بولتن - بسیاری بر این باورند که گفتمان سوم تیر در اعتراض به گفتمانی بود که با عناوینی چون «سازندگی» و «اصلاحات» در حال به تاراج بردن تمام ارزش های انقلابی و اسلامی در تمامی عرصه ها و به خصوص در عرصه فرهنگ بود.
طی سال هایی که دولت های سازندگی(دولت دوم آقای هاشمی) و اصلاحات روی کار آمدند، آنچنان بر پیکر نحیف ارزش های اسلامی تاخته شده که دیگر همه حق حرف زدن و اظهار نظر داشتند به جز نیروهای مذهبی و حزب الهی.اما بسیار جای تاسف است که هم زمان با روی کار آمدن دولتی که وامدار ولایت و شعارهای اصیل انقلابی است و با سر دادن همین شعارها بر اریکه قدرت تکیه داده است به دروازه خودی بی مهابا گل می زنند و خم به ابرو نمی آورند.
برنامه اکران سینمایی نوروز 91 از همین جمله است که تعجب همه صاحب نظران را برانگیخت و کار را به جایی رساند که ائمه جمعه شهرهای مهم کشور از تریبون نماز جمعه لب به اعتراض گشودند و جای بسی تاسف است که بار دیگر به دلیل اشتباهات فاحش و پیش پاافتاده این چنینی از محل این بزرگوران هزینه شد.
بار دیگر در فیلم هایی که مدعی داشتن مجوز از وزارت ارشاد همین دولت هستند، نیروهای مذهبی و احکام و ارزش ها را نشانه گرفتند و خوشبختانه بخت نیز با آنها یار بود و سازمان سینمایی با اکران آنها در بهتر زمان ممکن، عملا بیشترین فرصت مانور را به آنها داد.
مفید بودن اصل «انتقاد»
لازم به یادآوری که نیروهای مذهبی و حزب الهی به هیچ عنوان خود را عاری از مشکل و اشباه نمی بینند و به همان تعبیر امام صادق علیه السلام باور دارند که: بهترین دوست من کسی است که عیوب مرا به من هدیه دهد.
نکته اساسی در اینجاست که ذکر عیوب نه برنده و مخرب بلکه از روی لطف و علاقه، نشانه دوستی و مودت اسلامی است.
اما آنچه که طی سال های گذشته و به خصوص سال های اصلاحات دیده شده است تنها تمسخر و دست گرفتن نیروهای مذهبی و حزب الهی آن هم در ژانر کمدی است!
نگاهی به کارنامه سازنده فیلم گشت ارشاد و اثری مبتذل و سطحی به نام «چارچنگولی» که جان مایه اصلی آن تمسخر انجام فعالیت های مذهبی و دینی چون امر به معروف و نهی از منکر، نماز اول وقت و... بود نشان از غرض ورزی و عدم شناخت صحیح او نسبت به نیروهای مذهبی دارد که در گشت ارشاد نیز به خوبی خود را نشان داد.
جناب فرح بخش نیز که افتخار کارگردانی و تهیه کنندگی سخیف ترین فیلم های تاریخ سینمای ایران مانند زن ها فرشته اند، كلاغ پر، مهمان، شارلاتان، عروس فراري و... داراست این بار به سراغ تعدد زوجات رفته است و با دروغ گو و متزلزل نشان دادن افراد مذهبی، به راهکار اساسی اسلام جهت جلوگیری از فحشا در جامعه، حمله ور شده است.
اظهار نظر جالب ایشان در برنامه سینمایی هفت که گفته بود منتقد پوشیدنیه یا خوردنی ! نیز عمق نگاه ایشان را در مورد سینما به همه نشان داد.
