به گزارش پایگاه 598، حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه کشورمان و لیز تراس وزیر خارجه انگلیس امروز دوشنبه در یک گفتوگوی تلفنی در خصوص مسائل دوجانبه، گفتگوهای وین و برخی موضوعات منطقهای به بحث و تبادل نظر پرداختند.وزیر امور خارجه کشورمان در این مکالمه تلفنی، یادآور شد که بخش اعظم توافقات تجاری بین دو کشور پس از برجام اجرایی نشدهاند، و ارتقای حجم تجارت و تسهیل مراودات مالی بین دو کشور نیازمند افزایش تحرک و اقدامات لندن است.امیرعبداللهیان همچنین با یادآوری بدهی قدیمی انگلستان به ایران، بازپرداخت این بدهی را حق ملت ایران خوانده و بر لزوم اقدام فوری لندن جهت بازپرداخت هرچه سریعتر این بدهی تأکید کرد.وزیر امور خارجه کشورمان در خصوص برجام نیز بر مسئولیت آمریکا در به وجود آمدن شرایط کنونی تأکید کرده و تصریح کرد که برخی طرفها نیز با مسئولیتناپذیری و سکوت در برابر اقدامات آمریکا، به بروز وضعیت فعلی دامن زدهاند.
امیرعبداللهیان موفقیت مذاکرات در وین را به رفع تمامی تحریمها، بازگشت همه طرفها به تعهداتشان، ارائه تضمینهای لازم در خصوص اجرایی شدن نتایج گفتوگوها و راستیآزمایی اقدامات طرف مقابل، منوط دانست. وزیر امور خارجه کشورمان یادآور شد عادیسازی روابط تجاری با ایران یکی از تعهداتی بوده است که طرف مقابل در برجام پذیرفته است و این موضوع باید به نحو کاملی در مذاکرات وین محقق شود.وزیر خارجه انگلیس نیز در این تماس ابتدا به آرزوی بهبودی فوری وزیر خارجه کشورمان در اثر ابتلا به ویروس کرونا اشاره و در ادامه ضمن ابراز خرسندی از اعلام تاریخ برگزاری کمیسیون مشترک برجام، سه کشور اروپایی را جهت دستیابی به پیشرفت در مذاکرات، مشتاق و جدی خواند.گفتنی است مذاکرات ایران و ۱+۴ قرار است هشتم آذر ماه در وین برگزار شود. در این مکالمه در خصوص برخی موضوعات کنسولی نیز گفتوگو شد. لزوم ارسال کمکهای انساندوستان بینالمللی به مردم افغانستان و اهمیت تشکیل دولت فراگیر در این کشور، وضعیت فاجعهبار انسانی در یمن و اهمیت توقف محاصره انسانی این کشور، اهمیت حمایت از ثبات در لبنان و ابراز تاسف از ادامه نقض حقوق بشر در بحرین، از دیگر موضوعات مورد اشاره امیرعبداللهیان در این مکالمه بود.
وزرای خارجه دو کشور در حاشیه هفتاد و ششمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل با یکدیگر دیدار و گفتگو کردند.امیرعبداللهیان در چند روز اخیر با وزرای خارجه روسیه و چین (دو عضو دیگر برجام) تلفنی گفتگوکرده بود.
در این میان وزیر امور خارجه در توئیتی نوشت که گفتوگوی تلفنی مفیدی با همتای انگلیسی داشته و درباره بازپرداخت بدهی قدیمی این کشور به ایران و مذاکرات در وین به رایزنی پرداخته است. حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران که دیروز با «لیز تراس» همتای انگلیسی تلفنی گفتوگو کرد، در توئیتی در این باره نوشت: گفتوگوی تلفنی مفیدی با وزیر خارجه انگلیس داشتم. درباره روابط دوجانبه از جمله موضوعات کنسولی و مباحث منطقهای بحث و تبادل نظر کردیم.لازم به ذکر است وزارت خارجه کره جنوبی از گفتوگوی قائم مقام این وزارتخانه با نماینده ویژه آمریکا در امور ایران درباره تلاشهای جاری برای ازسرگیری مذاکرات برجامی وین خبر داد. وزارت امور خارجه کره جنوبی اعلام کرد که قائممقام این وزارتخانه با نماینده ویژه آمریکا در امور ایران تلفنی گفتوگو و درباره تلاشهای جاری برای ازسرگیری مذاکرات وین تبادل نظر کرد.
