سریال شهید صیاد شیرازی
تلویزیون به موضوعها و سوژههای جدیدی برای سریالسازی نیاز دارد؛ یعنی در واقع باید از ملودرامهای سطحی و آپارتمانی بهسمت کارهای بومی و شخصیتهای ملی برود. پیش از این مطرح شده بود که پیشتولید سریال از سال آینده آغاز میشود. قرار است در سریال "شهید صیاد شیرازی" به فصل کوتاهی از دوران کودکی، نوجوانی و مراحل تحصیل این شهید پرداخته شود. البته بخش اصلی سریال، به جریان انقلاب اسلامی، دفاع مقدس و زمان شهادت آن بزرگوار اختصاص دارد. این سریال قرار است در 50 قسمت ساخته شود.
آخرین وضعیت سریال شهید صیاد شیرازی بهروایت تهیهکننده
محمدرضا شفیعی تهیهکننده سریال "صیاد شیرازی" در گفتوگویی با خبرنگار خبرگزاری تسنیمدرباره آخرین وضعیت این مجموعه تلویزیونی، تأکید کرد: سریال شهید "صیاد شیرازی" کار گسترده و مهمی است، چرا که این شهید بزرگوار، از امرا و بزرگان ارتش بودهاند؛ هم در انقلاب اسلامی و هم دوران دفاع مقدس تأثیر بسزایی داشتهاند. همه جوانب امر را برای ساخت سریال لحاظ کردهایم. الآن در مرحلهای قرار داریم که نسخه سومی به ستادکل نیروهای مسلح، ارتش و خانواده این شهید بزرگوار، ارائه شده و تقریباً نظرات دوستان را به خودش جلب کرده است.
وی در خصوص پیشبینی زمان شروع پیشتولید و تولید، تأکید کرد: الآن در مکانیزم اجرا قرار داریم؛ پیشبینی ندارم، چون چند بار پیشبینی کردم و به وعدههایم عمل نشده است. طراحی داستان تمام شده، موافقتهای دستگاههای اصلی براساس میزانسن گرفته شده و انشاءالله بتوانیم هرچه زودتر پروژه را آغاز کنیم.
"زمینگرم" 50درصدی شد
شفیعی درباره سریال "زمین گرم" گفت: سریال "زمین گرم" بهکارگردانی سعید نعمتالله این روزها در حال فیلمبرداری است؛ تاکنون نزدیک به 50 درصد کار پیش رفته و بهحول و قوه الهی برای آنتن سیما آماده خواهد شد. سریال "شاهرگ" شبکه دو سیما هم، که قرار بود در بهمنماه و همزمان با سالگرد انقلاب اسلامی پخش شود و بهدلیل شلوغی کنداکتور این اتفاق نیفتاد، انشاءالله از شنبه 7 تیرماه روی آنتن خواهد رفت.
"رهایی" فصل بعدی دارد؟
او درباره ساخت فصل دوم سریال "رهایی" خاطرنشان کرد: تصمیمی برای ادامه این مجموعه، وجود ندارد؛ البته ما فیلمنامه را طوری نوشتیم که بتوان فصلهای بعدی را ساخت، چون این سریال تلویزیونی در زمان خودش با واکنشهای مثبتی مواجه شد. نیروی انتظامی از این سریال راضی بود و بهدلیل تغییر مدیریتی ادامه آن در دستور کار قرار نگرفت.
معضل حضور برخی از تهیهکنندگان اصطلاحاً یکبارمصرف...!
تهیهکننده مجموعه تلویزیونی "سرباز" در خصوص معضل حضور برخی از تهیهکنندگان اصطلاحاً یکبارمصرف و بیتعهد نسبت به هنرمندان و عوامل کار، تصریح کرد: من بهعنوان تهیهکننده تلویزیون اعتقاد دارم، عبارت "کار دادن تلویزیون به تهیهکننده" اشتباه است. تلویزیون به کسی کار نمیدهد، این تهیهکننده است که کار را از تلویزیون میگیرد. واقعیت این است که تلویزیون با حجمی از طرحها و ایدهها مواجه است که یا نویسندگان و یا تهیهکنندگان در اختیارش قرار دادهاند، این ایدهها را بررسی میکند و اتفاقاتی را که بهلحاظ کیفی و محتوایی بهنفع آنتن شبکههای تلویزیون است، برمیگزیند، پس تلویزیون به کسی کار نمیدهد، آدمها براساس تلاش و سواد خودشان، بنابر ایدهای که به تلویزیون ارائه میدهند کار از تلویزیون مطالبه میکنند.
