باشگاه خبرنگاران، سال از ورود این گونه ماهی به ایران که با نماد شادابی و جاری بودن زندگی در سفره هفتسین ایرانیان جایگاه ویژهای پیدا کرده است میگذرد. عموم مردم این موجود زیبا را ماهی شب عید می دانند و معتقدند عمر آن نهایتا دو- سه ماه بیشتر نیست درحالی که ماهی قرمز، ماهی شب عید نیست و شیشه عمر آن به دست ماست و درصورت فراهم کردن شرایط مناسب برای این جاندار، عمر مفیدش شش تا هشت سال است که البته میتواند تا 20 سال نیز عمر کند و به وزن 4.5 کیلوگرم و طول 60 سانتی متر برسد.
ماهی قرمز با نام علمی"Carassius auratus gibelio" که به نامهای ماهی طلایی، ماهی گلی، ماهی حوض نیز خوانده میشود گونهای ماهی از ردهٔ کپورچهها است. این ماهی همه چیز خوار است. موطن اصلی آن معمولاً در سیبری و جنوب شرقی آسیا است ولی هنوز در این مورد عقاید مختلف و گوناگونی وجود دارد.
انتشار این ماهی توسط انسان صورت گرفته و به این علت این ماهی در رودخانههای اروپا دیده میشود. این ماهی در ایران در حوضههای دریای خزر، دریاچه ارومیه، دریاچه هامون در سیستان و رودخانه کارون یافت می شود.
نکته بسیار جالب درباره شرایط زیستمحیطی این ماهی این است که این ماهی میتواند از تخمهای لقاح نیافته نیز به وجود آید. در واقع بعد از تخم ریزی، اسپرم (این اسپرم میتواندمتعلق به ماهیان نر همین زیرگونه یا اسپرم سایر کپور ماهیان باشد)وارد تخم میشود ولی با آن ترکیب نشده، از بین میرود و تنها باعث تحریک تخم شده و شروع به تقسیم میکند. البته از این تخمها فقط ماهیان ماده به وجود میآیند. چنین تولید مثلی را Gynogenese میگویند. بنابراین ماهیان ماده نیز قادر به حفظ و بقای نسل خود است. زمان تخم ریزی بر حسب دمای آب ماههای فروردین و اردیبهشت و دمای اّب مناسب برای تخم ریزی ۲۲-۱۸ درجه سانتی گراد است.
نکاتی درباره خرید و نگهداری ماهی قرمز
هنگام خرید ماهی قرمز دقت کنید این آبزی از نظر ظاهری دارای علائم بیماری نباشد. بالههای ماهی قرمز نباید تاخورده و جمع شده باشد. باله ماهی سالم پوسیدگی ندارد و روی سطح بدنش لکههای سفید یا قرمز رنگ وجود ندارد. چشمان ماهی قرمز نباید بیرون زده باشد و پولکهای آن نیز نباید ریخته باشد.شرایط نگهداری- برای نگهداری هر قطعه ماهی قرمز حتما دو لیتر آب لازم است. این ماهی را نباید در ظروف دهان گرد و کوچک نگهداری کرد و حتی المقدور برای جلوگیری از اشکال در سیستم جهتیابی این آبزی از ظروف چند ضعلی برای نگهداری استفاده شود.
- کنار شومینه، آشپزخانه و مکانهایی که تغییر دما زیاد است، مکان مناسبی برای نگهداری ماهی قرمز نیست.
- آب ماهی ها باید هفتهای یک تا دو بار تعویض شود.
- از دست زدن به ماهی قرمز و آب ماهی خوداری کنید. در صورت دست زدن به ماهی و آب آن باید نسبت به شستن دست با آب و صابون اقدام کرد.
- غذای این گونه آبزی باید صنعتی باشد در غیر این صورت از خوردههای نان و شیرینی استفاده شود.
- در پایان نوروز از ریختن ماهی قرمز به آبهای جاری و رودخانهها خودداری شود چراکه ممکن است بیماریهایی داشته باشند و وارد منابع آبی گردد. به همین منظور چندسالی است در هر شهری با همکاری شهرداریها مکانی مشخصی برای رهاسازی این آبزیان پس از ایام نوروز در نظر گرفته شده است.