سیاست های غلط سینمای طی دو جشنواره اخیر
زمانی رهبر معظم انقلاب اسلامی در سخنانی عتاب آمیز نسبت به عطاالله مهاجرانی فرموده بودند:
«من نگاه مىكنم، مىبينم كه در محيط كار فرهنگى ما بهعنوان اسلام، كارِ خيلى كمى انجام مىگيرد. فرض بفرماييد وزارت ارشاد نمىآيد اعلان كند كه من مىخواهم «سينماى اسلامى» درست كنم! مگر ما از چه خجالت مىكشيم؟! يك روز در اين دنيا كسانى بودند كه از گفتن «بسماللَّه» و از بردن نام اسلام، خجالت مىكشيدند؛ ما آمديم اسلام را در دنيا سكّهى رايج و نرخ شاهعبّاسى كرديم. حالا خجالت بكشيم از اينكه بگوييم سينما و تئاتر اسلامى مىخواهيم؟! چرا اعلان نمىكنند؟ صريحاً بگويند كه ما مىخواهيم سينمايمان را اسلامى كنيم. «سينماى اسلامى» يعنى چه؟ يعنى ما مىخواهيم محتواى اين تكنيك، اين قالب و اين هنر را كه از ديگران گرفتهايم - مثل خيلى چيزهاى ديگر - اسلامى كنيم. ما مىخواهيم از قالب اين، هرچه را كه با اسلام منافات دارد، حذف كنيم. چه مانعى دارد اين گفته شود؟! چرا گفته نمىشود كه ما در هنرهاى نمايشيمان و در دانشگاه و در فلان برنامه، كارگردان مسلمان مىخواهيم؟! به اين معنا تصريح شود كه ما مىخواهيم كارگردان مسلمان، فيلمنامهنويس و بازيگر مسلمان درست كنيم و فضاى جامعه را اسلامى كنيم.( بيانات در ديدار اعضاى شوراى عالى انقلاب فرهنگى ۱۳۷۸/۰۹/۲۳)
معلوم نیست که مسئولان وزارت ارشاد به چه دلیل آثاری چون «جرم» و «جدایی نادر از سیمین» را اینگونه تحت حمایت معنوی خود قرار می دهند؟!
اگر شما فراموش نمودید اما این مردم فراموش نکردند که کارگردان فیلم جدایی که با افتخار در جشنواره های خارجی شرکت می کند حتی کوچکترین ارزشی برای جشنواره فجر قائل نشد و حتی برای دریافت جایزه اش از دستان شما به جشنواره نیامد!
این در حالی بود که فیلم هایی مانند «یک حبه قند» و «بوسیدن روی ماه» که اگرچه ایراداتی هم به محتوای آنها وارد است در دولتی جشنواره جمهوری اسلامی هیچ توجهی به آنها نشد.
مسئولان وزارت ارشاد می بایست همان رهنمودهای حضرت روح الله را سرلوحه کار خویش قرار دهند که فرمود:
«بزرگترين تحولى كه بايد بشود در فرهنگ بايد بشود؛ براى اينكه بزرگترين مؤسسهاى است كه ملت را يا به تباهى مىكشد، يا به اوج عظمت و قدرت مىكشد. برنامههاى فرهنگى تحول لازم دارد، فرهنگ بايد متحول بشود.(صحیفه امام،ج7، ص 473)
مدتها بايد زحمت بكشيم و باور كنيم كه خودمان داراى يك فرهنگ بزرگ انسانى با ارزشهاى اسلامى هستيم و اگر امروز كمبود نيروى انسانى هست به خاطر همين است كه افكار به آن طرز تفكر عادت كرده بود. لذا ساختن تئاترى كه مطابق با اخلاق انسانى- اسلامى باشد زحمت دارد و سينما هم اگر بخواهد چنين باشد نيازمند به صرف مدتها وقت است. و هر گز در متن سينما و تئاتر نوشته نشده است كه بايد مركز فساد باشند و هنر آنها هم كه عبارت بود از چيزهاى مبتذل، جز اين نبود كه افراد و جوانان ما را در دانشگاهها و خارج و داخل طورى تربيت كنند كه همه را منحرف سازد.»(صحيفه امام، ج18، ص: 217)
البته ما نیز بر این باوریم که در عرصه فرهنگ کار خلق الساعه وجود ندارد اما اقدام پیشگیرانه و سیاست مدبرانه در برابر هنجار شکنی علنی امری معقول، پسندیده و وظیفه ای شرعی است.
امید است مسئولان مومن و مذهبی وزارت ارشاد و معاونت سینمایی با کنار گذاشتن تعارفات و رودربایستی هر چه زودتر به روند روبه رشد تمسخر نیروهای حزب الهی و بدتر از آن ارزشهای دینی را پایان دهند تا بدینوسیله آرامش را به جامعه بازگردانند.
سپهر حجازی