به گزارش
پایگاه 598، به نقل از ایران: ریلگذاری جدید در وزارت جهاد کشاورزی تغییر از کشاورزی سنتی به کشاورزی اقتصادی و تولید غذای ارزان است به طوریکه تولید غذای با قیمت کم و سلامت، محور اصلی فعالیتهای این وزارتخانه قرار گرفته است؛ مأموریتی که رئیس جمهور نیز با هدف تأمین غذای با کیفیت، سالم، ارزان و با منشأ داخلی به وزارت جهاد کشاورزی سپرده است.
ارزانسازی غذا و خوراک با کاهش هزینههای تولید امکانپذیر میشود و سیاستگذاری برای تولید انبوه و کاهش واسطهها در بخش کشاورزی از راهکارهای تولید غذای ارزان برای مردم محسوب میگردد. به عبارت دیگر برای آنکه مواد غذایی ارزان به دست مصرفکننده برسد، باید دلالان در چرخه تولید حذف شوند و از مدلهای جدیدی در کشاورزی مانند الگوی کشت استفاده شود. به تازگی نیز سیدجواد ساداتینژاد وزیر جهاد کشاورزی خبر از برنامهریزی وزارت جهاد با هدف ارزانسازی غذا داده است. وی تولید غذای ارزان، سالم و باکیفیت را مهمترین مأموریت وزارت جهاد کشاورزی عنوان کرده است که در راستای انجام مأموریت مذکور تمام ظرفیتهای وزارتخانه به کار گرفته میشود. وی تأکید کرده است: «افزایش بهرهوری در واحد سطح، استفاده از هستههای اولیه (بذر، سم، کود و...) باکیفیت تولید، کاهش ضایعات، هوشمندسازی زنجیره ارزش محصولات کشاورزی، توزیع اینترنتی کالاهای اساسی و... با هدف ارزانسازی غذا در دستور کار وزارت جهاد کشاورزی قرار دارد.» وزیر جهاد کشاورزی در ادامه تصریح کرد: «با برنامهریزیهای انجامشده، کاهش تورم اقلام خوراکی و مواد غذایی در سراسر استانهای کشور تحقق پیدا خواهد کرد.» ساداتینژاد با اشاره به نقش اتحادیهها و تشکلهای بخش کشاورزی در تنظیم بازار مواد غذایی گفته است: «در یک سال گذشته تشکلها، اتحادیهها و تولید کنندگان همکاری و تعامل سازندهای با دولت در زمینه تنظیم بازار و مدیریت عرضه و تقاضای محصولات کشاورزی داشتهاند». وی دفتر بازرسی و نظارت بر کالاهای اساسی وزارت جهاد کشاورزی را ملزم به نظارت دقیق در بازار کرده است.
کاهش تورم مواد غذایی در آذرماه
تورم نقطهای مواد غذایی که در خرداد و تیر به ۸۰ درصد رسیده بود با حفظ روند کاهشی از مرداد ماه، در آذرماه به ۶۵.۳ درصد رسیده است. تورم نقطهای مواد غذایی در خرداد ماه و تیرماه به ترتیب به ۸۲.۶ درصد و ۸۷ درصد رسید، اما از مرداد ماه روند صعودی جای خود را به نزول نرخ تورم داد، به نحوی که روند کاهشی تورم نقطهای خوراکیها در ماههای اخیر مستمر بود. بر این اساس در مرداد ماه تورم نقطهای خوراکیها و آشامیدنیها به ۸۱.۲ درصد رسید و در شهریورماه با افت بیشتری به ۷۶.۱ درصد عقبنشینی کرد. همچنین در مهرماه این شاخص روی عدد ۷۱.۴ درصد ایستاد، در آبان ماه امسال نیز به ۶۸.۴ درصد و در آذرماه هم با کاهش ۲.۴ درصدی به ۶۵.۳ درصد رسید. نرخ تورم نقطهای آذر ماه ۱۴۰۱ در مقایسه با ماه قبل ۰.۴ درصد افزایش یافته است، اما آنچه این افزایش را رقم زده افزایش ۲ درصدی کالاهای غیر خوراکی و خدمات است، اما در گروه خوراکیها شاهد کاهش ۲.۴ درصدی هستیم که اکنون به ۶۵.۳ درصد رسیده است.
وضعیت مناسب تأمین غذا در ایران بهتر از 96 کشور جهان
بر اساس بررسی یک مؤسسه بینالمللی وضعیت تأمین غذا در ایران مناسبتر از 96 کشور جهان است و نمره ایران نسبت به سال گذشته یک واحد و نسبت به دو دهه گذشته 100 درصد رشد یافته است. بر اساس شاخص جهانی گرسنگی که مؤسسه کانسرن ورلدواید برای سال 2022 منتشر کرده است، ایران در این شاخص بین 125 کشور جهان جایگاه 29 دارد، مفهوم آن این است که ایران از 96 کشور جهان وضعیت تأمین غذای بهتری دارد. نمره ایران از نظر شاخص گرسنگی جهانی امسال 6.5 است که نسبت به سال 2014 که این رقم 7.4 واحد بود، یک واحد بهبود یافته است.
رشد اقتصادی ۳.۲ درصدی بخش کشاورزی
براساس گزارش بانک مرکزی، رشد اقتصادی بخش کشاورزی کشور در تابستان سال ۱۴۰۱ نسبت به مدت مشابه سال گذشته ۳.۲ درصد و سرمایهگذاری بخش خصوصی در حوزه کشاورزی در ۹ ماه نخست امسال، ۴۵ درصد افزایش یافته است. این در حالی است که با وجود وقوع خشکسالی، رشد اقتصادی بخش کشاورزی از منفی ۲.۴ درصد در تابستان سال ۱۴۰۰ به مثبت ۰.۸ درصد در تابستان سال ۱۴۰۱ رسیده که نشان دهنده رشد ۳.۲ درصدی این بخش اقتصادی است.
همچنین در ۹ ماه نخست سال ۱۴۰۱ میزان سرمایهگذاری بخش خصوصی در حوزه کشاورزی نیز نسبت به مدت مشابه سال گذشته افزایش ۴۵ درصدی را نشان میدهد. افزایش پرداخت تسهیلات بند «الف» تبصره ۱۸، تشویق بخش خصوصی به سرمایهگذاری در حوزه کشاورزی، تشکیل قرارگاه تأمین مالی و سرمایهگذاری و... از جمله مهمترین دلایل این افزایش بوده است.