به گزارش پایگاه خبری 598، اصغر جهانگیر، سخنگوی قوه قضاییه امروز، سهشنبه (۲۲ خردادماه) در نشست خبری با حضور اصحاب رسانه گفت: تلاش قوه قضاییه در سالهای اخیر برای این بوده است تا بتواند روابط حقوقی و قضایی خود را با کشورهای همسایه و کشورهای دوست توسعه دهد، بهطور طبیعی زمانی که مناسبات سیاسی و اقتصادی با کشورها توسعه پیدا میکند به همین نسبت مسائل قضایی و حقوقی نیاز به توسعه دارد.
وی ادامه داد: در ماههای اخیر شاهد این هستیم که فعالیتهای قضایی در سطح بینالمللی رو به افزایش است. در هفتههای اخیر سه هیئت قضایی بینالمللی یا اعزام و یا در حال اعزام به کشورهای مختلف هستند. سفری را معاونت بینالملل قوه قضاییه داشته و امروز نیز رئیس قوه قضاییه سفری را به کشور دوست و برادر قطر خواهند داشت و در آنجا قرار است با مقامات عالی رتبه قطر دیدار و گفتگو در مورد مسائل فیمابین داشته باشند.
جهانگیر گفت: یکی از مسائل مهمی که در سطح حقوقی و بینالمللی برای ما مهم است موضوع محکومیت جنایات ددمنشانه رژیم غاصب اسرائیل است که امیدواریم با فرصتهای بینالمللی و با همکاری و همراهی دولتهای مختلف بتوانیم حمایت نهادهای بینالمللی را به این سمت و سو بکشانیم که نسبت به این رژیم جنایتکار واکنش مناسب و مقتضی را ارائه بدهند.
جهانگیر گفت: نکته دیگر بحث استفاده ابزاری از حقوق بشر و برخوردهای دوگانه کشورهای اروپایی از جمله فرانسویها در موضوع حقوق بشر است. اخیراً شاهد این هستیم یکی از روزنامهنگاران کشور ما که در حوزه اطلاعرسانی فعال هستند به دلایل واهی توسط دولت فرانسه بازداشت و مورد تحقیق قرار گرفت. بهعنوان دستگاه قضایی قاطعانه تقاضای آزادی بیقید و شرط این شهروند خود را از دولت فرانسه مطالبه میکنیم و نسبت به اتباع خود در تمام دنیا حساسیت ویژه داریم و از حقوق آنها حمایت میکنیم.
وی ادامه داد: نکته دیگر این است که با توجه به جنایات ۸ ماه اخیری که رژیم صهیونیستی علیه ملت مظلوم و بیدفاع فلسطین و غزه به راه انداخته است در روزهای اخیر شاهد جنایت تاریخی و هولناک دیگری بودیم که در اردوگاه «نُصیرات» به وقوع پیوست و یک پروژه آمریکایی- اسرائیلی تحت پوشش آوارگان برای آزادی چند نفر، مبادرت به قتل عام صدها زن و کودک و انسان بیدفاع کردند.
وی گفت: این کشتار به گونهای بود که همه آزاداندیشان دنیا نسبت به آن متاثر شدند و در کشورهای مختلف به صورت خودجوش مردم به خیابان آمده و جنایات جدید را محکوم کردند، امیدوارم مردم آزاداندیش و دولتهای مستقل در جهان نسبت به این اقدام ددمنشانه بیتفاوت نباشند و با استفاده از همه ظرفیتهای قانونی و حقوقی خود تلاش کنند تا رژیم اشغالگر قدس را سرجایش بنشانند و اجازه ندهند این جنایات تاریخی استمرار پیدا کند.
جزئیاتی جدید از وضعیت پرونده سرقت از بانک ملی
سخنگوی قوه قضاییه در پاسخ به سوالی در مورد پرونده سرقت از بانک ملی گفت: در این پرونده ۱۹ نفر از متهمین به اتهام سرقت و تحصیل مال نامشروع تحت تعقیب قرار گرفته و برای آنها کیفرخواست صادر شد.
وی ادامه داد: با توجه به اینکه در این پرونده کارشناسیهای متعدد و جداگانهای نیاز بود که صورت بگیرد از این رو یکی از دلایل زمانبر شدن رسیدگی به کارشناسیهایی بود که باید صورت میگرفت.
جهانگیر با بیان اینکه دو مطلب در کارشناسیها وجود داشت، گفت: بحث راستی آزمایی در مورد ادعاهایی که افراد مالباخته داشتند یکی از موضوعات بود چرا که بعضا مدارک لازم برای ارائه مطالبی که عنوان میکردند، وجود نداشت و نیاز به راستی آزماییها و کارشناسیهای متعددی در این حوزه داشت که این کار صورت گرفت.
وی گفت: با توجه به اینکه طرف دیگر پرونده بانک ملی بود، بانک مصوبهای را برای مصالحه با مالباختگان داشت که بحث صلح باید به تصویب دادگستری میرسید که موارد آن بررسی و زمانبر بودن آن ناشی از دقتهایی بود که نیاز بود برای رعایت حقوق مردم بخاطر شود.
سخنگوی قوه قضاییه گفت: تاکنون ۱۴۵ نفر از مالباختگان این پرونده توسط بانک تسویه حساب شدهاند و وجوه خود را دریافت کردند؛ بانک به قائم مقامی مالباختگان برای ۵ نفر باقی مانده شاکی پیگیر وصول مطالبات است که ما نیز دنبال میکنیم تا این اتفاق بیفتد و اکنون پرونده در مرحله رسیدگی در دادگاه کیفری یک است.
