فارس، میثم نیلی در سال ۸۴ و ۸۸ مسئول کمیته سیاسی ستاد انتخاباتی احمدینژاد و در زمان وزارت صفارهرندی رئیس گروه مشاوران جوان وزیر ارشاد بود؛ نیلی هماکنون مدیرمسئول سایت رجانیوز است.
نیلی در نشست "رسانه و انتخابات" که در خبرگزاری فارس، برگزار شد، با بیان این که اتفاقات خیلی خوبی در این دوره روی نداده که بخواهیم به آن افتخار کنیم، اظهار داشت: اما میتوان گفت آنچه در انتخابات نهمین دوره مجلس شورای اسلامی شاهد بودیم نمونهای از بهترین رفتار رسانهای از سوی عناصر دست اندرکار حوزه سیاست و رسانه بود.
* پیشرفت جدی رسانهها در انتخابات مجلس نهم نسبت به دورههای گذشته
مدیر مسئول سایت رجانیوز تصریح کرد: آنچه در این دوره اتفاق افتاد یک پیشرفت جدی نسبت به دورههای پیشین داشت؛ اگرچه در این دوره تخلف و بداخلاقی مشاهده کردیم اما پیشرفت چشمگیری در این مسیر داشتیم؛ رفتارها خیلی مؤمنانهتر و نهی از منکر و امر به معروف بسیار مشهودتر از گذشته در بین جریانات سیاسی درگیر انتخابات وجود داشت که شاید یکی از دلایل انتخابات رقابتی پرشور جریانات اخیر حضور دو استاد بزرگ اخلاق بود.
وی با تأکید بر اینکه حضور آیت الله مهدوی کنی و مصباح یزدی باعث شد افرادی که خود را تابع این دو بزرگوار میدانستند سعی کنند اخلاق، رفتار، کنش یا واکنش سیاسی خود را نزدیک به نوع سلوک این دو بزرگوار کنند، یادآور شد: ما در دورههای گذشته پنجهکشیهای خیلی شدیدی را میدیدیم؛ البته در این دوره نیز توهین و تهمت وجود داشت.
نیلی بر همین اساس به برخی از مواردی اشاره کرد که میتوان به مرور زمان بر اساس آنها به یک بلوغ سیاسی و رسانهای در منازعات و رقابتهای سیاسی دست پیدا کرد؛ اگر تنها به این وضع موجود سیاسی و رسانهای کشور اکتفا کنیم باخت کردهایم؛ از این رو باید همین وضع موجود را که تصور میکنیم نسبت به دورههای قبل پیشرفت و به سمت بهبود حرکت کرده است به خوبی نقد کنیم تا در همین دوره و دورههای آتی بتوان آن را اصلاح کنیم.
مدیرمسئول رجانیوز در ادامه حضور آیتالله مهدویکنی و آیتالله مصباحیزدی را در این زمینه بسیار مؤثر دانست و گفت: همچنین بسیاری از جریانات اصولگرا اقتضائات یکدیگر را به خوبی میشناختند و ویژگیهای روحی آنها با یکدیگر هماهنگ و به لحاظ سیاسی سلیقههای نزدیکی به یکدیگر داشتند.
وی ادامه داد: برخی از اعضای جبهه متحد و پایداری از دوستان نزدیک یکدیگر بودند که در دو لیست قرار داشتند و مواضع یکدیگر را نقد میکردند که این بسیار مفید است.
نیلی بر همین اساس به برخی از موارد که رسانهها باید به آن توجه کنند اشاره و اضافه کرد: قضاوتهای ظالمانه، افترا و بهتان که در دورههای قبل بسیار بیشتر بود در این دوره هم وجود داشت؛ تعمیم اتهام فردی از یک جبهه به تمام اعضای آن در این دوره دیده شد یا برخی توهمات که به صورت رسانهای بیان میشد، مثلاً گفته میشود فردی چند میلیارد از جریان انحرافی پول گرفته است در حالی که واقعاً صحت نداشت اما بر اساس یک توهم یا نگرانی بیان و رسانهای شده و مایه اختلاف بیشتر میشد.
