به گزارش سرویس فرهنگ و هنر پایگاه 598، سیزدهمین دوره حراج تهران در روز جمعه با یک رکوردشکنی همراه بود و تابلوی «خاطرات امید»، اثر آیدین آغداشلو که به قیمت پایه یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان عرضه شده بود، در نهایت با ده برابر این قیمت یعنی ۱۲ میلیارد تومان ، به فروش رسید.
پرداخت ارقام عجیب و نجومی برای برخی از آثار هنری طی برگزاری دورههای قبل حراج تهران، همواره با حواشی و شبهات فراوانی همراه بوده است اما رکوردشکنی تابلوی آیدین آغداشلو آن هم در شرایط که این نقاش، چندی پیش به آزار جنسی متهم شده بود، حرف و حدیث های فراوانی را به وجود آورده است؛ این در حالی است که برخی از کارشناسان حتی اثر تازه آغداشلو را کپیکاری از یک اثر خارجی عنوان کردهاند!
فعالان فضای مجازی و رسانهای نیز مباحث زیادی را در خصوص حراج سیزدهم و رکوردشکنی آیدین آغداشلو مطرح کردهاند.
همچون گذشته، عدهای این حراجی را محفلی برای پولشویی دانستهاند و عدهای دیگر از ارتباط اتهامات آزار جنسی آغداشلو و رکوردشکنی وی در حراج سیزدهم سخن گفته و برخی دیگر از حرام بودن این معاملهها -به عنوان نمونه هزینه پرداخت شده برای اثر آغداشلو معادل حقوق ۳۰۰ سال یک کارگر است- سخن گفته اند.
امیرعلی صفا، فعال فضای مجازی:
وقتی کوین اسپیسی متهم به تجاوز شد فیلمش فقط ۱۴بلیط به ارزش ۱۲۶ دلار فروخت. چقدر زشته که اینجا تابلوی نقاشی کسی که متهم به تجاوزه، رکورد ۱۲دوره حراج تهران رو میشکنه.
شهاب اسفندیاری، رییس دانشگاه صداوسیما:
شرم بر حراج تهران.
شرم بر اسپانسرهای حراج تهران.
شرم بر تأمینکنندگان امنیتِ این مجلسِ باشکوهِ تجلیل از آزار و تجاوز.
شرم بر دستگاههای مسئول و ناظر.
دختران سرزمین ما قربانی میشوند و دست کثیف با پول کثیف، روی کثیف را میشوید.
این سطح از تباهکاری نباید بدون هزینه بماند.
میرا قربانی فر، روزنامهنگار:
چگونه اثری از #آغداشلو که در حراج های قبلی حراج تهران آثارش چندان مورد توجه نبود به چنین قیمتی رسید؟ یک تبانی دست جمعی شکل گرفته است؟ به نظر میرسد؛ بله!
باید توجه کردکه دهها گالری دار وکلکسیونر آثاری از آغداشلو را درآرشیو و کلکسیون خوددارندوسقوط آغداشلو فقط سقوط خودش نیست، سقوط قیمت سایر آثارش در کنار سقوط شاید آثاری که کارشناسی کرده و اتفاقا در مورد همان کارشناسی ها نیز همواره شائبه هایی وجود داشته، است.
این که ناگهان تابلو آغداشلو چنین رکورد شکنی میکند شاید باید بیشتر از قبل در موضوع کلکسیونرهایی که آثار دیگری از وی را دارند نیز دقت کرد.
محمد کلهر، روزنامه نگار:
پوزخند حراج تهران به حاشیههای نقاش مشهور!
تابلوی «خاطرات امید» از #آیدین_آغداشلو به قیمت عجیب ۱۲.۵ میلیارد تومان (۱۰ برابر برآورد اولیه) چکش خورد تا عدهای اینگونه به حاشیههای استاد بذل توجه نشان دهند.
سیاپش صفاریان پور، فعال رسانهای:
ای کاش چکش حراج تهران میخورد بر سر من تا عقلم سرجا بیاد! حالا عده ای از دلواپسان اخلاق، فروش دوازده میلیاردی تابلوهای آغداشلو را انحطاط اخلاق میدانند و میگویند فروش تابلو یک متهم به تجاوز چنین است و چنان!
این بی محاکمه مجازات کردن دیگر سنت فرهنگی ما شده! و این خبر خوبی نیست.
حمیدرضا محمدی، فعال رسانهای:
درباره حراج تهران و چکش خوردن 12.5 میلیاردیِ تابلوی #آیدین_آغداشلو، آنچه مغفول مانده، قصه پرغصه پول کثیف است؛ یعنی کسانیکه چنین پولهایی جابهجا میکنند. این مهم و زدوبندهایی که در میان است، باید مورد بررسی قرار گیرد. چون همه میدانیم برای اینکسان، خیر عمومی کمترین جایی ندارد.
همچنین روز گذشته برخی رسانهها، سام سرویس، نماینده محصولات سامسونگ در ایران و اسپانسر حراج تهران را خریدار ۱۲ میلیاردی تابلوی آغداشلو معرفی کردند که این موضوع هم با توجه به حوزه فعالیت این شرکت و البته فعالیتهای سالهای اخیر برند سامسونگ در ایران و در روزهای تحریم، قابل تأمل است.
نکته قابل توجه آنجاست که چندی پیش در سریال خانه امن -که فعالیتهای ضد تروریستی نیروهای وزارت اطلاعات را به تصویر کشیدهبود- از خرید آثار هنری و نقاشیها به عنوان یکی از راههای پولشویی نامبرده شد.
از طرفی با مراجعه به سایت رسمی این مراسم متوجه می شویم که برخی از آثار در کمال تعجب به قیمت دهها و صدها میلیون تومان به فروش رسیدهاند که تعدادی از آنها در ادامه به نظر مخاطبان میرسد.
علیای حال به نظر می رسد که حراج تهران یکی از محافل پر سروصدایی است که هر ساله باعث به وجود آمدن حاشیههای فراوانی می شود؛ از پولهای نجومی خرج شده در این مراسم گرفته تا شبهاتی که در خصوص پولشویی مطرح میشود.
نهادهای نظارتی بایست در این خصوص اهتمام بیشتری بکار گیرند چرا که حتی بر فرض سالم بودن منابع مالی خریداران، صرف هزینه های این چنینی در کشوری که با انواع و اقسام تحریم ها دست و پنجه نرم میکند و مشکلات معیشتی مردم به اوج رسیده است، روی خوشی را در پایتخت جمهوری اسلامی نخواهد داشت.