مشکلات منطقه باید توسط کشورهای منطقه حلوفصل شود
رئیسی در حاشیه نشست سران اکو، با روسای جمهور ترکیه، پاکستان، تاجیکستان، ازبکستان و آذربایجان درباره روابط دوجانبه و منطقه دیدار و گفتوگو کرد.
رئیسجمهور در دیدار رجب طیب اردوغان با اشاره به اینکه ظرفیتهای توسعه روابط و تبادلات تجاری و اقتصادی تهران- آنکارا فراتر از سطح کنونی است، اظهار داشت: ایران و ترکیه میتوانند با ارتقای سطح تجارت و مبادلات کنونی، روابط اقتصادی و سیاسی ۲ کشور را به سطح راهبردی نزدیک کنند.
وی در ادامه همکاری و ارتباط نزدیک ایران، جمهوری آذربایجان و ترکیه را حائز اهمیت دانست و گفت: 3 کشور از اشتراکات فراوان فرهنگی، دینی و اعتقادی برخوردار هستیم و ضمن اینکه نباید اجازه داد اخلالی در این روابط ایجاد شود، بلکه با نزدیکی هر چه بیشتر روابط، دشمنان مشترک خود را ناامید کنیم.
رئیسی درباره مساله افغانستان گفت: جمهوری اسلامی ایران از تشکیل حکومت فراگیر در افغانستان حمایت میکند و بر این باور هستیم که باید همه گروهها، اقوام و اقشار مختلف مردم در آینده افغانستان نقش و مشارکت داشته باشند.
رئیسجمهور با اشاره به برقراری ثبات و امنیت در سوریه گفت: باید از ظرفیتهای خود برای ایجاد آرامش، صلح و امنیت در سوریه استفاده کنیم. وی تصریح کرد: مشکلات منطقه باید توسط کشورهای منطقه حلوفصل شود و حضور و دخالت بیگانگان نهتنها کمکی به حل مشکلات نمیکند، بلکه اوضاع را پیچیدهتر خواهد کرد.
رئیسجمهور ترکیه نیز در این دیدار با بیان اینکه کشورش توسعه و تقویت همکاریهای دوجانبه و منطقهای را با جمهوری اسلامی ایران ضروری میداند، گفت: میتوانیم در سطح روابط و مناسبات ۲ کشور بویژه در بخشهای اقتصادی جهش ایجاد کنیم.
اردوغان در ادامه تحولات افغانستان را نگرانکننده دانست و خاطرنشان کرد: کاخ سفید همه گروههای تروریستی منطقه از جمله داعش و پکک را آموزش داده و مسلح میکند و برای ایجاد ناامنی، تجهیزات و ابزارهای تروریستی در اختیار این گروهها قرار میدهد، لذا همکاری مشترک برای برقراری صلح در منطقه را ضروری میدانیم.
وی با اشاره به ضرورت ترتیبات امنیتی مبتنی بر حضور فعال کشورهای منطقهای، اظهار داشت: جمهوری اسلامی ایران، روسیه و ترکیه میتوانند با همکاری سایر کشورهای منطقه امنیت و ثبات منطقه را حفظ کنند.
قرارداد گاز با ترکمنستان حتماً احیا خواهد شد
رئیسجمهور همچنین روز گذشته در دیدار تجار، بازرگانان و فعالان ایرانی بخش خصوصی در ترکمنستان، با تاکید بر رویکرد دولت سیزدهم برای توسعه همکاری با کشورهای همسایه و منطقه گفت: زیرساختهای اقتصادی و تجاری مناسبی برای توسعه و ارتقای سطح همکاریهای دوجانبه و منطقهای کشورمان وجود دارد و باید با تسهیل فعالیت تجار و صادرکنندگان در این مسیر گام برداریم.
وی با اشاره به گفتوگو با همتای ترکمنستانی خود در زمینه توسعه روابط دوجانبه در بخشهای مختلف از جمله در بخش گاز و ترانزیت، اظهار داشت: امروز با پیگیریهای انجام شده، ترکمنستان اطمینان یافته که دولت جمهوری اسلامی ایران برای رفع مشکلات و موانع موجود اراده جدی دارد.
رئیسجمهور تصریح کرد: قرارداد گاز ایران و ترکمنستان حتما احیا خواهد شد. رئیسی همچنین بر تلاش برای اجرای موافقتنامههای همکاری سازمان اکو تاکید کرد و گفت: با جدیت موضوع اجرای موافقتنامههای همکاری را پیگیری خواهیم کرد.
