ترکان: آقایان 8 سال به اقتصاد، صنعت و تجارت کشور لطمه وارد کردند و امروز نگران اقدامات دولت یازدهم هستند که این دولت از سوی ناچاری باید دنبال می کرد و چاره ای نداشت. ادعا می کنند دولت موفق عمل نکرده و به طرف خارجی امتیاز داده است و اکنون دستاوردی نصیب ایران نشده است و یا ادعا می کنند که دولت عملکرد اقتصادی موفقی نداشته است اما هیچ گاه نمی گویند که ما ویرانه ای را به دولت یازدهم تحویل دادیم!. هیچ گاه نمی گویند در طول دوره هایی که تحریم ها را کاغذ پاره می دانستند 35 میلیارد دلار کجا رفت؟! البته می دانیم که دولت روحانی باید پاسخگوی بی تدبیری دولت قبل باشد.
اگر سیستم بانکی ما متلاشی شده به همین خاطر است. بدهیهای سیستم بانکی مگر در این دولت درست شده است؟! این بدهیهای هنگفت در دولت قبل ایجاد شده و تبعات آن گریبانگیر ما شده است. اگر ٣٥ میلیارد دلار منابع بانک مرکزی به دست شرکت نیکو بوده و غیرموجه هزینه شده، در دولت قبل بوده است.
اگر ٥٤٠ میلیارد تومان جمعا دولت به بانکها و سیستم بانکی و غیربانکی
از جمله پیمانکاران و صندوقهای بازنشستگی بدهکار است، در دولت پیشین بوده
است.
مثل این که برخی افراد فراموش کردهاند که اینها به دولت آقای روحانی به
ارث رسیده است. من حاضر هستم در مورد تکتک آنها صحبت کنم که بدهیهای ارزی
به بانک مرکزی از طریق شرکت نیکو و بدهی به پیمانکاران و صندوقهای
بازنشستگی از دولت قبل به ما رسیده است. تمام این موارد از برجام یا از
ناتوانی دولت روحانی نیست .اینها اسمش ، ارثیه دولت روحانی است.
من معتقدم عامل ناکارآمدی سیستم بانکی در وصل شدن به سیستم جهانی را نباید در اقدامات دوسال قبل جست بلکه باید درعملکرد 8سال پیش در قضیه پول شویی جستجو کرد. بالاخره زمان می برد تا ما با جهان اعتماد سازی کنیم.
ترکان: در تبلیغات علیه دولت روحانی مسائل بسیاری گم شده است. واقعیت این است که ما در آمریکا که یک دولت متخاصم است سرمایه گذاری کردیم. اولا این کار تخلف محسوب می شود و باید قوه قضاییه به این قضیه ورود کند. ثانیا، اقدام به سرمایهگذاری توسط مسوولان وقت بانک مرکزی ایران که به خرید اوراق قرضه دولتی آمریکا به عنوان یک کشور متخاصم انجامید با سیاست جمهوری اسلامی ایران در تضاد است. مجلس باید به این قضیه رسیدگی می کرد که از آن زمان تا امروز ما نظارتی از سوی مجلس نداشته ایم.
این افرادی که امروز کمیسیون برجام تشکیل داده اند، آن روز کجا بودند؟! در همان زمان که پروندههایی در آمریکا علیه ایران مطرح بود، امکان ضبط اموال دولتها برای پرداخت به قربانیان آمریکایی را مجاز دانسته بود. بنابراین، این اقدام دولت قبل، تخلف مشخص از قانون محسوب می شود و باید قوه قضاییه به این مساله ورود کند. درطول دوره احمدی نژاد ما با بی تدبیری های زیادی روبرو بودیم که این فقط یک مورد آن است.
ترکان: مرحوم فرج الله سلحشور فیلم حضرت یوسف (ع) را چند سال پیش ساخت.
در آنجا به یک روایت قرآنی اشاره کرد که در جریان داستان حضرت یوسف آمده
است. اینکه پس از 7 سال وفور نعمت و فراوانی؛ 7 سال خشکسالی نصیب ملت مصر
شد. اما اگر دقت کنید خود ما در طول سال های گذشته با اقدامات مان مسبب
گرفتاری امروز سیستم بانکی و اقتصادی کشور شده ایم.به تعبیر بهتر، عامل
قحطی و وضعیت نامساعد اقتصادی امروز ما، بی تدبیری دیروز ماست.
امروز عربستان محصول و سرمایه حاصل از افزایش 7 سال پیش قیمت نفت را علیه
ایران استفاده می کند. قیمت نفت برای هر دو کشور افزایش یافت و به بشکه ای
فراتر از 100 دلار رسید. عربستان ذخیره سازی و سرمایه گذاری کرد و امروز
حاصل سرمایه گذاری اش را در اختیار گروه های تروریستی قرار می دهد تا علیه
منافع ایران اقدام کنند اما ما در طول دولتهای نهم و دهم چه کردیم؟! علاوه
بر اینکه معلوم نیست آن پول ها چگونه هزینه شده است و اینکه ما چه استفاده
ای از آن برده ایم؛ امروز دولت یازدهم 540 میلیارد بدهی دارد.
