فارس، رستم قاسمی در همایش تولید ملی و حمایت از کار و سرمایه ایرانی در صنعت نفت که در هفدهمین نمایشگاه بینالمللی صنعت نفت در حال برگزاری است تأکید کرد: از همکاران خود در صنعت نفت میخواهم که با شرکتهایی که در این نمایشگاه شرکت کردهاند حتما مساعدت جدیتری انجام شود تا تجهیزات آنها در صنعت نفت به کارگیری شده و در وندورلیستها قرار بگیرند.
وی افزود: قطعا شرکتهای خارجی حاضر در این نمایشگاه با توجه به شرایط تحریم حتما مورد حمایت و مساعدت بیشتر ما قرار خواهند گرفت.
وزیر نفت تصریح کرد: امسال علیرغم تشدید فشار تهدیدها به خصوص از طرف اروپا تعداد شرکتکنندگان از همین کشورها در نمایشگاه هفدهم نفت بیشتر شده است.
وی با اشاره به کند بودن تغییرات زندگی انسانها در گذشته اظهار داشت: بعد از انقلاب صنعتی و ایجاد فناوری این تغییرات به شدت زیاد شد و نقش انرژی نیز در این تغییرات نقشی بیبدیل است.
وی اضافه کرد: این انرژی که شاید سرمنشاء بسیاری از تغییرات باشد در کشورمان به طور عمده وجود دارد و باید از این منابع خدادادی بهره ببریم.
قاسمی با بیان اینکه بیش از صد سال است که منابع نفت و گاز ایران شناسایی شده است، گفت: باید امروز پیشتاز همه میدانهای عرضه منابع هیدروکربری باشیم و تنها فروش محصول ما را به رتبه اول نمیرساند.
وی تأکید کرد: فروش محصولات نفت و گاز در معادلات تجاری نقش مهمی دارد و لازم است به عنوان دومین تولیدکننده اوپک نقش جدی در معاملات بازار داشته باشیم.
وزیر نفت تصریح کرد: به همین دلیل است که با تحریم نفت ایران بلافاصله بیش از 20 درصد در قیمت نفت جهانی تغییر ایجاد میشود و اگر این روند ادامه داشته باشد حتما بازار نفت غیر از این خواهد شد.
وی در ادامه با بیان اینکه باید دانش تغییر کیفیت محصول با به کارگیری مراکز علمی و فناوری و پژوهشگاههای کشور ایجاد شود، گفت: امروز به دلیل کیفیت کمتر میعانات گازی ما در بازار جهانی حضور کمتری داریم و با قیمت کمتری محصولات خود را میفروشیم.
وزیر نفت تأکید کرد: در عین حال امروز بسیاری از کشورها به دنبال تولید محصولات جدیدی از نفت و گاز هستند که باید در دستور کار ما نیز قرار بگیرد.
وی با تأکید بر اینکه نباید بعد از صد سال داشتن نفت وابستگی جدی در حوزه تجهیزات نفت داشته باشیم، گفت: ملی شدن نفت فقط در فروش نفت نیست و باید در تجهیزات هم صنعت نفت ملی شده و داخلی سازی شود.
قاسمی با اشاره به رتبه اول ایران در مجموع ذخایر نفت و گاز جهان گفت: بیش از 600میلیارد بشکه ذخیره نفت در جا داریم که با روش فعلی و با ضریب بازیافت 25 درصدی بین 150 تا 160 میلیارد بشکه آن قابل برداشت است.
وی تصریح کرد: اگر این 25 درصد به 26 درصد تبدیل شود 60 میلیارد بشکه یعنی تولید 5 سال کشور به ذخایر قابل برداشت ما اضافه میشود.
قاسمی با تأکید بر اینکه امروز یکی از مسائل عمده و تعیین کننده ما افزایش ضریب بازیافت است، گفت: اگر 25 درصد فعلی ضریب بازیافت به 35 درصد افزایش یابد که انشاءالله شدنی نیز هست انقلابی در برداشت نفت درجای کشور صورت میگیرد.
وی در ادامه اظهار داشت: اگر به مقدار فعلی از ذخایر برداشت کنیم با همین ضریب بازیافت بیش از صد سال دیگر نفت خواهیم داشت و این در حالی است که ذخایر بعضی کشورها با برداشت فعلی85 میلیون بشکه در روز جهان تا 30 سال دیگر حتما پایان مییابد.
وی با بیان اینکه هنوز در تجهیزات صنعت نفت وابستگیهایی به خارج از کشور داریم، گفت: شاید لازم نباشد همه تجهیزات را خودمان بسازیم اما بخش عمده آن باید داخلی سازی شود.
وی شاخص کیفیت، زمان و قیمت محصولات را سه عنصر مهم در داخلیسازی دانست و گفت: در چند سال گذشته وضعیت کیفیت رو به بهبود است و در برخی محصولات به استانداردی جهانی یا حداقل استاندارد کشورهای شرقی رسیدهایم اما زمان و قیمت محصولات هنوز از جمله مشکلات ما محسوب میشود.
وزیر با بیان اینکه سازندگان با مشکل زمان مواجه هستند و قیمت محصولات بالا است، اضافه کرد: برای حل آن باید بعضی اقدامات حاکمیتی انجام شود و بخش دیگر آن به موضوع بهرهوری باز میگردد که باید به وسیله تولیدکنندگان افزایش بیابد.
وی با تأکید بر اینکه برای شروع این کار مانند بسیاری از کشورها باید از بعضی شاخصها عبور کنیم، گفت: امروز ژاپن از نظر کیفیت محصول رتبه خوبی دارد اما در زمان شروع توسعه کیفیت محصولات آنها پایین بود و بعد از توسعه روی افزایش کیفیت کار کردند.
وی تصریح کرد: ما نیز باید در زمان توسعه از بعضی شاخصها عبور کنیم.
وزیر نفت توضیح داد: اگر یک پمپ اروپایی با شرایط تحریم وارد شود شاید10سال عمر کند اما پمپ ایرانی تنها 5 سال کار میکند ولی باید از پمپ ایرانی استفاده کنیم تا بعدا این کیفیت افزایش بیابد.
قاسمی تأکید کرد: ما در کنار صنعتگران هستیم و با قراردادهای درازمدت و قراردادهای مربوط به مراحل پایلوت ، راهاندازی و تحقیقات از آنها حمایت میکنیم.
وی تأکید کرد: امروز این اراده در صنعت نفت حتما وجود دارد که از تولید ملی و کار و سرمایه ایرانی بیش از گذشته حمایت کند و تقاضا داریم که صنعتگران و پیمانکاران با میل و رغبت به سوی صنعت نفت حرکت کنند.
وی با بیان اینکه 70 واحد میان دستی پتروشیمی امروز در حال ساخت است، گفت: سرمایهگذارانی که آماده باشند در بخش پایین دستی پتروشیمی که بسیار بسیار مهم و تعیین کننده است سرمایهگذاری کنند ما نیز آماده اختصاص زمین و کمک به سرمایهگذاری انها هستیم.
وی افزود: آینده صنایعی چون صنعت هواپیمایی، مسکن و حمل و نقل متکی به محصولات پتروشیمی خواهد بود.