کد خبر: ۴۷۴۹۶
زمان انتشار: ۱۱:۰۲     ۱۵ فروردين ۱۳۹۱
رجانیوز - یکی از موضوع‌هاي واضح در ماجرای بیداری اسلامی، نقشی است که کشور کوچک قطر برای خود تعریف کرده و قصد دارد از طریق رسانه، روش‌های دیپلماتیک و به‌ويژه پول، تبدیل به یک قدرت تأثیرگذار منطقه ای شود. اوج این فعالیت ها (که در نهایت پازل غربی ها را تکمیل مي‌كند) هم در موضوع سوریه است.

اما قطر بال منطقه ای این بازی است و بال اروپایی این ماجرا، فرانسه است. اما شاید جالب باشد بدانیم قطر مدت‌ها بوده برای منافع خود در حال فریب دادن فرانسه بوده است و از خوی استکباری آمیخته با حماقت فرانسه برای تکمیل اهداف خود سود می برده است و جالب‌تر آنکه دستگاه های اطلاعاتی فرانسه هم به این موضوع حساس شده بودند. این مطلبی است که در گزارشی به قلم "نضال حمادة" نویسنده برجسته پایگاه اینترنتی المنار بررسی شده و رجانیوز، ترجمه کامل آن را تقدیم می کند:

اختلاف تحلیل دستگاه امنیتی فرانسه با حاکمان سیاسی این کشور

«دستگاه امنیتی فرانسه برآوردی از اوضاع در سوریه دارد که با برآورد نیروهای حاکم در کاخ الیزه و وزارت خارجه فرانسه اختلاف فاحشی دارد.» این سخن را یک سیاست‌مدار فرانسوی سال‌خورده و مطلع می گوید که پرونده سوریه را در مراکز تصمیم گیری سیاسی و امنیتی فرانسه دنبال می کند.

از زمان آغاز بحران، دستگاه امنیتی فرانسه رویکردی را در پيش گرفت تا از حوادث جاری در سوریه برکنار بماند. این دستگاه، در رویکردش به حوادث سوریه به مواضع "اریک شووالیه" سفیر فرانسه در دمشق نزدیک بود که او هم به نوبه خود موضعی محتاطانه و تقریباً مخالف در زمينه نزدیک شدن فرانسه به قطر در موضوع سوریه داشت. این موضوع را شووالیه حدود ده ماه قبل اعلام کرد و پایگاه اینترنتی المنار هم تنها پایگاهی بود که در همان وقت، گزارش تفصيلي آن را منتشر كرد.

منابع فرانسوی می گویند که "اولین تحفظ و موضع تردیدآمیز دستگاه امنیتی فرانسه درباره موضعی بود که رئیس جمهور فرانسه و وزیر خارجه‌اش اتخاذ کرد و وجود گروه های مسلحی را که در صحنه میدانی سوریه فعالیت می کردند، منکر شده بودند." این منابع تأکید می کنند که "دستگاه امنیتی فرانسه در ماه ژوئن گذشته (تير ماه) گزارش مفصلی ارائه کرد در مورد افزايش مسلح شدن گروه ها در سوریه؛ عنوان گزارش اين بود: نظامی شدن انقلاب در سوریه."

این منابع می افزایند: «در این گزارش، دستگاه امنیتی فرانسه هشدارهای روشنی در مورد ماهیت سلفی و اخوانی فعالیت‌های مسلحانه در سوریه ارائه کرد. همچنین هشدارهای روشنی هم در مورد خطر مسلح شدن گروه های سلفی، دست کم برای امنیت اروپا و خصوصاً امنیت ملی فرانسه داد. دستگاه امنیتی فرانسه  توصيه‌هاي زيادي به رئیس‌جمهور فرانسه و وزیر خارجه وی ارائه كرد، در مورد اینکه آنچه قطر به فرانسه می گوید و مدعی است خطر سلفی در سوریه وجود ندارد، واقعيت ندارد.

