کد خبر: ۳۹۰۷۴۸
زمان انتشار: ۱۴:۵۴     ۰۶ شهريور ۱۳۹۵
حسن روحاني كه پيش از توافق هسته‌اي حتي حل مشكل آب كشور را نيز منوط به انعقاد برجام كرده بود اكنون با مطالبه جدي افكار عمومي در خصوص نتايج اين توافق روبرو است، مطالباتي كه باعث شده اهداف برجام در سخنان او و ديگر مسئولان دولتي تغيير كند.
به گزارش پایگاه 598، نسيم آنلاين نوشت: در حالي كه بيش از يك سال از زمان انعقاد برجام و 7ماه از اجراي آن مي‌گذرد، توافق هسته‌اي ايران و 1+5 كه مقامات دولت يازدهم اميدوار بودند حلال مشكلات اقتصادي، سياسي و بين‌المللي آنان باشد اكنون خود تبديل به معضلي فراگير براي دولت بويژه در ايام نزديك به انتخابات شده است.

روحاني كه پيش از توافق هسته‌اي حتي حل مشكل آب كشور را نيز منوط به انعقاد برجام كرده بود اكنون با مطالبه جدي افكار عمومي در خصوص نتايج اين توافق روبرو است.

روحاني اواسط خرداد 94 گفته بود: "ما وقتي مي‌گوييم بايد تحريم‌هاي ظالمانه رفع شود بعضي‌ها چشمان‌شان زياد نچرخد. تحريم‌هاي ظالمانه بايد از بين برود تا سرمايه بيايد و مشكل محيط زيست، اشتغال، صنعت و آب خوردن مردم حل شود، منابع آبي زياد شده و بانك‌ها احيا شوند. آنها كه ملت ما را تحريم كرده‌اند ظلم بزرگي مرتكب شده‌اند اما عده‌اي در داخل هم نمي‌دانستند تحريم چيست."

رئيس‌جمهور كه در وعده‌هاي انتخاباتي خود قول داده بود كه در دوران رياست جمهوري‌اش "هم چرخ سانتريفيوژ بچرخد و هم چرخ زندگي مردم"، طي سه سال گذشته كشور را وارد ركود بي‌سابقه‌اي كرده است كه به اذعان كارشناسان موافق و مخالف دولت، خروج از آن خيلي هم آسان و يا حتي شدني نخواهد بود. (اينجا را بخوانيد) همه آمارها مي‌گويد كه طي سه سال گذشته نقدينگي در جامعه مرز "هزار هزار ميليارد تومان" را درنورديده است (اينجا را بخوانيد)، 60 درصد از بنگاه‌هاي توليدي كوچك و بزرگ كشور نيمه تعطيل و يا تعطيل كامل شده‌اند (اينجا را بخوانيد) و شرايط آنقدر درهم شده است كه در سال گذشته دولت به دليل شرايط بد اقتصادي مجوز اعلام ميزان رشد اقتصادي را به بانك مركزي نداد.

البته همه اينها در حالي اتفاق افتاده است كه حسن روحاني و كابينه‌اش به سفرهاي متعدد و مكرر خارجي‌ها به تهران در دوران پسابرجام مي‌بالند، سفرهايي كه تبليغات فراواني در خصوص سرمايه‌گذاري‌هاي خارجي در صنايع كشور را به دنبال داشته اما نتايج آن حاكي از عدم امضاء قراردادهاي مهم براي سرمايه‌گذاري در كشور است و طبق آمار رسمي دولت ميزان سرمايه‌گذاري خارجي در كشور نيز افت محسوسي را تجربه نموده است.

ناظران سياسي اين روزها مي‌گويند حسن روحاني اكنون خود را در برابر سوالات مردم در خصوص هزينه و فايده برجام، بي‌پاسخ مي‌بيند و در شرايطي كه براساس نظرسنجي‌ها اميد مردم به وعده "رفع مشكلات اقتصادي" در دوران بعد از توافق هسته‌اي به كمترين ميزان خود رسيده است، رئيس جمهور و همراهان او مدتي است كه در پي راهي براي كاهش انتظارات مردم آن هم در ايام پيش رو يعني زمان انتخابات رياست جمهوري هستند.

برخي خبرها در فضاي مجازي حاكي از اين است كه در يكي از جلسات اتاق فكر مشترك بين نزديكان دولت و برخي اصلاح‌طلبان، با بحث بر سر همين موضوع، تصميم بر اين شده است كه تلاش شود هدف اصلي برجام در افكار عمومي رفع سايه جنگ از سر مردم و كشور معرفي گردد تا عدم توفيق در حل مشكلات اقتصادي كه از روز اول دولت به عنوان هدف اصلي برجام به مردم معرفي شده بود، از اذهان دور شود.

رئيس‌جمهور براي اين منظور، ابتدا در سفر استاني به سمنان (اينجا را بخوانيد) و سپس در مراسم ارتحال امام خميني (ره) در حرم مطهر  (اينجا را بخوانيد) و نهايتاً در گفتگوي تلويزيوني اخير خود با مردم (اينجا را بخوانيد)؛ تاكيد سخنان خود را بر "رفع سايه جنگ" از بالاي سر كشور گذاشت و آن را مهمترين نتيجه برجام در جامعه معرفي كرد.

