به گزارش پایگاه 598 به نقل از فارس، فرهاد دبیری با اشاره قوانین موجود در کشور در زمینه حمایت از حیات وحش و حیوانات وحشی، گفت: قانون شکار و صید، همچنین قانون حفاظت و بهسازی محیط زیست از جمله این قوانین است.
وی افزود: در خصوص گونه هایی که دام تلقی می شوند همچون شتر، گاو، گوسفند و بز نیز علاوه بر صاحب دام که دامدار یا چوپان است، به لحاظ مسائل مراقبتی و نظارتی نیز سازمان دامپزشکی اینها را تحت پوشش نظارتی و حمایتی قرار دارد.
معاون سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه صاحب حیوانات خانگی نیز مشخص است و غالباً به دلیل همین حمایت شخصی دچار آسیب نمیشوند، اظهار کرد: چالش اصلی کشور، حیوانات بی سرپرست یا ولگرد هستند که از سوی هیچ قانونی مورد حمایت قرار نمیگیرند.
دبیری ادامه داد: منظور از حیوانات بی سرپرست و ولگرد، گربه یا سگهای ولگرد هستند که غالباً نیز در شهرها به صورت رها شده زندگی می کنند که صرفنظر از برخی موارد که امکان ایجاد چالش به لحاظ مسائل شهری توسط آنها هست، مهم ترین چالش یا مشکل مرتبط با این حیوانات عدم برخورداری آنها از قوانین حمایتی در کشور است.
وی اشارهای به برخی حیوان آزاریهای صورت گرفته طی سالهای اخیر داشت و گفت: همین امر منجر به شد تا سازمان حفاظت محیط زیست به رغم عدم مسئولیت قانونی در خصوص حیوانات بی سرپرست یا ولگرد به ویژه در شهرها که گاهی در کنار آسیب رسانی مردم به این حیوانات، شهرداریها هم نسبت به معدوم کردن آنها اقدام می کردند به دلیل حساسیت ها و مطالبه عمومی، ماده واحدهای را به منظور سامان دادن وضعیت این حیوانات و جلوگیری از آزار و اذیت آن ها، تدوین و به هیأت دولت ارائه داد.
معاون سازمان حفاظت محیط زیست تاکید کرد: در حال حاضر شهرداریها هیچ اقدامی در خصوص معدوم سازی حیوانات بی سرپرست یا ولگرد انجام نمیدهند.
دبیری خاطرنشان کرد: سازمان حفاظت محیط زیست متولی حیات وحش کشور است اما به رغم عدم مسئولیت قانونی در خصوص حیوانات بی سرپرست یا ولگرد به ویژه در شهرها در حال حاضر پیگیر تصویب ماده واحده جلوگیری از آزار و اذیت این حیوانات در دولت به منظور ارائه به صورت لایحه به مجلس شورای اسلامی به منظور تصویب قانون در این حوزه است.
وی گفت: در پیش نویس ارائه شده، برای آزار و اذیت و کشتن حیوانات ولگرد یا بی سرپرست جرایم و مجازاتی در نظر گرفته شده است که البته ضرورتهایی هم دارد که در صورت کشتن حیوان به منظور اقدام دفاعی در برابر حیوان هار، جریمه یا مجازاتی برای فرد در نظر گرفته نمیشود.
معاون سازمان حفاظت محیط زیست افزود: در این پیش نویس قید شده است که حیوانات وحشی که تحت حمایت سازمان حفاظت محیط زیست هستند از شمول این ماده واحده خارج هستند و کماکان قانون قبلی در خصوص آنها اجرا می شود.
دبیری در خصوص پرداخت خسارات حیوانات خانگی و شخصی و دارای صاحب مشخص، گفت: صاحبان این حیوانات موظف به پرداخت خسارات به فرد آسیب دیده هستند.
وی با تاکید بر اینکه در صورت تصویب این ماده واحده، خلاء قانونی در خصوص حمایت از حیوانات ولگرد یا بدون سرپرست از بین خواهد رفت، تصریح کرد: آئین نامه اجرایی این ماده واحده نیز ظرف مدت سه ماه باید به صورت مشترک از سوی وزارت کشور و سازمان حفاظت محیط زیست تهیه و تدوین و به هیأت دولت ارائه شود.