يك‌بار دستگاه امنیتی فرانسه در سندی رسمی به مسئولان کشور خود اعلام کرد که لازم است آنچه در سوریه می گذرد، نادیده گرفته نشود، چرا که اروپا تنها یک ساعت با دمشق فاصله دارد (اشاره به قبرس که یک کشور اروپایی است). ضمناً دستگاه امنیتی فرانسه به رهبران سیاسی کشور خود این ایراد را می گرفت که در موضوع سوریه از سخنان حمد بن جاسم آل ثانی (وزیر خارجه قطر) پیروی می کنند.»

پیشنهادهايی از دستگاه امنیتی فرانسه که در عین مخالفت با نظر قطری ها اجرا شد

[در این بین، برخی توصیه های دستگاه امنیتی فرانسه که اجرایی شد و کاملاً مخالف نظرات قطری های بود، اختلاف بین تحلیل دستگاه امنیتی فرانسه و تحلیل حاکمان سیاسی این کشور را تأیید می کند]

بنا به نظر منابع دیپلماتیک، این دستگاه امنیتی فرانسه بود که موجب شد نیکلا سارکوزی برای شیخ یوسف القرضاوی (که پاسپورت دیپلماتیک قطری دارد و برای ورود به اروپا نیازی به ویزا ندارد) دستور منع ورود به فرانسه را صادر کند. منابع سیاسی فرانسوی توضیح می دهند که سندی رسمی از طرف اداره اطلاعات خارجی فرانسه (دی.جی.اس.او) به کاخ الیزه ارسال شد که در آن توصیه شده بود به قرضاوی اجازه سفر به فرانسه داده نشود. رئیس جمهور فرانسه هم یکی از دستیارانش را مأمور کرد که بازپس گیری ویزای قرضاوی را اعلام کند. اما (به تعبیر این منابع) "عکس العمل احمقانه قطری ها" در مورد بی اهمیت بودن سخنان این دستیار رئیس جمهور فرانسه، سارکوزی را وادار کرد، شخصاً و به صورت غیر دیپلماتیک، رد سفر قرضاوی به فرانسه را اعلام کند.

منابع سیاسی فرانسوی می افزایند: «هشدارهای دستگاه امنیتی فرانسه موجب شد برای خطبه های تحریک کننده و اختلاف برانگیز مذهبی [که برخی مذاهب را علیه برخی مذاهب دیگر تحریک می کرد] در برخی مساجد فرانسه محدودیت هایی ایجاد شود، برخی از این مساجد در خود پایتخت فرانسه و در مناطق 11 و 18 آن قرار داشتند. همچنین برای برخی کمپین های جمع کمک های مالی در برخی مساجد فرانسه (که مخفی نبود برای تسلیح مجاهدین در سوریه است) هم محدودیت هایی اعمال شد.»

همچنین دستگاه امنیتی فرانسه نسبت به این هم هشدار داد که "فرانسه نباید جنبش مسافرت ده ها نفر از سلفی ها از فرانسه به سمت سوریه (از طریق لبنان و ترکیه و اردن) را نادیده بگیرد؛ چراکه که به وضوح می شود كه شبکه های اعزام سلفی ها به عراق مجدداً فعال شده اند منتها این بار به سمت سوریه؛ آن هم دقیقاً از طریق همان مسیر جغرافیایی که افراد را به عراق می فرستادند. (البته این بار میزان مسافرت سلفی های فرانسه به سوریه از طریق ترکیه افزایش یافته بود.)»

منابع سیاسی فرانسوی می گویند: «از مدت‌ها پیش، دستگاه امنیتی فرانسه به تأمین مالی سلفي‌ها توسط قطر هشدار داده بود. این تأمین مالی در درجه اول، یک تأمین مالی سلفی است که سلفی گری متعصبانه را تقویت می کند (در برابر اسلام سنتی که الجزایر از ترویج آن بین مسلمین فرانسه حمایت می كند). کما اینکه دستگاه امنیتی فرانسه هشدارهایی هم داده بود راجع به رویکرد دروغ‌پردازانه رهبران قطر درتعامل با فرانسه پیرامون هرآنچه که به موضوع سوریه مرتبط است.»

