مجددا در صحن شورا مطرح خواهد شدتا به جمعبندی برسد.
شورا بر اساس اولویتها گام برمیدارد
به گزارش ایرنا، رئیس جمهور در جلسات گذشته شورای عالی انقلاب فرهنگی، این سوال را مطرح کرد که آیا ماهیت مصوبات شورای عالی انقلاب فرهنگی با جایگاه، وظایف و اهداف این شورا ارتباط دارد یا خیر؟ و در عین حال پیشنهاد داد که در طول این دوره از فعالیت شورا یک یا دو مساله را در اولویت قرار دهیم و روی آن متمرکز شویم و از طریق ایجاد زبان مشترک و تفاهم در مسائل، به راهحل برسیم.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در پاسخ به خبرنگار ایرنا درخصوص این تاکیدات رئیس جمهور گفت: شورا همیشه به وظایف خود عمل کرده و وقتی دولت تغییر پیدا میکند و دولت جدید وارد شورا میشود به هر ابهام یا سوالی که وجود داشته باشد، بهترین پاسخ داده میشود.
وی افزود: نکته دوم اینکه، همیشه شورا بر اساس اولویتها قدم برداشته اما طبیعتا دولتها چون نگاه و رویکردشان متفاوت است طبیعتا در برخی اولویتها هم نگاه متفاوتی دارند شورا هم به نظر دولت احترام میگذارد و وقتی دولت، اولویتهایش را پیشنهاد میدهد در شورا براساس نتایج پیمایشی که ما در اختیار گذاشتیم اولویتبندی میشوند.
خسروپناه خاطرنشان کرد: جالب است بدانید در همین دو جلسه شورا که بحث اولویتها مطرح شد، در جلسه سوم اولویتها به تصویب رسید، عمدتاً همان اولویتهایی بود که ما در ذیل ستادها تشکیل دادیم یعنی برخی از آنها مباحثی هستند که حدود دو سال است درباره آنها تحقیق میکنیم که الان مصوب شدند؛ مثلا در دولت شهید رئیسی، یکی از اولویتهای جدی ما آموزش و پرورش بود و رئیس جمهور کنونی هم بر همین امر تاکید دارد و پزشکیان ظاهرا ۱۳ جلسه اختصاصی با وزارت آموزش و پرورش داشته و انصافاً تشخیص درست و دقیقی است و معتقدیم اگر مسائل آموزش و پرورش را شروع و دنبال کنیم قطعاً خیلی از مسائل دیگر در کشور هم حل خواهد شد.
وی درباره احتمال حذف کنکور هم گفت: کنکور نسبت به چند رشته، اثربخش است داوطلبان خیلی از رشتهها بدون کنکور پذیرش میشوند و رقابت اصلی در رشتههای پزشکی، دندانپزشکی، داروسازی، حقوق و روانشناسی است، ولی تقریبا بیش از ۸۰ درصد رشتههای دانشگاهی، پذیرش بدون آزمون دارند و برگزاری کنکور برای کمتر از بیست درصد رشتهها نیاز است، اما بعید میدانم کنکور حذف شود ولی تصمیمگیری درباره اینکه درصد تأثیر قطعی معدل در پذیرش داوطلبان، افزایش پیدا کند و تاثیر کنکور کاهش یابد، ممکن است در شورای انقلاب فرهنگی تصویب شود.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی در پاسخ به سوالی که برخی افراد همانند وزیر علوم معتقدند سیاستگذاری در شورا پشت درهای بسته انجام میشود، آیا نگاههای این چنینی به عنوان چالش در اجرای سیاستگذاری محسوب میشود یا خیر؟ گفت: سیاستها نباید پشت درهای بسته تدوین شود و صحبتهای وزیر علوم کاملا درست است و هیچ یک از مصوبات شورا در گذشته و حال، پشت درهای بسته نبوده و در آینده هم پشت درهای بسته نخواهد بود.
وی ادامه داد: در تصویب هر سندی، نخبگان را درگیر و از نظرات آنها استفاده میکنیم، اکنون هیاتهای اندیشهورزی خانواده و زنان را با حضور زنان فرهیخته در کشور راهاندازی کردهایم که شورا برگزیدگان آنها را شناسایی و کشف کرد تا از نظرات همگان استفاده کنیم و هر سندی پس از ابلاغ رئیسجمهوری جهت اطلاعرسانی روی سایت شورا قرار میگیرد و اکنون زمینه برای نظر متخصصان فراهم شده است.
تعیین تکلیف ۱۶ روسای جدید دانشگاههای علوم پزشکی در کمیته تایید صلاحیت
خسروپناه در پاسخ به سوال دیگری درباره تشکیل جلسه کمیته تایید صلاحیت روسای دانشگاههای کشور توضیح داد که در دولت جدید هیچ جلسهای در این خصوص برگزار نشده و وزیر علوم هنوز اسامی سرپرستهای جدید را اعلام نکرده است.
وی این خبر را هم داد که وزیر بهداشت، اسامی ۱۶ سرپرست جدید را برای دانشگاههای علوم پزشکی، اعلام کرده که اولین جلسه مربوط به آن هفته آینده برگزار خواهد شد.
سازمان سنجش تا قبل از تبدیل به سازمان ملی، اساسنامهای نداشت
خسروپناه در پاسخ به سوال دیگر خبرنگاران درباره تغییر مصوبه سازمان ملی سنجش گفت: تغییری در ساختار سازمان سنجش اتفاق نیفتاد، بلکه اعلام شد وظیفه سازمان سنجش، نظارت و ارزیابی داوطلبان ورود به دانشگاه است و لازم است ارزیابی تضمین کیفیت شکل بگیرد و پیشنهاد شد از زیرمجموعه وزارت علوم خارج و به مجموعه ریاست جمهوری بپیوندد اما بر اساس ارزیابی که از مجموع ۳۰ نفر اعضای شورا، ۱۶ نفر به این موضوع، رای مخالف دادند و این مصوبه چند ماه روی میز رئیس جمهور دولت سیزدهم بود و شهید رئیسی آن را امضا نکرده بودند، پس از ارزیابی مجدد، در مصوبه جدید قرار شد که سازمان سنجش، مجددا زیر نظر وزارت علوم فعالیت کند.
دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی این نکته را بیان کرد که اساسنامهای برای سازمان سنجش تا قبل از تبدیل آن به سازمان ملی وجود نداشت، و در این مدت، اختلافنظر بر سر ساختار بوده نه محتوا زیرا این ایده از دولت شهید رئیسی مطرح شده بود با این هدف که باید برای دانشآموختگان، شناسنامه جامع داشته باشیم و طبق نظر شورا، سنجش و پذیرش از هم جدا شود.
وی در بخش دیگری از سخنانش در این نشست، بر دو مقوله فرهنگی تاکید کرد و گفت: ترویج فرهنگ قانونپذیری و فرهنگ الگوی مصرف از مهمترین موضوعاتی است که باید به آنها توجه شود.