او در اين سخنراني‌هاي خود مكرراً از تهديدات جنگ در سالهاي گذشته گفت و تاكيد كرد: دشمنان پرونده ما را به شوراي امنيت و در ذيل فصل هفتم منشور سازمان ملل متحد  برده بودند و شش الي هفت قطعنامه و تحريم‌هاي سخت و شديد عليه كشورمان تصويب كرده بودند و هر زماني ممكن بود كشورمان با آتش و جنگ ناخواسته مواجه شود، امروز اين تهديد رفع شده است.

علاوه بر روحاني رسانه‌هاي نزديك به دولت نيز اين مصوبه جلسه ياد شده را در دستور كار خود قرار دادند. آنها اين روزها هم‌راستا با رئيس جمهور نجات كشور از سايه شوم جنگ به وسيله برجام را "تيتر يك" مي‌كنند و تلاش پيوسته دارند در گفتگو با مقامات و كارشناسان نزديك به خود بر اين نكته تاكيد كنند كه اگر توافق هسته‌اي ايران و 1+5 شكل نمي‌گرفت قطعا كشور به سراشيبي جنگ مي‌لغزيد.

از جمله افرادي كه اخيرا برجام را نجات دهند كشور توصيف كرده محمدرضا خباز استاندار اصلاح‌طلب سمنان و معاون سابق معاونت پارلماني رئيس‌جمهور است كه اظهار داشته: دولت تدبير و اميد در ديپلماسي خارجي با استدلال لازم كشور را از جنگ حتمي نجات داد، چرا كه جنگ استعدادهاي كشور را از بين مي‌برد.(اينجا را بخوانيد)

علاوه بر خباز، صادق ملكي كارشناس مسائل بين‌الملل در سايت اصلاح‌طلب ديپلماسي ايراني هم كه متعلق به صادق خرازي است در همين خصوص عنوان مي‌كند: ما امروز در جايي ايستاده‌ايم كه خطر جنگ از ايران دور شده و اگر ترامپ‌هاي داخلي بگذارند و مخالفان صادق برجام اندكي صبر نمايند، خواهند ديد كه كشور با برجام نه تنها از خطر رهايي يافته بلكه در سايه تعامل با منطقه و جهان، بسترهاي رشد و شكوفايي ايران به شكل فزاينده‌اي نيز فراهم خواهد شد. (اينجا را بخوانيد)

همچنين سيدمحمد صدر معاون عربي و آفريقاي وزرات امورخارجه دولت اصلاحات هم در جايي ديگر ابراز عقيده مي‌كند و مي‌گويد: امروز به اعتقاد من مهم‌ترين وظيفه دولت، هر دولتي كه روي كار باشد، اين است كه سعي كند جنگ ديگري به ايران تحميل نشود و به نظر من اين دولت، يعني دولت آقاي روحاني، به واسطه برجام چنين كاري را انجام داد. (اينجا را بخوانيد)

از ديگر موارد اين ماجرا مي‌توان از يادداشت بهروز بنيادي نماينده اصلاح‌طلب مجلس دهم در روزنامه اعتماد هم نام برد، جايي كه او مي‌گويد: ملت ما با راي خود در خرداد ۹۲ به دنبال رفع تحريم‌ها و از بين بردن خطر حمله نظامي به كشور بود امري كه با حمايت‌هاي رهبري معظم و پيگيري مسوولان اجرايي به ثمر نشست. (اينجا را بخوانيد)

ابراهيم اصغرزاده اما ديگر فردي است كه اين موضع دولت را تقويت مي‌كند. اين فعال اصلاح طلب در گفتگو با روزنامه اعتماد تاكيد مي‌كند كه "اصلا نفس برجام، برداشتن سايه تهديد جنگ عليه ايران بود كه اين هدف محقق شد." (اينجا را بخوانيد)

اما همه اين اظهارات در حالي انجام مي‌شود كه بسيار از صاحب نظران سياسي كشور هم جهت با مقامات امنيتي بارها تاكيد كرده‌اند كه نه تنها خطر جنگ پيش از برجام بر روي سر كشور وجود نداشته بلكه آنچه كه كشور را امن نگه داشته نه توافق با قدرت‌هاي خارجي بلكه قدرت نظامي كشور براي پاسخ پشيمان كننده بر هم نوع تعدي خارجي است، آنچنان كه از سال 2000 در مرزهاي شرقي ايران يعني در افغانستان، از سال 2003 در مرزهاي غربي يعني عراق و از قريب به 5 سال پيش در سوريه جنگ بزرگي واقع شده است، اما ايران همچنان جزيره ثبات و امنيت باقي مانده است و اين مورد اذعان كارشناسان مختلف با ديدگاه هاي متفاوت نسبت به ايران است، كارشناساني كه ايمان و مجاهدت هاي جوانان و فرماندهان نظامي كشور از جمله سرلشگر قاسم سليماني را مهمترين مولفه در تامين امنيت كشور مي دانند.

حال بايد ديد دولتي كه مدتهاست اميدوار است بتواند با توافق هسته‌اي كارآمدي خود را نشان دهد اين بار مي‌تواند با شيفت توقعات مردم از رفع مشكلات اقتصادي در برجام به هراس از جنگ فضايي و تخيلي غربي‌‌ها، با مسئوليت آنچه به مردم وعده داده و اكنون محقق نشده است را از دوش خود بردارد؟


نظرات بینندگان
نام:
ایمیل:
انتشاریافته:
در انتظار بررسی: ۰
* نظر:
جدیدترین اخبار پربازدید ها