دروغ‌های عامدانه قطر به فرانسه؛

دروغ اول: باباعمرو هرگز سقوط نخواهد کرد

این منابع، جریان دو هشداری را که دستگاه امنیتی فرانسه برای رهبران سیاسی کشور خود ارسال کرده بود، روایت می کنند. در این هشدارها گفته شده بود که "قطر به صورت عامدانه به فرانسه دروغ می‌گوید تا موجب شود فرانسه هم هر چه بیشتر همراه قطر پایش به موضوع سوریه کشیده شود. اولین دروغ قطر مربوط بود به منطقه باباعمرو در حمص، دروغ دوم مربوط بود به توانایی شورای ملی انتقالی سوریه و سومین دروغ قطر هم مرتبط بود با ادعای موفقیت قطر در خریدن کنفرانس سران عرب از عراق."

منابع سیاسی فرانسوی می گویند که "وزیر خارجه قطر (حمد بن جاسم) فرانسوی‌ها را قانع کرد که ارتش سوریه توانایی تصرف منطقه باباعمرو در حمص را ندارد، و این منطقه مقاومت کرده و سقوط نخواهد کرد و بابا عمرو به مثابه بنغازی سوریه است که در آینده، ارتش سوریه را شکست خواهد داد."

این منابع می افزایند که "حمد بن جاسم از فرانسوی ها خواست تا دائماً برای ارسال نیروهای نظامی به حمص آماده باشند و گذشته از آن، برای رساندن کمک های بشر دوستانه به بابا عمرو هم کاملاً آماده و مجهز باشند، چرا که محاصره باباعمرو از طرف ارتش سوریه طول خواهد کشید و ارتش سوریه هرگز نخواهد توانست به آنجا وارد شود."

این منابع تأکید می کنند که "دستگاه امنیتی فرانسه چند بار در ماه های گذشته نسبت به اشتباه بودن این حرف قطری ها هشداد داد و حتی تحلیلی از نقشه ای از عملیات نظامی که نظام سوریه در دستور کار داشت و طی آن (و تنها با یک فشار اندک) می توانست از شر شورش باباعمرو خلاص شود، به حاکمان سیاسی فرانسه ارائه کرد.

پس از آشکار شدن دروغ بودن حرف قطری ها [یعنی پس ازتسلط ارتش سوریه بر باباعمرو] وزارت امور خارجه فرانسه در عرصه داخلی و بین المللی، آبروی خودرا ازدست رفته دید و سخنگوی وزارت امور خارجه فرانسه (باولی) اضطراراً مجبور شد چندی پیش اعتراف کند که فرانسه دچار اشتباه محاسباتی شده بود."

دروغ دوم قطر: مجلس ملی انتقالی همه گیر و قوی است

این منابع فرانسوی می گویند: «اما دروغ دوم قطر به فرانسه مربوط به قطعی بودن موفقیت عملیات ايجاد اجماع حول شورای ملی انتقالی سوریه (معروف به «شورای استانبول») از طریق رسانه ها، پول و در نهایت، سلاح بود. پس از آنکه فرانسه با تمام توان به اتحادیه اروپا فشار آورد که این شورا را به عنوان نماینده ملت سوریه بپذیرند، به سرعت آشکار شد که این شورا در حقیقت نماینده کسی نیست جز عده ای از افراد کم تأثیر که رسانه های عربی آن‌ها را باد کرده اند و در اولین آزمایش، باد آن خواهد خوابید!

مثلاً به جای آنکه پول، عاملی حمایت کننده باشد که تنظیم امور و تهیه نيازهاي این شورا را تسهیل کند، در عوض، تبدیل به عامل تفرقه و جنگ نفوذ و تلاش برای کسب بیشتر اموال شد. همچنين به‌جای آنکه پذیرفته شدن بحث تسلیح در این شورا تبدیل به عاملی جهت نزدیک شدنش به عناصر تندرو در میدان عملیاتی سوریه شود، تبدیل به باری بر دوش اين شورا شد؛ چرا که تندروهای در حال جنگ در سوریه، گروه های مسلح جدا شده از ارتش و نیروهای داوطلبی را که بدون واسطه از خارج می آمدند، ترجیح می دادند.

