به گزارش سرویس سیاسی پایگاه 598، در روزهای اخیر توییت های فارسی ادوارد اسنودن، کارمند سابق سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا خبرساز شد. از آنجا که اسنودن به افشا کننده برنامه های اطلاعاتی امریکا در جهان معروف است، بسیاری از تحلیلگران این اقدام او را افشاگری جدیدی درباره پروندههای اطلاعاتی دانستند.
این جریان، با توییت اسنودن در دو روز پیش آغاز شد. وی با انتشار توییتی، نظر بسیاری از مردم ایرانی و غیر ایرانی را به خود جلب کرد. این توییت بدلیل دو نکته، مورد توجه قرار گرفت؛ اولا اینکه به زبان فارسی بوده و دوما حاوی یکی از معروف ترین ضربالمثلهای ایرانی میباشد. استفاده اسنودن از این ضرب المثل باعث شد تا فضای فکری بسیاری، امنیتی شود. اما این کارمند سابق سرویس اطلاعاتی امریکا به همین جا اکتفا نکرد و با انتشار دومین توییت خود به زبان فارسی، ظاهرا بر توییت اول خود تاکید نمود. همین دو توییت در کمتر از 24 ساعت، کافی بود تا موجی از واکنشهای کاربران فضای مجازی را در پی داشته باشد. بطوریکه اسنودن در سومین توییت خود اعلام کرد: "من به شدت سطح فعالیت توییتر فارسی را دست کم گرفتم."
ادوارد جوزف اسنودن مشاور اطلاعاتی رایانه ای است که در سال 2013 هنگامی که کارمند و پیمانکار فرعی آژانس اطلاعات مرکزی (CIA) بود ، اطلاعات بسیار محرمانه ای را از آژانس امنیت ملی (NSA) فاش کرد. افشاگری های وی برنامه های جهانی نظارتی متعددی را آشکار کرد که بسیاری از آنها توسط NSA و اتحادیه اطلاعات پنج چشم با همکاری شرکت های مخابراتی و دولت های اروپایی اجرا می شد و بحث فرهنگی در مورد امنیت ملی و حفظ حریم خصوصی افراد را برانگیخت.
در سال 2013 ، اسنودن پس از استخدام قبلی در Dell و CIA ، توسط پیمانکار NSA ، Booz Allen Hamilton ، استخدام شد. اسنودن می گوید به تدریج از برنامه هایی که درگیرش بوده ناامید شد و سعی کرد نگرانی های اخلاقی خود را از طریق مجاری داخلی مطرح کند، اما نادیده گرفته شد. در 20 مه 2013 ، اسنودن پس از ترک شغل خود در یک مرکز NSA در هاوایی، به هنگ کنگ رفت و در اوایل ژوئن، هزاران سند طبقه بندی شده NSA را برای روزنامه نگارانی مثل گلن گرینوالد ، لورا پویتراس ، بارتون گلمن و یوین مک اسکیل فاش کرد. اسنودن پس از آنکه داستان های مبتنی بر این مطالب در گاردین ، واشنگتن پست و دیگر نشریات منتشر شد ، مورد توجه بین المللی قرار گرفت.
در 21 ژوئن 2013 ، وزارت دادگستری ایالات متحده اتهاماتی را علیه اسنودن به اتهام دو مورد "نقض قانون جاسوسی" در سال 1917 و "سرقت اموال دولتی" فاش کرد که پس از آن وزارت خارجه گذرنامه وی را لغو کرد. دو روز بعد، او به فرودگاه بین المللی شرمتیوکو مسکو پرواز کرد. جایی که مقامات روسی گذرنامه لغو شده را مشاهده کردند و بیش از یک ماه به پایانه فرودگاه محدود شد. روسیه بعداً با داشتن ویزای اولیه اقامت به مدت یک سال ، حق پناهندگی به اسنودن داد که متعاقباً بارها تمدید شد. در اکتبر 2020 ، وی اقامت دائم روسیه را دریافت کرد.
مقامات آمریکایی اقدامات وی را "آسیب جدی" به قابلیت های اطلاعاتی ایالات متحده محکوم کردند. اسنودن از افشای اطلاعات خود به عنوان "تلاش برای اطلاع رسانی به مردم در مورد آنچه که به نام آنها انجام می شود و آنچه علیه آنها انجام می شود" دفاع می کند.
در اوایل سال 2016 ، اسنودن رئیس بنیاد آزادی مطبوعات شد ، یک سازمان غیرانتفاعی مستقر در سان فرانسیسکو که هدف آن محافظت از روزنامه نگاران در برابر هک و نظارت دولتی است. او همچنین شغلی در یک شرکت فناوری اطلاعات روسی ناشناس دارد.