زمین لرزه ای که در شهرستان های همجوار و حتی استان های خوزستان و لرستان نیز احساس شد. پس از وقوع زلزله و آسیب دیدن بسیاری از منازل مسکونی، گروه های امداد و نجات از استان های همجوار و مرکز استان به شهرستان آبدانان آمدند تا به مردم کمک کنند.
روز قبل از زلزله به دلیل پیش لرزه های زیادی که رخ داد و با اطلاع رسانی های قبلی ستاد بحران استان، رسانه های جمعی و گروهی مردم تا حدی آمادگی مواجه شدن با این زمین لرزه را داشتند که پس از لرزش ۶.۲ ریشتری زمین، خوشبختانه هیچ گونه آسیب جانی به مردم وارد نشد اما بسیاری از منازل مسکونی در شهرستانهای آبدانان، دهلران و دره شهر به شدت آسیب دیدند. در این بین آسیب زلزله به منازل مسکونی شهرستان آبدانان بیش از دیگر مناطق بود.
روزهای سخت پس از زلزله سپری شد و زمین اینجا هزاران بار لرزید اما گویی مردم با آن کمی خو گرفته بودند و زندگی زیر چادر در کوچه و بازار را به زندگی در زیر سقف های نا امن ترجیح می دادند.
آری روزهای سختی گذشت تا مردم آرام آرام به زندگی عادی برگشتند. مسئولین هم در کنار مردم بودند و از هیچ تلاشی برای خدمت رسانی به مردم زلزله زده دریغ نمی کردند.
بالاخره با تصویب هیئت دولت یازدهم، برای نوسازی و تعمیر واحدهای مسکونی آسیب دیده تسهیلاتی در نظر گرفته شد و مردم با دریافت این تسهیلات ساخت و ساز را شروع کردند تا خانه ای امن برای خود و فرزندانشان بسازند.
نوسازی و تعمیر۱۱ هزار واحد مسکونی در آبدانان
اکنون حدود سه سال از این زلزله می گذرد و اکثر منازل مسکونی آسیب دیده تعمیر و یا نوسازی شده اند. رئیس بنیاد مسکن انقلاب اسلامی شهرستان آبدانان در این باره به خبرنگار مهر گفت: تعداد سه هزار و ۳۲۲ واحد مسکونی در دو مرحله در شهرستان آبدانان بازسازی شده اند که از این میزان، تعداد دو هزار و ۵۲۲ واحد در مرحله اول و تعداد ۸۰۰ واحد در مرحله دوم بازسازی شدند.
محمد خدامرادی با اشاره به اینکه در مجموع تعداد هشت هزار و ۲۸ واحد مسکونی در شهرستان آبدانان تعمیری شناخته شده و تسهیلاتی برای تعمیر این واحدهای مسکونی نیز پرداخت شده است، گفت: تعداد شش هزار و ۶۲۸ واحد به عنوان واحد تعمیری نوع یک، دو و سه در مرحله اول تسهیلات دریافت کرده و تعداد یک هزار و ۴۰۰ واحد دیگر در مرحله دوم تسهیلات تعمیری دریافت کردند.
مردم همچنان منتظر مابقی بلاعوض مرحله دوم تسهیلات زلزله هستند
علی عسکر عموزاده ۴۰ سال سن دارد و در شهر مورموری از توابع آبدانان زندگی می کند و در این باره اظهار داشت: کار نوسازی منزل مسکونی خود را با استفاده از تسهیلات احداثی مرحله دوم انجام دادم اما مرحله دوم پرداخت تسهیلات زلزله نسبت به مرحله اول تفاوت هایی داشت.
تفاوت های پرداخت تسهیلات مرحله اول و دوم را از آقای عموزاده پرسیدیم که در جواب گفت: در مرحله اول به هر واحد مسکونی احداثی مبلغ ۲۵ میلیون تومان وام و مبلغ پنج میلیون تومان بلاعوض و همچنین مبلغ پنج میلیون تومان وام معیشتی می دادند و هر کسی که در مرحله اول توانست منزل خود را نوسازی کند، هزینه نظام مهندسی و طراحی نقشه رایگان بود.
وی ادامه داد: اما در مرحله دوم هرکسی اقدام به نوسازی منزل خود کرد، مبلغ ۲۰ میلیون تومان وام از یک بانک و ۱۰ میلیون تومان از بانک دیگر دریافت کرد که در همان لحظه اخذ وام ۱۰ میلیونی تومانی، قسط بندی آن نیز شروع شد و از پنج میلیون تومانی که می بایست همانند مرحله اول بلاعوض پرداخت کنند، تنها مبلغ دو میلیون و ۵۰۰ هزار تومان پرداخت کردند.
وی در ادامه گفت: علاوه بر اینکه مبلغ بلاعوض نسبت به مرحله اول نصف شد، متقاضیان مجبور به پرداخت هزینه نظام مهندسی و طراحی نقشه با نرخ های جدید و مبلغ بالاتری شدند.
غلام میری نیز یکی دیگر از شهروندان اهل مورموری است و در این باره افزود: بین مرحله اول و دوم چه فرقی وجود دارد که در مرحله دوم نصف بلاعوض پرداخت نشد و مردم همچنین مجبور شدند هزینه نظام مهندسی را بپردازند در صورتی که در مرحله اول اینگونه نبوده است.
وی همچنین اظهار داشت: در هیئت دولت و مجلس شورای اسلامی تصویب شده است که تسهیلات پرداختی احداث منازل مسکونی یک دوره سه ساله تنفس داشته باشد تا مردم بتوانند منازل خود را بازسازی و توانایی پرداخت اقساط وام را داشته باشند اما در مرحله اول این تنفس برای ۲۵ میلیون تومان است ولی در مرحله دوم این تنفس برای ۲۰ میلیون تومان است و ۱۰ میلیون تومان دیگر بلافاصله قسط بندی شد و پرداخت آن برای مردم مشکل ساز شده است.
این شهروند تصریح کرد: مبلغ دو میلیون و ۵۰۰ هزار تومان از بلاعوض باقی مانده بود که باید پرداخت می شد تا بتوانیم قسمتی از قرض هایی که برای ساخت منزل داشتیم را تسویه کنیم اما هر چقدر پیگیری کردیم تاکنون خبری مبنی بر پرداخت مابقی بلاعوض نشده است.
پرداخت مابقی بلاعوض مناطق زلزله زده به زودی
شهبازی مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی استان ایلام در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: با پیگیری و رایزنی که با مسئولان استانی داشتیم، یک هزار و ۴۰۰ واحد مسکونی مرحله دوم در حوزه جنوبی استان که در اثر زلزله سال ۹۳ دچار آسیب شدند در آینده نزدیک قسمتی از مابقی بلاعوض را دریافت می کنند.
وی افزود: از این میزان، تعداد ۸۰۰ واحد مسکونی در شهرستان آبدانان و ۶۰۰ واحد دیگر در شهرستان های دهلران و دره شهر وجود دارد که قرار است مابقی بلاعوض به آنان پرداخت شود.
شاپور پولادی معاون امور عمرانی استاندار ایلام نیز در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: با پیگیری هایی که انجام شده و با موافقت هیئت دولت از محل اعتبارات سیل ۹۵ شهر ایلام، قسمتی از بلاعوض مرحله دوم واحدهای احداثی زلزله استان پرداخت می شود.
وی افزود: برای هر واحد مسکونی بین یک تا دو میلیون تومان از مابقی بلاعوض تا اواخر شهریور ماه سال جاری پرداخت می شود.