کد خبر: ۳۹۲۱۰
زمان انتشار: ۰۰:۴۱     ۲۰ بهمن ۱۳۹۰
پروژه نهايي "تلسكوپ بي نهايت بزرگ اروپا" كه بزرگترين تلسكوپ دنيا است و از سال 2018 فعاليت خود را آغاز مي كند از امسال و همزمان با برنامه هاي پنجاهمين سالگرد تاسيس رصدخانه جنوبي اروپا در اين سازمان اجرا مي شود.

به گزارش598 به نقل از مهر، سال 2012 مصادف با پنجاهمين سال تاسيس رصدخانه جنوبي اروپا (اسو) در شيلي است. "اسو"، مهمترين سازمان بين دولتي نجوم در دنيا است.

"تيم دو زيئو"، مدير كل رصدخانه جنوبي در اين خصوص مي گويد: "پنجاهمين سال تاسيس اسو با يكي از هيجان انگيزترين دوره تاريخ نجوم اروپا و دنيا همراه شده است كه در آن، موفقيتهاي بزرگ علمي و فناوري جشن گرفته مي شود. به همين منظور، اسو در طول مدت اين سال، فعاليتهاي جالبي را در دستور كار دارد. از زمان تاسيس اسو در سال 1962، اين سازمان تاكنون مسيري طولاني را پشت سر گذاشته و پس از نيم قرن فعاليت، امروز به يك قطب بزرگ در جامعه تحقيقات نجومي تبديل شده و اكنون به عنوان پربازده ترين رصدخانه دنيا شناخته مي شود."

رصدخانه جنوبي اروپا وابسته به آژانس فضايي اروپا (اسا) با همكاري 14 كشور اتريش، بلژيك، دانمارك، فنلاند، فرانسه، آلمان، انگليس، هلند، پرتغال، جمهوري چك، اسپانيا، سوئد و سوئيس تاسيس شد و در سال 2010 برزيل نيز به عضويت اين سازمان درآمد.

اسو بزرگترين تلسكوپ دنيا را مي سازد 
ESO درحال حاضر مشغول ساخت بزرگترين تلسكوپ زميني دنيا است كه رصد در نور مرئي و نزديك به مادون قرمز را امكانپذير مي كند.
 
اين تلسكوپ كه E-ELT (تلسكوپ بي نهايت بزرگ اروپا) نام دارد قرار است به بزرگترين چشم دنيا كه به آسمان خيره شده است تبديل شود.
 
كنسرسيومي متشكل از 15 كشور عضو اسو در اكتبر 2011 به تائيد جديدي در خصوص اينكه  پروژه ساخت E-ELT مي تواند از سال 2012 با بودجه پيشنهادي هزار و 82 ميليون يورو آغاز شود دست يافت.
 
پروژه پايه تعريف اين تلسكوپ تا پايان سال 2006 به پايان رسيد و پروژه نهايي آن كه از امسال آغاز مي شود از سال 2018 وارد عمل خواهد شد.
 
در اين پروژه بيش از 30 موسسه علمي و صنعتي فناوريهاي برتر در قالب برنامه ششم مطالعه طراحي ELT و برنامه هفتم پروژه آماده سازي E-ELT كه بخشي از بودجه آن را كميسيون اروپا تامين مي كند شركت دارند.
 
بر فراز كوههاي آند در شيلي
 
اين تلسكوپ در منطقه "سرّو آرمازونز" در كوههاي آند شيلي در ارتفاع 3 هزار و 60 متري نصب خواهد شد. به دليل شفافيت و آرامش اتمسفر و دور بودن از آلودگيهاي نوري شهرهاي بزرگ در اين ارتفاع، اين محل براي نصب اين تلسكوپ انتخاب شده است.
 
بزرگترين تلسكوپ دنيا از چه ساختاري تشكيل شده است
 
E-ELT از سيستمي متشكل از 5 آينه تشكيل شده كه قطر بزرگترين آنها 39.4 متر و به بزرگي نصف زمين فوتبال است. اين آينه بزرگ به تنهايي از 798 ريز- آينه شش ضلعي هريك به پهناي 145 سانتيمتر و قطر 5 سانتيمتر ساخته شده است.
 
تمامي اين آينه ها از قابليت بدشكل شدن برخوردارند و بنابراين مي توانند در هر لحظه با انحناي كمتر از يك ده هزارم يك تار مو يك سطح بسيار دقيق و صاف را ارائه كنند. در ساخت آينه چهارم كه M4 نام دارد و يك قطعه بسيار فناورانه به شمار مي رود 6 هزار نفر شركت داشته اند.
 
اين "ابَر تلسكوپ" كه در حدود 3 هزار تن وزن دارد در يك ساختمان بزرگ مدور قرار خواهد گرفت كه مي تواند هماهنگ و در جهت اين دستگاه حركت كند.
 
 
نقش E-ELT در نجوم
E-ELT قادر خواهد بود نورهاي بسيار ضعيف را از فواصل بسيار دور كيهان جمع آوري كند و مثلاً مي تواند يك لامپ بزرگراه را در مريخ ببيند و باوجود ابعاد عظيمي كه دارد از دقت بسيار بالايي برخوردار است و مي تواند يك سكه 2 يورويي را از فاصله 100 كيلومتري هدف بگيرد.
 
بنابراين، E-ELT ابزاري ايده آل براي رصد مستقيم يا غيرمستقيم سيارات منظومه هاي همسايه و درك درصد امكان وجود شرايط سازگار با حياتي كه در زمين مي شناسيم در ساير سيارات است.
 
اين تلسكوپ مي تواند در مطالعه اينكه ستارگان، كهكشانها و سياه چاله ها چگونه ساخته مي شوند و توسعه مي يابند، اندازه گيري مستقيم گسترش جهان نسبت به ابعاد آن در 10 ميليارد سال قبل، بررسي نظريه نسبيت عمومي و ارزيابي ثابتهاي فيزيك از جمله جرم پروتون و الكترون كاربرد داشته باشد.
 
همچنين اين تلسكوپ مي تواند به اين پرسش بنيادي كه آيا ما در جهان تنها هستيم پاسخ دهد و حيات بيگانه را رصد كند.
نظرات بینندگان
نام:
ایمیل:
انتشاریافته:
در انتظار بررسی: ۰
* نظر:
جدیدترین اخبار پربازدید ها