به گزارش پایگاه 598، به نقل از مرکز مقابله با شایعات سایبری سازمان فضای مجازی سراج؛ الناز رکابی، ورزشکار ۳۳ ساله رشتۀ سنگنوردی تیم ملی ایران، در روز یکشنبه ۲۴ مهر در جریان فینال مسابقات قهرمانی صخره نوردی آسیا، ماده کامباین زنان در کره جنوبی بدون حجاب ظاهر شد که این اقدام مورد توجه بسیاری از رسانههای داخلی و خارجی قرار گرفت و حواشی زیادی را به وجود آورد.
پس از پایان مسابقه، رسانههای معاند حضور بدون حجاب الناز رکابی در فینال مسابقات را به حوادث اخیر کشور ربط دادند و مدعی شدند او به خاطر این هنجارشکنی از سوی مقامات ج.ا.ا بازداشت و مورد آزار و اذیت قرار گرفته و همچنین از عبارات و مفاهیمی به مانند، عدم ارتباط تلفنی ، ضبط پاسپورت و گروگان گرفتن او و غیره در اخبار خود جهت گسترش دامنه شایعه، استفاده کردند.
این در حالیست که، الناز رکابی با انتشار یک استوری در صفحه شخصیاش در اینستاگرام به تمام حواشی پایان داد و خاطرنشان کرد، که به دلیل زمانبندی نامناسب و فراخوانی غیرقابل پیشبینی برای صعود به دیواره، پوشش بنده دچار مشکل شد و لذا در روز چهارشنبه 27 مهرماه به محض ورود به خاک ایران در مصاحبهای با خبرنگاران مجدد به اشتباه سهوی خود اشاره کرد.
اما رسانههای معاند، با فضاسازیهای مختلف از جمله اینکه الناز رکابی، تحت فشار ماموران امنیتی «استوری اجباری» گذاشته و ماجرا ر برای خبرنگاران اینگونه روایت کرده پرداختهاند. گفتنی است که، رسانههای معاند فارسی زبان در واکنش به چنین ماجراهایی به تحریف واقعیت و گفتمانسازیهای دروغین و انتقال التهاب و افکار منفی به جامعه ایرانی پرداخته، تا به هدف خود برسد.
در ادامه گزارش به واکنش وگمانهزنی روزنامه فرانسوی گاردین که درباره وضعیت "الناز رکابی پرداخته، اشاره میشود؛ تا از این طریق خط و خطوط رسانه های خارجی نسبت به یک موضوع مربوط به کشور ایران بررسی شود، که آیا به مانند رسانههای معاند در جهت منافع شخصی فعالیت میکنند یا واقعیت را مبنای کاری خود قرار میدهند؟
عکس الناز رکابی در صفحه اول روزنامه گاردین
تصویری بزرگ از الناز رکابی بدون حجاب در حال صخره نوردی در صفحه اول روزنامه گاردین کار شده است، این روزنامه فرانسوی باعنوان کوهنورد گمشده ایرانی گزارش خود را شروع کرده و در ادامه با استفاده از روایتهای غیر رسمی رسانههای معاند عدم ارتباط تلفنی با او را اشاره کرده است. در ابتدای گزارش میتوان فهمید که این رسانه با اشاره به روایتهای غیررسمی و دروغ قصد دارد اذهان عمومی در خارج از کشور تحت تاثیر قرار دهد. در ادامه گزارش اشاره دارد به یک ورزشکار 33 ساله که در یک تورنمنت بینالمللی بدون پوشش در حال صخرهنوردی است و این اقدام او را به تظاهرات بزرگ ایرانیها در برابر قوانین سخت گیرانه پوشش زنان وصل کرده است. در واقع به اقدام الناز رکابی کاملاً نگاه سیاسی و فمنیستی داشته و با یک نگاه آلترناتیو قصد دارد زنان ایران را سرکوب شده و معترض به سیاستهای اسلامی نشان دهد.
روایت از شبکههای اجتماعی
روزنامه گاردین با استناد به واکنش کاربران در شبکههای اجتماعی که اصولاً منبع موثقی برای روایت از واقعیت یک خبر نیست، به ادامه گزارش پرداخته، در واقع واکنش رکابی را قهرمانانه توصیف کرده و به شعار «زن، زندگی، آزادی» ربط داده و از بی خبری نسبت به این ورزشکار زن اظهار نگرانی کرده است.
استفاده از روایتهای غیر رسمی
این روزنامه با برداشت آزاد از تفکر رسانههای فارسی زبان معاند وروایتهای غیر رسمی، اظهارت الناز رکابی را در صفحه اینستاگراماش یک اعتراف اجباری عنوان کرد و فشار دولت ایران به این ورزشکار زن را بولد و به توییت رعنا رحیم پور مجری جهانی بی بی سی که نسبت به امنیت الناز رکابی ابراز نگرانی کرده بود؛ اشاره کرد. گفتنی است که این رسانه با سابقه، حتی از خبر یک وب سایت خبری بیاعتبار هم نگذشته به فرافکنی خود در این ماجرا ادامه داده است.
بولد کردن اعتراضات در ایران
در ادامه گزارش موضوع الناز رکابی کمرنگ و تظاهرات در ایران به خط اصلی خبر تبدیل میشود؛ اعتراضات فمینستی را جدیدترین چالش برای حکومت اسلامی خوانده و با یک روایت جعلی از گروه های حقوق بشر آمار ۲۰۰ نفر که در این اعتراضات کشته شدهاند؛ را اعلام کرده است. گفتنی است که، حضور بدون حجاب رکابی را یک اقدام ناهنجار در حمایت از اعتراضات تلقی کرده است.
در این گزارش با استفاده از عبارات و مفاهیمی از جمله؛ « نگرانی و ترس صخرهنورد ایرانی پس از مسابقه»، «دوستان النازرکابی از روز یکشنبه نتوانستهاند با این ورزشکار تماس بگیرند» و یا از نقل قولهای بیاعتبار به مانند استفاده از توییت رعنا رحیم پور مجری سرویس جهانی بیبیسی « نگرانی در مورد امنیت او وجود دارد» استفاده کرده است. براساس بررسیهای بهعمل آمده از گزارش گاردین، به مبهم بودن وضعیت الناز رکابی اشاره کرده و همان خط و خطوطی را دنبال کرده، که رسانههای فارسی زبان دنبال میکنند.
* زرد نویسی رسانههای معتبر
به گزارش مرکز مقابله با شایعات سایبری سازمان فضای مجازی سراج، روزنامه فرانسوی گاردین در این گزارش سعی کرده با تحریف واقعیت، نقطه زنیهای جعلی، تخریب امنیتی روانی جامعه و شبهه افکنی، وجه سیاسی کشور را در افکار عمومی غرب متزلزل کند. کاری که معمولاً رسانههای معتبری مانند این روزنامه انجام نمیدهند.