در موضوع فرشهای سعدآباد سهل انگاریهایی صورت گرفته است
سخنگوی قوه قضاییه در رابطه با آخرین وضعیت پرونده سرقت فرشهای سعدآباد گفت: در مرجع قضایی مرتبط پروندهای در این خصوص تشکیل شده و تعدادی از افراد مطلع احضار شدند و تحقیقات مقدماتی انجام شده است. برخی از این فرشهایی که مدعی شدند سرقت شده است در سایر دستگاههای دولتی پیدا شدند که نشان میدهد سرقتی رخ نداده است.
جهانگیر افزود: اینکه بدون تشریفات قانونی و رعایت ضوابط و مقررات اقدامی انجام شود، نشان میدهد، سهل انگاریهایی صورت گرفته است و از محلی به محلههای دیگر دولتی فرستاده شده و این شائبه ایجاد شده که بحث سرقت صورت گرفته است؛ در حالی که تعدادی از این فرشها در برخی مجموعههای دولتی شناسایی و ردیابی شده است. امیدواریم با پیگیریهای بعدی که صورت میگیرد، شناسایی و تعیین تکلیف بقیه فرشها انجام شود. پرونده قضایی در حال رسیدگی است و اگر سوءاستفادهای شده باشد برابر مقررات رسیدگی میشود و اگر سهلانگاری صورت گرفته که نتایج تاکنون همین را نشان میدهد، مشخص شود نتیجه آن چه بوده است تا به اطلاع مردم برسد.
دادگاههای صلح از چه زمانی در کشور فعال میشوند؟
سخنگوی قوه قضاییه در پاسخ به سوالی درباره اینکه با توجه به ابلاغ آییننامه قانون شورای حل اختلاف دادگاههای صلح از چه زمانی در کشور فعال میشوند و تاکنون چه اقداماتی برای اجرای این قانون انجام شده است، گفت: پس از تصویب قانون دادگاههای صلح هنوز مهلت قانونی تشکیل این شعب به اتمام نرسیده است. به موجب قانون تا هفتم آذرماه دستگاه قضایی این فرصت را دارد که نسبت به تشکیل شعب اقدام کند.
وی ادامه داد: اقدامات مقدماتی صورت گرفته است از جمله بحث تدوین آییننامه مربوطه با کار کارشناسی طولانی به موقع تهیه و تدوین شده است. یکی از دلایل دیگری که تاکنون شعب راهاندازی نشده این بوده که مقدمات تشکیل شعب در استانها مختلف است و نیاز سنجی از استانها صورت میگیرد که چه مقدار نیاز برای تشکیل شعب در استان دارند.
جهانگیر بیان کرد: امیدواریم پس از هفته قوه قضاییه شاهد تشکیل دادگاههای صلح باشیم و در وقت مقرر قانونی بتوانیم تمام شعب مربوط به دادگاههای صلح را تشکیل دهیم. به موجب قانون تا زمانی که دادگاه تشکیل نشده است سایر مراجع قانونی وظایف خود را انجام میدهند.
وی افزود: در قانون تشکیل دادگاههای صلح برای این دادگاهها ۳۰ نوع صلاحیت پیشبینی شده و در کنار دادگاههای صلح حداقل یک شورای حل اختلاف تشکیل خواهد شد که وظیفه صلح و سازش را بر عهده خواهد داشت. امیدواریم که در وقت مقرر نسبت به تشکیل این شعب و سایر ملزوماتی که برای آمادگی این شعب وجود دارد اقدام شود.
برای ۸ نفر از متهمان پرونده شبکه قاچاق دارو کیفرخواست صادر شد
جهانگیر در پاسخ به سوالی در مورد آخرین وضعیت پرونده مربوط به دستگیری افراد مرتبط با شبکه قاچاق دارو گفت: دستگاه قضایی نسبت به کالاهای سلامتمحور بهویژه دارو حساس است؛ چرا که این اقلام با جان مردم مرتبط است. باید به نحوی عمل شود که اخلالی در نظام دارویی کشور ایجاد نشود و با مُخلین این حوزه برخورد قانونی صورت گیرد.
وی در ادامه گفت: تا کنون برای ۸ نفر از متهمان کیفرخواست صادر و پرونده آنها به دادگاه ارسال شده و در مرحله پیگیری مسائلی است که به دادگاه گزارش شده است و در وقت مقتضی اطلاعات تکمیلی در مورد پرونده اعلام میشود.
جهانگیر در ادامه گفت: البته این نکته هم باید در نظر داشت اگرچه در خبر بهعنوان شبکه سازمان یافته معرفی شده است اما حجم فعالیت این شبکه به قدری نبوده که منجر به نگرانی مردم شود. یک شبکه با کار حداقلی به جعل فاکتور اقدام میکرده است که با اقدام به موقع دادستانی از فعالیت آنها جلوگیری شده است. در حوزه سلامت و داور همه دستگاهها از جمله دولتی و قضایی کوشش میکنند تا از طریق جعل اسناد سلامت مردم به خطر نیفتد.
تتلو به حکم دادگاه اعتراض کرد
وی درباره آخرین وضعیت پرونده امیرحسین مقصودلو (تتلو) گفت: در خصوص این متهم حکم اولیه صادر شده و با توجه به اینکه در موعد مقرر نسبت به حکم اعتراض کرده، پرونده در حال ارسال به دادگاه تجدیدنظر است. پس از ارسال، تعیین نوبت، رسیدگی و صدور رای، اطلاعرسانی لازم خواهد شد و چون حکم در مرحله بدوی صادر شده، اطلاع رسانی بیشتر مقدور نیست. پس از اینکه حکم نهایی در دادگاه تجدیدنظر صادر و اعلام شد در وقت مقرر اطلاعرسانی لازم صورت خواهد گرفت.