وی در مصاحبه با «بیبیسی» مدعی شد که انگلیس تلاشهای خودش را برای متقاعد کردن دولت آمریکا به ریاست «دونالد ترامپ» برای حفظ توافق هستهای ایران انجام خواهد داد. ترامپ توافق هستهای را «مایه شرمساری برای آمریکا» خوانده و تهدید کرده که از آن خارج خواهد شد.
هاپتون گفت: «موضع بریتانیا درباره منافع برجام برای همه طرفین معلوم است و همینطور موضع ما درباره خروج از [این توافق] هم مشخص است. در حال حاضر قضاوت ما این است که منفعت پایبندی به برجام زیاد است و برای همین هم امیدواریم رئیسجمهور ترامپ، وقتی زمان آن برسد در برجام باقی بماند.»
سفیر انگلیس در تهران با بیان اینکه «مبنای قضاوت ما درباره برجام بر اساس تحلیل و بررسی آژانس بینالمللی انرژی اتمی است» اضافه کرد: «نظام نظارت آژانس خیلی دقیق و سختگیرانه است و تا حالا آژانس خیلی واضح گفته ایران به برجام پایبند بوده است.»
هاپتون خاطرنشان کرد تا زمانی که این وضعیت ادامه داشته باشد، انگلیس تمامی طرفها را به پایبندی به مفاد توافق هستهای با ایران ترغیب خواهد کرد.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی به عنوان مسئول نظارت بر حسن اجرای برجام، در هشت گزارش از زمان اجرایی شدن این توافق پایبندی کامل ایران به تمامی تعهداتش ذیل آن را تأیید کرده است.
این در حالی است که دولت ترامپ با متهم کردن ایران به عدم پایبندی به «روح توافق»، تحرکاتی را برای تصمیمگیری مجدد درباره آن آغاز کرده است. رسانههای آمریکایی گزارش دادهاند ترامپ در یک سخنرانی روز پنجشنبه عدم پایبندی ایران به برجام را اعلام خواهد کرد.
در صورتی که ترامپ پایبندی ایران به برجام را اعلام نکند، کنگره آمریکا طبق قوانین داخلی این کشور از مهلتی 60 روزه برای تصمیمگیری درباره بازگرداندن یا بازنکرداندن تحریمها علیه ایران برخوردار است. رأی به بازگشت تحریمها به معنی خروج آمریکا از توافق هستهای خواهد بود.
«هاپتون» در پاسخ به سوالی درباره واکنش انگلیس به اقدام احتمالی ترامپ برای عدم صدور تأییدیه برجام گفت: «اگر رئیسجمهور ترامپ به شکلی پایبندی ایران را تأیید نکند، برتانیا به تلاش خودش برای نگاه داشتن توافق ادامه خواهد داد. اینکه تمرکز فعالیتها [ی ما] روی کنگره باشد یا نه، بسته به اقدام بعدی آمریکاییها خواهد بود.»
سفیر انگلیس در تهران، در بخش دیگری از مصاحبه با «بیبیسی» به موضوع عدم تمایل بانکهای بینالمللی برای همکاری با ایران علیرغم حصول برجام پرداخت و ادعا کرد لندن تلاشهایی را برای ترغیب این بانکها جهت همکاری با ایران انجام داده است.
او علیرغم این، در پاسخ به این سوال که آیا با توجه به سهامدار بودن دولت انگلیس در برخی از بانکها، دولت نمیتواند سفارشی درباره همکاری با ایران انجام دهد گفت: «دولتها نمیتوانند بانکها و بخش خصوصی را مجبور کنند که تصمیم خاصی بگیرند.»
دیپلمات انگلیسی در ادامه خاطرنشان کرد: «میتوان اعتمادسازی کرد و درباره مسائل با جزئیات توضیح داد، ما تمامی این اقدامات را انجام میدهیم، ولی تصمیم با خود بانکها است. درست است که دولت بریتانیا در برخی بانکها سهام دارد ولی این برای ایجاب هیئت مدیره این بانکها برای کار با ایران کافی نیست.»
وی اضافه کرد: «این مسئله مختص بریتانیا نیست، در سطح اروپا هیچ بانک بزرگی با ایران کار نمیکند، ولی بانکهای کوچک و متوسط بیشتری در حال همکاری با ایران هستند. مسیر تحولات مثبت است.»