به گزارش پایگاه 598، هوشنگ شجری در گفت وگو با تسنیم، درباره اینکه علت اصلی گسترش بیکاری چیست گفت: بیکاری و رشد منفی اقتصاد از پیامدهای رکود تورمی است و بیکاری به تنهایی نتیجه سیاست های ضد تورمی و رکود حاکم در بازار است.
وی با تأکید بر اینکه سیاست های ضد تورمی رکودزا است، ادامه داد: علت اینکه دولت در زمینه رکود نمی تواند مانور دهد این است که اگر بخواهد رکود را از بین ببرد به تورم افسارگسیخته می رسد به همین دلیل در سیاست های انبساطی که بتواند رکود را کنترل کند محتاط می کند.
استاد اقتصاد دانشگاه اصفهان درباره روند رو به رشد بیکاری گفت: امروز الگوی بیکاری و اشتغال در دنیا تغییر کرده است و الگوهای مدرنی شده اند. به طور مثال اگر در گذشته یک کارخانه فولادسازی ایجاد می شد، حدود 10تا15 هزار نفر در آنجا شاغل می شدند، اما در حال تعداد افراد شاغل در یک کارخانه فولاد سازی بیشتر از 1500 تا2 هزار نفر نیست چرا که صنایع مدرن و تلنولوژی پیشرفت کرده است و بخشی از فعالیت هایی که در گذشته توسط انسان انجام می شد اکنون توسط تکنولوژی انجام می شود.
وی با بیان اینکه امروزه تکنولوژی به گونه ای است که صنعت نمی تواند اشتغال را گسترش دهد گفت:با توجه به اینکه صنعت دیگر پاسخگوی اشتغال نیست، بسیاری از کشورهای دنیا الگوی اشتغال خود را تغییر داده اند و به سمت صنعت توریسم رفته است.
شجری گفت: درعصر حاضر گردشگری، یکی از پویاترین فعالیت های اقتصادی است. بر اساس آمار سازمان جهانی گردشگری توریسم چهارمین فعالیت اقتصادی دنیا محسوب می شود و حدود 30 درصد تولید ناخالص و بیش از 30 درصد اشتغال دنیا را به خود اختصاص داده است.
وی گفت: با توجه بیشتر به این بخش می توان چرخه ی اقتصادی کشور را به خوبی به گردش در آورد. به لحاظ اینکه گردشگری از لحاظ اقتصادی سبب ایجاد اشتغال و کاهش بیکاری و افزایش درآمد می شود در بسیاری از کشورهای پیشرفته امروزه گردشگری نیروی اصلی بهبود و رشد اقتصادی کشورهای در حال توسعه محسوب می شود.
شجری با بیان اینکه گردشگری از آن جهت پویا است که چندگانه است، گفت: این بخش از هتل داری، مخابرات وحمل و نقل و... را در بر می گیرد. سرمایه گذاری در چنین حوزه هایی الگوی جدید اشتغال است.
استاد اقتصاد دانشگاه اصفهان در بیان راهکارهای کنترل نرخ بیکاری گفت: اولین گام تعدیل سیاست های ضد تورمی از سوی دولت و سپس تغییر الگوهای اشتغال به روش مدرن است. اگر رکود کنترل شود تولید و رشد اقتصادی تحریک می شود و به دنبال آن اشتغال بالا میرود، چون برای تولید به نیروی انسانی نیاز داریم و با تولید کالاها و ارائه آن به بازار تورم هم به تدریج تثبیت و بازار از رکود خارج میشود.
وی درباره علت بیکاری فارغ التحصیلان دانشگاهی هم گفت: نداشتن مهارت علت اصلی بیکاری فارغ التحصیلان است.در جامعه فعلی اشتغال در زمینه هایی ایجاد می شود که در دانشگاه ها هیچ توجهی به آن نمی شود. به طور مثال شاید در دانشگاه ها سالیانه 500فارغ التحصیل هتلداری نداشته باشیم. این در حالی است که سالانه هزاران فارغ التحصیل مدیریت داریم که برای الگوهای فعلی اشتغال مناسب نیست. متأسفانه به دلیل نداشتن مدل پیشرفته برای اشتغال، بیکاری در کشور معضل اصلی شده است. در شرایط فعلی صنایعی مانند فولاد می تواند برای افزایش تولید موثر باشد اما برای ایجاد اشتغال راهکار موثری نیست. سرمایه گذاری سنتی مانند سنگ آهن و فولاد کارآیی لازم را مانند گذشته در ایجاد اشتغال ندارد.