مدیر مسئول رجانیوز در عین حال به افشای اسرار فردی اشاره و اضافه کرد: گاهی یک شوخی در جلسهای رسانهای شده و تبدیل به یک موضوع جدید میشود، یا اشاعه تردید و شبهه نسبت به نظام یا اصول انقلاب و نظام در رسانه ها صورت میگیرد؛ همچنین به جای اصلاح ذات البین در رسانهها گاهی افساد ذات البین دیده میشود به این معنی که اختلاف کوچکی در رسانهها تشدید و به یک ماجرای بزرگ تبدیل میشود.
وی بر همین اساس به اشتباهی که در چینش متن یک جزوه دانشجویی وجود داشت و موجب جنجال شد، اشاره و تصریح کرد: در این جزوه یکی از بزرگان حرفی را زده بود که یک کد واژه نظیر حرف بزرگی دیگری داشت؛ مثلاً آیتالله مصباح حرفی زده بود و آیتالله مهدویکنی حرف دیگری که بههیچ عنوان این حرف در جواب دیگری نبود، اما یک کدواژه اشتراکی داشت که تبدیل به یک جریان شد در حالی که کسانی که این جزوه را آماده کرده بودند چنین قصد و جسارتی به ساحت این دو بزرگوار نداشتند.
نیلی سیاهنمایی را نوعی دیگر از اقداماتی دانست که در رسانهها صورت میگیرد و گفت: این اتفاقات قبل از انتخابات روی داد، هرچند ناظر به دو گروه انتخاباتی نبوده و مربوط به انتخابات میشد؛ قبل از انتخابات موضوع سکه و ارز به وجود آمد که باعث شد برخی شروع به ترساندن مردم کرده و سیاهنماییها را تشدید کنند که تخلف از اسلام و امر قرآن بود؛ کینهورزی و لجاج نیز بحث متداول دیگری است که باید تلاش کنیم به سمت اصلاح آن پیش رویم.
* وکیلالدوله خطاب کردن نمایندگان تهمت به نظام است
مدیرمسئول رجانیوز در عین حال به لقب دادنها، تهمت و سبک لقب دادن به افراد اشاره کرد و گفت: نسبت وکیلالدوله به برخی نامزدهای انتخاباتی داده میشد که باید گفت وکیلالدوله خواندن نمایندگان تهمت به نظام است و باید این مسائل را رعایت کرد؛ این لقبها گاهی موجب کدورتهایی میشود که در جایی خود را نشان خواهد داد و اگر ظلم باشد حتما سر باز میکند.
نیلی گفت: نیاز امروز ما این است که رسانهها بر مبنای اخلاق و رفتاری که مقام معظم رهبری در فروردین ماه امسال در حرم امام هشتم (ع) فرمودند "کمی دلسوزانهتر و مهربانانهتر برخورد کنند".
مدیر مسئول رجانیوز ادامه داد: این دلسوزی و مهربانی با اخلاق شدنی است و اگر نه همه چیز رنگ ظاهرسازی میگیرد؛ مثلاً برخی سیاسیون مخالف یکدیگر در جلسات غیرعلنی به یکدیگر بد و بیراه میگویند اما در جلسات علنی با رفتارهای دیپلماتیک با یکدیگر کنار میآیند.
وی با بیان اینکه برخی از بزرگان سیاسی که استاد اخلاق نیز هستند وقتی در خفا نام فردی مطرح میشود آنها بیشتر از زمانی که خود فرد باشد از وی دفاع میکنند، اظهار داشت: ما باید به یکدیگر این مسائل را بگوییم که به مرور زمان به یک مدل و سبک رفتاری تبدیل شود.
