به گزارش سرویس اقتصادی پایگاه 598، در سالی هستیم به نام تولید و اشتغال و نامهای سالهای اخیر همگی تأکید بر تولید داخلی و اقتصاد مقاومتی داشتهاست؛ اما متأسفانه تولید ملی در این سالها یکی از غریبترین عرصه ها در دید مسئولان بوده است. متاسفأنه امروزه شاهد تعطیلی 60% کارگاه ها و کارخانه ها هستیم و مابقی کارخانه های فعال با ظرفیتی کمتر از 50% به فعالیتهای تولیدی و صنعتی خود مشغول هستند.
جمعی از دانشجویان دانشگاههای استان قم در تاریخ 25/2/96
از شرکت کیان مبتکر پارس بازدید کردند. این شرکت، تولیدکنندۀ وسایل تهویۀ مطبوع
(کولر سلولزی، چیلر، پکیج، رادیاتور و...) است.
شرکتی با سابقه طلایی که مدیران آن در کارنامۀ خود دارای افتخارات شایانی از جمله گواهی ثبت اختراع، کارآفرین برتر، کارگروه برتر استان قم، صنعتگر نمونه استان قم، منتخب جشنوارۀ علم تا عمل و و... هستند. این شرکت در سالهای اخیر دچار مشکلهای زیادی شده و دانشجویان، شاهد فعالیت شرکت با 10 تا 12 درصد ظرفیت تولید بودند. درحالی که ظرفیت بالقوۀ این صنعت به یک کارخانه و حتی یک شهرک صنعتی خلاصه نمیشود.
در مصاحبه ای که با مدیرعامل شرکت کیان مبتکر پارس انجام دادیم متوجه بسیاری از مشکلات صنایع تولیدی و همچنین عدم حمایت عقلایی و حمایت به معنای واقعی کلمه شدیم. متأسفانه یکی از مشکلات اصلی این واحد و دیگر واحدها، تأمین سرمایه و نقدینگی است؛ امری که بانکها و صندوقهای حمایتی نیز تمایل زیادی به حمایت همهجانبه از آن ندارند. حتی حمایتهای انجامشده نیز هرچند شاید در ابتدا به صورت مُسکّنی به روح تولید است، اما درنهایت به مشکل عظیمی برای واحدهای تولیدی تبدیل شدهاست؛ به تعبیر واضحتر سختگیریها در وثیقه، بهره تسهیلات با نرخ بالا و همچنین زمان کوتاه و بسیار نامناسب برای باز پرداخت وامها مشکلات عدیدهای را ایجاد کرده است.
متأسفانه به دلیل همین مشکلات و نیز واردات و قاچاق بیرویۀ محصولات خارجی، شرکت کیان مبتکر پارس مجبور به اخراج حدود نیمی از کارگران خود شده است.
در شرایطی که مسئولان و نهادهای حمایتی از چنین تولیدکنندگانی غافلاند، مدیر عامل شرکت حقایقی را بازگو کرد که شنیدن آن دل هر ایرانی غیور را به درد میآورد:
بنا بر اظهارات ایشان، خلیل بارزانی از اقلیم کردستان عراق، به جهت صرفه جویی ارزشمندی که محصولات این شرکت در مصرف انرژی دارد و بهرهوری بیشتر آن، از این شرکت، تقاضای فعالیت و ساخت واحد تولیدی در کردستان را داشته و حتی تسهیلات و حمایتهای بیسابقهای را پیشنهاد نمودهاست:
- در اختیار قرار دادن زمین رایگان جهت احداث کارخانه،
- در اختیار قراردادن تمام انشعابات به صورت رایگان،
- کمک بلاعوض بالغ بر پنج میلیون دلار،
- هر میزان وام با سود 7/2 درصد،
- اعطای سند رسمی مالکیت کارخانه درصورت پیشرفت 30 درصدی کارخانه،
- محدودیت و ممنوعیت واردات کولرهای گازی و پکیج به کردستان در جهت حمایت این صنعت.
این درحالی است که باوجود پیشرفت 100 درصدی این کارخانه در داخل و 9 سال فعالیت چشمگیر آن، هنوز ملک آن در اختیار مالک کارخانه نیست و بانکها نیز این محل را به عنوان وثیقه جهت اعطای تسهیلات نمیپذیرند. میزان سرمایه گذاری نظام بانکی در این واحد تولیدی، کمتر از 1 درصد و سهم صندوق های حمایتی نیز کمتر از 7 درصد است. متأسفانه در کشور خودمان شاهد عدم همکاری و حمایت به معنای واقعی کلمه هستیم که هر صنعتگر و تولیدگر را از فعالیت باز می دارد.
دانشجویان در این بازدید، این مطالبه را در قالب پوسترهای موزاییکی بیان داشتند:
«بیکاری کارگران چه نسبتی با حمایت از تولید ملی دارد؟!!»
* محمدمهدی ربانی نژاد/ معاونت علمی و پژوهشی بسیج دانشجویی پردیس فارابی دانشگاه تهران