بررسی قیمت کالاهای اساسی نشان میدهد هر کیلوگرم گوشت در ماههای اخیر بیش از چندین هزار تومان افزایش قیمت داشته، به نحوی که در اردیبهشت امسال قیمت هر کیلوگرم گوشت گوساله مخلوط 88 هزارتومان، گوشت بدون استخوان 90 هزار تومان و مغزران 95 هزار تومان بوده که اکنون بیش از 100 هزار تومان فروخته میشود.
در حالیکه سال گذشته افزایش قیمت گوشت قرمز موضوعی چالشساز شده بود که تعداد زیادی از مردم اصفهان به آن اعتراض داشتند و به نظر میرسید پس از پایان یافتن تب خرید مواد غذایی برای سال نو و ماه مبارک رمضان این داستان ادامه پیدا نکند و قیمتها پایین آمده و یا حداقل تثبیت شود، اما همچنان شاهد هستیم که نرخ این محصول پروتئینی خیال کاهش ندارد.
دلیل گرانی سرسامآور گوشت در بازار اصفهان یکی از مهمترین سئوالاتی است که در ذهن شهروندان جای گرفته که طبق گفتههای مسئولان تورم تک رقمی است، اما قیمت یکی از با ارزشترین موادغذایی مورد نیاز مردم لحظه به لحظه افزایش مییابد.
مسئولان وزارت جهاد کشاورزی اعلام کردهاند اختلالگران و بدحسابان موجب افزایش قیمت گوشت شدهاند، اما فعالان حوزه دام دلایلی همچون کمبود دام در کشور و کاهش تولید را عامل اصلی گرانی عجیب گوشت قرمز از جمله گوشت گوسفندی میدانند. اما سوال این است که اکنون با سیر نزولی نرخ دلار در بازار و نبود صادرات دام زنده چرا همچنان شاهد افزایش بیرویه و حتی ساعتی بهای این کالای پروتئینی در بازار اصفهان هستیم.
کمبود دام دلیل گرانی گوشت قرمز در بازار اصفهان
رئیس اتحادیه فروشندگان گوشت قرمز اصفهان علت گرانی گوشت را کمبود دام دانست و گفت: دلیل این مشکل مشخص نیست، اما لازم به ذکر است که امروزه قاچاق دام به اندازه گذشته وجود ندارد چون مدتها است که از صادرات گوسفند جلوگیری شده است.
اصغر پور باطنی اظهار داشت: در حال حاضر فروشندگان گوشت قرمز نه تنها گران فروشی نمیکنند، بلکه این ماده غذایی را از قیمت واقعی هم کمتر به فروش میرسانند.
وی افزود: قیمت گوشت قرمز را در 3 نرخ تعیین کردهایم که عبارتاند از گوشت درجه یک، 2 و 3 که هرکدام به نسبت دارا بودن استخوان از نظر قیمت با یکدیگر متفاوتاند.
رئیس اتحادیه فروشندگان گوشت قرمز اصفهان بیان کرد: گوشت درجه یک با استخوان 105 هزار تومان به فروش میرود که گوشتهای درشت، دلیل بدون استخوان فروختن این نوع از گوشتها هستند چرا که گوشتهای درشت با استخوان، کمتر به فروش میروند.
وی گفت: به طور قانونی قصابها حق بهره 8 درصدی از فروش را دارند که در این صورت باید گوشت را با قیمت 110 هزار تومان به فروش برسانند اما به دلیل اینکه توان خرید مردم کفاف این هزینههای سنگین را نمیدهد مصوبه اتحادیه 2 تا 3 درصد سود را برای قصابان تعیین کرده است.
پورباطنی اظهار داشت: اختلاف قیمت در بازارهای مختلف ناشی از نرخهای متفاوت است که البته نسبت استخوان در قیمت آنها بی اثر نیست و در حال حاضر فروشندگان نه تنها گران فروشی نمیکنند، بلکه از قیمت واقعی هم کمتر به فروش میرسانند مگر برای مشتریانی که به سلیقه خود گوشت اختصاصی سفارش میدهند.
وی درخصوص وضعیت بازار گوشت اصفهان افزود: به علت بالا بودن قیمت گوشت قدرت خرید مردم پایین آمده است و میزان خرید مردم بسیار کم است.
رئیس اتحادیه فروشندگان گوشت قرمز اصفهان بیان کرد: با توجه به اینکه مردم قدرت خرید ندارند بسیاری از فروشندگان ما فروش چندانی نداشته و رو به تعطیلی هستند.
وی گفت: در حالی که درآمد فروشندگان نسبت به قبل کاهش پیدا کرده است، دارایی هزینههای مربوط به خود را اخذ کرده و همچنین سالانه به هزینههایی مثل آب و برق نیز اضافه شده و این موجب تضعیف و شکست فروشندگان میشود.