وی افزود: در وهله بعدی انتخاب تهیهکننده در تلویزیون انتخاب مدیریتی است، انتخاب مدیریتی بهمعنای اینکه مکانیزمی مثل سازمان سینمایی وجود ندارد، چرا که در وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی (سازمان سینمایی) بهشکلی اتفاق میافتد که تهیهکننده با خروجی و فرآیند مشخصی وارد عرصه تهیهکنندگی میشود. این میزانسن و شکل و شمایل در تلویزیون وجود ندارد. تهیهکننده در تلویزیون براساس انتخاب مدیران است. منظورم تهیهکنندگان تازهوارد است؛ البته همان مدیر هم پاسخگوی هر نوع رفتاری است. مصداق بارز آن همان مشکلات محتوایی و تخلفهای اداری و مالی که اشاره کردید، در همه این بخشها آن مدیر، مسئول است.
شفیعی با بیان اینکه "اشتباه تهیهکنندهای را دیدم که پاشنهآشیل خیلی از آدمهای دیگر شده است"، گفت: شنیدم اخیراً در یکی دو سال اخیر برای تهیهکنندگانی این اتفاق افتاده که نه نامشان را شنیده و نه کاری از آنها دیده بودم. متأسفانه دیدم همان تهیهکننده پاشنه آشیل خیلی از آدمهای دیگر شده و بهخاطر اشتباه و خبطی که آن شخص مرتکب شده، کل قراردادهای تهیهکنندگان را عوض کردند. البته میدانید که اساساً روح اصلی قرارداد، اعتماد طرفین است.
چرا اسپانسر میآورند و تهیهکننده میشوند؟
وی درباره این معضلی که در تلویزیون وجود دارد، برخی خودشان را به نام اسپانسر آوردن، در قامتِ تهیهکننده به پروژهها سنجاق میکنند، توضیح داد: یک دورهای این موضوع بود و بحمدالله آرامآرام کاهش پیدا کرد. یک دورهای بهخاطر مشکلات شدید مالی تلویزیون، اسپانسرهای بخش خصوصی نه دولتی وارد این اتفاق شدند، چون بندی بهعنوان مشارکتهای سازمانی و نهادی وجود دارد که البته پولی در این میان ردوبدل نمیشود بلکه بیشتر جنبه تعامل و مشارکت دارد. اما این موضوع بیشتر به آن شرکتها و کارخانههای خصوصی برمیگردد که پولی برای ساخت سریال و یا برنامه میآوردند و در عین حال خودشان را هم تهیهکننده، جا میزدند. تلویزیون از جایی متوجه این معضل شد و الآن خیلی کم شده است، تقریباً در این یکی دو سال اخیر ندیدم چنین اتفاقاتی بیفتد.
مکانیزم اجرا هنوز وجود ندارد
تهیهکننده سریال "برادرجان" در پاسخ به اینکه برخی از مسئولین تلویزیون گفتهاند که برای جلوگیری از حاشیهسازی برخی از بازیگران در فضای مجازی، بندی را به قرارداد اضافه کردهاند که هنرمندان را به پروژههای تلویزیونی متعهدتر میکند، افزود: بله در قرارداد آوردند اما هنوز ابزار اجراییاش وجود ندارد، یعنی آنچیزی که در قرارداد وجود دارد بازیگران همه عوامل که تحت قرارداد تهیهکنندهاند درباره اظهارنظرهایشان تکلیف و تعهدی بهعهده دارند، نه اینکه با تلویزیون قرارداد امضا کنند و بعد در فضای مجازی، مقابل تلویزیون قرار بگیرند، این موضوع در قراردادها لحاظ شده اما مکانیزم اجرای آن هنوز وجود ندارد.