به گزارش
پایگاه 598، نرخ ارز دیروز باز هم روندی کاهشی داشت، بهطوری که این فضا در همه بازارهای رسمی و غیررسمی طلا و ارز مشهود بود.
نرخ دلار در بازار مبادله ایران در بخش اسکناس ۴۳ هزار و ۸۱۵ تومان و در بخش حواله ۳۸ هزار و ۱۰۰ تومان قیمتگذاری شد. از طرفی در بازار ارز تهران، دلار توافقی صرافیها نیز با قیمت متوسط ۵۱ هزار و ۹۷۷ تومان معامله شد. همچنین یورو در صرافیها نیز ۵۴ هزار و ۷۸۴ تومان نرخگذاری شد.
برخلاف وضعیت با ثبات بازار مبادله، بازار غیررسمی و اتاقهای معاملات فردایی شرایط متزلزلی را پشت سر گذاشت.
کاهش قیمت ارز که از روز یکشنبه این هفته آغاز شده بود، در بازار غیررسمی همچنان ادامه یافت، بهطوری که نرخ دلار با گذشت سه ساعت از آغاز معاملات با ریزش سه هزار تومانی از کانال ۵۵ هزار تومانی که دلالان اعلام میکردند به کانال ۵۲ هزار تومان عقبنشینی کرد. در ادامه هم به روال نوسانات ارزی، این نرخ تا عصر دیروز به کانال 54 هزار تومان برگشت، اما به اعتقاد صاحبنظران، فضای سقوط ارز به کانال 40 هزار تومان این روزها بهشدت در بازار ارز حکمفرما است.
کاهش قیمت انواع سکه و طلا
همانطور که ذکر شد، به دلیل همبستگی بازارهای دارایی و سفتهبازی با دلار، نرخها در این بازارها نیز کاهشی بود. به گزارش فارس، سکه امامی (طرح قدیم) در بازار دیروز نسبت به روز قبل با کاهش دو و نیم میلیون تومانی، ۲۹ میلیون و ۱۵۸ هزار تومان نرخگذاری شد و سکه تمام بهار آزادی جدید نیز با کاهش ۲.۲ میلیون تومانی، به نرخ ۲۶ میلیون و ۵۶۰ هزار تومان معامله شد.
نیم سکه با کاهش یک و نیم میلیون تومانی قیمت، ۱۵ میلیون و ۵۴۴ هزار تومان و ربعسکه نیز با کاهش ۸۶۰ هزار تومانی به نرخ ۱۰ میلیون و ۱۰۷ هزار تومان عرضه شد.
همچنین هر سکه گرمی با کاهش ۵۰۰ هزار تومانی، پنج میلیون و ۴۳۳ هزار تومان و هر گرم طلای ۱۸ عیار با کاهش ۱۳۸ هزار تومانی نسبت به روز قبل، دو میلیون و ۴۹۲ هزار تومان نرخگذاری شد. هر مثقال طلای ۱۸ عیار نیز با کاهش ۵۰۰ هزار تومانی، ۱۰ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان نرخگذاری شد.
ریزش دلاریهای بورس
ترکشهای ریزش دلار، بازار سرمایه را هم گرفت. شاخص کل بورس 16 هزار و 300 واحد و شاخص کل هموزن هم بیش از 900 واحد منفی شدند. در این بین سهام شرکتهای دلاری، یعنی آنهایی که صادرات محور بوده و محصولاتشان تحت تأثیر نرخهای جهانی و قیمت ارز در داخل قرار دارد ـ مانند فولاد، فملی، شبندر، شپنا ... ـ بیشترین سهم را در منفی شدن شاخصهای بورس داشتند.
برخی تحلیلگران بازار سرمایه معتقدند که اگرچه موارد مختلفی این روزها بر خروج پول از بازار اثرگذار بوده، اما بازار هوشمند سرمایه، از چند روز قبل پیام صادر شده از بازار ارز را گرفته و بخشی از رشد اخیر که در نتیجه افزایش نرخ ارز بود را پس میگیرد و منفی شدن سهام دلاری مؤید همین موضوع است.
هشدار صریح کانون صرافان وارد معاملات ارزی نشوید
با تشدید فضای ریزشی در بازار ارز و با توجه به دامی که دلالان با ایجاد جو روانی برای فروش دلارهای خود در نرخهای نجومی به مردم ناآگاه پهن کردهاند، کانون صرافان نسبت به زیان سنگین مردم هشدار داد.
کامران سلطانیزاده، رئیس کانون صرافان، در گفتوگو با صداوسیما اظهار داشت: با افزایش عرضه ارز از طریق ورود صرافیها به معاملات ارز، شاهد کاهش قیمت ارز در بازار هستیم.
سلطانیزاده ادامه داد: پیشبینی میشود با افزایش عرضه ارز و حمایت بانک مرکزی، ریزش قیمت انواع ارز با سرعت بیشتری رخ دهد و ارز با قیمت مناسب به همه گروههای متقاضی پرداخت خواهد شد.
رئیس کانون صرافان تأکید کرد: علت ریزش قیمت ارز، افزایش تعداد صرافیهایی است که در حال معامله ارز هستند و آغاز طرح ارائه ارز توسط صرافیهای سراسر کشور با حمایت بانک مرکزی بوده است.
