به گزارش پایگاه 598، بیشترین موارد ابتلا به بیماری وبا مربوط به دو قاره آفریقا و آسیا است و درمان صحیح و مناسب میتواند میزان کشندگی بیماری را حتی به کمتر از یک درصد کاهش دهد.
با توجه به اینکه شایع ترین راه انتقال بیماری وبا از طریق افراد مبتلا،آب، سبزی و میوه آلوده است، با رعایت نکات ساده بهداشتی از جمله شست و شوی صحیح دست ها، میوه ها و سبزی ها، بیماری وبا به آسانی قابل پیشگیری است.
میکروب وبا از طریق خوردن آب آلوده پس از عبور از معده در روده تکثیر پیدا کرده و موجب ترشح سم توکسین و افزایش دفع آب و املاح از دیواره روده می شود که با علامت اسهال همراه است، بنابراین میکروب از طریق مدفوع انسان در محیط پخش می شود و آب و غذا را آلوده می کند.
منابع شایع بیماری وبا
عامل بیماری وبا در آب، محیط های مرطوب، میوه و سبزی، صدف دریایی و گوشت زنده می ماند، اما تحمل چندانی نسبت به خشکی و نور آفتاب ندارد و با جوشاندن آب به مدت یک دقیقه از بین می رود. منبع بیماری وبا، آب و غذای آلوده به مدفوع انسانی است.
علایم بیماری وبا چیست؟
· اسهال آبکی شدید و متوسط، با دفعات اجابت مزاج غیر قابل شمارش
· ستفراغ بدون حالت تهوع قبلی
· گرفتگی عضلات پشت ساق پا
· عطش فراوان
· فقدان تب
· فقدان خون در مدفوع
· نخستین شکایت بیمار احساس پری و غرغر شکم است و سپس اسهال آبکی شبیه به آب برنج بدبو دیده می شود.
راه انتقال بیماری وبا چگونه است؟
· مصرف آب آلوده به مدفوع؛ آلودگی آب توسط مدفوع به طور ثانوی، دفع ناصحیح فاضلاب و نشت آن به آب آشامیدنی منابع آب حفاظت نشده مانند چاه ها، دریاچه ها، استخرها، جوی ها.
· آشامیدنی و خوراک آلوده مانند سبزی ها و میوه هایی که با آب آلوده شسته شده و آلودگی غذاهای پخته شده بعد از تهیه.
· تماس مستقیم دست با ترشحات اسهالی بیمار مبتلا به وبا.
· استحمام یا شست و شوی لوازم آشپزخانه در آب آلوده.
· یخ آلوده که از آب آلوده تهیه شده باشد.
· غذاهای دریایی ناپخته و خام مثل صدف و ماهی.
· تغذیه کودکان و نوزادان با بطری آلوده به جای شیر مادر نیز می تواند یک عامل انتقال بیماری باشد.
برای پیشگیری چه باید کرد؟
· جوشاندن یک دقیقه ای آبی که از سلامتش اطمینان ندارید.
· شست و شوی دست با آب و صابون قبل از تهیه و توزیع غذا، قبل از خوردن غذا، بعد از اجابت مزاج و بعد از دست زدن به مواد غذایی خام نظیر سبزی ها، گوشت ماهی و مرغ.
· خودداری از خرید هرگونه مواد غذایی و خوراکی از دست فروشان.
· از مصرف یخ غیربهداشتی خودداری کنید.
· سبزی ها و میوه ها را به روش صحیح ضدعفونی کرده و سپس مصرف کنید.
تنها راه تشخیص قطعی، شناسایی باکتری در نمونه مدفوع فرد است.
درمان بیماری چگونه است؟
· در صورت بروز نشانه های بیماری از جمله اسهال حاد آبکی بدون انجام خود درمانی به سرعت به مراکز بهداشتی درمانی مراجعه کنید.
· قبل از مراجعه چنانچه بیمار قادر به نوشیدن است مایعات کافی از جمله ORS به بیمار بدهید.
· برای تهیه محلول خوراکی ORS یک بسته از آن را در یک لیتر آب جوشیده سرد شده حل کنید و به تدریج به بیمار بدهید.
با توجه به اینکه شایع ترین راه انتقال بیماری وبا و بیماری های اسهالی از طریق آب، سبزی ها و میوه های آلوده است، با رعایت نکات ساده بهداشتی، بیماری وبا به آسانی قابل پیشگیری است.