چندی پیش هاشمی رفسنجانی در مصاحبهای با روزنامه آرمان (24آبان) سال جاری مدعی شد:«مهدی دو، سه کسالت داشت که به زندان رفت. یکی مثانه بود. مثانه را جراحی کردند. مشکل قلبی هم پیدا کرده بود. از انفرادی با دستور آقا به بیمارستان بردند و این دفعه هم به خاطر قلبش آمد و به زندان برگشت»
این ادعا به سرعت تکذیب شد. دادستان تهران در هجدهمین نشست شورای معاونان دادستانی تهران در این باره به صراحت گفت: «دادستانی تهران پس از بررسی و کسب اطلاع از مقامات ذی ربط، این ادعا را کلاً تکذیب می کند.»
یک بررسی آماری اجمالی نشان میدهد که ادعای تکذیب شده هاشمی، دومین ادعای تکذیبی در یک ماه اخیر بود. او روزهای ابتدایی آبان نیز در دیدار با جمعی از اصحاب رسانه به وضعیت مهدی هاشمی گریزی زد و مدعی شد:«خوشبختانه با اعاده دادرسی پرونده مهدی موافقت شد و در حال حاضر هم این پرونده روند خوبی را سپری میکند.» ادعایی که چندروز بعد واکنش دادستان تهران را برانگیخت. جعفری دولتآبادی تکذیبش کرد و گفت «حسب پیگیریهای صورت گرفته و اعلام رئیس دیوان عالی کشور، محکومعلیه درخواست اعاده دادرسی را به دیوان عالی کشور ارائه کرده، ولی تاکنون پذیرفته نشده است. لذا خبر منتشره توسط برخی سایتهای خبری مبنی بر پذیرفته شدن درخواست اعاده دادرسی وی، خلاف واقع است و تکذیب میشود.»
*ادعاهایی که تکذیب شد/ تکذیب اهانت به نماینده ولی فقیه در مکه
مروری بر مجموعه اخبار و گزارشات منتشره از اظهارات هاشمی رفسنجانی در سالهای اخیر نشان میدهد که بخشی از این اظهارات به نوعی تکذیب شده و صرفا ادعاهایی بوده که واقعیت نداشته است.
تورق اخبار و گزارشات در این باره قابل توجه است: هاشمی رفسنجانی در مهرماه سال 93 در گفتگو با یکی از نشریات زنجیره ای، از تکنیک سالهای اخیر خود یعنی «خاطرهگویی» در انتقال مطالب خود استفا ده میکند. وی در این گفتوگو به بیان خاطره ای از سفر خود به عربستان در دولت نهم پرداخته و مدعی شده است:«من به دعوت ملک عبدالله و برای شرکت در کنفرانس گفتوگوی ادیان به مکه رفتم و در خلال سفر تفاهمات خوبی برای کمکردن اختلافات از طریق یک مجمع علمایی داشتیم و همزمان با سفرم، آنها محدودیتهای حجاج ایرانی، مخصوصاً حضور زنان در بقیع را برداشتند و مراسم سالگرد شهادت حضرت زهرا (س) شبانه و با حضور اکثر زائران ایرانی حاضر در مدینه و شیعیان، در قبرستان بقیع برگزار شد و حتی ما را به فدک بردند که باعث رونمایی از این قطعه ارزشمند گمشده در دل تاریخ 1400 ساله اسلام شد.
وقتی برگشتیم، ناگهان وزیر امور خارجه دولت احمدینژاد (منوچهر متکی) اعلام کرد که از آقای ریشهری که نماینده ولی فقیه در سازمان حج بود، در فرودگاه جده انگشتنگاری شد و به ایشان توهین کردند. من موضوع را از خود آقای ریشهری پرسیدم و گفت اصلا چنین چیزی نبود. خود ایشان به آقای متکی زنگ زد که چرا چنین خبری را پخش کردهاید؟ در جواب گفت: من تحت فشار بودم که چنین خبری را بسازم و بگویم. ببینید مصالح جهان اسلام و منافع کشور را فدای اختلافات سیاسی خویش کردند و پس از آن دیدید که عربستان چه رویکردی نسبت به ایران داشت و چه ضررهایی که بهخاطر این تخاصم ساختگی متوجه جهان اسلام، مخصوصا کشورهای اسلامی در منطقه شد.»
این خاطره در حالی از سوی هاشمی رفسنجانی بیان شد که بلافاصله یکی از نزدیکان منوچهر متکی ضمن نادرست خواندن این خاطره گفت: این بار چهارم است که این خاطره مطرح می شود. آقای متکی یکبار به این خاطره کذب پاسخ داده و دیگر در شان ایشان نیست که بخواهد چهار بار به یک مسئله نادرست پاسخ دهد!