وی با اشاره به کاهش قیمتها در بازار، افزود: همواره به مردم عرض کردهایم که از ورود به بازار ارز و بازارهای مالی متشنج که با صعود ناگهانی همراه بودهاند، خودداری کنند.
سلطانیزاده تصریح کرد: با توجه به ادامه ریزش قیمت ارز در بازار، ممکن است مردم با ضرر بیشتری مواجه شوند.
سیاستهایی که کمکم اثر میگذارد
به نظر میرسد دلایل مختلفی بر کاهش نرخ ارز تأثیر داشته ولی در این بین، تدابیر بانک مرکزی و اختیارات ویژهای که این بانک در یک هفته گذشته برای مدیریت بازار ارز از شورای اقتصادی سران قوا اخذ کرده است، دلیل اصلی افت قیمت دلار در روزهای گذشته عنوان میشود.
به این ترتیب به نظر میرسد در روزهای آینده و با تداوم کاهش قیمت دلار، بازار ارز دوباره به کانال ۴۰ هزار تومان نزدیک شود و رفتهرفته سوداگران در معرض ضرر و زیان بیشتری قرار بگیرند.
تزریق ارز پتروشیمیها به بازار مبادله
یکی از مهمترین مؤلفههای قدرت تنظیمگری بانک مرکزی پس از مجوز سران سه قوه، اشراف بر شرکتهای صادراتمحور در حوزههای نفت، گاز، پتروشیمی و غولهای بزرگ صنعتی و معدنی است.
در همین راستا طی یک هفته اخیر وزیر صمت با شرکتهای بزرگ صنعتی و معدنی و وزیر نفت با شرکتهای نفت و گاز و پتروشیمی نشستهایی برگزار و بر سیاست دولت برای حمایت از بازار مبادله ارز و طلا و ضرورت عرضه همه ارزهای صادراتی در این بازار تأکید کردند.
در این بین پتروشیمیها از همان روزهای نخست افتتاح بازار مبادله، عرضه را شروع کردند و به گفته دبیرکل انجمن صنفی کارفرمائی صنعت پتروشیمی پتروشیمیها در دو روز نخست بالغ بر ۲۰۰ میلیون دلار ارز به این بازار تزریق شد.
دیروز هم نامهای از شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس منتشر گردید که نشان دهنده استمرار و تقویت عرضهها است. در نامه مدیرعامل این شرکت خطاب به نهاد ناظر بازار سرمایه آمده است که با توجه به سیاست دولت و بانک مرکزی در خصوص عرضه ارز شرکتهای پتروشیمی در مرکز مبادلات، از روز 9 اسفندماه ارز پتروشیمیها وارد این مرکز میشود و قیمت ارزها در معاملات بر اساس عرضه و تقاضا تعیین میشود.
نرخ جذابی که از محل عرضه و تقاضا کشف میشود برای پتروشیمیها بسیار جذاب است و همین موضوع حجم عرضههای آنها را افزایش میدهد و به همین خاطر بازار پیشبینی تشدید کاهش نرخ در ارز در روزهای آینده را دارد.
عرضه ارز در مرکز مبادله 2 برابر تقاضا
با تسهیلاتی که بازار مبادله برای گروهی از شرکتهای صادراتی در نظر گرفته، نهتنها ارز پتروشیمیها که بسیاری دیگر از شرکتها نیز به این بازار سرازیر شده و میزان عرضه را در این بازار بسیار بیشتر از تقاضا کرده است؛ اتفاقی که میتواند زمین بازی دلار را کاملاً متحول کند.
مسعود توکلی، مدیر نظارت بر تالار معاملات مرکز مبادلات ارزی، دیروز در ارتباط زنده تلویزیونی اظهار داشت: به طور میانگین روزانه 450 میلیون دلار ارز در مرکز مبادلات ارائه میشود که حجم تقاضا و مبادلات در این مرکز نصف این رقم و حدود 200 میلیون دلار در روز است.
توکلی همچنین در مورد ارائه ارز در تالار ارز خدماتی، گفت: امروز 28 هزار یورو ارز دانشجویی به متقاضیان پرداخت کردیم و آمار خروج افراد از فرودگاههای کشور در روز گذشته 1283 نفر بوده است که 338 هزار دلار ارز دانشجویی و مسافری به آنها پرداخت شده است.
وی اضافه کرد: در دو روز گذشته 13 میلیون دلار ارز حواله پرداخت شد و در مجموع ارز حواله و خدماتی به بیش از 14 میلیون دلار رسید.
جمعبندی اتفاقات رخ داده در بازار ارز بیانگر این واقعیت است که نرخ ارز در نتیجه مجموعهای از تحولات اقتصادی همچون شرایط تورمی و مسائل غیراقتصادی مانند جوسازی رسانهای داخلی و خارجی با هدف ایجاد فضای ملتهب روانی در جامعه جهش کرد و حالا کمکم در حال تخلیه این حباب است و مردمی که در این شرایط به بازارهای سفتهبازی مانند ارز و طلا ورود میکنند باید منتظر عواقب آن باشند.