به گزارش پایگاه 598، دو سال از اجرای برنامه جامع اقدام مشترک (برجام )می گذرد. فارغ از صف بندی های سیاسی و اظهارات موافقان و مخالفان، این توافق یکی از بزرگترین دستاوردهای جمهوری اسلامی ایران در عرصه های بین المللی است.
به گزارش بانكداري ايراني ، آنطور که حسن روحانی رییس جمهور می گوید: «شرایط مناسب تری برای ارتقاء روابط اقتصادی ایران با کشورها پس از اجرای برجام ایجاد شده است» یا در جای دیگری گفته است: «برجام در گام اول تصور و توهم نادرستی مبنی بر اینکه ایران در فعالیتهای هستهای خود مخفیانه به دنبال ساخت بمب بوده است را برطرف کرد و در گام دوم تحریمهای ظالمانه، ضد قواعد حقوق بشری و مقررات بینالمللی را که به ضرر همه بود، برداشت» یا این نکته که: «برجام موانع را از پیش رو برداشت و به همین دلیل این توافق را برد ـ برد و به نفع همه میدانیم»
این سخنان نشان دهنده اهمیت رفع تحریم ها برای ایران و بازگشایی مسیر سرمایه گذاری های جدید برای اروپاست. با وجود کارشکنی هایی که آمریکا در اجرای این توافق خصوصا بعد از روی کارآمدن دونالد ترامپ انجام داده، اما اروپایی ها نشان دادند بیشتر به امضاهایشان تعهد دارند.
سرمایه گذاری های عظیم در ورود تکنولوژی های جدید به ویژه در حوزه خودور، اتصال سوییفت های بانکی، خرید هواپیماهای جدید، سرمایه گذاری توتال در حوزه نفت و گاز و انرژی از جمله دستاوردهای برجام و مؤید تعهدات اروپایی ها است. البته در این میان کارشکنی ها و عدم پایبندی به تعهدات از طرف آمریکا مشکلاتی را در اجرای صحیح توافقات ایجاد کرده است که یکی از مهم ترین این کارشکنی ها تضعیف اعتمادسازی اروپا و کشورهای عربی برای برقراری روابط بانکی در چارچوب ها و قواعد بین المللی است.
با اینکه در همان ایام خبر رسید بسیاری از مشکلات بانکی ایران و تحریم بانک های ایرانی رفع می شود اما هنوز این مسیر چالش هایی را روبروی خود می بیند.
بانک صادرات از جمله بانک هایی بود که پس از برجام تلاش کرد تا سد تحریم را بشکند. سوم آبان سال گذشته وزارت دارایی انگلیس اعلام کرد بر اساس تصمیم شورای اجرایی مقررات اتحادیه اروپا، اموال مسدود شده بانک صادرات ایران را آزاد کرده است.
در روز نهم همان ماه یعنی چند روز بعد، سفیر جمهوری اسلامی ایران در انگلیس گفته بود: تحریم ها علیه بانک صادرات ایران پس از مذاکره با مسئولان اتحادیه اروپا در سطح های مختلف برداشته شد که این امر امیدوارکننده و راهگشاست.
حمید بعیدی نژاد این رفع تحریم را کارگشا دانسته و گفت: رفع مسدودی اموال بانک صادرات ایران از سوی شورای اجرایی اتحادیه اروپا که در زمان مذاکرات برجام (برنامه جامع اقدام مشترک) محقق نشده بود، سرانجام به نتیجه رسید و این موضوع برطرف کننده نگرانی ما درباره تحریم یک بانک بزرگ ایرانی است.
وی در تشریح فرایند مذاکرات انجام شده برای تحقق این دستاورد مهم گفت: در پی مذاکرات متعدد در سطح های مختلف با مقام های ذیربط اتحادیه اروپا، دستگاه دیپلماسی کشور با همکاری نهادهای دیگر توانست شرایط را به گونه ای رقم بزند که بانک صادرات و شعبه بین المللی آن در لندن دیگر در فهرست تحریم اتحادیه اروپا نباشد.
سفیر جمهوری اسلامی ایران در لندن هم چنین تاکید کرده بود: رفع تحریمهای بانکی همچنان در دستور کار ایران قرار دارد و امیدواریم روز به روز در این عرصه با شرایط بهتری روبرو شویم. در همین راستا بانک مرکزی فرانسه هم با ارسال نامهای به شعبه بانک صادرات ایران در پاریس به طور رسمی حذف محدودیتهای اعمال شده علیه این بانک به دلیل تحریم ها را اعلام کرد. بانک مرکزی فرانسه در این نامه تاکید کرده بود اکنون بانک صادرات ایران قادر است تمام خدمات بانکی را به مشتریان خود ارائه دهد.
اخبار امیدوارکننده از این دست برای بقیه بانک هایی که شعبی در کشورهای خارجی داشتند در یک سال گذشته شنیده و خوانده شد.
به دنبال آن سیاوش زراعتی، مدیرعامل بانک صادرات ایران هم هفته گذشته از اقدامات موثر این بانک برای حل مشکلات بانکی صادرکنندگان ایرانی به قطر از طریق شعبه بانک صادرات در دوحه خبر داد.
وی درواکنش به اینکه بانکهای قطری با شعبه بانک صادرات که تنها شعبه بانکی ایرانی در این کشور است، همکاری چندانی ندارند و به همین دلیل صادرکنندگان ایرانی با مشکل بانکی برای توسعه تجارت و صادرات روبه رو هستند، گفت: میتوانم به صادرکنندگان بگویم که توافقاتی انجام شده و کارهای موثری برای حل مشکل آنها در حال انجام است.
زراعتی تاکید کرد: بانک صادرات ایران هم با تجار و صادرکنندگان ایرانی و هم با طرف قطری برای رفع موانع بانکی سر راه آنها مذاکراتی داشته است.وی ابراز امیدواری کرده که مشکلات بانکی در حال حل شدن است.
از این رو برداشته شدن این تحریم ها و بازگشایی منابع بلوکه شده برای بانک صادرات ایران به عنوان بزرگترین بانک بورسی کشور که دارای بیشترین شعب در نقاط مختلف جهان نیز هست، بازتاب مثبتی داشت و نقش آفرینی این بانک در عرصه های داخلی و بین المللی را بیش از پیش نمایان ساخته است.