از همین رو، باران انتقادها از سوي مراکز اروپایی در بروکسل و استراسبورگ بر نحوه عملکرد فرانسه باریدن گرفت. این موجب شد كه کمیسیون فرانسوی- امریکایی پیگیر پرونده سوریه، بر شورای استانبول فشار بیاورد که هر کس را می توانند (چه با تشویق و چه با تهدید) به این شورا بیاورند. همچنین این کمیسیون، برای دفتر اجرایی  شورای استانبول هم برنامه ای غربی تر و سکولارتر تنظیم و این شورا را به پذیرش آن مجبور کرد. جنبش اخوان المسلمین سوریه هم برای آنکه به نظر نرسد عقب مانده، به سرعت برنامه ای درهمان جهت و برای راضی کردن غربی ها برای خود تنظیم و منتشر کرد.

با توجه به وعده هایی که داده شده بود مبنی بر اینکه تا زمانی که اعتماد غربی ها به شورای ملی انتقالی سوریه بازسازی شود، اسلام‌گراها درصف اول ظاهر نخواهند شد، کنفرانس مطبوعاتی که دراستانبول و با حضور افرادی چون عبدالرزاق عید و القربی و جورج صبرا و طیاره برگزار شد، صحنه ای کاملاً مطلوب غربی ها بود.

البته با وجود این نقل شده که یک مسئول اروپایی گفته بود: «فرستادن این اسلام گراهای بدون ریش را متوقف کنید... رمضان و نحاس و زیادة، از آن ریشو ها بدترند»!

دروغ سوم قطر: عراقی ها را درموضوع کنفرانس سران عرب خریده ایم

 مشخصاً در این موضوع، منابع فرانسوی سخن خود را با پاسخ عراق به تلاش قطر برای خریدن محل کنفرانس سران عرب و سمت های آن [یعنی ریاست کنفرانس] شروع می کنند. درحالی‌که قطر موفق شده بود مکان برگزاری کنفرانس بعدی سران عرب را از کشور عمان بخرد، یک شخصیت کرد عراقی که به فرانسوی ها نزدیک است، گفته است که: "دفتر نخست وزیر عراق (نوری مالکی) [طی جوابی محکم و کنایه آمیز] به قطری ها اعلام کرد که وقتی پیشنهادی به عراق می دهید مبنی بر خرید مکان برگزاری کنفرانس سران عرب یا خرید ریاست کنفرانس پس از آغاز آن، باید حواس‌تان به این باشد که میدان انرژی «مجنون» (یک میدان نفتی در جنوب عراق) از کل کشور شما بزرگ تر است!"

منابع فرانسوی می گویند«قطری ها چندين ماه در این موضع به سران فرانسه دروغ گفتند و وزیر خارجه قطر (حمد بن جاسم) به همتای فرانسوی خود اطمینان  می داد که او موفق شده است حق برگزاری کنفرانس سران عرب را از عراق بخرد و در آینده و در وقت مناسب، عراق اعلام خواهد کرد که بنا به دلایل امنیتی نمی تواند میزبان این کنفرانس باشد و از برگزاری آن کنار می کشد.» این منابع می افزایند: «دستگاه امنیتی و اطلاعاتی فرانسه از همان ابتدا این ادعاهای قطر را تصدیق نمی کرد و نسبت به دروغ هایی که وزیر خارجه قطر در فرانسه پیرامون اوضاع در سوریه بر زبان راند، هشدار داده بود.»

این منابع فرانسوی کلام خود را با این سؤال به پایان می‌برند: «آیا همین حمد بن جاسم نبود که یک بار در دیداری با معارضین سوری در قاهره گفت: روسیه در جیب ماست؟!»
اخبار ویژه
نظرات بینندگان
نام:
ایمیل:
انتشاریافته:
در انتظار بررسی: ۰
* نظر:
جدیدترین اخبار پربازدید ها