این خشکسالی و بی بهره بودن امروز، محصول دولتهای نهم و دهم است. اینها عدم موفقیت دولت روحانی نیست. دولت روحانی این مشکلات را شناسایی کرده و برای حل آن دارد در قالب برنامه ششم توسعه کشور اقدام میکند.
ما به مانند داستان حضرت یوسف حالا با خشکسالی گسترده که البته حاصل بی تدبیری دولت گذشته است، روبرو هستیم. از سوی دیگر، با فساد گسترده و فرار از مالیات روبرو هستیم.
من معتقدم در جریان افشای اسناد پاناما هم باید بررسی شود که دولت قبل
چه نقشی داشته است؟!. قوه قضاییه باید به این موضوعات رسیدگی کند. نمی
توانیم از این مسائل عبور کنیم و بگوییم حالا کارنامه دولت یازدهم را بررسی
کنید. هر چند فکر می کنم ما در دولت تلاش کرده ایم که تنها آواربرداری
کنیم.
تنها سه ماه است که برجام مصوب شده و باید پرسید آیا در این مدت کوتاه،
اقتصاد کشور پس از 36 ماه تخریب مداوم و قطعنامههایی که علیه ایران اجرا
شد، بازسازی میشود؟ آیا توفیق اقتصادی به ضرر کشور است؟ وقتی عدهای فقط
درباره تقابل با جهان صحبت میکنند معلوم است که سرمایهگذاران خارجی به
کشور نمیآیند و حتی سرمایه گذاران داخلی نیز تحریک میشوند که وارد صحنه
نشوند.
ترکان: بدون شک روحانی برنده انتخابات آینده است. البته علیه دولت تخریب و شایعه سازی فراوان انجام می شود اما هرآنچه در هفتم اسفند 94 اتفاق افتاد در خرداد 96 هم روی می دهد. می دانیم در اسفند ماه هم سرو صدای برخی زیاد بود اما وقتی به آرای آنها نگاه می کنیم متوجه می شویم که مردم به چه کسانی اعتماد دارند. اصولگرایان چقدر هزینه و تبلیغات در انتخابات انجام دادند و اگر نتیجه را نگاه کنید می بینید با آن همه سرو صدا در شهری مثل تهران نفر چهلم و پنجاهم شدند. اینها چهره های نا شناخته ای نبودند اما مردم اینگونه آنها را رد صلاحیت کردند و کنار زدند.
با این حال، اینکه مخالفان و منتقدان روحانی ، خود را در معرض رای مردم قرار دهند امتحانش ضرری ندارد. من از همه کسانی که منتقد و مخالف سیاست های روحانی هستند دعوت می کنم تا در انتخابات آینده با روحانی رقابت کنند.
معتقدم منتقدان روحانی به جای تخریب ، باید در انتخابات 96 حاضر شوند و تفکرشان را به رای بگذارند. خوشبختانه، در کشور ما دموکراسی برقرار است و مردم به کارنامه روحانی رای می دهند.
ترکان: چرا، ما در طول سال های گذشته با چالش ها، موانع و ضعف های متعددی روبرو بوده ایم. اینکه دولت یازدهم با چالش های متعددی روبرو است یک واقعیت است اما حل چالش ها و مشکلات نیازمند یک عزم ملی و همراهی سایر دستگاه هاست. متاسفانه در کشور ما چنین رویکردی کمتر به چشم می خورد.
ما برای حل مشکلات کشور نیازمند همراهی تمام قوا، نهادها و دستگاه ها هستیم اما مشکل امروز ایران برداشت های متفاوت و رویکردهای گوناگون دستگاه ها نسبت به این چالش هاست، این موارد کار دولت را سخت تر می کند. کسانی به دولت انتقاد میکنند که سیاست هایش بر اساس اقتصاد مقاومتی نیست. اما، زمانی که با حرفهایشان اجازه سرمایهگذاری در کشور را نمیدهند آیا این رفتارشان تخریب اقتصاد مقاومتی به حساب نمیآید؟ البته این تبلیغات منفی که به نظر کور میآید تاثیرگذار نخواهد بود چرا که برنامههای اقتصادی دولت با وجود نقایص زیادی که در کشور وجود دارد، منطقی و اصولی است.
ترکان: دولت روحانی با چالشهای یازدهگانهای مواجه است که از آن جمله بحران آب، بحران نابودی محیط زیست، بحران انرژِی، یارانه، ناکارآمدی نظام بانکی، بنگاهداری و غیره است. البته اینها، محصول عملکرد یک یا چند دولت نیست بلکه سال هاست ما با آن دست به گریبان هستیم.
اما بی تردید، بخشی از چالش های دولت یازدهم محصول عملکرد احمدینژاد است. اینکه با تبلیغات کسی بخواهد واقعیت را وارونه نمایش دهد، نمی شود. اصولگرایان و منتقدان روحانی در دولت نهم و دهم کارنامهای دارند که باید مسوولیت آن را بپذیرند. روحانی برای حل چالش ها نیازمند یک عزم ملی و همراهی همه دستگاه هاست اما متاسفانه یک رویکرد مشخص در کشور وجود ندارد تا در قبال چالش ها در پیش گرفته شود.
من معتقدم تنها راه حل مشکلات ایران اتخاذ یک تصمیم گیری مشترک در تمام نهادها و قواست.