به گزارش سرویس اقتصادی پایگاه 598، قدرت خرید مقدار نسبت کالا - خدمات است که میتواند با یک واحد ارزی خریداری میشود. به عنوان مثال، اگر شما در دهه ۱۳۳۰ خورشیدی یک ریال به یک فروشگاه داده بودید، نسبت به امروز قادر به خرید مقدار کالا بیشتری بودید. این نشان میدهد که شما در دهه ۱۳۳۰ خورشیدی دارای قدرت خرید ' بیشتری بودید. ارز میتواند پول کالا (مانند طلا یا نقرهای) یا ارز شناور در بازار آزاد (مانند دلار آمریکا) باشد. قدرت خرید بیشتر، توانایی فرد بر افراد دیگر است تا توانایی آنها برای تبادل (تجارت) ارز یا پول با کالا و خدمات آنها.
اگر درآمد پولی مداوم یک فرد ثابت باقی بماند اما سطح قیمت افزایش مییابد، قدرت خریدِ درآمدها افت میکند. تورم همیشه به معنی سقوط قدرت خریدِ درآمد نیست. زیرا تورم میتواند سریع تر از سطح قیمت افزایش یابد. درآمد واقعی بالاتر به معنی قدرت خرید بالاتر است، زیرا درآمد واقعی به درآمدی گفته میشود که با توجه به تورم تنظیم شدهاست.
طی سالهای اخیر ارزش ریال در برابر ارزهای معتبر نظیر دلار کاهش یافته و از قدرت خرید آن کاسته شده است و همانطور که مشاهده میکنید یک ایرانی با یک میلیون تومان در سال 1360 میتوانست یه منزل در مرکز تهران تهیه کند اما امروزه با این مبلغ شاید تنها بتوان یک هارد اکسترنال خرید!
گفتنی است حداقل حقوق سال ۱۳۶۰ بدون در نظر گرفتن مزایا برابر با تقریبا 2000 تومان و حداقل حقوق در سال ۱۴۰۰ حدودا 2 میلیون و 700 هزار تومان است. به عبارتی یک حقوق بگیر ساده در آن دوران شاید با 500 ماه تحمل میتوانست به خرید خانه در مرکز تهران امیدوار باشد که هم اکنون این انتظار به بیش از 1100 ماه رسیده است. رویایی دست نیافتنی!!