کد خبر: ۴۳۳۶۳۸
زمان انتشار: ۱۴:۳۱     ۱۴ آبان ۱۳۹۶
اجرای طرح رجیستری براساس مشاهدات میدانی بازار موبایل مشهد را تا حدود زیادی زمین‌گیر کرده است.
به گزارش پایگاه 598 به نقل از تسنیم، نخستین مرحله از طرح ثبت و شناسه‌دار کردن گوشی‌های تلفن‌همراه با هدف ساماندهی به این بازار پس از چندبار شکست و اما و اگرهای متعدد، از روز 28 مهرماه و با پایش آخرین شناسه‌های ترکیبی از گوشی و سیم کارت در شبکه اپراتورهای موبایل آغاز شد.

بر این اساس مقرر شده پس از مانیتورینگ شبکه برای شناسایی شناسه ترکیبی سیم کارت و گوشی‌هایی که هم‌اکنون در شبکه فعال است، بررسی و شناسایی اصالت چند مدل گوشی در دستور کار قرار گیرد. در واقع مقرر بود از همان زمان چند مدل از  گوشی‌های قاچاق  ممنوعه اعلام شده و در صورت عدم ثبت در سامانه گمرک، شرایط استفاده از آن در شبکه مخابراتی کشور مسدود شود که البته تا امروز برند مشخصی اعلام نشده است.

بر همین اساس مصوب شده از زمان اجرای طرح "رجیستری" تنها محموله‌هایی که از طریق مبادی رسمی گمرک وارد کشور شوند، سریال‌شان در دیتاسنتر مخابراتی دولت ثبت شود تا  پس از فروش در فروشگاه‌ها و قرار‌گرفتن سیم کارت خریداران در آن، امکان استفاده از آن گوشی‌ها وجود داشته باشد. مشخص است تمامی گوشی‌هایی که جز از طریق مبادی گمرکی وارد کشور شده و شماره سریال آن ثبت نشود امکان اتصال به اپراتورهای فعال کشور را نخواهد داشت.

در بازار موبایل مشهد چه خبر است؟

گشت و گذار در بازار موبایل مشهد حاکی از سردرگمی و تعلل اکثر مشتریان و نیز اظهارات متناقض فروشندگان دارد. تعدادی طرح رجیستری را مانور تبلیغی می‌دانند و به مشتریان اطمینان می‌دهند هیچ مشکلی پیش نخواهد آمد. از طرفی برخی فروشندگان دیگر نیز با استفاده از اطلاعات کم و سادگی مشتریان اقدام به اخذ مبلغی به عنوان هزینه رجیستر کردن گوشی در شبکه مخابراتی کشور می‌کنند.

این عدد بسته به قیمت گوشی خریداری شده و سادگی مشتری از 10 هزار تومان تا 100 هزار تومان متفاوت است. هر چند جدا از فرصت‌طلبی برخی فروشندگان این سوءاستفاده را باید ناشی از کم‌اطلاعی و بی‌توجهی خریداران نسبت به اطلاعیه‌ها و اخبار دانست. داغ‌ترین موضوع بحث میان فروشندگان و خریداران این سئوال است که گوشی مورد نیازشان را  امروز بخرند یا صبر کنند؟

اکثر فروشندگان حداقل اگر از آینده بازار هم اطلاعی نداشته باشند به‌دلیل نگرانی و ناخاطرجمعی از آینده گوشی‌های قاچاق موجود در فروشگاه‌شان، مشتری را با خبر احتمال گرانی گوشی در آینده نزدیک ترغیب به خرید می‌کنند که این امر خود کم کم منجر به افزایش صعودی قیمت‌ها می‌شود.

هرچند به گفته بسیاری از فروشندگان طبق اظهار‌نظر وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در صفحه اینستاگرام خود مبنی بر اینکه اجرای طرح رجیستری نباید سبب افزایش قیمت برای مصرف‌کننده نهایی شود؛ بسیاری از خریداران را حداقل برای روزهای آتی از خرید گوشی منصرف کرده اما به‌زعم بسیاری اظهار‌نظر محمد‌جواد آذری‌جهرمی مبنی بر سوءاستفاده و فضاسازی عده‌ای از فرصت‌طلبان در بازار تلفن همراه و عدم تغییر نظام  عرضه و تقاضا و اینکه: "طرح رجیستری تاکنون هیچ هزینه‌ای برای بازار تلفن همراه نداشته و مردم نباید ریال اضافه‌ای بیش از ارزش واقعی گوشی به فرصت‌طلبان پرداخت کنند"؛  به افزایش نگاه منفی و تردید مشتریان به فروشندگان و فعالان صنف تلفن همراه ختم شده است. اظهار نظری که بازار را به رکود و خریداران را به تماشاکنندگان صرف ویترین‌های موبایل فروشی مبدل ساخته است.

حداقل شاهد قیمت‌های متفاوت نیستم

یکی از مشتریانی که در حال بررسی گوشی‌های مورد نظرش است پیرامون طرح رجیستری می‌گوید: خوشحالم که این طرح اجرا می‌شود. حداقل بر اثر این طرح، گارانتی‌های "من درآوردی" که فقط پول می‌گیرند برچیده خواهد شد و از طرف دیگر این که از هر فروشگاهی شما یک برند خاص را قیمت کنید، عدد متفاوتی خواهید شنید و این خریدار را سردرگم می‌کند. امیدوارم اگر حتی به قیمت گرانی چند درصدی باشد دیگر شاید تفاوت‌های قیمت و آشفتگی نباشیم. فکر می‌کنم اگر قیمت یکسان باشد فروشندگان در راستای رقابت و جذب مشتری اقدام به ارائه خدمات متفاوتی کنند که در نهایت به نفع خریدار تمام شود.