* حوزه تکنولوژی در کشور ضعیف است
نیلی در ادامه درباره تشکیل شورای فضای مجازی که از سوی مقام معظم رهبری ابلاغ شد، تصریح کرد: این شورا یک شورای سیاستگذاری کلان حوزه دیجیتال و برای آینده حوزه وب است، ما هنوز در کشورمان سیستمهای مخابراتی ، امنیتی و فرهنگی به هم متصل نیستند و حوزه تکنولوژی ضعیف است.
مدیر مسئول رجانیوز با بیان اینکه این شورا با ورود رهبری تأسیس و تشکیل شد، ادامه داد: این شورا برای هماهنگ سازی دستگاهها به معنی یک کار حاکمیتی در فضای مجازی کشور است و در واقع غیر از محتوای سایتها، خبرها و مسائل مجرمانه در فعالیتهای این چنینی است از این رو این کمیته شورایی متشکل از برخی دستگاهها و مجموعههای قضایی، امنیتی است.
وی خاطرنشان کرد: در حال حاضر در کشور تعداد بسیاری سایتهای خبری و تحلیلی وجود دارد و به اقتضای انتخابات ریاست جمهوری آینده نیز تعداد آن حتماً بیشتر میشود چراکه ممکن است پول داشتن و وجود عزم ریاستجمهوری در افراد باعث احساس تکلیف شود.
"معتقدم مسئلهای که رسانههای مجازی در حوزه وب اعم از خبرگزاریها و سایتها به آن دچار هستند این است که به جای دادن تحلیل خوب و آنالیز وقایع به روایتگر مسموعات و شنیدهها تبدیل شدهاند در حالی که این رویکرد به خطا نزدیکتر است اما اگر تحلیل اشتباه باشد آنقدر که دروغپردازی در رسانه مخرب است، بد نخواهد بود."
* لزوم تحلیلمحوری رسانههای دیجیتال
نیلی بر همین اساس ادامه داد: مقام معظم رهبری در این باره فرمودند "تحلیل داشته باشید ولو اینکه دقیق نباشد و غلط باشد"؛ تحلیل به معنای معیار دادن به مردم است که متأسفانه سایتهای خبری مسئولیت لازم را نمیپذیرند و صرفاً خبری را در حد شنیده پرورش داده و در جامعه کار میکنند، مشخص است چنین اخباری به اندازه کافی در جامعه انرژی ایجاد میکند بنابراین یکی از راههای اصلاح وضع موجود این است که رسانهها، خبرگزاریها و مجموعههای مختلف به سمت "تحلیلمحوری" حرکت کنند.
این فعال فرهنگی و رسانهای افزود: شفافیت اصل دیگری است که باید به آن توجه شود چراکه بسیاری از سایتهای خبری در هالهای از ابهام به سر میبرند و معلوم نیست چه کسی آنها را مدیریت میکند و چه کسانی در داخل آن مشغول فعالیتند، آنها در فضای وب فقط یک برند داشته که به آن استناد میکنند و این امر اصلاً درست نیست.
* ریش سفیدی در رسانههای ما دیده نمیشود
وی با بیان اینکه متأسفانه ریش سفیدی در رسانههای ما دیده نمیشود و آنها در عرصه رسانه کمتر به میدان میآیند، خاطرنشان کرد: در حال حاضر کسی ریش سفیدانه دست رسانهها را نمیگیرد و آنها را تشویق نمیکند؛ یکی از وظایف مهم رسانهها این است که اصحاب این عرصه خوب فکر کنند، توجیه شوند و آموزش ببینند چراکه رسانه یکی از مهمترین ابزارهای امر به معروف و نهی از منکر هستند.
نیلی یادآور شد: رسانه خوب و مؤمن در جامعه باید به مثابه یک موجود زنده اجتماعی باشد که بر اساس تولی و تبری امر به معروف و نهی از منکر انجام میدهد، شأن امر به معروف و نهی از منکر بسیار بالاست.