به گزارش پایگاه 598، روزنامه «کیهان» نوشت: بلومبرگ در این باره نوشت: راهبرد «فشار حداکثری» ترامپ، ایران را تضعیف کرده اما باعث شده این کشور خطرناکتر هم بشود. در واقع آمریکا تهران را وادار کرده با روشهای نامتعارفی که مقابله با آنها دشوار است به این سیاست پاسخ بگوید.
ایران با حمله به بزرگترین تاسیسات نفتی جهان که بازارهای جهانی از توکیو تا نیویورک را مختل کرد، آسیبپذیری اقتصاد جهانی را اثبات کرد. توماس جونیئو استاد دانشگاه روابط عمومی و بینالمللی اتاوا با اشاره به این نکته میگوید «شیوه بازدارندگی ایران اینچنین است. یکی از ستونهای کلیدی دکترین دفاعی تهران ارسال مداوم پیام به ایالات متحده و همپیمانان و شرکای منطقهای آن و یادآوری این نکته است که ایران ابزار آسیب زدن به آنها را در اختیار دارد. اقتصاد جهانی آسیبپذیر است. ایران با ارسال این پیام قدرتمند به همگان یادآور شد که جنگ میتواند بسیار پرهزینه باشد.
این یورشها نشان داد که سرمایهگذاری ایران در زمینه جنگ نامتقارن چقدر مفید و ثمربخش بوده است. در حالی که عربستان سعودی با هزینه در زمینه جنگافزارهای متعارف به سومین کشور بزرگ جهان در این زمینه تبدیل شده، ایران روی نیروهای نیابتی - در یمن، عراق، سوریه و سایر مناطق- سرمایهگذاری کرده است.
راهبرد ایران جواب داده است. با کنار کشیدن آمریکا از مداخله در مسائل عراق، ایران به برترین نیروی ذینفوذ خارجی در این کشور تبدیل شده است. ایران همچنین با برخورداری از نیروهای نیابتی مسلح در سوریه و لبنان نقشی تعیینکننده در سیاست این کشورها ایفا و عربستان، امارات و اسرائیل را تهدید میکند. این کشور همچنین توانسته است از طریق حوثیهای یمن پایگاهی را در حیاط خلوت عربستان ایجاد کند.
امیلی هاوثارن تحلیلگر مسائل خاورمیانه در موسسه استراتفور با اشاره به راهبرد ایرانیها در استفاده از نیروهای نیابتی برای دسترسی به درجهای از انکار قابل قبول و پرهیز از پاسخهای مستقیم تلافیجویانه، میگوید: «چه بسا ایران تحت فشار تحریمها، اکنون کشاندن تنشها به لبه جنگ را تنها راه تنشزدایی بداند.»
افزایش قیمتهای نفت که پس از حملات اخیر اتفاق افتاده، بدترین رویداد برای اقتصاد جهانی است چرا که میتواند از جیبهای مردمی که اکنون از بحران اقتصاد جهانی آسیب دیدهاند پول بیشتری را بیرون بکشد و افزایش نرخ سود نیز مطرح است که میتواند شرایط را وخیمتر کند. این سناریو میتواند بخشی از آسیبها را که ایران در داخل با آن روبهروست، به اطراف سرایت دهد.
آرون اشتاین دبیر برنامه خاورمیانه در موسسه پژوهشی سیاستهای خارجی فیلادلفیا در این باره میگوید: «ایالات متحده نمیخواهد بپذیرد که ایران از اهرم برخوردار است و ما همواره بر مبنای شرایط آنها بازی میکنیم.»