وی افزود: اکنون این شرکتها که خوراک خود را با نرخ ۳۸۰۰ تومانی دریافت میکنند، اما محصول آنها به دو طریق عرضه در داخل و صادرات به فروش می رسد و ارز بدست آمده از صادرات محصولات خود را در بازار ثانویه به نرخ ارز حدود ۸هزار تومانی میفروشند.
قریشی گفت: بخش تلخ ماجرا اینجاست که در حالی که قیمت خوراک پتروشیمی ها با ارز ۳۸۰۰ تومانی به آنها داده می شود ولی ارز اختصاصی برای واردات دارو و کالاهای اساسی با نرخ ۴۲۰۰ تومان محاسبه میشود؛ این بدان معنی است که دولت نرخ خوراک پتروشیمی ها را ارزانتر از ارز کالاهای اساسی که مایحتاج مردم است، می دهد.
این پژوهشگر اقتصادی با اشاره به رانت پتروشیمیها تصریح کرد: اگر دولت خوراک پتروشیمیها را بر مبنای ارز ۴۲۰۰ تومانی به آنها بفروشد از رانت پتروشیمیها حدود ۳هزار میلیارد تومانی حذف میشود، این رقم برابر با یارانه نقدی کل ایرانیان در یک ماه است.
وی افزود: اگر دولت خوراک را بر مبنای بازار ثانویه یعنی ارز ۸ هزار تومانی به پتروشیمی ها بدهد، حدود 30 هزار میلیارد تومان رانت پتروشیمیها حذف میشود، این رقم نیز معادل یارانه ۹ماه کل ایرانیان است. در حال حاضر این پتروشیمی های خوراک دولتی حدود ۳۰ هزار میلیارد تومان رانت دریافت می کنند.
کنایه مجری به لابی افراد تصدی مدیرعاملی پتروشیمیها
کیا داوود اسفندیاری مجری برنامه پایش در خلال صحبت های قریشی به این رانت عظیم واکنش نشان داد و گفت : آدم حس می کند که این پتروشیمی ها در یک حکومت مستقلی قرار دارند که زود هیچکس به آنها نمیرسد.
وی افزود: پس بخاطر این رانت عظیم و وسوسه انگیز است که این روزها همه تلاش میکنند مدیرعامل یا عضو هیئت مدیره یک پتروشیمی شوند، متاسفانه پتروشیمیها مثل ابکش شدهاند و هر چه دلار در آنها ریخته میشود معلوم نیست چکار میکنند.