به گزارش سرویس اقتصادی پایگاه 598، جوان گرانی مواد غذایی در دولت روحانی را بررسی کرده است: اعتماد به نفس دولتمردان در توجیه عملکرد ضعیفشان در تنظیم بازار موادغذایی و کالاهای اساسی بینظیر است، به طوری که با گذشت هشت سال از دولتداری همچنان معتقدند دولت قبل مقصر همه چیز میباشد. زمانی روحانی در دولت قبل معتقد بود که علت گرانیها سوءمدیریت دولت وقت است، اما اکنون در دولت خودش مدعی است که علت گرانیها نبود وزارت بازرگانی و تحریمهاست.
در شرایطی که مواد خوراکی نسبت به ابتدای دولت روحانی ۴۱۱ درصد گران شده، سخنان رئیسجمهور درباره اینکه فقط دو سه کالا شرایط غیرقابل قبول دارند و ۹۷ درصد کالاهای اساسی شرایط قابل قبولی دارند، نشان میدهد که چرا دولت تلاشی برای رفع گرانیها نکرده، چراکه در رأس دولت این اعتقاد وجود دارد که اوضاع بازار بهجز دو سه کالا کاملاً خوب است. براساس آمار از ابتدای دولت روحانی تاکنون، قیمت موادغذایی پرمصرف مردم بین ۱۴۹ تا ۷۵۷ درصد افزایش یافته است. بالاترین رشد قیمت مربوط به کره پاستوریزه با ۷۵۷ درصد بوده و سیبزمینی کمی برای دولت روحانی آبروداری کرده و با افزایش ۱۴۹ درصدی کمترین افزایش قیمت را در این دولت داشته است.
اعتماد به نفس دولتمردان در توجیه عملکرد ضعیفشان در تنظیم بازار موادغذایی و کالاهای اساسی بینظیر است، به طوری که با گذشت هشت سال از دولتداری همچنان معتقدند دولت قبل مقصر همه چیز میباشد. زمانی روحانی در دولت قبل معتقد بود که علت گرانیها سوءمدیریت دولت وقت است، اما اکنون در دولت خودش مدعی است که علت گرانیها نبود وزارت بازرگانی و تحریمهاست.
براساس گزارش مرکز آمار، شاخص قیمت مصرفکننده خانوارهای شهری کشور از ابتدای دولت روحانی تا پایان سال ۱۳۹۹ بیش از ۳۱۴ درصد افزایش یافته که به معنای متوسط گرانی کالاهای مصرفی مردم در این مدت است.
گرانی کالاهای مصرفی در بین مواد خوراکی بیشتر از رقم افزایش شاخص کل بوده است، به طوری که افزایش شاخص قیمت مصرفکننده خانوارهای شهری کشور از ابتدای دولت روحانی تا پایان سال گذشته ۳۱۴ درصد بوده، اما افزایش قیمت موادغذایی در این مدت ۴۱۱ درصد بوده است. به عبارت دیگر از ابتدای دولت روحانی تا پایان سال گذشته قیمت موادغذایی بیش از پنج برابر شده است.
افزایش شدید قیمت موادغذایی در دولت روحانی در حالی رخ داده که روحانی در زمان دولتهای نهم و دهم مدعی بود، برای مهار گرانیها برنامه و تدابیری وجود دارد که اگر او رئیسجمهور شود برنامههای کوتاهمدتی برای مهار گرانی دارد.
رکوردداران گرانی در دولت روحانی
براساس آمار از ابتدای دولت روحانی تاکنون، قیمت موادغذایی پرمصرف مردم بین ۱۴۹ تا ۷۵۷ درصد افزایش یافته است. بالاترین رشد قیمت مربوط به کره پاستوریزه با ۷۵۷ درصد بوده است و سیبزمینی که در این سالها خبرسازترین کالای مصرفی بوده، برای دولت روحانی آبروداری کرده و با افزایش ۱۴۹ درصدی، کمترین افزایش قیمت را در این دولت داشته است.
بعد از کره، کالاهایی مانند چای، قند و شکر در رتبههای بعدی با رشد ۵۵۸، ۵۱۷ و ۴۹۰ درصدی قرار گرفتهاند که به جز چای دو کالای دیگر از کالاهای تولید داخلی هستند که در سالهای اخیر به دلیل خصوصیسازی غیرمنطقی تولید دو کالا دچار آسیب شده است. همچنین خیار با رشد ۴۷۴ درصدی بیشترین رشد را در میان انواع میوههای موجود در بازار از آن خود کرده و گوجه فرنگی نیز با رشد ۲۳۴ درصدی در رده بالای سیب زمینی قرار گرفته است.