*واکنش به ارائه اطلاعات نادرست به سازندگان «من روحانی هستم»
ابتدای سال 93 و بعد از انتشار مستندی به نام «من روحانی هستم» واکنش حامیان دولت را برانگیخت. منتقدان روایت این مستند درباره ماجرای مک فارلین را نادرست خواندند. نکته قابل تامل این که دستاندرکاران مستند مذکور تاکید کردند که این قسمت از مستند با توجه به خاطرات آقای هاشمی ساخته شده است.برخی منتقدان این مستند از جمله مهدی رحمانیان مدیر مسئول روزنامه شرق در اردیبهشت سال جاری در برنامه «گفت وگوی روز» رادیو گفت وگو به این مساله اشاره کرد و گفت: «آقای هاشمی برخی از مسائل را گفته است، اما بخش های مهم تری از مسائل را نگفته است. گفتن نصف حقیقت با دروغ فرقی ندارد.»
*مصداقی بر تحریف تاریخ / تکذیب ادعایی درباره علامه مصباح یزدی و رهبر معظم انقلاب
برپایه این گزارش، تکذیب ادعاهای هاشمی یک یا دو مورد نیست. از این رو در ماههای اخیر فعالان سیاسی - مطبوعاتی در مطالعه اظهارات هاشمی تامل بیشتری به خرج میدهند و زمان را برای اثبات صحت و سقم آن به خدمت میگیرند.
همچنان که هاشمی رفسنجانی چندی پیش با بیان خاطراتی مدعی شده بود آیت الله مصباح یزدی قبل از انقلاب از مبارزه با شاه کناره گیری کرده بود و به همین علت رهبر انقلاب به مدت 10 سال با ایشان قهر بوده است!
این در حالی بود که فارغ از تاییدات رهبر انقلاب درباره شخصیت علامه مصباح و تاکید بر اینکه «بنده نزدیک به 40 سال است که جناب آقای مصباح را می شناسم و به ایشان ارادت قلبی دارم»، حجه الاسلام سید حمید روحانی از مورخان با سابقه انقلاب نیز با تکذیب خاطرات هاشمی تاکید کرد این روایت، مصداق تحریف تاریخ محسوب می شود.
*فرافکنی و نقل خاطره نادرست تاکتیکی برای فرار از واقعیت
همزمان با ایام سالگرد قطعنامه 598 در سال 93 مصاحبهای از سردار رحیمصفوی منتشر شد که در آن مشی هاشمی و همفکرانش درباره دفاع مقدس مورد نقد قرار گرفته بود. رحیمصفوی در بخشی از این مصاحبه گفته بود: «رهبری سیاسی جنگ، یعنی آقای هاشــمی، با حضرت امام و رهبری نظامی جنگ هماهنگ نبود. به نظر من، آقای هاشمی به فکر قدرت بعد از امام بود و میخواست بعد از امام کشــور را اداره کند. لذا میخواست قدرت را در دست داشته باشد و شاید پیش خود فکر میکرد در این جنگ نباید همه چیز از بین برود. این برای حفظ قدرت خود و ادامه حکومت خودش بود که نمیخواست همه منابع کشور از بین برود.»
اما مدتی بعد هاشمی رفسنجانی به این بخش از گفتههای سردار رحیم صفوی واکنش نشان داد. وی باز هم از تاکتیک خاطرهگویی استفاده کرد و خاطرهای را به این مضمون که « یکی از فرماندهان - سردار ..-که من آخرین بار او را نجات دادم این روزها می بینم گاهی حرفهایی می زند! وی فاو را با آن همه امکانات و اموال گذاشت و برگشت از روی پلی که با زحمت ساخته بودیم و پس از این رخداد مرحوم خلخالی مراجعه کرده و گفت آمده است بخاطر از دست دادن فاو و دادن تلفات زیاد، سه نفر از فرماندهان سپاه و جنگ را اعدام کند چون باعث این همه خسارت وضرر به کشور ضرر شدهاند.
به آقای خلخالی گفتم شما که الآن قاضی دادگاه جنگ نیستی، قاضی دادگاه انقلابی. گفت بالاخره قاضی منصوب امام که هستم گفتم دلایلت را برای محاکمه بنویس و استدلال کن تا آخر جنگ که دادگاه تشکیل شود.حتی در آخر جنگ که امام دادگاه رسیدگی به تخلفات فرماندهان را زیر نظر من تشکیل دادند که متشکل از چند نفر از قضات برجسته بودند و زیر نظر من کار می کردند، تمایل بود بعضی ها را اعدام کنند علت این تصمیم به عملیات خیبر برمی گشت که در آن الحاق بین نیروها از جزیره وبیرون جزیره ممکن نشد و یک گردان نیروی ما بکلی نابود شد. خیلی از بزرگان -ازجمله رئیس جمهور وقت- می خواستند فرماندهانی که باعث این تلفات شده بودند اعدام شوند اما من اجازه ندادم که دادگاه نظامی با این نیروها که باخلوص جنگیده بودند والبته گاهی هم ضعف نشان داده بودند برخورد کند.»
اما این خاطره هاشمی رفسنجانی نیز در قالب گزارشی با عنوان قصور بدون مقصر در پایگاه اطلاعرسانی دفتر مقام معظم رهبری تکذیب شد.