فارس، سایت خانه صنعت و معدن استان تهران، یادداشتی را در زمینه اهمیت تولید ملی منتشر کرد.
شرایط کشور بهگونهای نیست که جلوی واردات گرفته شود، بعضی کالاهای اساسی به تازگی رشد قیمت زیادی پیدا کرده است و باید برای آن راهکاری داشت.
در طول ۳۳ سال، ارز هفت تومانی به ۱۰۵۰ تومان رسید که ۱۵ هزار برابر رشد داشته است. مهم این است این وضع را مدیریت کنیم تا گروههایی که میتوانند از افزایش نرخ ارز صدمه ببینند، صدمه نبینند یا حداقل صدمه را ببینند از سوی دیگر وقتی ارز نیست دیگر چکار میتوان کرد؟ حالا دیگر بانک مرکزی و اکثر بانکهای بزرگ ما را تحریم کردهاند بهخاطر اینها ارتباط و نقل و انتقال ارز برای بانکهای ما مقدور نیست.
تحریمهای جهانی اگرچه برای بخش تولید مشکلساز است ولی در عین حال نشانگر اهمیت تولید ملی در تامین کالاهای مورد نیاز کشور خارج از سلطه و تصمیمات ایذایی کشورهای تحریمکننده بوده و عامل حفاظت از اقتصاد ملی است و بنابراین در مقایسه ارزش آنچه خودمان تولید میکنیم با کالاهای وارداتی لازم است به وزن تولید ملی بهعنوان عامل حفاظت از استقلال ملی توجه لازم مبذول شده و حمایت لازم توسط دولت فراهم شود؛ با همین هدف ریاستجمهوری و هیات دولت در جهت حمایت از تولید ملی در جلسه ۸۹/۲/۵ به استناد اصل ۱۲۷ قانون اساسی کشور مصوب کردهاند، جهت حذف بوروکراسی اداری و تسریع در رسیدگی به مشکلات داخلی واحدهای تولیدی، ستادی به ریاست وزیر صنایع و معادن سابق و با حضور معاونان و مدیران ذیربط آن وزارتخانه و نماینده تامالاختیار وزارت امور اقتصادی و دارایی در مورد امور مالیاتی و گمرکی، وزارت نیرو، وزارت کار و امور اجتماعی، سازمان تامین اجتماعی، بانک مرکزی و بانکهای عامل تشکیل شده و با حضور در استانهای کشور از نزدیک به مشکلات واحدهای تولیدی رسیدگی کنند، پیشنهاد ستاد موصوف پس از تصویب وزیر صنایع و معادن سابق بهعنوان نماینده ویژه ریاستجمهوری در امور اجرایی برای دستگاههای ذیربط لازمالاجرا خواهد بود.
تعامل دولت و بخش تولید ارزشمندترین روش مقابله با تحریمهای خارجی است که حمایتهای بهموقع دولت و تلاش بخش تولید مسلما در خنثیسازی تحریمها موثر شده و در عین حال عامل تامین کالاهای مورد نیاز مردم کشورمان خواهد بود.
در روزهای پر افت و خیز بازار سکه رکوردهای عجیبی ثبت میشود. بازار وضعیت ثابتی ندارد و تداوم وضع موجود بروز مشکلات عدیدهای برای تولیدکنندگان بهدنبال دارد.
دولتهای غربی میخواهند به ایران فشار آورند و بر مبنای مقررات جاری کشور طرحهایی را آماده کرده و پیاده میکنند که نرخ ارز در ایران بالا رود و واحدهای تولیدی تعطیل شده و بیکاری در کشور افزایش یابد.
باید با استفاده از اقداماتی در جهت خنثیسازی اقدامات دولتهای غربی، فعالیتهای آنان را علیه کشور بینتیجهسازیم تا نتوانند ضربهای بر ما وارد کنند، این تهدید میتواند برای بخش تولید ما فرصت بزرگی ایجاد کند.
بالا رفتن نرخ ارز موجب میشود واردات کالا به تناسب خود صرفه اقتصادیاش را از دست بدهد. ما سالانه حدود ۸۰ میلیارد دلار واردات کالا داریم که این مقدار میتواند به ۳۰ تا ۴۰ میلیارد دلار کاهش یابد. آن هم باید محدود به کالاهایی باشد که توان تولید یا فرآوری آن در داخل کشور موجود نیست، باید قبول کرد که نمیتوان همهچیز را در داخل ساخت.
ولی هماکنون که قیمت ارز بالا رفته باید ارز موجود را در جاهایی صرف کنیم که یا تکنولوژی آنها موجود نیست یا تولید آنها صرفه اقتصادی ندارد.
بعد از سال ۸۰ که درآمد ارزی دولت بالا رفت،دولت سعی کرد برای کاهش تورم، دلار ارزان را برای واردکنندگان بدهد تا کالاهای وارداتی با قیمت ارزان وارد شوند تا از گرانشدن کالاها در داخل جلوگیری شود؛ این اقدام زمانی که دولت بتواند تورم را کنترل کند خوب بود اما معمولا همیشه در کشور حداقل ۱۴ تا ۱۸ درصد تورم وجود داشته است.
*هوشنگ فاخر. نایب رئیس اتاق بازرگانی تبریز