به گزارش پایگاه 598، به نقل از فارس، بنزین یکی از گرانقیمتترین فرآوردههای پالایشی در دنیا است که در کشور ایران قیمت و مصرف این حامل انرژی دارای فراز و فرودهای مختلفی بوده است.
مصرف بنزین در سال ۱۳۹۹ پس از ۹ سال افزایش، یک روند کاهش را تجربه کرد که دلیل آن سهمیهبندی بنزین در آبان ۱۳۹۸ و شیوع کرونا بود. اگر چه در سال ۱۴۰۰ و در پی واکسیناسیون گسترده مصرف بنزین ۱۴ درصد نسبت به سال ۱۳۹۹ افزایش یافت، اما همچنان سطح مصرف، پایینتر از سال ۱۳۹۸ بود.
در هر حال پرواضح است که رشد مصرف بنزین مجددا شروع شده است و طی سالهای آتی به سطح تولید کشور یعنی ۱۱۰ میلیون لیتر در روز خواهد رسید.
تصویر 1- مصرف بنزین (واحد: میلیون لیتر در روز)
* مصرف بنزین در نوروز ۱۴۰۱ نسبت به ۱۳۹۸ حدود ۱۳ درصد افزایش یافت
در تعطیلات نوروز ۱۴۰۱، اخبار مرتبط با مصرف بنزین به صورت روزانه گزارش میشد که مقایسه آن با آمار سالهای گذشته، نشان از رشد مصرف بنزین در تعطیلات نوروزی اخیر دارد.
در تصویر 2 مصرف بنزین تعطیلات نوروز سال ۱۴۰۱ با مصرف بنزین نوروزی سالهای ۱۳۹۸ و ماقبل از آن که هنوز ویروس کرونا شیوع نیافته بود، مقایسه شده است. متوسط مصرف بنزین در تعطیلات نوروزی سال ۱۴۰۱ نسبت به سال ۱۳۹۸ حدود ۱۳ درصد افزایش داشته است.
تصویر 2
*پیشبینی مصرف میانگین 100 میلیون لیتر بنزین در سال 1401
طبق گزارش مرکز مطالعات زنجیره ارزشف از مقایسه مصرف بنزین تعطیلات نوروزی هر سال با متوسط مصرف بنزین کل آن سال میتوان به این نتیجه کلی دست یافت که متوسط روزانه مصرف بنزین نوروزی هر سال حدود ۱۰ درصد بیشتر از مصرف بنزین کل آن سال است.
با این تفاسیر میتوان از متوسط مصرف ۱۰۹.۵ میلیون لیتری بنزین در تعطیلات نوروزی سال ۱۴۰۱ نتیجه گرفت که احتمالا متوسط مصرف بنزین در طول سال برابر ۹۹.۵ میلیون لیتر خواهد شد.
تصویر 3
برآوردها نشان میدهد که از در سال آینده تولید و مصرف بنزین به نقطه سربهسر خواهد رسید و دولت سیزدهم باید هر چه سریعتر فکری برای مهار افسار مصرف بنزین در کشور داشته باشد.