رئیسجمهور با تأکید بر لزوم بازگشت ارز صادراتی به کشور گفت: در این زمینه باید بازبینی در روند امور انجام شود تا رفع تعهدات ارزی صادرکنندگان و تجار، خسارتی برای آنان نداشته باشد.
رئیسجمهور همچنین در دیگر برنامههای روز گذشته خود از رایزنی فرهنگی ایران در ترکمنستان بازدید کرد و در مراسمی با حضور ایرانیان مقیم این کشور نیز به سخنرانی پرداخت.
گفتنی است رئیسجمهور شب گذشته عشقآباد را به مقصد تهران ترک کرد.
***
توافق ایران، ترکمنستان و آذربایجان برای سوآپ ۲ میلیارد مترمکعب گاز
قرارداد سهجانبه سوآپ (انتقال) سالانه 5/1 تا ۲ میلیارد مترمکعب گاز با حضور روسای جمهور ایران، ترکمنستان و آذربایجان امضا شد. آنطور که خبرگزاری جمهوری اسلامی گزارش کرده است، بر اساس این توافق سهجانبه که در حاشیه اجلاس سران اکو در ترکمنستان به امضا رسید، ترکمنستان روزانه ۵ تا ۶ میلیون مترمکعب گاز به جمهوری آذربایجان میفروشد.
این گاز از مسیر ایران به جمهوری آذربایجان ترانزیت (سوآپ) خواهد شد. ایران گاز مصرفی مورد نیاز خود در 5 استان کشور را از حق انتقال این گاز برداشت خواهد کرد. این قرارداد از اول دیماه امسال بدون سقف زمانی اجرا میشود.
این قرارداد سهجانبه علاوه بر مزایای اقتصادی، باعث تقویت مناسبات و همکاریهای منطقهای خواهد شد. بر اساس قرارداد سوآپ، ایران در مرز ترکمنستان گاز صادراتی از این کشور را تحویل گرفته و مابهازای آن را در مرز جمهوری آذربایجان تحویل میدهد. درباره این قرارداد و آوردههایش میتوان به چند نکته اشاره کرد.
اجرایی شدن این قرارداد، حل مشکل همیشگی تامین گاز استانهای شمالی در زمستان را به همراه خواهد داشت. در سالیان گذشته، اختلافات با ترکمنستان و قطع جریان انتقال گاز به ایران از سوی این کشور، تامین گاز استانهای شمالی در فصل سرما را به یکی از دغدغههای کشور تبدیل کرده بود.
با توجه به اینکه در ماههای سرد سال، میزان مصرف گاز به حد پیک خود میرسد، تامین مصرف خانگی و صنعتی با مشکل مواجه میشود. در این میان صنایع سیمانی و فولادی مهمترین صنایعی هستند که با مشکل تامین گاز مواجه خواهند شد، بنابراین به وسیله این قرارداد ایران میتواند با کمترین هزینه سهم گاز خود را از این انتقال برداشت و این مشکل را برطرف کند.
همچنین قرارداد مذکور تحریمهای ظالمانه علیه ایران را با مشارکت همسایگان بیاثر میکند. گره خوردن اقتصادی کشورهای منطقه به ایران، هزینه تحریمها را برای آمریکا بیشتر خواهد کرد. بنابراین این قرارداد نشانگر ترک برداشتن نظام تحریمها علیه ایران است و در آستانه شروع دور جدید مذاکرات وین، دست برتر را به ایران خواهد داد.
مورد دیگری که قابل اشاره است، ارتباط این قرارداد به بحران قرهباغ است. اکنون جمهوری اسلامی ایران توانسته است اهرم فشاری در مواجهه با باکو به دست آورد. ایران میتواند از این اهرم در جهت موازنهسازی بین طرفین درگیر در قرهباغ استفاده کند که به پررنگتر شدن نقش ایران در این منطقه خواهد انجامید.
از سویی آوردههای ژئواکونومیک قرارداد سوآپ گازی بین 3 کشور در بلندمدت شانس ایران را در قرارگیری به عنوان هاب کریدورهای تجاری شرق به غرب (علاوه بر شمال به جنوب) افزایش خواهد داد. هماکنون جمهوری اسلامی ایران، مساعدترین مسیر برای کریدورهای شرق به غرب بویژه ابتکار «یک کمربند- یک جاده» است.
تنها مانع ایران برای رسیدن به این مقصود، فشارهای سیاسی خارجی از جانب کشورهای غربی بویژه آمریکاست که این اتفاق میتواند نویدی برای قطعی شدن حضور ایران به عنوان هاب کریدورهای تجاری شرق به غرب باشد.