«چوی جونگ کان» و «رابرت مالی» درباره این موضوع در حالی گفتوگو کردند که قرار است مذاکرات برای احیای توافق هستهای ۲۰۱۵ ایران ۲۹ نوامبر (هشتم آذرماه) از سر گرفته شود.اخیرا اقدام سفیر کره جنوبی به اهدای دو هزار ماسک به یکی از بیمارستانها در تهران در حالی که هفت میلیارد دلار داراییهای ایران در بانکهای سئول بلوکه شده و امکان دسترسی ایران به این داراییها آن هم در شرایط شیوع ویروس کرونا فراهم نشده، واکنشهای کاربران در توئیتر را به همراه داشت و «سعید خطیبزاده» سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران این اقدام سفیر را در حد یک طنز خواند و گفت هیچ ملتی برنمیتابد که دست ملت دیگری در جیبش باشد.
از سوی دیگر مشاور امنیت ملی آمریکا در گفتوگویی مواضع این کشور را راجع به بازگشت به توافق هستهای تکرار کرد. جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی آمریکا در گفتوگویی با شبکه سی.ان.ان با بیان این که آمریکا آماده بازگشت به مذاکرات توافق هسته ای است، مدعی شد که تهران هنوز اراده ای برای انجام این کار از خود نشان نداده است. مشاور امنیت ملی کاخ سفیدگفت: اعلام کردهایم که اگر ایران آماده بازگشت به اجرای توافق باشد، به توافق برمیگردیم. واقعیت این است که ایران هنوز تمایلی برای بازگشت به برجام نشان نداده است.
سالیوان در ادامه بیان کرد: آمریکا از نزدیک با شرکا و متحدان خود برای ایجاد شرایط لازم برای گفتوگو همکاری می کند. ما آماده بازگشت به میز مذاکره و ادامه کار روی این موضوع هستیم.
اظهارات سالیوان در پی این مطرح می شود که مذاکرات احیای توافق هستهای در وین که شش دور آن میان ایران و کشورهای عضو توافق هستهای و با حضور هیات آمریکا در محل مذاکرات تا ماه ژوئن[خرداد] برگزار شده بود، پس از انتخابات ریاست جمهوری ایران به تعویق افتاد.دولت جدید ایران اخیرا پس از بررسی نتایج شش دور قبلی مذاکرات، اعلام کرده که دور هفتم مذاکرات ۲۹ نوامبر[۸ آذر] از سرگرفته خواهد شد. ایران تاکید کرده است هدف آن از این مذاکرات لغو تحریمهای آمریکا است.دولت آمریکا نیز گفته است مسیر دیپلماتیک با ایران را برای حلوفصل موضوع هستهای آن ترجیح میدهد و آماده است با «حسن نیت» و در راستای بازگشت دوجانبه با ایران به پایبندی کامل به توافق هستهای، به مذاکرات وین بازگردد.با این وجود، ادعای سالیوان مبنی بر این که ایران اراده ای برای بازگشت به توافق نشان نمی دهد و اول ایران باید به توافق بازگردد، در حالی است که دولت آمریکا خود به طور یک جانبه از توافق خارج شد و تحریم های متعددی علیه ایران اعمال کرد.
فاصله گرفتن ایران از اجرای تعهدات برجامی اش تنها در نتیجه متحمل شدن تحریم های سخت و بدعهدی کشورهای اروپایی برجام در عمل به تعهداتشان در زمینه عادی سازی روابط تجاری با ایران و خنثی سازی اثر تحریم ها بوده است. البته ایران اعلام کرده است این اقدامات بازگشت پذیرند و به محض این که تمامی اعضای اصلی برجام به تعهدات خود عمل کنند، ایران نیز به اجرای کامل تعهدات هسته ای اش باز خواهد گشت.آمریکا در زمان ریاست جمهوری دونالد ترامپ در سال ۲۰۱۸ از توافق خارج شد و ضمن بازگرداندن تحریمهای لغو شده، تحریمهای جدیدی نیز بر ایران اعمال کرد.