خریداران مراقب گوشی‌های باز شده باشند

یکی از فعالان بازار موبایل مشهد می‌گوید: از روزی که اجرای طرح  رجیستری اعلام شد، فروشندگان تمام گوشی‌های قاچاق موجود انبارها را از ترس خارج شدن از چرخه مخابراتی از حالت "آکبند" خارج و با قرار دادن سیم کارت در آن در شبکه فعال کردند، هرچند بعد هم با نهایت دقت و تبحر اقدام به پلمپ بسته‌بندی‌ها کردند و همان گوشی‌های باز شده را گران‌تر هم عرضه می‌کنند. به گفته این فعال بازار تمامی گوشی‌ها دچار افزایش قیمت بین 10 تا 25 درصد شده‌اند. هرچند بخشی از این افزایش ناشی از شوک بازار از اجرای طرح است اما گرانی دلار و توقف پرداخت ارز مبادله‌ای به واردکنندگان نیز از دلایل دیگر این افزایش است.

این فعال بازار با اشاره به دلایل عدم تغییر محسوس در قیمت‌های سایت‌های فروش آنلاین مانند دیجی‌کالا بیان کرد: از آنجایی که این سایت‌ها اغلب از واردکنندگان رسمی گوشی خریداری می‌کنند و نیز با استفاده از فرصت التهاب بازار به فروش بالایی دست پیدا می‌کنند که قیمت متعادل و کمتر از بازار آن‌ها ناشی از همین فروش گسترده است.

منتظر گرانی گوشی‌های تلفن همراه باشید

افشین اکبری حداد نائب رئیس کمیته تخصصی موبایل کشور با اشاره به  رکود سنگین حاکم بر  بازار و نیز التهابات قیمتی، تمامی این مسائل را ناشی از جو روانی کاذب حاصل از شروع اجرای طرح رجیستری می‌داند. 

اکبری با اشاره به اظهاراتی مبنی بر عدم خرید گوشی؛ آن را اشتباه بزرگی دانست و افزود: تمام شرکت‌های مجاز وارد‌کننده گوشی تلفن همراه از 20 شهریورماه تا امروز حدود 5 درصد محصولات خود را گران ‌کرده‌اند. از طرف دیگر قیمت دلار افزایش یافته و ارز مبادلاتی نیز از چرخه تجارت حذف شده، قبلاً تفاوت قیمت گوشی قاچاق و قانونی به دلیل وجود ارز مبادلاتی تقریباً از بین می‌رفت اما حالا یک گوشی همراه قانونی باید علاوه بر 6 درصد عوارض، 9 درصد ارزش افزوده و 4 درصد علی‌الحساب مالیاتی پرداخت شود که مجموعاً رقمی معادل 19 درصد خواهد شد.

وی ادامه می‌دهد: در واقع یک گوشی یک میلیون تومانی به صورت قانونی 1190 هزار تومان قیمت خواهد خورد. حالا این در شرایطی است که کالا در بازار به صورت انبوه تامین شود و در گمرک گیر نکند وگرنه در صورت کمیابی در بازار این قیمت تا 30 درصد افزایش خواهد داشت. با توجه به  این شرایط باید منتظر یک افزایش قیمت منطقی در گوشی‌های تلفن همراه باشیم.

رئیس اتحادیه خدمات تلفن همراه مشهد با بیان این موضوع که هنوز هیچ مدل و برند گوشی تلفن همراهی برای رجیستری اعلام نشده بیان داشت: تنها آیفون ایکس به‌عنوان نخستین گوشی اعلام شده که آن هم در حد حرف و اظهار‌نظر است و بخشنامه‌ای پیرامون این موضوع ابلاغ نشده است. معتقدم این طرح موفق خواهد بود به شرطی که اتفاقی خارج از معادلات معمول در بازار گوشی همراه اتفاق نیافتد.

نائب رئیس کمیته تخصصی موبایل کشور همچنین در خاتمه با اشاره به بحث جمع‌آوری گوشی‌های آیفون نیز بیان داشت: 17 شرکت ثبت شده  و رسمی کار خدمات آیفون و ثبت سفارش خرید آن را  البته از کشورهای دیگر جز آمریکا انجام می‌دهند که همین شرکت‌ها با برخی آپل استورها جهت تامین خدمات پشتیبانی قرارداد دارند و قانونی به کار مشغول  هستند. بحث جمع‌آوری گوشی‌های آیفون در حد یک اظهار نظر غیرکارشناسی و شخصی است.

کریمی در پایان با اشاره به اهمیت اجرای صحیح طرح رجیستری اظهار داشت: اجرای کامل این طرح و تثبیت بازار شاید یکسال به طول انجامد و کار یک روز و یک ماه نیست.

نظرات بینندگان
نام:
ایمیل:
انتشاریافته:
در انتظار بررسی: ۰
* نظر:
جدیدترین اخبار پربازدید ها