مرغ و گوشت با رشد ۳۴۹ و ۳۵۸ درصدی در میان کالاهای پرمصرف در رتبههای پایینتر قرار گرفته و بعد از آن پیاز، روغن مایع و برخی از حبوبات جای دارند.
در طول هشت سال گذشته، در میان کالاهای فوق سیبزمینی و پیاز به دلیل بیبرنامگی در کشت این دو کالا و عدم برنامهریزی درست برای صادرات و نداشتن برآورد صحیح از میزان مصرف داخلی بیشترین نوسان را داشتند، اما در نهایت سیبزمینی کمترین رشد قیمت را در این مدت تجربه کرده است. کره، روغن و مرغ نیز در این مدت خبرساز شده و اوج افزایش قیمت آنها در سال ۹۹ بوده است.
رکورد گرانی موادغذایی دهههای اخیر در سال ۹۹ شکسته شد
براساس گزارش مرکز آمار قیمت مواد غذایی در ۹ ماه نخست سال ۱۳۹۹ بیش از ۵۴ درصد افزایش یافته که در دو دهه اخیر بیسابقه بوده و بالاترین فشار تورم موادغذایی به مردم وارد آمده است.
براساس گزارش جدید مرکز آمار، شاخص قیمت موادغذایی در آذر سال گذشته به ۷/ ۳۵۷ واحد رسید که نسبت به شاخص پایان سال ۹۸، ۲/ ۵۴ درصد افزایش داشته است. این آمار بیانگر آن است که در ۹ ماه نخست امسال قیمت موادغذایی به طور متوسط ۲ /۵۴ درصد افزایش یافته است.
گرانی ۲/ ۵۴ درصدی مواد غذایی در سال ۹۹، بالاترین رکورد گرانی در دو دهه اخیر محسوب میشود. رکورد قبلی مربوط به سال ۱۳۹۷ بود که در ۹ ماه نخست آن سال موادغذایی ۹ /۵۲ درصد گران شده بود.
تخت گاز گرانی در سال ۱۴۰۰
برخلاف وعده رئیسجمهور و سخنگوی دولت برای ثبات بازار و عدم افزایش قیمت کالاهای اساسی در چهار ماه انتهایی دولت، طی دو هفته ابتدای سال جدید قیمت برخی کالاها و خدمات دولتی بهصورت رسمی افزایش یافت.
تنها چهار روز پس از آغاز سال جدید، حسن روحانی در اولین جلسه هیئت دولت در سال ۱۴۰۰ گفت: هرچه قرار بود اجناس گران شود، سال ۹۹ شد. از وزارت صمت و کشاورزی خواهش میکنم این چهار ماه بگذارید بازار ثبات داشته باشد تا مردم احساس راحتی کنند.
انتظار میرفت بعد از سخنان رئیسجمهور مبنی بر ثبات قیمتها در سال جدید و حداقل در چهار ماه انتهایی دولت، شاهد کمترین افزایش قیمتها باشیم، اما از ۱۴ فروردین افزایش رسمی قیمت مرغ، تعرفههای پزشکی، خودرو، آب و برق، مواد آرایشی و بهداشتی آغاز شد.
به عنوان مثال قیمت مرغ بعد از اینکه صف طولانی خرید آن شکسته نشد با تصمیم کمیته کشوری قرارگاه ساماندهی با ۴ هزار و ۵۰۰ تومان افزایش به صورت رسمی به ۲۴ هزار و ۹۰۰ تومان رسید و قیمت آن ۲۲ درصد افزایش یافت. میدانید در ۱۵ تا ۲۰ روز گذشته در چند کالا یا خدمت، قیمتها به صورت رسمی افزایش یافته است؟
خودرو ۱۴ درصد به علاوه تورم بهار ۱۴۰۰
به گفته رئیس شورای رقابت، خودروهای تولیدی براساس تورم ۱۴ درصدی زمستان به اضافه تورم بخشی که از سوی بانک مرکزی اعلام شد، افزایش نرخ یافتند، اما در نهایت علاوه بر افزایش نرخ بیمه خودرو، حدود ۸ تا ۹ درصد قیمت خودرو گران شد.
آب و برق، افزایش ۷ درصدی
از ابتدای اردیبهشت امسال تعرفه آب و برق مصرفکنندگان حدود ۷ درصد افزایش یافت. سخنگوی صنعت برق کشور هم از جزئیات این افزایش بهای آب و برق گفت: طبق مصوبه سال ۹۸ هیئت وزیران و تأکید رئیسجمهور، وزارت نیرو تنها میتواند ۷ درصد تعرفههای برق را نسبت به سال قبل از آن افزایش دهد. در واقع هر سال افزایش تعرفه بیش از رقم ۷ درصد اعمال نخواهد شد و حتی کسانی که از الگوی مصرف برق، کمتر مصرف کنند پاداش هم میگیرند.