به گزارش پایگاه 598، «سامح شکری» وزیر امور خارجه مصر در گفتوگویی با روزنامه پرشمارگان «الیوم السابع» کشورش، اختلافات اعراب با ایران را سیاسی خواند و ضمن بیان اینکه قاهره تحولات مربوط به ایران را مثل موضوع هستهای دنبال میکند، از تروریستی خواندن حزبالله امتناع کرد.
شکری در این گفتوگو در بخشی که از ایران سوال شد، و در پاسخ به اینکه «برخی تحلیلگران غربی از تقسیم مذهبی در منطقه صحبت میکنند و گویی ایران گروههای شیعه را احتکار کرده و عربستان گروههای سنی را و دنیا به شیعه و سنی تقسیم شده و همچنین رابطه ایران و مصر چطور است»، گفت: روابط [تهران قاهره] در جمود است. ما دفتر حافظ منافع در دو کشور داریم و روابط در پایینترین سطح خود ادامه دارد.
شکری گفت: ما دنبال میکنیم. همانطور که تحولات ویژه پرونده هستهای ایران و مذاکراتی که جریان داشت و راهکاری که به آن رسیدند و اثر منطقهای و بینالمللیاش را رصد میکنیم.
وزیر خارجه مصر افزود: اما در خصوص مسئله کشمکش مذهبی باید گفت که حقیقت این است که ما همیشه در خصوص این مسئله، از زمانی که با اشغال عراق توسط آمریکا ظهور یافت،هشدار داده بودیم. معتقدیم که تهران نمیتواند به خود این اختیار را بدهد که خود را مدافع شیعیان یا کشوری سنیمذهب در دنیا بداند همانطور که مصر کشوری سنیمذهب است و چنین ادعایی نمیکند [که مدافع اهل سنت دنیاست].
شکری توضیح داد: اگر کسی بخواهد مدافع اهل سنت باشد، پیشگامش مصر است چرا که حداقل بزرگترین بخش عربی سنی است، بزرگترین کشور سنی در منطقه است و در خود الازهر را دارد. اما ما از مذهب دفاع نمیکنیم. مذاهب از امور مرتبط با عقاید و رویکرد شخصی و فردی است و تحت کارکردهای سیاسی قرار نمیگیرد..
وزیر خارجه مصر در پاسخ به این سوال که «اختلاف بین کشورهای خلیج [فارس] و ایران را آیا مذهبی میدانید یا رقابت بر سر نفوذ در منطقه؟»، گفت: اختلاف سیاسی است و حتی از قبل از انقلاب [اسلامی] ایران هم بوده است. مقداری رقابت بین ایران و محدوده منطقهای آن هست.... تحولاتی که در صحنه عربی رخ داد و انقلاب ایران و ایده صدور انقلاب، این رقابت را افزایش داد و شرایط دخالت خارجی و حضور آمریکا در عراق و نآرامی بزرگی که در پی آن به راه افتاد، رنگ مذهبی به آن داد و برخی تلاشها هم برای شعلهورتر کردن آن انجام میشود.
شکری افزود: مشکل سیاسی است و باید در چارچوب سیاسی حل و فصل شود و این نکتهای است که روابط را به نقطه طبیعی خود میتواند بازگرداند. در چنین حالتی منافع متقابل حفظ میشود.
الیوم السابع سوال کرد: آیا تروریستی خواندن حزب الله به این معناست که حامیان آن هم تروریست هستند؟، که وزیر خارجه مصر پاسخ داد: پرداختن به موضوع تروریسم باید کامل باشد. تروریسم، حامی سیاسی، اقتصادی و معنویاش قطعا خارج از چارچوب مشروعیت بینالمللی است.
الیوم السابع ادامه داد: حزبالله را ایران حمایت میکند. آیا معنایش این است که ایران هم کشوری تروریستی است؟
شکری پاسخ داد: حزبالله نزد برخی کشورهای تروریستی خوانده شده نه در سطح جامعه بینالملل. آنچه اخیرا در اتحادیه عرب در این خصوص رخ داد، توصیف رفتارها بود و البته جامعه بینالملل تا الان بر سر تعریف مشخصی برای تروریسم به توافق نرسیده است.
الیوم السابع سوال کرد: معنای حرف شما این است که حزبالله در سطح عربی تروریستی نامیده نشده؟
وزیر خارجه مصر گفت: باید آنچه اتحادیه عرب منتشر کرد، بدقت خوانده شود. آنچه اتحادیه عرب منتشر کرد، بیش از آنکه تصمیمی بر تروریستی خواندن حزبالله باشد، توصیف اقدامات [حزبالله] بود... بسیاری از کشورهایی که الان هدف تروریسم قرار گرفتهاند، از برخی سازمانهایی که شیوههای تروریستی دارند حمایت میکردند... .
پس از توضیحات وزیر خارجه مصر، الیوم السابع به صراحت سوال کرد «آیا حزبالله تروریستی است یا خیر؟»، که وزیر خارجه مصر از پاسخ آن طفره رفت و گفت: قضاوت نمیکنم. حزبالله در لبنان وضعیت مخصوص خود را دارد و لبنان کشور برادر ماست و از ناآرامی بزرگ داخلی رنج میبرد. این مسئله در سطح مردمی لبنان حل میشود.
او در پاسخ سوالی دیگر درباره موضوع مصر در قبال حزبالله گفت: سیاقی که اتحادیه عرب به آن رسید و به آن اشاره کردم، توصیفی شاید از اقدامات حزبالله باشد که در ردیف اقداماتی است که تروریستی قلمداد میشود اما من از دیدگاه مصر ضرورتی نمیبینم که وارد جزئیات موضوع شوم چون همانطور که گفتم مسئله به ملت لبنان مربوط میشود و خودشان تعیین میکنند.
عربستان درک میکند چرا مصر در عملیات زمینی در یمن شرکت نکرد
شکری در بخشی دیگر از این گفتوگو گفت که عربستان درک میکند چرا مصر علاقهای به مشارکت زمینی در [عملیات] یمن ندارد. همچنانکه نقاط اشتراک ریاض و قاهره در مسئله سوریه بیش از نقاط اختلافی است و تنها نقطه اختلاف در خصوص سوریه، درباره وضعیت بشار اسد در معادله سیاسی است.