تدام گرانی گوشت قرمز در اصفهان با عدم اشباع بازار از دام زنده
یکی از قصابهای شهر اصفهان با بیان اینکه گرانی قیمت گوشت سبب شده مردم این کالا را خریداری نکنند، گفت: بازار گوشت قرمز به شدت کساد شده و رکود بر آن حاکم است.
وی در پاسخ به اینکه آیا گرانی گوشت قرمز به دلیل کمبود دام زنده در اصفهان است، اظهار داشت: اکنون در شهرستانهای اطراف اصفهان اعم از شهرکرد، داران، تیران و کرون دام زنده به اندازه کافی وجود دارد اما بسیاری از آوردن دامها به بازار اصفهان خوداری میکنند.
این قصاب اصفهانی پیرامون اینکه بره زنده اکنون در میادین اصفهان 47 هزار تومان فروش میرود، افزود: تا زمانی که دام زنده به بازار عرضه و بازار اشباع نشود گرانی ادامه دارد، زیرا در شرایط فعلی عرضه و تقاضا همخوانی ندارد و همین عامل موجب گرانی این محصول شده است.
وی در پاسخ به اینکه آیا قیمت گوشت قرمز در بازار اصفهان طی روزهای آتی کاهش خواهد یافت، بیان کرد: در حال حاضر خرید دام از کشتارگاه تا درب قصابیها با حمل ونقل، هزینه کشتار برای قصاب 47 هزار تومان تمام میشود و احتمالا برای عید قربان قیمت آن به 50 هزار تومان هم برسد.
قصاب اصفهانی ادامه داد: اکنون گوشت گوسفندی در بازار اصفهان 105 هزار تومان، گوساله 95 هزار تومان فروخته میشود، اما مردم قدرت خرید ندارند و قصابیها هم با شرایط هزینههای اولیه نمیتوانند قیمت خود را پایین بیاورند، زیرا جز ضرر، سودی عاید آنها نمیشود.
وی یکی از مشکلات اصلی قصابان را دلالان این بازار دانست و گفت: وجود واسطهها و دلالها مهمترین دلایل افزایش قیمت گوشت قرمز در بازار است که برای کسب سود بیشتر هزینه سنگینی را بر مصرفکننده تحمیل میکنند.
این قصاب پیرامون اینکه اکنون دام زنده با بهای 41 هزار تومان وارد میادین اصفهان میشود، اظهار داشت: با وجود دلالان قیمت بره درشت 45 و بره کوچک 47 هزار تومان برای فروش معامله میشود.
وی با اشاره به اینکه هنوز هم صادرات دام زنده از مرزهای کشور انجام میشود، افزود: اکنون بیشترین قاچاق دام به کشورهای همسایه از جمله عراق صورت میگیرد.
سالهاست گوشت قرمز، پرهزینهترین کالای موجود در سبد غذایی خانوارها بوده و به همین جهت مصرف آن در خانوادههای غنی و مرفه با خانوادههایی که از لحاظ مالی تحت فشار هستند، تفاوت چشمگیری دارد و از این رو است که دولتمردان برنامهریزیهای ویژهای را باید برای تأمین آن تدارک ببینند.
واقعیت این است که میانگین قیمت سالانه گوشت در سال باید بهگونهای باشد که خانوادهها در دهکهای پایین جامعه و با حداقل دریافت دستمزد هم بتوانند به هر صورت شاخص پروتئین گوشتی مورد نیاز خود را تأمین کنند، اما متأسفانه به نظر میرسد این تقاضای عمومی پاسخ داده نمیشود.
در سالهای اخیر رکود بازار کاملا محسوس شده به طوری که عدم توانایی مردم در خرید گوشت و کم شدن قدرت خرید مهر تایید این مطلب است.
بیتردید حضور دلالان در بازار گوشت قرمز موجب ایجاد این آشفته بازار شده و مهمتر از دلایل گرانی گوشت، عملکرد مسئولان دولتی در تنظیم بازار این کالا است که مردم را در خرید یکی از اصلیترین مواد غذاییشان با مشکل روبهرو ساخته و سبب کمرنگی روزبهروز حضور این ماده پروتئینی در سبد مصرف خانوارها گردیده و از سفره برخی طبقات ضعیف جامعه حذف شده است.
با شرایط حاکم و گرانیهای ساعتی کالاهای اساسی، سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان موظف است تا با گرانفروشیها و سودجوییهای عدهای که به نفع خود و زیان مردم عمل میکنند، برخورد کند، اما در چنین شرایطی شاهد چنین برخوردهایی نیستیم و سودجویی دلالان همچنان ادامه دارد.