به گزارش پایگاه 598، به نقل از روزنامه اعتماد: بانك مركزي گزارشي از تحولات بازار مسكن منتشر كرده كه براساس آن تعداد معاملات مسكن در 4 ماهه ابتدايي سال جاري نسبت به مدت مشابه سال گذشته 50درصد كاهش داشته اما روند قيمتها همچنان افزايشي است. از سوي ديگر مركز آمار نيز در گزارشي به كاهش حدود 10درصدي صدور پروانههاي ساخت و ساز اشاره كرد.
با كنار هم قرار دادن اين گزارش ميتوان پيشبيني كرد كه بازار مسكن در فصول آينده تحولات قيمتي بيشتري خواهد داشت. براساس آمار اعلامي بانك مركزي در ۴ ماهه ابتدايي امسال تعداد معاملات مسكن حدود ۵۰درصد كاهش و متوسط قيمت هر متر واحد مسكوني نيز رشد ۴۲.۶درصدي داشته است. براساس گزارش بانك مركزي از تحولات بازار مسكن تهران در تير ماه، حدود 14 هزار واحد مسكوني معامله شدند كه نسبت به تير ماه سال گذشته ۱۹۳.۳درصد افزايش داشته است.
بانك مركزي ميافزايد: سهم واحدهاي تا ۵ سال ساخت از ۱۴ هزار و ۴۷ فقره واحد مسكوني معامله شده در تير ماه ۳۸.۶درصد بوده كه در مقايسه با تير ماه سال گذشته ۱.۶درصد كاهش داشته است. با وجود افزايش معامله مسكن در فاصله تير سال 98 و 99، شاهد افزايش 56.6درصدي قيمتها در اين مدت بودهايم هر چند قيمتها نسبت به ماه قبل نيز افزايشي ۱۰.۴درصدي داشته است. براساس گزارش اين نهاد پولي قيمت خريد و فروش يك متر مربع زيربناي واحد مسكوني معامله شده در تهران در ماه گذشته ۲۰ ميليون و ۹۰۹ هزار و
۴۰۰ تومان برآورد شده است.
همچنين متوسط قيمت مذكور نسبت به ماه گذشته ۱۰.۴درصد رشد داشته و در ميان مناطق ۲۲گانه شهرداري تهران بالاترين قيمت هر متر واحد مسكوني به منطقه يك با ۴۵ ميليون و ۳۰۰ هزار تومان و كمترين قيمت به منطقه ۱۸ با ۹ ميليون و ۶۳۰ هزار تومان اختصاص داشته است كه نسبت به تير ماه سال گذشته به ترتيب ۵۱.۸ و ۵۸.۲درصد افزايش داشته است. براساس اعلام بانك مركزي در چهار ماهه نخست سال جاري ۳۷ هزار و ۳۷۸ فقره معامله واحد مسكوني به ثبت رسيده كه نسبت به ۴ ماهه سال ۹۸ رشد منفي ۴۹.۹درصدي را نشان ميدهد. اين درحالي است كه در چهار ماهه ابتداي امسال متوسط قيمت هر متر مربع واحد مسكوني ۱۸ ميليون و ۳۱ هزار و ۵۰۰ تومان بود در حالي كه اين شاخص در ۴ ماهه ابتدايي سال گذشته ۱۰ ميليون و۲۴۰ هزار تومان برآورد شده است كه سال جاري نسبت به سال گذشته افزايش ۴۲.۶درصدي را نشان ميدهد.
توزيع تعداد معاملات انجام شده برحسب مناطق مختلف شهر تهران در تيرماه سال ۱۳۹۹ حاكي از آن است كه از ميان مناطق ۲۲گانه شهر تهران، منطقه پنج با سهم ۱۴.۹درصدي از كل معاملات، بيشترين تعداد قراردادهاي مبايعهنامه را به خود اختصاص داده است، همچنين مناطق ۲ و ۴ به ترتيب با سهمهاي ۸.۷ و ۸.۶درصدي در رتبههاي بعدي قرار گرفتهاند.
همچنين بانك مركزي تحولات اجارهبهاي مسكن در تير ماه امسال را اعلام كرد و افزود: شاخص كرايه مسكن اجارهاي در تهران در تير ماه ۲۷.۶درصد نسبت به تير ماه سال گذشته رشد داشته است ضمن اينكه اين شاخص در سراسر كشور در تير ماه امسال در مقايسه با چهارمين ماه سال گذشته رشد ۳۱درصدي را نشان ميدهد. با وجود افزايش معامله مسكن در تير ماه گزارش مركز آمار از كاهش صدور پروانه ساختماني در زمستان 98 نسبت به فصل مشابه سال 97 دارد كه اين امر تاثير خود را بر معاملات و قيمت مسكن در فصلهاي تابستان و پاييز سال جاري خواهد گذاشت.
بررسي نتايج طرح «گردآوري اطلاعات پروانههاي ساختماني صادر شده توسط شهرداريهاي كشور» در فصل زمستان سال ١٣٩٨ نشان ميدهد كه پروانههاي ساختماني صادر شده در شهر تهران ٧,٥درصد و در كل كشور ١٠.٠درصد نسبت به فصل مشابه سال قبل از آن كاهش يافته است.
در زمستان سال ١٣٩٨، تعداد ١٧٥٢٩ واحد مسكوني در پروانههاي صادر شده براي احداث ساختمان از سوي شهرداري تهران، پيشبيني شده است كه نسبت به فصل گذشته حدود ۸.۲درصد افزايش و نسبت به فصل مشابه سال گذشته حدود ٧.٥درصد كاهش داشته است. متوسط تعداد واحد مسكوني براي هر يك از اين پروانههاي احداث ساختمان ٧.٣ واحد بوده است.
در زمستان سال ١٣٩٨، تعداد ١٠٣١٦٦ واحد مسكوني در پروانههاي صادرشده براي احداث ساختمان از سوي شهرداريهاي كشور پيشبيني شده است كه نسبت به فصل گذشته حدود ۲۱.۳درصد افزايش و نسبت به فصل مشابه سال گذشته حدود ١٠.٠درصد كاهش داشته است. متوسط تعداد واحد مسكوني در هر پروانه احداث ساختمان ٢.٦ واحد بوده است.